15 Aralık 2007 Cumartesi

iPhone'a Program Kurmak

GÜNCELLEME (11/12/2008): Aşağıdaki yazı yaklaşık bir sene önce 1.1.x versiyonlu iPhone'lar için yazılmıştır. Cihazınız iPhone 3G veya 2.x versiyonunda ise lütfen uygulama indirmek için App Store'u kullanın.

iPhone'a bir dosya yüklemek sadece bilgisayarınıza kurduğunuz iTunes programı ile mümkündür. Bu da sadece resim, müzik ve video senkronizasyonu yapmanızı sağlar. Bir program ya da plugin kurmak isterseniz bunu iTunes ile yapamazsınız, iTunes dışında bir yöntemle iPhone'nuzun dosya sistemine ulaşabiliyor olmanız gerekir.

iPhone'nun dosya sistemine erişmek:
  1. iPhone'unun Mobile Safari programı (internet tarayıcısı) ile http://jailbreakme.com adresine gidip AppTapp installer programını kurun. (Installer programı ile ilgili detaylı bilgiye "iPhone Installer" başıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.)
  2. Installer'ı çalıştırın, önce BSDSubsytem sonra OpenSSH ve Term-vt100 programlarını kurun.
  3. iPhone'nunuzun ip adresini öğrenin, bunun için Settings->Wi-Fi ekranına gidin. Burada bağlı bulunduğunuz kablosuz internet isminin sağındaki ok işaretine tıklayın, burada IP adresinizi göreceksiniz bu adresi not alın. Bir başka yöntem ise Term-vt100 programını çalıştırıp komut satırında ifconfig yazıp entera basmaktır.
  4. iPhone'nuzun root şifresini değiştirin, bunun için Term-vt100 programını çalıştırın passwd komutunu verin (versiyonunuz 1.1.3 ve üstü ise bu komutu kullanmayın) size yeni şifreyi soracak sonra doğrulamınızı isteyecektir.
  5. Bilgisayarınıza, ikisi de açık kaynak kodlu olan FileZilla veya WinSCP programlarından birini kurun.
  6. Bu programlardan birini kullanarak iPhone'unuza bir bağlantı oluşturun. Bağlantı oluştururken 3. maddede not aldığınız IP adresini kullanın, SSH üzerinden SFTP protokolunu seçin. Kullanıcı adı olarak root şifre olarak 4. maddede belirlediğiniz şifreyi kullanın. iPhone'un IP adresinin her kablosuz bağlantı kurulduğunda değişebileceğini unutmayın.

- FileZilla iPhone ayarı -


- WinSCP iPhone ayarı -

Artık programın (WinSCP veye FileZilla) sağ tarafında iPhone'un dosya sistemi, sol tarafta bilgisayarınızın dosya sistemini görmektesiniz, istediğiniz taraftan diğer tarafa dosya transferi yapabilirsiniz.



Program Kurmak:
  1. WinSCP veya FileZilla ile iPhone'nuza bir bağlantı kurun.
  2. Uygulama.app şeklindeki klasörü iPhone'da /Applications dizinine kopyalayın.
  3. Uygulamaya çalışma yetkisi verin. Bunun için FileZilla veya WinSCP ile eriştiğiniz iPhone'nuza yüklediğiniz klasörün içine girin ve uzantısı olmayan tüm dosyalara sağ tıklayıp Properties (özellikler) seçeneğini tıklayın, açılan pencerede en altta rakamlarla yetki modunu gösteren yere 755 yazın.
  4. iPhone'nuzu yeniden başlatın.


Mobile Safari plugini Kurmak:
  1. WinSCP veya FileZilla ile iPhone'nuza bir bağlantı kurun.
  2. Plugin.webplugin şeklindeki klasörü iPhone'da /System/Library/Internet Plug-Ins dizinine kopyalayın.
  3. Plugine çalışma yetkisi verin. Bunun için FileZilla veya WinSCP ile eriştiğiniz iPhone'nuza yüklediğiniz klasörün içine girin ve uzantısı olmaya tüm dosyalara sağ tıklayıp Properties (özellikler) seçeneğini tıklayın, açılan pencerede en altta rakamlarla yetki modunu gösteren yere 755 yazın.
  4. iPhone'nuzu yeniden başlatın.

33 comments:

Adsız dedi ki...

merhaba.. gerçekten çok güzel bir site yapmışsınız tebrikler (: yanlız bnm bi sorunum var hiç bir şekilde iphone a dosya gönderemiyorum itunes denedim ama beceremedim.. acaba bana yardımcı olabilirmisiniz?..

Adsız dedi ki...

Aslında bu yazıyı takip ederek iPhone'a dosya gönderebilirsiniz. Bir sorunla karşılaşırsanız cevap vermeye çalışırım.

Chucky dedi ki...

Selam, bilgi karmaşası yaratan sitelerin yanında oldukça, yalın bir içerik yaratmışsınız. Tebrikler. Benim herhangi herhangi bir programı yükleyememe problemim var. Aslında bir diğer problemim de mesela installer'i reinstall yapmak istediğimde not enough free space uyarı almam. Bunu çözmek için open ssh ve terminal'i yüklemeye çalışıyorum ancak package download edildikten sonra tam install edecekken ana sayfaya geri dönüyor. Böylece winSCP gibi bir program ile de bağlantı kuramıyorum. Full restore mu sizce problemimin tek çözümü?

Mustafa Tan dedi ki...

Teşekkürler.

Yer sorununa çözüm için ayrı bir yazı hazırladık : http://iphoneturkey.blogspot.com/2007/12/iphone-yer-sorununa-zm.html

Eğer bir şey kurmanız gerekirse bu çözümleri uygularken mecburen var olan uygulamalarınızın bazılarını kaldırmanız gerekebilir geçici olarak.

Chucky dedi ki...

evet o yaziyi takip ediyordum ben de zaten problemimi cozmek icin ama nedense bir onceki mesajda soyledigim gibi terminal'i yuklerken ayni diger herhangi bir yazilim gibi download ediyor ancak install etmeyip ana sayfaya donuyor. Bu yuzden acaba full restore mu yapsam diye dusundum zira hicbirsey yukleyemiyorum.

Mustafa Tan dedi ki...

Bazı uygulamalarınızı uninstall edip biraz yer acın. Gerekli uygulamaları yükleyip yer problemini çözdükten sonra tekrar yüklersiniz kaldırdıklarınızı.

Adsız dedi ki...

Merhaba

gerçekten ülkemizde de artık iphone kullanımı bu kadar yoğunlaşması neticesinde yapmış olduğunuz bu hizmet iin size ne kadar teşekkür etsem azdır.

ben bilgisayarımla iphone umu full oarak kullnamak için dediğiniz gibi bilgisayarıma winSCP programını kurdum iphone umada BSD Subsystem+OpenSSH+Term-vt100 programlarını installer yardımıyla kurdum fakat dediğiniz gibi Term-vt100 programından şifre belirlemk için açtığımda direk password çıkıyor ve hiç bir şekilde giriş yapamıyorum return aptığımda login incorrect çıkıyor bu durumda ne yapmam konusunda bana yardımcı olurmusunuz tşk

murat

Adsız dedi ki...

slm öncelikle tşkler böyle bir site için ..sorum şu olcak..blink diye bir program yükledim porgramdan memnun olmadığım için sildim fakat telefonun ana ekranında hala duruyor..dokunduğum anda tel donuyor.telefonun ana ekranından nasıl silebilirim

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Eğer ilgili programı Installer aracılığı ile kurduysanız. Yine ayın programı Uninstall kısmından kaldırabilirsiniz.

Eğer programı bu yazıda anlatılan yöntemler ile kurduysanız yine yazıda anlatılan WinSCP porgramı ile cihazınıza bağlanın. (Tabi bu işlem için cihazınızda OpenSSH yüklü ve çalışır durumda olmalı.)

Daha sonra /Applications klasörü altında ilgili programın klasörünü bulun. Programı daha evvel kurmadım ama ismi Blink.app gibi bir şey olmalı, bu klasörü silin.

Unutmayın yanlış birşeyleri silerseniz cihazınız çalışmaz duruma gelebilir ve tekrar restore edip baştan kurmanız gerekebilir.

ayhan dedi ki...

merhabalar. benim iphone'uma apollo im yükledim fakat bağlanamıyorum bir türlü."unable to authenticate: unable to connect" hatası alıyorum. unistall yaptım tekrar kurdum ama fayda etmedi. yardımcı olabilirmisiniz. teşekkürler.

BATŞSTA dedi ki...

Merhaba, burada yayınlananişime yarayıp yaramayan her programı kurup duruma göre siliyorum.. (Cok Tesekkurler bu bilgiler için)
Ancak geçen yanlıs seylerı sılınce Iphone kilitlendi hiç açılmıyordu.. Bir servise götürüp resetledim. Baya bir para aldılarkı içime oturdu. Zira bunu ben de yapabilirdim..
Sizden ricam hangi programlar ve nasıl Iphonu resetlerız. Bu bilgiye nasıl ulaşırım .
Açıkcası Iphone bir oyuncak gibi ancak servise bu kadar para verince oynamaktan korkar oldum...

Ilgınıze tesekkurler..

invisible dedi ki...

merhabalar
gerçekten başarılı bu blog için teşekkür ederim öncelikle

program kurmak için bahsedilen siteye girip installer download ediceğim sayfaya geldiğimde
y.tiff die bir dosya ya yönleniyor
altta bembeyaz sayfa sol köşede mavi küçük bir nokta kalıyor kuramıyorum
sebep ne olabilir acaba karşılaşan varmı ?

Mustafa Tan dedi ki...

Teşekkürler iltifatlarınız için.

Kurmaya çalıştığınız uygulamanın linkini paylaşırsanız biz de bir deniyelim.

Adsız dedi ki...

slm... gerçekten çok güzel bir site ve bulduğuma çok sevindim... bir sorunum var filezilla kurdum ve anlattıklarınızı anladağım kadayırlan uygulamaya çalıştım fakat bir türlü pc den iphone a bağlanamıyrum. bendeki iphone 1.1.4v bsdsubsystem ve openssh yükledim ama term-vt100 yükleyemiyorum error veriyor. ve filezilla dan adress kısmına ip yazıyorum şifre kısımın falan boş bırakıyorum ama bağlantı sağlanamıyor... birde bir ricam var installer programındaki bazi programların işlevlerini açıklarsanız çok sevinirim... emeğinize sağlık çok güzel bir site

Unknown dedi ki...

Selamlar,
arkadaşlar bu cihazı aldım ama bilgisayar bilgim o kadar iyi olmadığından gerekli yüklemeleri yapamadım. Bana iphone ile pc arasında bağlantı kurup gerekli dosyaları almamı sağlayacak bir arkadaş lazım. Ücreti makul olduğu sürece sorun değil. 0533 669 51 36
mehmetturkyilmaz63@gmail.com

Adsız dedi ki...

öncelikle yazıyı hazırlayan arkadaş ve emeği geçenlere çok teşekkür ederim fakat şöyle bir sorunum var versiyonum 1.1.4 ve term programını çalıştırdım şu şifre işini yapamadım passwd yazınca can't lock file diye hata veriyor lütfen yardım

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

Yazının 4. maddesinde de belirttiğimiz gibi versiyonunuz 1.1.3 ve üstü ise passwd komutunu kullanmayınız.
Tüm iPhone'ların ön tanımlı şifresi alpine dir. Gerekli durumlarda bu şifreyi kullanarak iPhone'a erişebilirsiniz.

illustrade dedi ki...

Merhaba,
iPhone'uma Apollo yükledim ama msn de sürekli connection error veriyor.
Ne yapmalıyım?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Apollo yerine Fring uygulamasını tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Merhaba!

Ben BsdSubSystem'i ve OpenSSH'i kurduktan sonra Term'ü kuramadım ve şu an hiçbir güncelleme yapamıyorum. OpenSSH ve Bsd'i kaldırıp yapmayı denesem de, BSD'i kaldırmama izin vermiyor,yeniden yükle çıkıyor. Yardımcı olursanız sevinirim. Çünkü diğer aşamalara geçemiyorum.

Kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

Ben yukarda bahsettiğim aşamayı zorlanarak da olsa geçtim. Yalnız şimdi 1.1.4 versiyonunu kullandığım için şifreyi alamıyorum. Alternatifi nedir, yapabileceklerimi söyerseniz sevinirim. Teşekkürler.

Unknown dedi ki...

2.0.2 de de oluyor mu bu? oluyorsa her program calisiyor mu? bu konuda bir kaynak var mi hani uygulamalar hangi versiyonlarda calisiyor vs. gibisinden? tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Merhaba,bilgisayardan iphone'a nasıl resim yükleyebilirim?

Mustafa Tan dedi ki...

iTunes üzerinden yükleyebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

arkadaslar merhaba ben daha işin başındayım msn veya facebook şifrelerimi cihaz kabul etmıyor birde ringtones nerden bulabilirim şarkıları yapamıyoruz ????

Unknown dedi ki...

ringtone icin youtube'den aratirsan en guzel yolu itunes ile yapmak cok da kolay. youtube'de bununla ilgili videolar var. tabi TRde youtube hala yasakliysa bu kotu :) iphone'den aratabilirsin ;)

ayrica http://audiko.net adresinden de cok kolay sarki zil sesleri yapabilir yapilmislari indirebilirsin.

Adsız dedi ki...

slm iphonem dondu ekranda sadece aplle resmi var acilmiyor yadim edin ne yapa bilirim 2.02 versiyon

Unknown dedi ki...

siteniz süper herşey için teşekkürler yanlız ben herşeyin en başındayım benm installerımda hiç bişi yok AppTapp nereden kurulcak dediğiniz sitede bulamadım ücretsiz değil mi bu yardımlarınız için cok teşekkürler şimdiden

Mustafa Tan dedi ki...

Selam Barış,

Yukarıdaki yazı yaklaşık bir sene önce 1.1.x versiyonlu iPhone'lar için yazılmıştır. Cihazın iPhone 3G veya 2.x versiyonunda ise lütfen uygulama indirmek için App Store'u kullan.

ömer faruk dedi ki...

kolay gelsin.benım yurt dısından alınmıs bır cıhazım var.8gb 1.02 idi ben ıtunes uzerınden 2.2 yukledım ve sımdı pın kodu olmayan sım kart takın dıyor takıyorum ama nafıle acılmıyor.
servısıne sordum kılıtlendı dıyor 100 lıra ıstıyolar acmak ıcın sızın yapabılecegınız bıse varmı yardım lutfen...

elo dedi ki...

selam ,

ben sevdigim bi şarkıyı ıphone rıngtones olARAK nasıl yüklerim ıphone browser ile ypamaya çalıştım promram çalışmayı durdu die haTA VERİYOR. youtobe dan indirebilirsiniz demişsiniz ama nasıl açıklama yaPABİLİRmisiniz.teşekkürler

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Zil sesi yapmak için bu linkteki yazımızı kullanabilirsiniz.

elo dedi ki...

SELAM

IPHONE SEVDİGİM Bİ ŞARKIYI NASIKL RINGTONES YAPABİLİRİM YOUTOBE DAN YAPABİLİRSİNİZ DEMİŞSİNİZ AMA NASIL,AÇIKLARMISIN.BİRDE IPHONE BROWSER DENEMEYE ÇALIŞTIM FAKAT PROGRAM ÇALIŞMAYI DURDURDU DİE YANIT GELIYOR ÇALIŞMIYOR .YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

t