19 Aralık 2007 Çarşamba

Uzak Masaüstüne Erişim

VNSea, bilgisayarlarımızın masaüstüne iPhone'dan erişmeyi sağlayabilen bir VNC uygulaması. Açık RFB protokolünü kullanan ve farklı farklı platformlarda çalışabilen bir çok VNC uzak masaüstü erişim programı bulunmaktadır, VNSea geliştiricileri zaten Mac OS X için çalışan bir VNC istemcisini (CotVNC) iPhone'a göre uyarlayarak bu projeyi başlatmışlar, her iki uygulamanın da açık kaynak kodlu olduğunu sanırım belirtmeme gerek yok.
iPhone'nun multi touch özelliği ile zoom yapılabilen, iPhone'un dokunmatik klavyesi ile entegre edilmiş oldukça başarılı bir uyarlama.

VNSea hangi işletim sistemlerinin masaüstlerine erişmeyi başarıyor?
Teorik olarak aynı protokolü kullandığı için tüm VNC Server çalışan işletim sistemlerinin masaüstlerine erişilebiliyor olması gerekir. Ben windows ve linux masaüstlerine erişmeyi denedim ve sorun yaşamadım.

Aşağıya iş bilgisayarımdaki Windows'a, evimdeki Pardus Linux'a ve bir Redhat makinaya erişebildiğim bir kaç ekran görüntüsü ekledim:


.: Windows masaüstü ve klavye kullanımı :.

.: Redhat ve Pardus Linux masaüstleri :.

3 comments:

Adsız dedi ki...

bunu denedim ama basaramadim ofisteki pc me ulasamiyorum bu konuda kurulumla ilgili yardimci olurmusunuz ?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Genelde iş yerindeki bilgisayarlar bir firewall (güvenlik duvarı) arkasında olduğu için dışarıdan erişimlere kapalıdır. Normalde iş yerinizin sistem yöneticisine danışım bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Ama emin olmak için iş yerinizdeki değil de evinizdeki bilgisayara VNC Server kurup iPhone'unuzdan bağlanmayı deneyebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

ben neden yapamıyorum bu bağlantıyı ayrıntılı bir şekilde açıklama eklerseniz çok sevinirim...

t