22 Ocak 2008 Salı

iPhone Türkçe Klavye Desteği

Bugüne kadar genelde ingilizce uygulamalar ile iPhone'u daha kullanışlı duruma getirmeye çalışsak da türkçe uygulamaların gerekliliği de kaçınılmaz olmuştur. Her halde en önemli sıkıntılardan biri türkçe klavye desteğinin default olarak iPhone'da bulunmamasıydı, fakat Rusça klavyenin üzerine geliştirilen bir uygulama ile de bu sorun giderilmiş oldu.

Türkçe klavyeyi yüklemeniz için yapmanız gereken ilk şey installer uygulamasında "source" bölümünden http://niffob.com/triphone.xml linkini eklemeniz. Link eklendikten sonra artık Install menüsünde "Türkçe iPhone" seçeneği de eklenmiş olacaktır.



"Türkçe iPhone" menüsünden Türkçe Q veya F klavye uygulamasını install ettikten sonra aşağıdaki menüden Russian seçeneği aktif hale getirilmelidir.

Settings->General-> Keyboard -> International Keyboards

Artık kullanılır hale getirebilmeniz için tek yapmanız gereken klavyedeki dünya şeklindeki tuştan keyboard dilini değiştirmeniz olacaktır.


Bu linkte anlatıldığı yöntem ile de cihazınızı türkçeleştirebilirsiniz.

30 comments:

Mustafa Tan dedi ki...

Eline sağlık Levent, çok faydalı bir yazı olmuş.

Adsız dedi ki...

Artık iPhone'dan email,sms atarken Türkçe karakterler kullanabiliyorum :) ama klavyeye daha çok harf koyunca tuşlar biraz sıkışık olmuş gibi ;)

Adsız dedi ki...

programda bir sıkıntı var ya da bir tek bende oluyor.. sms atarken mesela bir anda programı kapatıyor.. tekrar acmak zorunda kalıyorum..

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Cihazınızın versiyonu ile uygulamanın versiyonu uyumsuz olabilir. Versiyon bilgisini paylaşabilirseniz yardımcı olmaya çalışalım.

Adsız dedi ki...

verdiginiz bilgi icin cok tesekkur f ve q klavyeyi yukledim. ama ben de russian secenegi yok inernational kalvyelerde.. ne yapabilirim....

simdidden tesekkurler

mailim ocangur@uiuc.edu

Adsız dedi ki...

e mailimi yanlis yazmisim..

ocangur2@uiuc.edu olacak

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Keyboard bölümüne Rusça seçeneği bende de gelmedi, neden olabilir?

Firmware son sürüm yüklü ve bahsi geçen klavye paketi de öyle.

Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

slm siteniz cok iyi olmus tesekkürler,size bir sorum olacak.telefonum 1.1.4 ziphone ile unlock yaptim,2 haftadir kullaniyorum,bir ara kitlendi bende reset yaptim,simdide acilmiyor,sadece apple logosu görünüyor,tekrer ziphone baglamk istedim ama bilgisayar gölrmüyür(itunesda).galiba cöktü,ne yapabilirim?tesekkürler senol zürich

Adsız dedi ki...

ihone'da installer yerine cydia var (1.1.4 icin installer'i yuklemeyi beceremedim). iPhoneBrowser'i kullanarak (drag&drop) Turkce klavye yuklemek icin bir yontem onerebilir misiniz?
Cydia'da sources olayi implement edilmemis henuz,.xml uzantili adresinizi app listesine eklemeye celistim ama olmuyor. Yardimci olabilirseniz sevinirim.

- karma police

Unknown dedi ki...

Tesekkur ederim arkadaslar, coktandir ozlemini cektigim iphone umu sonunda Turkcelestirdim. Emegi gecen herkese tesekkur ediyorum.
Gelismeleri buradan takip etmeye devam edecegim......

Adsız dedi ki...

arkadaslar cok tesekkurler... super calisti:) simdi bi de turkiye telefon numara sistemini yuklemekte sira:) emeginize saglik tekrar tekrar

Unknown dedi ki...

ne yaparsam yapayim resimdeki gibi bir sonuc elde edemedim
her denileni aynen yaptim ama ne klavyemde turkce harfler cikti, ne de sizdeki gibi "boşluk ve satır" kelimeleri cikti bende halen space ve return yaziyor ve gene turkce harfler yok nrede yanlis yapiyorum acaba, versiyonum 1.1.4

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Herşeyi aynen yaptıysanız. Cihazınızı bir restart edin ve klavyedeyken space tuşunun solundaki dünya simgeli tuşa tekrar basın.

Unknown dedi ki...

kesinlikle herseyi yaptim, eminim ayrica
baska birsey olabilir mi acaba?
birde biliyorsaniz bir soru sorcam iphone adres defterine yanlislikla bilgisaarimdaki adresbook kayitlarim aktarildi ve bunlar yaklasik 200 civari acaba bunlari tek bi seferde silmenin yolu nedir?

Unknown dedi ki...

klavye sorununm ortadan kalkmistir. telefonu cinde unlock ettikeri icin sanirim icinde bi program vardi silinemeyen tekrar upgrade vu unlock yapinca yukledim ve sorunsuz calisiyor. yama icin tesekkurler

Unknown dedi ki...

selam benim sorunum şu klavye sms mail felan yazarken türkçe fakt installer da bişeyler eklemeye çalışırken veya farklı bi yere bişeyler yazmaya çalışırken klavyede gene türkçe karakterler yok vede bu space tuşu felan rusça neden acaba

Adsız dedi ki...

Selam arkadaslar benim sorunum ( MacBook Air keyboard) isimli bir purogram yukledimKlavye harfleri karardi simsiyah birsey gorulmuyor fakat ekrana dokundugumda hangi harfe dokunuyorsam o harf goruluyor yukledigim purogrami silmek icin ariyorum ama gozuk muyor ne yapabilirim lutfen yardim Benim iphonem 16 GB 1.1.4 versiyon Lutfen yardimci olun yurt disinda yasiyorum burdan cok yararlandim tesekurler simdiden..

Adsız dedi ki...

Selam arkadaslar benim sorunum ( MacBook Air keyboard) isimli bir purogram yukledimKlavye harfleri karardi simsiyah birsey gorulmuyor fakat ekrana dokundugumda hangi harfe dokunuyorsam o harf goruluyor yukledigim purogrami silmek icin ariyorum ama gozuk muyor ne yapabilirim lutfen yardim Benim iphonem 16 GB 1.1.4 versiyon Lutfen yardimci olun yurt disinda yasiyorum burdan cok yararlandim tesekurler zula27@live.nl Yardimci olun Lutfen

Adsız dedi ki...

Grup adresimizden de daha önce bazı sorunlarım giderildi, iphone'umu sayenizde kullanmayı öğrendim. Türkçe klavyeyi kurmak için denileni yaptım fakat Settings->General-> Keyboard -> International Keyboards da Russian seçeneği ortaya çıkmadı. 1.1.4. 16 gb kullanıyorum.
Şimdi ne yapmalıyım?

Adsız dedi ki...

Merhaba benim sorunum iphone türkçe karakterli ssid ağları göremiyorum. ne yapmayılım sırf nargilecide internete girecem diye telefon aldım ama ağlarında türkçe karakter var ve göremiyorum

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar işlem SMS gönderirken işe yarıyor ama benim asl ihtiyacım olan şey Safari içinde TR karakter desteği :(

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar ßenim farkLı ßir kLavyeye ihtiyacım vaR..
Ne yazık ki Iphone'nin Lcd'si Zarar Gördü ve KLavyedeki En aLt ßöLümde oLan nokta (.) SLaş (/) Ve Return oLan ßölüm işlemiyor.

Adsız dedi ki...

ya dostum menu bolumunde ınsatller nerde ben anlamadım yardımcı olursanız

Adsız dedi ki...

"Arkadaşlar ßenim farkLı ßir kLavyeye ihtiyacım vaR..
Ne yazık ki Iphone'nin Lcd'si Zarar Gördü ve KLavyedeki En aLt ßöLümde oLan nokta (.) SLaş (/) Ve Return oLan ßölüm işlemiyor."
benimde aynı sorunum var ama zarardan dolayı değil bu sorun. çünkü arama yaparken favorites, recents, contacts, keypad falan basıyor ama mesaj yazarken yada bi internet siresine girerken . / return olan bölüm basmıyor. bu neden olabilir.

Adsız dedi ki...

aynen dediginiz gibi yaptım. sorunsuz çalışıyor. teşekkürler

Adsız dedi ki...

iphone versiyon 2.0 için türkçe klavye uygulaması bilen var mı?

Mustafa Tan dedi ki...

Maalesef henüz 2.0 için türkçe klavye yok.

wilkonki dedi ki...

Peki hala 2.02 için türkçe klavye yok mu, peki ya mms atma, skype, türkçe ingilizce sözlük bunlar lazım ama ya. Napcaz.???

Adsız dedi ki...

ya bana da biri yardım etsın benımkı turkce oldu ama nasıl ekran resımı koycam bılmıorum duvar kagıdı deıl tabıkı yanlıs anlamayın ok... YARDIMINIZI EN KISA ZAMNDA BEKLIORUM!!! sımdıden thanks :=))

Adsız dedi ki...

http://iphoneturkishkeyboard.com

t