10 Nisan 2008 Perşembe

Anket Sonuçları

iPhone'unun en önemli eksikliği nedir diye sorduğumuz mini anketimizi sonuçlandırdık:


Yanıtlar Oylar %
Java Desteği 133 29%
Flash Desteği 125 28%
3G Desteği 103 23%
FM Radyo 63 14%
MMS Desteği 28 6%

Siz kullanıcıların verdiği yanıtlara göre en önemli iki eksiklik Java ve Flash. Bunlar dünyadaki diğer iPhone kullanıcılarının da en çok yakındığı eksiklikler. Ancak kısa süre önce Sun'dan gelen açıklamaya göre, Apple'ın geliştiriciler için sunacağı SDK'yı kullanarak iPhone'a Java desteği gelme ihtimali bir hayli yüksek. Apple bu duruma sıcak bakmayacaktır ama Sun'ın sağlayacağı Java desteğini kabul etmemesi de zor bir ihtimal.

Aslında konuyla ilgili bir çok soru işareti var:
  • Apple yayınladığı SDK ile yazılmış tüm uygulamaları denetleyeceğini söylüyor, Sun'ın yayınlayacağı JDK'yı hangi kriterlerle denetleyecekler?
  • Sun, iPhone için öncelikle diğer mobil ortamlarda kullandığı J2ME ortamını sunacak, eğer öyle olacaksa bugüne kadar yazılmış binlerce java uygulaması iPhone'da çalışır duruma gelecek, bu uygulamaların hepsi Apple tarafından nasıl denetlenecek?
  • iPhone'a gelecek Java desteği, çoklu dokunma (multi touch) özelliğini ve yerçekimi sensörlerini destekleyecek mi? Java platformları, geliştirilen yazılımların tüm ortamlarda aynı şekilde çalışmasını sağlayacak şekilde oluşturulmaktadır. iPhone'a özel bir Java platformu olması, Java'nın platform bağımsızlığı ruhuna aykırı olmaz mı?.
Başka önemli konular da var aslında ama zamanla hepsine yanıt bulacağız, öncelikle iPhone SDK 'yı bekleyeceğiz, olaylar biraz da onun yeteneklerine ve Apple'ın tavrına göre şekillenecek gibi görünüyor.

Flash desteği ise bana göre daha gerçekleştirilebilir bir özellik, buradaki tek problem normal bir PC için çok sıkıntı yaratmayacak bir animasyon veya Flash uygulaması, 400 MHz'lik iPhone işlemcisi için ağır bir yük oluşturabilir, performans problemleri yaratabilir. Bu nedenle işlemcisi daha gelişmiş yeni bir iPhone cihazıyla bu özelliği sunmak daha gerçekçi olacaktır.

2 comments:

Adsız dedi ki...

Çok daha az saat hızına sahip win mobile tabanlı pda ler ile problemsizce çalışıyor flash. Yani iphone işlemcisi üstesinden gelir bu işin.

Adsız dedi ki...

Kardeşim saat hızı önemli değilkisen işlemcileri saat hızlarına göre mi kıyaslıyorsun yani :)

t