16 Mart 2008 Pazar

Capture ile Ekran Görüntüsü Almak

Yaklaşık 1.5 ay önce yayınladığımız "iPhone'da Ekran Görüntüsü Almak" başlıklı yazımızda ScreenShot uygulamasını tanıtmıştık. Bu yazıları hazırlarken aldığımız ekran görüntülerini hep ScreenShot uygulaması ile alıyorduk. Fakat ScreenShot uygulamasının ciddi kullanım zorlukları ve eksikleri olduğu için sıkıntı yaşıyorduk. Fakat Capture uygulaması ile tanışınca tüm bu sıkıntılarımız sona erdi.



Capture uygulaması'nın en büyük özelliği kullanımının ve konfigürasyonun SnapShot'a göre çok çok daha basit ve kolay olması. Aslında Capture uygulamasında hiç konfigürasyon yok.

Uygulamayı çalıştırdığınızda karşınıza sadece bir "Launch Capture" düğmesi çıkıyor. Bu düğmeye tıkladığınızda uygulama kapanıyor ve tekrar SpringBoard'a dönüyorsunuz. Fakat bu sefer ekranın ortasında her yere sürükleyebildiğiniz "Snap" ve "Exit" ten oluşan bir düğme grubu beliriyor. Capture programı arka planda çalıştığı için hangi uygulamayı açarsanız açın bu düğmeler ekranda duruyor. Size bir tek görüntüsünü almak istediğiniz ekranı açıp "Snap" düğmesine basmak kalıyor. Kaydedilen görüntüler
"Photos-Albüm" altına atıldığı için kolayca inceleyebiliyorsunuz.

SnapShot uygulamasındaki "Snap" düğmesinin yerini Capture'da olduğu gibi rahat değiştiremediğimiz için çok sorun oluyordu. Özellikle o an ekran görüntüsü aldığımız uygulamanın "Cancel" , "Done" gibi düğmeleri "Snap" düğmesi ile üst üste geldiğinde.

Bir de Capture uygulaması SnapShot'ın aksine, her uygulamada ya da durumda ekran görüntüsü alabiliyor. Örneğin SnapShot, iPod uygulamasındayken ya da bir uygulamanın pop-up menüsü aktifken çalışmıyor.


Capture uygulamasını Installer aracılığı ile "Utilities" paketi altından kurabilirsiniz.
Ekran görüntülerini SSH ile bilgisayarına indirmek isteyenler için "Albüm" dosyalarının "/private/var/mobile/Media/DCIM/100APPLE" klasörü altına kaydedildiğini hatırlatmak isterim.

0 comments:

t