9 Mart 2008 Pazar

iPhone için Java Geliyor

iPhone'un eksikleri birer birer üçüncü şahıslar tarafından kapatılmaya devam ediliyor. Sitemizin sağ tarfında yer alan son anketimizde kullanıcıların da paylaştığı gibi Java, iPhone'daki en büyük eksikliklerin başında geliyor.

Java'nın gelişticisi Sun'ın Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Eric Klein'ın açıkladığına göre Sun, Apple'ın yayınlayacağı duyurduğu SDK'yı kullanarak Java'nın iPhone versiyonunu geliştirecekmiş. Klein'ın verdiği tarih ise en erken Haziran 2008.



Eğer iPhone'da Java olursa, iPhone için geliştirilecek uygulama sayısında büyük bir patlama olur. Mevcut iPhone uygulamaları, "Objective C" ismindeki dünyada az sayıdaki geliştiricinin hakim olduğu bir programlama dili ile geliştirmekte. Java ise dünyada çok sayıda geliştiricinin hakim olduğu bir programlama dili.

Açıkça ben Apple'ın, Sun'ın bu duyurusuna ne diyeceğini merak ediyorum. Çünkü Steve Jobs'ın bir amacı da Objective C'yi dolayısıyla Mac OS X işletim sistemini yaygınlaştırmak. Java ise platform bağımsız (her işletim sisteminde çalışabilen) bir programlama dili olduğu için Steve Jobs'ın hayellerine darbe vurabilir.

Umarım Apple da, bizim iPhone'da Java hayellerimize darbe vurmaz.

Bu arada MacOSXPC.com iPhone SDK'sı ile ilgili çok güzel bir yazı dizisi (11 yazıdan oluşuyor) hazırlamış. İçerik oldukça sade ve doyurucu. iPhone'un SDK'sı hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyanlara kesinlikle tavsiye ederim. Aşağıdaki linkten dizinin ilk yazısına ulaşabilirsiniz:

http://www.macosxpc.com/2008/03/08/iphone-sdk-1-giris/

MacOSXPC.com'u hazırlayan arkadaşların eline sağlık.

0 comments:

t