28 Mart 2008 Cuma

iPhone'da Mail Konfigürasyonu

iPhone'u ilk aldığınızda yapacağınız işlemlerden biri de herhalde Mail'inizi ayarlamaktır. Eğer GMail kullanıyorsanız bu iş oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken ana ekrandayken sırasıyla "Settings -> Mail -> Add Account" düğmelerini tıklayarak karşınıza çıkan seçeneklerden GMail'i seçmek ve ardından Adınızın, Mail Adresiniz ve Şifrenizin istendiği alanları doldurmaktır.

Lakin iş POP3 veya IMAP ayarı yapmaya geldiğinde işlemler bu kadar kısa ve kolay olmamaktadır. iPhone ile TTNet, Tellcom, Superonline gibi Internet Servis Sağlayıcıların sağladığı posta hesaplarını kullanmak isteyenlerin aşağıdaki adımları izlemesi gerekmektedir.

Ben aslında iPhone'umda sadece (farklı bir ayarla) GMail hesabımı kullanıyorum. Fakat iPhone'daki POP3 ayarını adım adım anlatabilmek için, ADSL hizmetini aldığım Tellcom'un abonelerine sağladığı mail adresini kullanarak yeni bir hesap daha tanımladım. Hesabı tanımlarken de Tellcom'un sitesindeki Outlook Express Ayarları dokümanından faydalandım. Benzer şekilde siz de kendi şirketinizin veya Servis Sağlayıcınızın verdiği e-mail'in konfigürasyonunu yapabilirsiniz.

Not: Aşağıdaki işlemlere geçmeden evvel cihazınızın Internete bağlı olduğundan emin olunuz ve uzun süren işlemler sırasında cihazınızın uyku moduna (Lock) geçmemesi ilk başta "Settings -> General -> Auto Lock" ayarını "Never" 'a çekin. Hesabınızı tanımladıktan sonra eski ayarına çekebilirsiniz.

İlk olarak sırasıyla, "Settings" altındaki "Mail" ekranına geçip "Add Account" düğmesine ve ardından açılacak ekranda yer alan en alttaki "Other" seçeneğine tıklayınız.



Bu sefer karşınıza çıkan ekranda ise üstteki POP3 seçeneğini işaretliyeniz. Sonra sırasıyla ekrandaki alanları aşağıdaki örnekteki gibi doldurunuz.

Name : Adınız Soyadınız
Adress : Mail adresiniz, xyz@abc.com formatında
Description : Otomatik olarak mail adresiniz atanıyor, bir değer girmenize gerek yok

Incoming Mail Server
Host Name : Posta sunucunuzun POP3 adresi. Genelde pop3.abc.com formatında olur. Servis Sağlayıcınıza sorunuz.
User Name : Kullanıcı adı. Genelde mail adresiniz olur, bazen mail adresinin "@" işaretine kadar olan kısmı kullanılır. Servis Sağlayıcınıza sorunuz.
Password : Şifreniz

Outgoin Mail Server (SMTP)
Host Name : Posta sunucunuzun SMTP adresi. Genelde smtp.abc.com formatında olur. Servis Sağlayıcınıza sorunuz.
User Name : Kullanıcı adı. Genelde yukarıdaki kullanıcı adıyla aynı olur. Servis Sağlayıcınıza sorunuz.
Password : Şifreniz. Genelde yukarıdaki şifre ile aynı olur.

Tüm alanları doldurduktan sonra ekranın sağ üst köşesindeki "Save" düğmesine basınız.



"Save" düğmesine bastıktan sonra yaklaşık 1 dakika kadar bekleyeceksiniz. (Bunun sebebi de iPhone'un POP3 sunucusuna "SSL" üzerinden bağlanmaya çalışması. Verilerin şifrelenerek gönderilip alındığı bu bağlantı türünü çoğu posta sunucusu desteklemiyor iken (en azından ülkemizde) Apple'ın neden bunu standart ayar olarak seçtiği ayrı bir tartışma konusu.)

Ardından karşınıza aşağıdaki gibi "Cannot Connect Using SSL" yazan bir Yes/No menüsü çıkacak. "Yes" seçeneğine tıklayınız ve yaklaşık 3-4 dakika sonra bu sefer de üzerinden "Secure Connection Failed" yazan bir Cancel/Continue menüsü karşınıza çıkacak. "Continue" seçeneğine tıklayınız.



Kısa bir süre sonra hesabınız iPhone üzerinde yaratılmış olacak ve Mail Ayarları ekranında aşağıdaki gibi gözükecek ve kullanıma hazır olacak. Fakat hemen kullanmaya başlamadan evvel ufak birkaç ayar yapmanız faydalı olabilir. Bu yüzden Ayar ekranındayken yeni tanımladığınız hesabını seçip ardından gelen ekranın en altındaki "Advanced" düğmesine tıklayınız. (Bu arada "Advanced" altında yer alan, kırmızılar içindeki "Delete Account" seçeneğinin, hesabınızı iPhone üzerinden sildiğini hatırlatmama gerek yok sanırım :) )



Aşağıda ekran görüntüsü bulunan "Advanced" ekranında, "Remove" ve "Delete from server" isminde iki seçenek bulunuyor. Bunları kısaca açıklamaya çalışalım ki kendinize en uygun seçeneği işaretliyebilesiniz.

Remove : Bu seçenek ile bir mesajı sildiğinizde, posta sunucunuzdan ne zaman tamamen silineceğini belirleyebiliyorsunuz. "Never" seçerseniz iPhone'dan sildiğiniz mesajlar tamamen silinmez sadece Çöp Kutusuna (Trash) gönderilirler. Tabii bu durumda sizin kendinizin ayrıca silmesi gerekir. "After one day" seçeneğini işaretlerseniz bir gün sonra tamamen silinirler. Ben "Never" seçeneğini öneririm.

Delete from server : Bu seçenek ile de iPhone'unuza gelen mesajların sunucudan ne zaman kaldırılacağını belirleyebiliyorsunuz. Maillerinize hem iPhone'unuzdan hem de bilgisayarınızdan bakacaksanız bu seçeneği "Never" bırakmanızı öneririm.



Eğer birden fazla mail hesabı tanımladıysanız her hangi bir hesabınızın Mail ekranında iken sol üst köşede çıkacak "Accounts" düğmesi ile hesaplarınız arasında geçiş yapabiliyorsunuz.



Ayrıca birden fazla mail hesabınız varsa hesaplardan ilk tanımlanan birincil hesap oluyor. Örneğin albümdeki bir resmi e-mail atmak üzer seçtiğinizde birincil hesabınızın editörü açılıyor. Genel Mail Ayarları Ekranından ("Settings -> Mail -> Default Account") birincil hesabı değiştirebilirsiniz.



Aslında iPhone'daki Mail Ayarları ile ilgili epey yazacak şey var ama başlangıç için yukarıdaki bilgiler yeterli olur diye düşünüyorum.

Not: Hotmail'in POP3 veya IMAP desteği olmadığı için yukarıda anlatılan yöntem ile direk bağlanılamaz.

33 comments:

Adsız dedi ki...

öncelikle uğraşlarınız için teşekkürler. ben hotmail atarları için gelen ve giden posta ayarlarına hangi sunucuları yazmam gerek. bilgilendirirsen sevinirim

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Maalef hotmail'in POP3 veya IMAP desteği yok. Bu yüzden direk bağlanamazsınız.

Eğer güvenirseniz bazı siteler hotmail için pop3 desteği veriyorlar. Kısaca siz bu sitelerin pop3 sunucularına bağlanıyorsunuz onlarda hotmail'e bağlanıyorlar.

Detaylı Bilgi için:
http://v3.izymail.com/iPhoneSettings.aspx

Ekivrak dedi ki...

Merhaba,
Öncelikle bu site için size çok teşekkür ederim, harika bir çalışma. sizin sayenizde iphone kullanmak çok kolay oldu.
1.1.4 ; tüm ayarlarımın yapılmış olmasına rağmen duck da bulunan mail ikonuna tıkladığımda sayfa açılıyor, iki saniye boş ekran görüntüsünden sonra masa üstüne dönüyor, yani program açılamıyor. Sorun neden olabiliir.

Mustafa Tan dedi ki...

Biz teşekkür ederiz güzel düşünceleriniz için.

Mail'in açılmaması sorununu aşağıdaki linkteki yazının sonunda anlatılan "Fix User Dir Permissions" işlemi ile çözebilirsiniz. Muhtemelen :)

http://iphoneturkey.blogspot.com/2008/04/bossprefs-ile-telefon-servisini-kolayca.html

Ekivrak dedi ki...

:((( fix me yaptım ama olmadı, birde telefon defterimdeki numaraları nasıl silebilirim.

drwhite dedi ki...

merhaba...
ben gmail hesabımı şifremle birlikte girdim amasadece karşıma inbox çıkıyor mail sayfam açılmıyor...

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Mail sayfası ile kasdettiğiniz eğer yeni mail göndermek için kullanılan editör ise ekranın sağ alt köşesinde bulunan simgeye (kare içerisinde kalem şekli olan) tıklamanız gerekiyor.

drwhite dedi ki...

gelen kutusuna giriyorum posta alınamıyor diyor...

Adsız dedi ki...

Mail iconuna tiklandiktan sonra ana ekrana donme problemi benim kullandigim iphoneda da vardi ve BossPrefs'in "Fix User Dir Permissions"i ile sorun giderilemedi. Sorun permisson'lardan kaynaklaniyor ve Restore etmeden asagida yazacagim komutlari SSH araciligiyla yazmaniz durumunda (hic degilse bende oyle oldu) giderilebiliyor.

chown –R mobile:wheel /private/var/mobile/Library/Mail
chmod –R 700 /private/var/mobile/Library/Mail
chown –R root:wheel /Applications/MobileMail.app
chmod –R 755 /Applications/MobileMail.app
chmod –R 755 /System/Library/PreferenceBundles/MobileMailSettings.bundle/MobileMailSettings

Bu blogu hazirlayan arkadaslara canigonulden tesekkurlerimi sunuyorum.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Bu sorunla ilgili mail grubumuza da epey mail gelmişti.

Sync Fix (Dev 1.1.3 Jailbreak) uygulamasının da bu sorunu giderdiğini tecrübe ettik.

Teşekkürler paylaşım için

Adsız dedi ki...

selamlar
yukarıda anlattığınız gibi pop3 ayarlarını eksiksiz yapmama rağmen mail ne alıyor nede gönderiyor sadece (doğru yazmama rağmen) kullanıcı adı veya parola yanlış diye uyarı veriyor. Wireless bağlı safariden internete giriyor.versiyon 1.1.4 portlar ne olarak ayarlanmalı yada farklı bir yerden bir ayar yapmak gerekiyormu?
cevaplar için teşekkürler

Adsız dedi ki...

merhaba,
resimde gördüğüm için merak ettim. iphone'nun exchange desteği var mı?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

IMAP portu açık Exchange sunucularına destek veriyor. Fakat push mail diye adlandırılan ActiveSync desteği yok henüz yok. iPhone 2.0 ile bu desteğin gelmesini bekliyoruz.

Adsız dedi ki...

Selamlar.
Gmail mail hesabımı sorunsuz olarak kullanmaktayım. Ancak şirket mail hesabımı eklediğimde ne mail alabiliyor ne de mail gönderebiliyorum. Ayarları yaparken smtp için giriş izniniz yok, ayarlarınızı kontrol edin gibi bir uyarı çıkıyor ve şirket mailimi kullanamıyorum. 2 mail hesabı problem yaratabilir diye sadece şirket mailimi kurmayı denedim. ancak bilgiler eksiksiz olmasına ragmen aynı hatayı gene verdi. Firmamızda toshiba nın telefonunu kullanan arkadaslarımız var ve onlarda bir problem olmadı. Eksik yada yanlis nedir? yardım ederseniz sevinirim..

hakan dedi ki...

gerekli bütün pop ve smtp ayarlarını yapmama rağmen mail alıp gönderemiyorum...

G-mail' den değil şirket maillerime bakabilmek için bütün ayarları anlatıldığı gibi yaptım ama bir değişiklik olmadı, bu konuda bilgisi olan var mı acaba?

Yavuz dedi ki...

mail app. crahing sorununu gideremiyorum.

"fix user dir permissions " yaptım sorun çözülmedi

iphone 1.1.4

Yavuz GÖKER

seyid dedi ki...

SSL i kapatip denerseniz belki...

goknur dedi ki...

superonline hesabımı elle kurdum sorun çıkmadı ama hotmail hesbımı kuramıyorum.ayarları otomatik yapıy cihaz ama kurulum bittikten sonra kullanıcı adı veya şifre hatalı diye bi mesaj çıkıyo karşıma sorun ne olabilir.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

iPhone'un Hotmail desteği bulunmuyor. Hangi seçenekten homail ayarı yaptınız acaba ?

Adsız dedi ki...

mynet için ayarlar fark ediyor mu ?

Adsız dedi ki...

Merhaba

Şirket mailini ayarladım yukarıda anlatılan gibi. Gelen mailleri görebiliyorum fakat gönderemiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

kutu dedi ki...

ŞİRKET MAİLİ İLE İLGİLİ OKUYUN


telefonu senkronize ettikten sonra passwordleri kendi elinizle yazmanız laızm.

eğer mail alıp atamıyorsanız

outgoingden smtpye tıklayın
primary serviceye tıklayın
username ve şifrenizi girin
çözülecektir :)

Sez dedi ki...

Accounts kısmı gozukmuyor ne yapmam lazım ?

H.Alp dedi ki...

merhaba,
gmailimmükemmel çalışıyor fakat superonlıne da problem var dosyalar (excell word jpg..) gelmiyor ne yapabilirim.
tşkler

Adsız dedi ki...

First, test the configuration and connection without SSL.
Once you have that working, then add the extra complexity of SSL.

Ports:
IMAP: 143
POP3: 110
SMTP: 25

IMAP/SSL: 993
POP3/SSL: 995
SMTP/SSL: 465

A typical email client like Mail.app or Thunderbird will change the port automatically when you select the SSL option. The iPhone may not do that (I ran into this with my Helio...set port 143 for IMAP, then checked the box "secure imap" and it wouldn't work until I manually changed the port to 993 or unchecked the "secure IMAP").

Be sure she isn't downloading/deleting email via POP3 on a computer elsewhere. This is common cause of support tickets regarding "my email won't show up on my phone".

Other than that, there shouldn't be anything special necessary.

Adsız dedi ki...

Lotus Domino Server hesabi ekleyebilen war midir?
IMAP/POP3/SMTP ayarlarinda,mail aliyorum fakat atamiyorum,SMTP surekli sorun cikariyor..

Adsız dedi ki...

acaba iphonemdeki mailimle pcmde görüntülediğim mail eşzamanlanamıyormu yani pc de okuduğum mesaj iphonemde okunmamış görünüyor bunu nasıl çözebiliriz

Adsız dedi ki...

iphone ma şişrket mailimi kurdum fakat gelem maillere bakıyorum ama mail gönderemiyorum.outgoing kısmına smtp.xxxx.com.tr yazıyorum ama olmuyo ne yapmam gerekiyor.

Unknown dedi ki...

Dikkat !!! Kredi teklifi

i Mr Rashide Abdulahi özel kredi borç veren duyuyorum. Eğer iş için kredi ihtiyacınız veya kaliteyi işlemek için bize tavsiye edilir, sonra faturalarınızı ödemek için eğer biz, bir% 3 düşük faiz oranı ve iyi çalışma koşullarında kredi vermek kredinin her türlü dışarı verilir Eğer memnun yapacak hizmetleri. E-posta: Rashideabdulahiloanfirmhelp@hotmail.com

MEVCUT KREDİ HİZMETLERİ DAHİL:
================================
* Ticari Krediler.
* Bireysel Krediler.
* İşletme Kredileri.
* Yatırımlar Kredileri.
* Gelişim Kredileri.
* Toplama Kredileri.
* İnşaat krediler.
* İşletme Kredileri Ve Diğer birçok:

biz iyi hizmet kredinin her türlü işlemek, e-posta yoluyla bize ulaşın: Rashideabdulahiloanfirmhelp@hotmail.com
teşekkürler
Bay Rashide

Dr Purva Pius dedi ki...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

BORROWERS APPLICATION DETAILS


1. Name Of Applicant in Full:……..
2. Telephone Numbers:……….
3. Address and Location:…….
4. Amount in request………..
5. Repayment Period:………..
6. Purpose Of Loan………….
7. country…………………
8. phone…………………..
9. occupation………………
10.age/sex…………………
11.Monthly Income…………..
12.Email……………..

Regards.
Managements
Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Hastalarımız için böbrek satın almak için bir kez daha buradayız ve onları kurtarmak için bir böbrek yapmak isteyen herkese iyi miktarda para ödemeyi kabul ettiler ve böylece bağışta bulunmak istiyorsanız veya bir Hayat kurtarmak istiyorsanız, Lütfen aşağıdaki e-postayı bize yazın.

Bu sizin için zengin olmanız için bir fırsattır, biz temin ederim ve garanti ederiz, bizimle% 100 güvenli bir anlaşma yaparsanız, herşey yasa güdüm böbrek bağışçılarına göre yapılır.
Artık boşa harcamayın, lütfen irruaspecialisthospital20@gmail.com adresine bize yazınız.

Irrua Uzman Eğitim Hastanesi.

Adsız dedi ki...

Merhaba Bay Paul Moritz, Meşru ve güvenilir kredi vereni. % 3 faiz oranı ile açık ve anlaşılır şartlar altında kredi veriyorum. 1,000.00 Dolar'dan 10.000.000 Dolar'a. İş Kredileri, Bireysel Krediler, Öğrenci Kredileri, Araba Kredileri ve Borçların Ödenmesi İçin Krediler Vermekteyim. Bir krediye ihtiyacınız varsa, hemen yapmanız gereken şu anda şu anda şu anda benimle iletişime geçmektir: paulhelpfund@yahoo.com

Tanrı seni korusun.

Saygılarımızla,

Bay Paul Moritz
E-posta: paulhelpfund@yahoo.com

Adsız dedi ki...

ABD, Iowa Şehrinde bulunan Iowa Lutheran Hastanesi'nden bir temsilciyim ve hastane idaresi tarafından internete nasıl işler yaptığımızı ve insan organlarının alımı ve satımı için bir yıl daha başladım. böbrek, Bu teklifle ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-postayla bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin: Bağışçılarımıza iyi miktarda para telafi ediyoruz ve biz organlarda Cerrahi uzmanıyız ve bir bağışçı olarak risk yok. o.
Ve bu bizim e-postamız:
iowalutheranhospital@gmail.com
Ayrıca, whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bize ulaşabilirsiniz.

t