10 Mart 2008 Pazartesi

iPhone'da RSS Kullanımı

iPhone hakkındaki gelişmelere, anında ve kolayca erişimimi açıkçası RSS teknolojisine borçluyum. Bu yazıda, sizin de iPhone'da RSS teknolojisini kullanarak nasıl kolayca ve hızlıca önemli gelişmeleri takip edebileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

iPhone'da RSS kullanımına geçmeden evvel önce http://www.rssnedir.com sitesinden kısa bir alıntıyla bu teknolojiyi tanıyalım:
RSS çeşitli internet siteleri tarafından yayınlanan haber vb. içeriğin tek bir ortamdan topluca izlenebilmesine olanak sağlayan yeni bir içerik besleme yöntemidir. RSS; Real Simple Syndication, RDF Site Summary veya Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. XML biçiminde olan RSS dosyaları ilk olarak NetScape firması tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. RSS dosyalarının kullanımı her geçen gün artarak yaygınlaşmaktadır.
Eğer yukarıdaki RSS açıklaması yeterli gelmedi ise aşağıdaki 2 linkteki video'yu mutlaka tavsiye ederim.

RSS in Plain English (4 dakika, basit bir İngilizce) Youtube yasağından dolayı sayfayı açamayanlar bu linki kullanabilirler.

RSS Nedir? (7 dakika, Türkçe)

iPhone'da RSS kullanarak çeşitli sitelerde yayınlanan haberleri takip etmenin kabaca 3 yolu var:

a) Google RSS Reader kullanmak: Benim en çok tercih ettiğim bu yöntem için bir Google hesabına ihtiyaç oluyor. Google bir çok uygulamasını yaptığı gibi RSS Reader'ını da iPhone için optimize ettiğinden ve cihaza bir kurulum gerektirmediğinden çok kullanışlı. Benim gibi çok fazla RSS kaynağını hem bilgisayarından hem de iPhone'undan takip edenler için tavsiye ederim.



b) NetNewsWire, Free RSS Reader gibi uygulamaları kullanmak. Bu uygulamaları App Store'dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.


GÜNCELLEME (08/01/2008) : Bu linkte iPhone 3G veya 2.x versiyonundaki iPhone'larda çalışan Free RSS Reader uygulaması detaylı olarak tanıtılmıştır.

c) reader.mac.com kullanmak: İşte iPhone Safari tarayacısının bize sunduğu güzelliklerden biri. Herhangi bir RSS url'ini Safari ile açmaya çalıştığınızda, Safari bu url'in RSS olduğunu anlayıp hemen reader.mac.com adresine yönlendirme yapıyor. Bu sayede RSS formatındaki haberler Google Reader'da olduğu gibi kolayca okunabilir bir hale dönüşüyor:



iPhone'unuzun versiyonu 1.1.3 veya üstü ise reader.mac.com'u kullanmanın bir başka faydası daha var, o da RSS linkiniz için Webclips kullanabilmek.

Örneğin aşağıda sizin için hazırladığımız, İngilizce ve Türkçe iPhone Haberlerini tek bir noktadan takip edebileceğiniz RSS linklerinden bir tanesini Webclips yapalım. Aşağıdaki RSS linkleri, kaliteli içerik üreten sitelerdeki son güncel 10 haberi getirir.

http://feeds.feedburner.com/turkish_iphone_news (Türkçe iPhone Haberleri)

http://feeds.feedburner.com/english_iphone_news (İngilizce iPhone Haberleri)

1) Eğer bu yazıyı iPhone'unuzdan okuyorsanız yukarıdaki ilk linke tıklayın, eğer bilgisayarınızdan okuyorsanız iPhone Safari'nin adres çubuğuna yazmanız gerekiyor.

2) Yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi 10 haberlik bir liste karşınıza çıktı ise aynı ekranda, en altta, ortadaki "+" tuşuna tıklayın.

3) Açılan menüdeki "Add to Home Screen -
Ana Ekrana Ekle" tuşuna tıklayın. Bu sefer karşınıza ana ekranda yer alacak ikon için bir isim alanı çıkacak. Bu alanda yazanları silip yerine kendiniz kısa bir isim verin. (Örneğin: iphone_tr_haber) 1.1.3 versiyon öncesi kullanıcalar mecburen "Bookmark - Yerimi" yapmakla yetinecekler.



Artık ana ekranınızdan iPhone ile ilgili gelişmelere kolayca, hızlıca ve hepsinden önemlisi az veri trafiği yaparak erişim yapmanız mümkün. Farklı kaynaklardan toplanıp tek bir link haline getirilmiş başka konulardaki RSS'leri vakit buldukça paylaşmaya çalışacağım.

Ayrıca eğer böyle tek tek RSS'ler ile uğraşmak istemiyorum derseniz CepRSS.com başlıklı yazımıza bir göz atın derim.

Basında 3 büyük klubümüzle ilgili çıkan, RSS formatında güncel haberler:

http://feeds.feedburner.com/fenerbahce_news

http://feeds.feedburner.com/galatasaray_news

http://feeds.feedburner.com/besiktas_news

Kaliteli haber sitelerinde çıkan, RSS formatında güncel türkçe teknoloji haberleri:

http://feeds.feedburner.com/turkish_technology_news

Bilgi paylaştıkça çoğalır, RSS bu bilginin paylaşılmasındaki en hızlı araçlardan biridir.


5 comments:

Kayhanoviç dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Tesekkurler. RSS konusunda cok aydinlatici bir calisma yapmissiniz. 15-20 dakikada hem konuyu ogrendim hemde uyguladim.

Adsız dedi ki...

YENİ iPHONE'UMDA BİR KAÇ TANE PACKAGE UYGULAMASI GİRMEK İSTEDİĞİMDE ''BSD SUBSYSTEM PACKAGE '' YÜKLEMELİSİNİZ MESAJI ÇIKIYOR.BUNU NASIL AŞABİLİRİM.CİHAZIMDA 1.1.3 VERSION YÜKLÜ.
TEŞEKKÜRLER.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

iPhone'da bir çok uygulamanın çalışabilmesi için "BSD Subsytem" paketinin yüklü olması gerekir.

BSD Subsystem'i yine Installer aracılığı ile "System" paketi altından yükleyebilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Merhaba ;
Ben 2.1 versiyon 16 GB kullanıyorum Google RSS yükledim gmail adresimi ve password'ümü girdim ama login hatası veriyor. Neden olabilir? Parolayı yanlış yazma olasılığı dışında...Çünkü googledan bunu test ettim.
BSD subsystemden bahsediliyor ama bu 1.1.4 için diye biliyorum

t