20 Mart 2008 Perşembe

Mobile Finder ve Preview

Apple, kullanıcıların iPhone'un dosya sistemine erişmelerini istemediği için orijinal yazılımın içine bir "Dosya Yöneticisi" uygulaması koymuyor. Bu yüzden iPhone'da dosya ve klasörler ile ilgili işlemler yapmak istediğimiz de Mobile Finder uygulaması imdadımıza yetişiyor.

Mobile Finder, aşağıdaki özellikleri ön plana çıkan çok önemli bir iPhone uygulaması:

* Dosya veya klasör silme, kopyalama, taşıma ve yaratma işlemleri
* Uygulamaları çalıştırma
* Dosya'ları e-mail ile gönderme
* Resim dosyalarını Mobile Preview plugini ile görüntüleme

Mobile Finder'ı ilk çalıştırdığınızda karşımıza "/private/var/mobile" klasörünün içeriği çıkıyor. Bu klasör ise "Media" ve "Library" ismindeki cihazınızdaki en önemli klasörden oluşuyor. Bu klasörler içerisindeki dosyalar siz uygulamalarınızı kullandıkça değişen veya yeni yaratılan dosyaları içerir. Örneğin "/private/var/mobile/Media/DCIM/100APPLE" klasörü altında, Kamera'nızla çektiğiniz resimler bulunur. Bu klasörde aynı isimli fakat farklı uzantılı (JPG ve THM) her dosyadan ikişer adet bulunur. "JPG" uzantılı dosyalar resimlerinizin orijinal halleridir, "THM" uzantılılar ise ikon gibi kullanıldıklarından boyutları küçüktür.


Dosyalar veya klasörler üzerinde işlem yapmak için ekranın en altında yer alan düğmeler kullanılır. Örneğin bir dosyayı silmek istediğinizde önce dosyayı seçip, ardından "File" düğmesine tıklayıp, ardından "Delete" düğmesine basmanız gerekir. İptal (Cancel) , Kopyalama (Copy) ve Taşıma (Move) işlemleri de aynı yerden yapılabilir. Bir dosyayı e-mail yoluyla göndermek için de "Send -> E-Mail" düğmelerini kullanabilirsiniz.



Mobile Finder'ın içinde boşluk geçen dosyaları e-mail ile gönderememe gibi bir bug'ı mevcut. Bu bug özellikle SwirlyMMS ile gelen, içinde boşluk bulunan MMS resimlerinde kendini gösteriyor.

Finder'ın diğer güzel bir özelliği de, dosyaların okunma, yazma ve çalıştırılabilme yetkilerini kolayca değiştirme imkanı vermesi. Ayrıca tüm uygulamalarınızı Finder ile de çalıştırabiliyorsunuz, SpringBoard'ınızda ikonu olmayanları bile. Bu özelliğini test etmek için "FieldTest.app" uygulamasını denemenizi öneririm.



Son olarak, Finder'ın konfigürasyonunu "Settings" ekranından yapabiliyorsunuz. Mevcut ayarları olduğu gibi bırakabilirsiniz. Bir tek "Start In Last Location" seçeneğini, belki OFF durumuna getirmek isteyebilirsiniz. Bu seçenek ON durumunda iken uygulamayı kapatıp açtığınızda en son hangi klasördeyseniz oradan başlıyorsunuz. Tabii ki her durumda ekranın sağ üst köşesindeki "~" düğmesini kullanarak ana klasöre gidebilirsiniz.



Mobil Finder ve Preview uygulamasını Installer'ınız aracılığı ile "Productivity" paketi altından yükleyebilirsiniz.

14 comments:

Adsız dedi ki...

MERHABA SITE MUHTESEM TEBRIK EDERIM
YANLIZ Preview ADLI DOSYA YUKLENMIYOR SUREKLI DENEDIM HATA VERIYOR NE YAPMAM GEREKIYOR
TESEKKURLER

Mustafa Tan dedi ki...

Teşekkürler,

Cihazınızın, yüklediğin Mobil Finder'ın ve yüklemeye çalışırken hata aldığınız Preview'ın versiyonlarını paylaşabilirmisiniz.

Adsız dedi ki...

MUSTAFA ILGINE COK TSK EDERIM BEN BIRAZ GEC CEVAP VERDIM BU ARALAR COK YOGUNDUM KUSURA BAKMA
CIHAZIM 1,14 YAPIP KIRDIM MOBILEFINDER VERSION 1,8,0 YUKLU
YUKLEMEYE CAKISTIGIM MOBILE PREVIEW ISE 0,1,0
YUKLEMEYE CALISTIGIMDA ERROR
MOBILE PREVIEW REQUİRES THE MOBİLEFINDER PACKAGE.PLEASE INSTALL IT FIRST YAZISINI CIKIYOR
MOBILEFINDER I SILIP ILK ONCE MOBILEPREVIEW YUKLEMEYE CALISTIM YINE OLMADI
TESEKKURLER IYI CALISMALAR

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Versiyonlar doğru gözüküyor. Sorunsuz yükleyebiliyor olmanız lazım.

Finder düzgün çalışıyor mu peki?

Adsız dedi ki...

EVET FINDER DUZGUN CALISIYOR AMA GELEN MMS BUYUK RESIM OLARAK ACAMIYORUM YANI PREVIEW OLMADIGINDAN NE EDICEM BILEMEDIM:)

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Geçici bir çözüm olarak http://iphoneturkey.blogspot.com/2008/03/iphonea-ssh-zerinden-eriim.html linkinde anlatılan yöntem ile MMS ile gelen dosyaları bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

MMS dosyaları /private/var/mobile/MMSFiles klasörü altında.

Adsız dedi ki...

İyi pazarlar öncelikle site çok kullanışlı ve harika gerçekten yani inanın 50 yaşındaki babam sizin sayenizde e posta ayarlarını yaparak blackberry den kurtuldu bana hergün bu sıteye tşk et diyor :) ya şimdi benim sorunm şu benim iphonem 1.1.4 babamınki ise 1.1.3 ona yüklediğim mobile finder ile preview gayet sorunsuz çalışıyor hatta gelen mms resimlerinede bakabiliyor ama malesef benim preview çalışmıyor finderda sorun yok!zaten 2 çeşit fi nder var arkadaşın sorunu 200 kb olanı yüklemek eğer diğerini yğklerse sorun kalmaz bendede oldu aynı sorun!ayrıca preview vi birkaçkere sildim geri yükledim sorun değişmedi yardımcı olabilirmisiniz?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Aşağıdaki ekran görüntülerini bana mail atabilirseniz sorunun kaynağını daha rahat tespit edebilirim:

1) http://iphoneturkey.blogspot.com/2008/03/capture-ile-ekran-grnts-almak.html linkinde anlatılan programı kullanarak Installer -> Uninstall altındaki Finder ve Preview uygulamalarının Uninstall ekran görüntülerini. Ekranda Name, Version, Size ve Contact bilgileri mutlaka gözükmeli

2) http://iphoneturkey.blogspot.com/2008/03/iphonea-ssh-zerinden-eriim.html linkinde anlatılan yöntemi kullanarak /Application dizinin komut satırı liste çıktısını.
Aşağıdaki komutu çalıştırdığınızda

ls -al /Applications

aşağıdaki gibi bir çıktı alacaksınız. Preview ve Finder satıları lazım.

# ls -al /Applications

drwxr-xr-x 2 root admin 1428 Mar 6 20:15 Finder.app
drwxr-xr-x 3 mobile staff 816 Mar 4 23:02 Installer.app
drwxr-xr-x 2 root admin 204 Mar 6 20:16 Preview.app

Adsız dedi ki...

mobıle fınder TERM vt 100 programını ıstıyor ama term vt 100 programının ınstall ında her seferınde package doovnload faılded cıkıyor malesef

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Mobile Finder, Term VT 100 istemez. Doğru versiyon kurduğunuza emin misiniz?

Term VT 100 son versiyonlarda düzgünce çalışmıyor, düzgün çalışabilmesi için ekstra işlemler yapmak gerekiyor. Komut satırında bir iş yapmak istiyorsanız SSH Client kullanmanızı öneririm.

Elif dedi ki...

mustafa bey,
Merhaba,öncelikle tüm verdiğiniz bilgiler için Teşekkürederim..
30 mart pazar günü yazmıs oldugunuz mobile prewiev ile ilgili cevabınızda,yazdıgınız bilgileri uyguladım..çünkü bende preview den mms dosyalarını acamıyorum,siyah bir ekran cıkıyor karsıma..
dediğiniz komutu yazdım fakat bende de soyle bir sey cıktı;
lrwxr-xr-x 1 root admin 16 May 9 00:03 /Applications -> v
bu nedemek oluyor???
ve bu konuda ne yapmamı onerirsiniz???
Çok Teşekkürler.
Elif

Elif dedi ki...

Birde ek olarak

mobile finder versiyonu: 1.8.0
mobile preview versiyonu: 0.1.0

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Komutu yazdıktan sonra SSH Client uygulamasına ait bir ekran görüntüsü yollayabilirseniz daha rahat yardımcı olabilirim.

Adsız dedi ki...

mrb

installer içinde 2 adet finder var biri eski biri yeni once eskiyi yukleyin daha sonra preview yukleyin en son son surum finderi yukleyip birincisini kaldırın
ben 1.1.3 ve 1.1.4 de sorunsuz kullanıyorum

t