5 Mart 2008 Çarşamba

SysInfo ile iPhone'da Çalışan Uygulamalarınızı İzleyin

Bir çok kullanıcı iPhone'u, internet yetenekleri yüksek bir telefon olarak görüyor. Halbuki iPhone telefon özelliği de bulunan Unix tabanlı bir cep bilgisayarı. iPhone'un üzerinde çalışan işletim sistemi Mac OS X de Apple'ın bilgisayarlarında kullandığı işletim sistemi ile aynı.

Bu yüzdendir ki iPhone'unuza BSD Subsystem ismindeki uygulamayı yüklediğiniz andan itibaren bir çok unix/linux tabanlı uygulama iPhone'da da çalışır hale gelmektedir. Hal böyle olunca iPhone üzerinde o an çalışan bu uygulamaları listeleme ihtiyacı ortaya çıkar.

Linux kullanıcıları, o an sunucularında çalışan uygulamaları, ne kadar CPU ve memory harcadıklarını ve sistemin toplam yükünü gösteren "top" komutunu çok iyi bilirler:



İşte yukarıdaki resimde bulunan, Laptop'umla SSH üzerinden iPhone'uma bağlanıp "top" komutunu çalıştırdığımda gördüğüm bilgileri SysInfo isimli uygulama ile direk iPhone ekranından da görmek mümkündür. SysInfo uygulamasını Installer ile "Utilities" paketi altından kurup çalıştırdığınızda karşınıza iPhone'un o an kullandığı hafıza miktarı, sistem yükü gibi bilgileri gösteren bir ekran çıkar. Bu ekranın sol üst köşesinde bulunan "Hardware" düğmesi cihazınızın donanımsal bilgilerini gösteren bir ekran açar.



Ekranın sağ üst köşesindeki "Processes" düğmesi de o an cihazınızda çalışan uygulamaları listeler. SysInfo ile arka planda çalışmasını beklemediğiniz programları veya kitlenip cihazınızı yavaşlatan programları tespit edip (kill komutu ile) kapatabilirsiniz. SysInfo özellikle cihazınızı tekrar başlatmaya gerek kalmadan, sorun çıkaran programları öldürmek için çok idealdir.



Örneğin ben bu yazıyı hazırlarken ScreenShot uygulaması ile bir yandan ekran görüntüsü alırken bir yandan da MobileScrobbler ile internet üzerinden radyo dinliyordum. Bu iki program da arka planda çalıştığı için bu process listesinde göründüler. Eğer bir şekilde normal yollardan MobileScrobbler programını kapatamasaydım, cihazı restart etmek yerine listeden uygulamayı seçip, açılan ekranın sol alt köşesindeki Kill komutunu kullanacaktım.

Hemen hatırlatma yapayım; tam olarak ne yaptığınızdan emin değilseniz veya Linux tabanlı sistemlere aşina değilseniz Kill, Signal, vs. gibi komutları kullanmayınız.

Kaynak: http://www.robota.nl/products/iPhone%20SysInfo.html

1 comments:

Adsız dedi ki...

Gönderiler özenle ve bilincli hazirlanmis. Icerigi cok iyi. Tebrikler.
Diger taraftan da iPhone ve Hummer otomobil deliligi arasinda pek fark göremiyorum. Apple kullanicilarini kendine Microsoft'un bile yapmadigi bir diktatörlükle bagliyor. Türkiye'de daha bilincli bir kullanici kitlesi olusmasi dilegi ile. Kolay gelsin.

t