9 Mart 2008 Pazar

Türkçe iPhone Konfigürasyonu

GÜNCELLEME : Aşağıdaki yazı iPhone 2G veya 1.1.x versiyonundaki iPhone'lar için geçerlidir. iPhone 3G kullananlar için geçerli değildir. 2.2 versiyonu ile birlikte Türkçe desteği Apple tarafından resmen yayınlanmıştır. Bu linkten detaylı bilgi alabilirsiniz.

Niffob.com
Türkiye'de iPhone konusunda güzel içerik üreten sitelerden bir tanesi. Özellikle iPhone Temaları ve iPhone'un Türkçeleştirilmesi konularında çok güzel hizmetler sunuyorlar.

Levent arkadaşımız daha evvel, iPhone Türkçe Klavye Desteği yazısıyla iPhone'da nasıl türkçe klavye kullanılacağından bahsetmişti. Ben de bu yazıda Niffob.com'un sunduğu iPhone'un türkçeleştirilmesi hizmetinden bahsetmeye çalışacağım.

iPhone'umuzu türkçeleştirebilmek için ilk olarak yapmamız gereken Niffob'u source olarak eklemek. Bunun için sırasıyla şu adımları yapmamız gerekiyor:
  1. "Installer" uygulamasını çalıştırın.
  2. "Sources" tabına tıklayın. (Sağ altta)
  3. "Edit" düğmesin tıklayın. (Sağ üstte)
  4. "Add" düğmesine tıklayın. (Sol üstte)
  5. Karşınıza çıkacak "Add Source" alanına "http://niffob.com/triphone.xml" yazın ve OK'ye basın.
  6. "Done" düğmesine tıklayın. (Sağ üstte)
Yukarıdaki işlemleri doğru bir şekilde yaptıysanız "Sources" tabında "Türkçe iPhone" başlığı altında Niffob'u görmeniz gerekiyor.



Niffob'u source olarak ekledikten sonra, yine Installer'da "Install" tabında "Türkçe iPhone" paketi altından "Türkçe Dil" uygulamasını yüklememiz gerekiyor.

Türkçe'yi dil olarak yükledikten sonra geriye bir tek set etmek kalıyor. Bunun için; Settings -> General -> International menüsünü açmamız gerekiyor. Eğer cihazınızı Amerika'dan aldıysanız muhtemelen aşağıdaki gibi ayarlarınız olacak.



Dikkatinizi çektiyse benim cihazımda "Region Format" alanı "United States" değil "U.S. Virgin Islands" seçili. Bu alan, telefon numaralarının alan kodlarının formatını etkilediği için "United States" seçili iken Türkiye'deki numaraları düzgünce çeviremiyorsunuz. Lakin U.S. Virgin Islands'taki alan kodları bizim ülkemizle benzerlik gösterdiği için bu sorun ortadan kalkıyor. Gerçi Niffob'u yükledikten sonra ülke olarak "Türkiye" seçebildiğimiz için sorun kökten çözülüyor.

Cihazımızı Türkçeleştirme işlemini tamamlayabilmemiz için Language alanını "Türkçe", "Region Format" alanını da "Türkiye" olacak şekilde değiştiriyoruz:



Bu değişikliklerden sonra tüm yazıların türkçeleştiğini farkedeceksiniz. Tabii ki sonradan yüklediğiniz uygulamalar hariç:



Aşağıdaki iki arama ekranında, yukarıda bahsettiğim farklı Bölge Formatı (Region Format) seçmenin ne gibi fark yaratacağı açık bir şekilde görülüyor:



Soldaki ekran görüntüsünde Bölge Formatı "Virgin Adaları", sağdakinde ise "Türkiye". İki durumda da arama yapabilirsiniz ama tabii ki görsel olarak sağdaki daha iyi gözüküyor. Bu arada cihazınızın diliniz İngilizce yapıp Bölge Formatını "Türkiye" yapabilirsiniz ki ben bu şekilde kullanıyorum.

Ayrıca "Türkçe iPhone" paketi altından AppSupport uygulamasını yükleyerek, adres defterinde olmasına rağmen sizin arayan kişilerin isimlerinin gözükmemesi sorununu da giderebilirsiniz.



AppSupport, masa üstünde (SpringBoard) bir simge olarak gözükmez ve özel bir ayar gerektirmez. Yüklediğiniz andan itibaren adres defterinizdeki kişiler tarafından arandığınızda, isimleri gözükecektir.

38 comments:

aylin dedi ki...

merhaba
öncelikle cok tesekkür ediyorum. iphone kullanmaya baslayali 2 gun oldu ve sizi kesfettim. dun aksam itibariyle turkce yapabildim. bilgisayar konusunda fazla teknik bilgiye sahip degilim ama harika anlatmissiniz. daha once ne yaptigimi bilmeden installer e baglandim. ama artik sayenizde daha iyi anlayacagim. cok tesekkurler.
görüsmek üzere. aylin

Mustafa Tan dedi ki...

Yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bize :)

http://groups.google.com/group/iphoneturkey adresinden de mail grubumuza üye olabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Üstad öncelikle paylaşımın için çok teşekkürler. Aylin' in de yazdığı gibi çok iyi anlatmışın. Başka bi sitedeki tarife göre uzun süre yapmaya çalışmıştım olmamıştı belki de sorun bendeydi bilmiyorum ama bu kadar uğraşıp da senin tarifinle bir kerede halledince çok mutlu oldum. Forumlara pek yorum yazmakla uğraşmıyorum ama seni es geçmem ayıp olurdu diye düşündüm, eline sağlık...
Emrullah

devilburock dedi ki...

merhaba ben burak iphone u yeni aldım uşakta oturuyorum ondan buradan teknik yardım alamıyorum bende bu yöntemle ipjone u türkçe yaptım cok teşekkürler gercekten diğer arkadasların dedigi gibi bende cok rahatlıkla yaptım yalnız ben iphone u bilgisayara usb ile bağladığım zaman microsoft live fotoğraf galerisi,microsoft word,microsoft tarayıcı ve kamera sihirbazı butonları olan bi pencere cıkıyor ve ben bilgisayarımdan sarki veya herhangi bi dosya atamıyorum arkadaslar bilgisayarına itunes yükleyin diyo acaba bi yardımı olurmu bana cevabınızı bekliyorum tekrardan diger bilgiler icin cok tesekkür ederim kolay gelsin

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Cihazınızı bilgisayarınıza her bağladığınızda bahsettiğiniz mesajınız çıkması normal. "Cancel" (İptal) tuşuna basıp geçiş.

iPhone'a şarkı ve video transferi için iTunes kullanmanız gerekiyor.

http://www.apple.com/itunes/download/ adresinden indirebilirsiniz.

Diğer merak ettiğiniz konuları mail grubumuza atarsanız daha çabuk yardım alabilirsiniz. http://groups.google.com/group/iphoneturkey?hl=tr linkinden üye olabilirsiniz.

http://iphoneturkey.blogspot.com/2008/02/iphone-iin-video-hazrlamak.html yazımızın en son kısmında Video'ları iPhone'a iTunes üzerinden nasıl transfer edebileceğiniz ile ilgili bir bölüm de mevcut.

devilburock dedi ki...

tekrardan merhaba gruba üye olurken bi sorun cikmisdi ondan dolayı buradan yazayım dedim benim itunes üzerinden sarki yükleyebiliyorum biraz zorda olsa fakat sürekli atmak için usb yi cikarip takip duruyorum bide her sarki yüklememde öncekiler silinebiliyor bu programin türkcesi warmi yada resimli bi sekilde nasıl olacagi warsa we gönderirseniz cok sewinirim tekrardan tesekkürler bilgiler icin

Adsız dedi ki...

olmuyor!!!
install diyorum
"ERROR Package download failed" diyor arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım war. neden yapamıyorum sizce?

Mustafa Tan dedi ki...

Install kuyruğunda (queue) başka bir uygulama takılı kalmış olabilir.

Install etmeye çalıştığınızda karşınıza çıkan seçeneklerde "Clear Queue" isminde bir buton çıkarsa önce tıklayıp sonra tekrar deneyiniz kurmayı

Adsız dedi ki...

slm kisa bisy sormak istiorum turkce yapinca kendi ekledigim ozellikler silinio mu

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Kendinizin eklediği özellikler ile tam olarak neyi kastediyorsunuz.

Eğer uygulamalardan bahsediyorsanız, hayır silinmiyor.

Adsız dedi ki...

bende de "ERROR Package download failed" diyor. clear queue yida denedim ama olmadi.

Adsız dedi ki...

Bende general bölümünde internatianol adlı bir bölüm yok. Olan bölümler sırasıyla:
About
Home Button
Date & Time
Auto-Lock
Passcode Lock
Network
Bluetooth
Keyboard
Reser

Mustafa Tan dedi ki...

Gerçekten çok enteresan. Cihazınızın versiyonu nedir?

dsada dedi ki...

1.1.1

Ayrıca ilginiz için teşekkürler

Unknown dedi ki...

Turkce-ingilizce sozlugu yukledim ama ingilizce-turkce sozluk yuklenmiyor, devamli
"ERROR Package download failed" diyor. clear queue yida denedim ama olmadi. Sorun nedir acaba?

Adsız dedi ki...

iphone'a gelen mail'lerimizde excel veya word dosyasını açmak mümkünmü acaba ?

Unknown dedi ki...

SLM BEN İPHONE DAN ALDIM FAKAT ŞİMDİ Bİ KİLİT İŞARETİ VAR VE HİÇBİR ŞEKİLDE AÇAMIYORUM NE YAPMAM LAZIM YARDIM EDERSENİZ SEVİNİRİM

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Cihazınızı önce Ziphone veya benzer bir uygulama ile unlock, jailbreak gibi işlemlerden geçirdiniz mi?

Adsız dedi ki...

bende communities setup sayfasini acinca hicbisey cikmiyo acaba neden?

Adsız dedi ki...

mrb arkadaslar ben bır turlu yapamadım turkce klavye adresı ekleyemıyorum ekrarda su yazı cıkıyor. ( could not activate EDGE: you are not subscribed to EDGE) YARDIM EDERSENIZ SEVIRIRIM SIMDIDEN TSKLER ARKADASLAR .eren_niko@hotmail.com

Unknown dedi ki...

tesekkurler arkadasim turkcelestirme 3g leri de kapsiyormu eger oluyorsa Benin instalerde source yok. Lutfen yardim

Mustafa Tan dedi ki...

Hayır kapsamıyor. Henüz iPhone 3G (aslında 2.0 demek daha doğru) için türkçe desteği çıkmadı.

Unknown dedi ki...

ARKADAŞLAR MERHABA..

1.NESİL BİR IPHONE'A SAHİBİM VE MALESEF BLUETOOTH'U AKTİVE ETMEME RAĞMEN KULLANAMIYORUM. HİÇ BİR BLUETOOTH'LU DİĞER CİHAZI GÖRMÜYOR..
SORUN NEREDE?
YARDIMLAR İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER..
Ş/A

www.isteburada.com dedi ki...

Selamlar ,
turkçe dil paketini install etmek ıstediğimde
"Error Package download failed!" hatasını alıyorum ama diğer kitap sözlük niffob ana sayfa gibi içerikleri yükledim ama türkçede kaldım .
Oysa bu islemi daha once birkackez yapmistim .
Cozum konusunda yardimci olanlara simdiden tesekkurler .

Adsız dedi ki...

oncelikle sitede paylasmis oldugunuz bilgiler icin cok tesekkur ederim birde size sormak istedigim bir konu vardi benim iphone bluetooth calismiyor acaba bu konuda yardimci olurmusunuz simdiden cok tesekkurler

serkan dedi ki...

selam
iyi bayramlar

telefon versiyon yükselttim ve kilitlendi bana nasıl yardımcı olabilirsiniz ne yapmam lazım teşekkürler

M dedi ki...

Merhaba, iphonun menusunu Turkceşlestirmek istiyorum ama, installer secengini menude yok. onu ortaya cikarabilmenin ya da calistirabilmenin bir baska yolu olup olmadigini merak ediyorum.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Cihazının versiyonu nedir? Yukarıdaki ayar eski iPhone'lar (versiyon 1.1.4) içindir.

iPhone 3G veya 2.0/2.1 versiyonları için bu şekilde bir yöntem tam olarak yok.

M dedi ki...

Mustafa Tan cok tesekkur ederim. Evet cihaz 3G. Ama bir sekilde Turkcelestirmek mumkun olacaktir sanirim.

O zaman iki sorum daha olacak. Telefon simdi geldigi icin bulamadim.

1-3G de radyo var mı?
2-tus kilidi varken gelen mesajlar ekranda hic bir tusa basmadan okunuyor. gelen msjların telefonda bole hemen ifsa olmasi da tabiki hos degil. bunu onlemenin bir yolu var mı

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Resmi olmayan ve cihazın garanti dışı kalmasına neden olacak yöntemlerle türkçeleştirme yapanlar var fakat pek önermiyoruz. Kısa bir süre sonra Apple resmen iPhone'u türkçeleştirecek.

1) iPhone'da analog radyo yok sadece internet radyolarını dinleme imkanı veren uygulamalar var. Örnek: Tuner Internet Radio

2) Bu olay da maalesef resmi uygulamalar ile engellenemiyor.

Sanırım iPhone kullanmaya yeni başladınız. Size önerim sitemizin sağ üst tarfında Favori Linkler başlığı altında bulunan yazılara bir göz atmanız.

Ayrıca merak ettiğiniz başka konular olursa yine sağ üst köşedeki "Site İçi Arama" özelliğini kullanabilirsiniz.

janaca dedi ki...

merhaba söylediğiniz herşeyi adım adım uyguladım fakat benim language seçeneklerimde türkçe region seçeneklerimde türkiye yok.sizce sorun ne olabilir.yardım ederseniz sevinirim

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Cihazınızın modeli (2G ya da 3G) veya cihazınızın versiyonu (1.1.4 veya 2.0, 2.1, vs. ) nedir.

janaca dedi ki...

tel.modeli1.1.4[4A102]

janaca dedi ki...

mod.no.1.1.4[4A102]

Adsız dedi ki...

slm benımde cıhazım bluetooth u calısmıor yanı acılıyr ama hıcbır dıer bluetoothları gormuyor lutfen banada yardııııııııııııımmmmmmmmm... mersi zümra

Adsız dedi ki...

Ne olur bluetoothuma care bulun hic bir veri alis verisi yapamiyorum bluetooth olmazsa ne ise yaraar mi bu alet ya bide msn yukleme sansim var mi;(

Cem Tonguç dedi ki...

selamlar;
iphone daki bluethooth sadece kısıtlı işlemler yapabileceğiniz bir model. veri alışverişi için kablo kullanmanız gerekli .
MSN için IM+ kullanabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Merhabalar
Türkçe iPhone Konfigürasyonunu yapamıyorum çünkü Source'u bulamıyor. Ne yapmam gerekiyor? Dosyalara sahip birisi upload etse, SSh ile yapılabilir mi? Evet ise nasıl? Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Versiyon 1.1.4

t