7 Nisan 2008 Pazartesi

iPhone'da Güncel Döviz Kurları

Para piyasalarının çok hareketli olduğu bugünlerde, iPhone kullanıcıları sık sık iPhone ile birlikte gelen Stocks (Borsa) uygulaması ile döviz ve borsa bilgilerine nasıl ulaşabileceklerini soruyorlar.

Stocks her ne kadar Yahoo Finance altyapısını kullanarak dünyanın dört bir yanındaki Menkul Kıymetler Borsalarına ait verileri gösterebilse de, telif hakları nedeniyle bizim borsamızın verilerini gösteremiyor.

Fakat serbest döviz piyasa verileri bu telif hakkı kapsamında olmadığı için aşağıda adım adım anlatmaya çalıştığımız yöntemle, Stocks üzerinden takip edilebiliyor. Stocks uygulaması herhangi bir kıymete ait veriyi, o verinin uluslararası kodunu kullanarak getiriyor. En çok kullanılan bazı döviz kurlarına ait kodlar ise şu şekilde:

Dolar-YTL : USDTRY=X
Euro-YTL : EURTRY=X
Sterlin-YTL : GBPTRY=X

Stocks uygulamasını ilk açtığınızda muhtemelen karşınıza bir kaç ünlü teknoloji firmasına ait hisseler ve o anlık değerleri çıkacak. İlk yapmamız gereken bu hisseleri ekrandan kaldırmak. Yoksa boşu boşuna hem ekranı dolduracaklar hem de gereksiz veri trafiğine neden olacaklar. Yeni bir hisse eklemek veya çıkarmak için ana menünün sağ alt köçesindeki "i" düğmesini kullanıyoruz.



Tüm hisseleri "Delete" düğmesine sırayla basarak sildikten sonra yapmamız gereken sol üst köşedeki "+" düğmesini kullanarak yeni kodlar eklemek.

Örneğin YTL bazında dolar kurunu görmek için klavye ekranına tüm harfler büyük olacak şekilde USDTRY=X yazıyoruz. Stocks uygulaması siz harfleri girdikçe Yahoo Finans veritabanından uygun hisseleri getirmeye çalışır ve eğer doğru yazdıysanız listede "USDTRY=X - USD to TRY (N/A)" seçeneği çıkar.



Bu seçeneği işaretleyip ardından ister benzer şekilde "+" düğmesini kullanarak yeni döviz kodları ekleyebilir ya da sağ üst köşedeki "Done" düğmesini kullanarak ana ekrana dönüş yapabilirsiniz. Döviz kodlarını ekleme işlemini bu şekilde bir kere yaptıktan sonra Stocks uygulamasını her çalıştırdığınızda göreceğiniz ekran aşağıdaki gibi olacaktır:



Döviz kurları, gerçek piyasa göre yaklaşık 20 dakikalık gecikmeyle ekrana geliyor. Ayrıca ekranın altındaki grafik kurlardaki dalgalanmayı günlük (1d) , haftalık (1w), aylık (1m), vs. olarak farklı zaman dilimlerinde gösterebiliyor. Kurların yanındaki yeşil renk kurun artışta olduğunu, içindeki değer de ne kadar arttığını (yüzde ve değer olarak) gösteriyor.

Stocks uygulamasının güncel verileri gösterebilmesi için internete bağlı olmanız gerekiyor. Eğer gösterilen değerlerin güncelleğinden şüphe ederseniz aşağıdaki linkleri kullanarak tarayıcınızdan da bu değerlere ulaşabilirsiniz:

http://finance.yahoo.com/q?s=USDTRY=X
http://finance.yahoo.com/q?s=EURTRY=X
http://finance.yahoo.com/q?s=GBPTRY=X

Eğer iPhone'daki diğer iPhone uygulamarına gözatmak isterseniz de aşağıdaki linke bir gözatabilirsiniz:
http://www.iphoneturkey.biz/search/label/Finans

4 comments:

Adsız dedi ki...

herşey ii güzelde. crude oil (ham petrol) fiyatlarını göstermiyor. iCrude diye webapp var apple de ama web üzeridnen çalışıyor. yahoo da iCrude deki bilgiyi yahoo Stock da gösterecek bir işlem veya crude oil için extra app bulamaz mıyız ?

Adsız dedi ki...

wap.garanti.com.tr ana sayfada da var bu bilgilerin çoğu.. şiddetle tavsiye ederim.. tasarım da iphone'a özel olarak güncellendi..

Not: wap.garanti.com.tr'ye m.garanti.com.tr veya garanti.mobi adreslerinden de ulaşmak mümkün..

Mustafa Tan dedi ki...

Evet ama Stocks uygulamasında olduğu gibi eski değerler grafik olarak gösterilmiyor.

Adsız dedi ki...

Eğer herhangi bir mali zorluklar var mı? Eğer bir iş başlatmak için veya faturalarınızı ödemek için Kredi gerekiyor mu? Biz yardıma ihtiyacı insanlara Kredi veriyoruz. E-posta Via şimdi uygula: elenanino07@gmail.com

Ve Tanrı korusun teşekkür ederiz
Bayan Elena

t