5 Nisan 2008 Cumartesi

Ringtones ile Kendi Zil Seslerinizi Oluşturun

GÜNCELLEME (24/06/2009) : Aşağıdaki yöntem 1.1.4 ve alt versiyonlarındaki iPhone modelleri için anlatılmıştır. Dolayısıyla çok eski bir yazıdır. 2.0, 2.1, 2.2 ve 3.0 versiyonlu cihazlar için iTunes ile Ringtone Oluşturmak başlıklı yazımıza gözatın.

iPhone içindeki iPod uygulaması ile dinlediğinizi parçaları zil sesi yapmak isterseniz kesinlikle tavsiyemiz Ringtones uygulaması olurdu. Ringtones kurulumu ve kullanımı oldukça kolay bir uygulama, lakin uygulamayı Installer'da görebilmek için öncelikle http://i.danstaface.net kaynağını "Sources" kısmına eklemek gerekiyor. Ayrıca Ringtones'un kendi sitesinde de Ringtones'un sağlıklı çalışabilmesi için aşağıdaki işlemleri önceden yapmanızı tavsiye ediyor:

* "System" kategorisi altında yer alan "BSD Subsytem" paketinin kurulması. Cihazınızda BSD Subystem kurulu değilse Ringtones kesinlikle çalışmayacaktır.

* "Tweaks(1.1.3)" kategorisi altında yer alan "SUID Lib fix" paketinin kurulması. Bu paket sadece iPhone versiyonu 1.1.3 olanlar için geçerliymiş. Fakat ben bu paketi kurmadan da Ringtones'un çalıştığını gördüm. Versiyonu 1.1.4 olanların zaten bir şey yapmasına gerek yok.

* Meşhur disk problemini yaşamamak için "BossTool" uygulaması ile yer düzenlemesi yapılması. Zorunlu olmayan sadece tavsiye edilen bu işlem hakkında bu yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz. Uygulamanın kendi sitesindeki FAQ (Sık Sorulan Sorular) sayfasında da bir çok problemin çözümü için BossTool uygulaması önerilmiş.



http://i.danstaface.net adresini kaynak olarak ekledikten sonra öncelikle "SkrewCommon" uygulamasını kurunuz. SkrewCommon, Ringtones uygulaması tarafından kullanılan ve önce kurulması zorunlu bşr uygulamadır.

Installer'da "Multimedia" kategorisi altında yer alan Ringtones'un boyutu biraz büyük (3.4 MB) olduğu için yüklemesi uzun sürüyor. Uygulamayı çalıştırdığımızda karşımıza çıkan ilk ekranı geçiyoruz ve ikinci ekrandaki "Start converting" düğmesine tıklıyoruz.



GÜNCELLEME (12/04/2008) : Bu yazıyı hazırladıktan sonra Ringtones'un yeni bir versiyonu çıktı ve "Start Converting" seçeneğinden sonra karşımıza yeni bir ekran geliyor. Bu ekrandaki "Edit and convert ringtones" seçeneği aşağıda anlatılan ekranlara geçiyor. Yeni gelen özellik olan "Direct ringtones" seçeneği ise hernedense çalışmıyor. Eğer çalışsaydı seçtiğimiz mp3'ler convert edilmeden direk zil sesi yapılabilecekti.

GÜNCELLEME (13/04/2008) : Direct Ringtones özelliği önce bende de çalışmadı ama sonra Direct Ringtones altında yer alan Enable Ringtones seçeneğini OFF/ON yapınca çalıştı. Programda da belirtilmiş, bu şekilde zil sesi ayarlandığında titreşim ve mute tuşu işlevini yitiriyor.

Ardından bu sefer de karşımıza aşağıdaki gibi bir kontrol ekranı çıkıyor. Ringtones'u her çalıştırdığınızda uygulamanın güncelliği, disklerdeki yer durumu, vb. kontroller yapılıyor.



Eğer internet bağlantısı varsa gerektiğinde güncel dosyalar indirilebiliyor. Uygulamanın sorunsuz çalışabilmesi tüm kontrollerin karşısında "OK!" yazısı çıkmalı. Bir sonraki ekrana geçebilmek içim ekranın en altındaki "Ok, Continue!" düğmesine tıklıyoruz.

Bu sefer karşımıza çıkan ekranda 4 seçenek karşımıza çıkıyor:

* Use Song Library : Müzik dosyalarından zil sesi yapmak için kullanılıyor.
* Use Microphone : Mikrofondan kaydettiğimiz seslerden zil sesi yapmak için kullanılıyor.
* Get from Internet : Bu seçenek henüz aktif değil.
* Delete Call Ringtones : Daha evvel yaptığımız zil seslerini silmek için kullanılıyor.

Use Song Library
"Use Song Library" seçeneğine tıkladığımızda da karşımıza 2 seçenek çıkıyor:

* Call Ringtones : Arandığınızda kullanılacak zil sesleri için
* SMS Ringtones : SMS mesajı geldiğinde kullanılacak zil sesleri için



"Call Ringtones" seçeneğine tıkladığımızda karşımıza iPod'daki şarkılıcıların listesi çıkıyor. (Henüz tam sebebini bulamadığım bir nedenden dolayı bende tüm şarkıcılar çıkmadı. Sanırım tüm şarkıları kabul etmiyor) Herhangi bir şarkıcıyı seçtikten sonra gelen ekranda da zil sesi yapmak istediğimiz şarkıyı seçiyoruz.



Şarkıyı seçtiğimizde karşımıza "Quick" ve "Advanced" olmak üzere iki çevrim seçeneği karşımıza çıkıyor. "Quick Conversion" en kolay ve basit yöntem. Lakin şarkının tamamını zil sesi yapmıyor. Sadece ilk 30 saniyesi zil sesi olarak çevriliyor.

Şarkının tamamını veya başından ve sonunda belli kısımlarını zil sesi yapmak istiyorsanız o zaman "Advanced Conversion" seçeğini tıklamanız gerekiyor.



Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın çevrim işlemi bitince seçtiğiniz parça otomatik olarak "Settings -> Sounds -> Ringtone" altında zil sesi olarak yer alıyor. Tek yapmanız bu ekrandan ilgili şarkıyı seçip kullanacağınız zil sesi olarak atamak.

SMS için zil sesi hazırlama işlemi de yukarıdakine benzer şekilde yapılıyor. Fakat "SMS Ringtones" seçeneğini tıkladığınızda karşınıza "SMS için kısa (max. 20 sn.) zil sesleri kullanın" gibi uyarı yazısı çıkıyor. Yani açıkça 5 dakikalık şarkılardan SMS için zil sesi yapmayın diyor :)

iPhone kulaklığındaki mikrofonu kullanarak zil sesi yapmak da oldukça kolay. Fakat ses kalitesi kötü olduğu için pek tavsiye etmiyorum.



Ringtones hakkında merak ettiğiniz diğer soruların cevapları için bu linkten yararlanabilirsiniz.

11 comments:

Adsız dedi ki...

tesekkurler Mustafa arkadas senin sayende iphone telefon kullanmak keyif veriyor hakikaten cok guzel anlatiyorsun ben Norwec te kaliyorum buradada Iphone sayfalari var ama aciklamalari cok kotu maalesef ama iyi gunler

Adsız dedi ki...

hayy allah razı olsun kardeş sendennn.. günlerdir uğraşıyooom bi zil sesi ayarlıyacam diyee... teşekkür ederimmm...

Adsız dedi ki...

Direct Ringtones özelliği önce bende de çalışmadı ama sonra Direct Ringtones altında yer alan Enable Ringtones seçeneğini OFF/ON yapınca çalıştı.

Programda da belirtilmiş, bu şekilde zil sesi ayarlandığında titreşim ve mute tuşu işlevini yitiriyor.

Mustafa Tan dedi ki...

Sessize alma tuşu işlevini yitiriyorsa çok kullanışsız bir özellik olmuş.

Unknown dedi ki...

Merhabalar
Yazıda anlatıldığı gibi denilenleri yaptım. checkingden sonra binary, encoder ve ringtones check için OK verior ancak hemen altında şöyle bir yazı var:
iPhone detected
ringtones path don't in default path

OK, continue yaptıgım zaman convert ediyormuş gibi gözüküor. hatta ringtones da convert edilen şarkıda gözüküor ama maalesef arandıgımda hic ses çıkmıor.
Yardımcı olabilir misiniz?
Çok sağolun

Adsız dedi ki...

Artık Titreşim de destekliyor...

Adsız dedi ki...

merıh arkadasın sorunun aynısını bende yasıyorum yardımcı olursanız sevınırım

Yazıda anlatıldığı gibi denilenleri yaptım. checkingden sonra binary, encoder ve ringtones check için OK verior ancak hemen altında şöyle bir yazı var:
iPhone detected
ringtones path don't in default path

OK, continue yaptıgım zaman convert ediyormuş gibi gözüküor. hatta ringtones da convert edilen şarkıda gözüküor hatta genel ayarların ıcındekı sesler kısmında mp3 ler goruluyor ve secılebılınıyor ama maalesef arandıgımda hic ses çıkmıor.
Yardımcı olabilir misiniz?
Çok sağolun

Adsız dedi ki...

yaf bu screw comonu search tenmı yukluoruz acaba bılen warmıdır hayrına :) bılgı herseydır bılgınızı paylastıgınız ıcın tesekkur ederım

Adsız dedi ki...

Merhabalar, iphone a yukledigim MP3 leri bir turlu ringtones da goremiyorum, MP3 leri Itunes da ve Ipod da gorebiliyorken ringtonesda liste bos cikiyor. Sebebi ne olabilir sizce?

zerkan13 dedi ki...

cok tessekkur ederim.sayenizde aylardır ugrastıgım olayı kısa bir surede basardım.denedim bende hic sorun olmadan da calıstı.saolun
ancak bır sorum olacak.zil sesini yaptım ama begenmedim...nasıl sılebirim.yada kaldırabılırım.
umarım kızmasınız...bana

Adsız dedi ki...

ben bu uygulamadan hicbise anlamadim da yapamadim da :( malesef ringtones uygulamasina nerden ulasacaz ondan sonra o adresi nereye giricez nasi ayarlicaz çözemedim malesef detaylari bi alabilirsem cok sevinirim cok saolun

t