18 Mayıs 2008 Pazar

iPhone Klavyesi İpuçları

iPhone'u ilk kullanmaya başladığımda en çok klavyesini kullanmakta zorlanmıştım. Çünkü iPhone'da yazı yazmak ne tuşlu telefonlardakine, ne de bilgisayardakine benziyor. İkisinin ortası bir durum. Bilgisayar klavyesindeki gibi, her harf için sanal klavyede bir tuş var ama küçük, parmağınızı fare (mouse) gibi kullanabiliyorsunuz ama sağ tık (right click) yok :) Bu yüzden iPhone'da klavyeyi verimli kullanabilmek için birkaç püf noktasını bilmek gerekiyor. Bu yazımızda da işte bu püf noktalarından bahsetmeye çalışacağız.

iPhone klavyesindeki ilk zorluk biri birine çok yakın ve küçük boyutta olan sanal tuşlara düzgünce basabilmek. Eğer siz de benim gibi iPhone'da çok fazla yazı yazmıyor ve genelde okuma yapıyorsanız, bir kelimeyi yazarken en az bir harfini yanlış tuşlamanız muhtemel.

İşte bu yüzden bilgisayar klavyesinin aksine, tuşlara bastığınız gibi değil, parmağınızı tuştan kaldırdığınız anda harf ekrana yazılıyor. Bu sayede aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi baş parmağınızı sanal klavye üzerinde kaydırarak doğru harfi çok rahat bulabiliyorsunuz.



İlk başta eski alışkanlıkları değiştirmek zor gibi gelebilir ama iPhone'da işaret parmağınızla tek tek harflere basmak çok daha zor. Hele bir de iPhone Türkçe Klavye Desteği başlıklı yazımızda tanıttığımız Türkçe Klavye'yi kullanıyorsanız. Ekstradan gelen türkçe karakterler nedeniyle klavye iyice sıkışıyor.

Diğer bir sıkıntı da yazdığınız bir yazının ortasından bir harfini veya kelimesini düzeltmeye çalışmak. Bunun için yapmanız gereken, ilgili metnin silmek veya değiştirmek istediğiniz parçasının üzerine, parmağınızı basılı tutmak ve büyüteç işaretinin çıktığını görmek. Daha sonra parmağınızı kaldırmadan ekranda kaydırarak, imleci (cursor) ekranda istediğini yere götürebilirsiniz.


Bir de yazmak istediğimiz kelimenin tamamını büyük harf yapmak istediğimizde yaşadığımız bir sıkıntı var. iPhone klavyesi, orijinal ayarlarında cümle başlarındaki kelimelerin ilk harflerini zaten otomatik büyütüyor. Biz ayrıca tüm harfleri büyütmek istediğimizde ise "shift" (sol taraftaki yukarı ok tuşu) tuşuna basıyoruz. Fakat harflerin sürekli büyük kalmasını sağlayacak "Caps Lock" tuşu klavye üzerinde yok.

Bunun için öncelikle "Ayarlar (Settings) -> Genel (General) -> Klavye (Keyboard)" ekranından "Büyük Harf Kilidi" (Enable Caps Lock) seçeneğini açmamız gerekiyor.



Bundan sonra artık "shift" tuşuna çift tıkladığımızda mavi renge dönecek ve bir daha basıncaya kadar harfler hep büyük yazılacak. Bildiğiniz gibi tek tıkladığımızda beyaz renge dönüyor ve sadece bir harflik aktif kalıyor.



Son olarak bir de iPhone'un kelime düzeltme özelliği var fakat henüz türkçe'yi desteklemediği için yazı yazarken büyük sorun oluyor. Bu sorunu çözmek için de daha evvel yayınladığımız Auto-Correction Özelliğini Kaldırmak başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz.

5 comments:

Adsız dedi ki...

selam. klavyeyin güzel bir özelliği daha var. bazı harflerin üzerine basılı tuttuğunuzda o harfin diğer dillerdeki türevleri ortaya çıkıyor. örneğin "o" harfine basılı tutarak "ö" harfi yazazbilirsiniz. aslında bu özellik asyesinde türkçe klavye desteğine gerek kalmıyor.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Haklısınız ama türkçe klavyesine hala ihtiyaç var. Çünkü "ö" harfi avrupadaki bazı ülkelerin alfabesinde zaten olan bir harf.

Bu yöntemle "ğ" , "ş" , "ı" gibi harfleri yazamazsınız.

Adsız dedi ki...

ya benim bi sorum olucak bu klavye resimler gibi ekranı yan döndürünce klavye de yan dönmüyormu bunun yazılımı falan varmı acaba ? dik olarak yazmak biraz zor oluyor

Adsız dedi ki...

kimse soruma cevap vermeyecekmi ?
internette gezinirken klavye nasıl yan oluyorsa mesaj yazarkende olsun istiyorum bunun bi çözümü yokmu ??

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Maalesef şu an böyle bir özelliği yok klavyenin. Belki ileriki versiyonlarda bu destek gelebilir.

t