7 Mayıs 2008 Çarşamba

iPhone'ların TK'ya Kayıt Ettirilmesi

Bildiğiniz gibi yurt dışından bireysel olarak 2 adetten fazla cep telefonu getirmek yasak. (Fazlası gümrüğe tabi) Ayrıca yolcu beraberinde getirilen cihazlar kayıt dışı olduğu için, kaydettirilmeden kullanılması yasaktır. Bu yasağın kontrolünü de Telekomünikasyon Kurumu (TK) yapar. Süreç ise kabaca şu şekilde işler:

Herhangi bir SIM kartını, ilk defa kullanılacak bir cep telefonuna takıp görüşmeyi yaptığınız anda, ilgili cihazın IMEI numarası TK'nin sistemine bildirilir.

TK da bu IMEI'yi kayıtlarından kontrol eder, eğer bir kayıt bulamaz ise, cihazı kaçak kabul eder ve ilgili cihaz ile görüşme yapılmasının engellenmesi için tüm operatörleri bilgilendirir. İlgili operatör de cihaz sahibini SMS ile bilgilendirir ve bir süre sonra da görüşmeye kapatır.

Yurt içinden faturasıyla alınan cihazların IMEI'leri, ithalatçı firmalar tarafından önceden TK'ya bildirildiği için kaçak mumelesi görmezler. Lakin yolcu beraberiyle veya kargo ile getirtilen cihazlar kaçak kabul edilir. Fakat devletimiz, yurt dışına çıkış-giriş yapan pasaportlara bir adet cep telefonunu hiç bir ücret ödemeden kayıt altına alma imkanı sunar.

1 Şubat 2008 tarihine kadar bu kayıt işlemi gayet kolay ve esnekti. Son takvim yılı (1 Ocak-31 Aralık) içerisinde yurta giriş yapmış herhangi bir pasaport ile cihazınızı kaydettirebiliyordunuz. Tabii aynı pasaport ile son bir yıl içerisinde başka bir kayıt yaptırılmamış olması gerekiyordu.

Fakat Türkiye'ye yolcu beraberinde getirtilen ve TK'ya kayıt ettirilen iPhone sayısında patlama olunca, 1 Şubat 2008'de yayınlanan bir genelge ile bu imkan ciddi bir şekilde kısıtlandı. Öncelikle yolcu beraberinde getirilebilen cihaz sayısı 5'den 2'ye düşürüldü. Kayıt için ise şartlar aşağıdaki gibi değiştirildi:
Konu ile ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığı nezdinde yapılan girişimler ve değerlendirmeler sonucunda zati eşya kapsamında bir takvim yılında bir adet cep telefonu getirme müsaadesi, aynı kapsamda iki takvim yılında bir adet olarak yeniden düzenlenmiştir.
Ayrıca kayıt işleminin yurda giriş tarihinden itibaren 1 ay içinde yaptırılması zorunluluğu getirilmiştir. Her iki yeni uygulama 1 Şubat 2008 tarihinden itibarenyürürlüğe girmiştir. Kayıt işlemleri önceden olduğu gibi operatörlerin yetkili bayileri tarafından yapılmaya devam etmektedir.
Bu iki değişikliğin dışında kayıt için gerekli tüm şartlar aynen devam etmektedir. Kayıt için son bir ay içerisinde ülkeye giriş yapmış ve son iki yıl içerisinde başka bir cihaz kaydı yaptırılmamış herhangi bir Türk Vatandaşının pasaportu kullanılabilir.

* Pasaport sahibi ile iPhone sahibinin aynı olması zorunlu değildir. Faturada yazan kişi de olması gerekmemektedir.
* Pasaport sahibi ile SIM kart (tel no) sahibinin aynı olması zorunlu değildir.
* Pasaport sahibinin kayıt yaptıracak kişi ile akraba olması zorunlu değildir.

Sadece, ilgili operatörün abone merkezine giderken iPhone'unuzu ve pasaport sahibini pasaportu ile birlikte yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Abone Merkezleri genelde ücret almadan pasaportun fotokopisini de alarak TK kaydını yaparlar.

Çoğu abone merkezi artık son bir ay kuralına uymayan pasaportları kabul etmemektedirler. Fakat bazı abone merkezleri 2007 yılına ait pasaportları kabul etmekedirler. Aslında bunun sebebi 2007 sonlarında yaşanan TK'nın sisteminde sık sık meydana gelen arızalardır. Bu arızalar nedeniyle 2007 yılında çoğu kişi kayıt yaptıramadı ve TK da 2007 takvim yılı sonunda biten kayıt süresini 2008 yılına uzattı. İşte bu imkanı, insiyatif alarak kullanan bazı abone merkezleri halen kayıt yapmaktadırlar. TK daha sonra bu kayıtları iptal eder mi orasını tam bilemiyoruz.

Özellikle son zamanlarda, yeni cihaz alan arkadaşlardan bu konuda çok fazla soru geliyor. Umarım bir nebze bu konuya açıklık getirebilmişizdir. "Yurtdışında Yolcu Beraberinde Cep Telefonu Getirme Süresi 2 Yılda Bir Oldu" başlıklı yazıdan yeni düzenleme hakkındaki açıklamanın tamamına ulaşabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki linklerden cihazınızın TK'daki kayıt durumunu aşağıdaki linklerden sorgulayabilirsiniz:

IMEI Sorgulama

Eşleştirilmiş IMEI-MSISDN Sorgulama

24 comments:

Alisko dedi ki...

ben iphone almayı düşünüyorum. almayı düşündüğüm arkadaş 1 yıl içinde yurt dışına çıkmış olması gerekiyor dedi. herhangi bir sorun olur mu

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

1 Şubat 2008 itibari ile iPhone'u kayıt için kullanacağınız pasaportun son 1 ay içinde Türkiye'ye giriş yapmış olması gerekiyor.

1 yıllık süre artık geçerli değil.

Adsız dedi ki...

iphone aldım yeni. ama daha kaydı yapılmamış. ve telefonu bir arkadaşımdan aldım o kişi de abd'den 4 ay önce yapmış. şimdi ben son bir ay içinde türkiyeye yurt dışından giriş yapmış birisini bulsam ve faturasıyla birlikte götürsem telefonu kayıt yaptırabilir miyim?

Mustafa Tan dedi ki...

Evet yaptırabilirsiniz. Faturaya bile gerek yok.

Adsız dedi ki...

bir kişi üzerine 2 i phone kaydı yaptırılamıyor mu?yazının en basında bireysel 2 den fazla telefon getirilemiyor demişsiniz yardımcı olabilirseniz sevinirim
bir de i phone a takıldığında tr deki hangi operatörler çalışıyo?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Yurt dışından cihaz getirmekle, TK'ya kayıt yaptırmak iki farklı süreç. Yolcu beraberinde 2 adete kadar cep telefonu getirilmesine izin veriliyor.

Fakat TK, kayıt için bir pasaporta sadece bir cihaz kaydına izin veriyor.

Adsız dedi ki...

merhabalar,
ben diyelim ki 2 tel. aldım birini kayıt altına alıyorum pasaportumla 2.ne oluyor?2 telefon almama izin veren devlet 2. telefonu kayıt almama izin vermiyor mu yani?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Biliyorsunuz yurt dışından getirilen elektronik cihazlar gümrüğe tabi. Devlet ise yolcu beraberinde getirilen aynı türden 2 adete kadar olan cihazları gümrük vergisinden muaf tutmuş. Yani vergisini ödeyerek istediğiniz kadar iPhone getirtebilirsiniz.

Bir de elektronik cihazlar arasında telefon özelliği olanlar için TK'ya kayıt gerekiyor. Bu kayıt olayı da hatırlarsanız cep telefonlarının kapkaç olaylarının ve yurt dışından getirtilen kaçak cep telefon sayısının artması üzerine çıktı.

Sonuç olarak TK'cılar gümrük mevzuatını düşünürek bu düzenlemeyi yapmamışlar.

Birden fazla iPhone getirdiyseniz ya başkasına hediye ediceksiniz, ya satacaksınız ya da bu linkte bahsi geçtiği gibi yasal olmayan IMEI kopyalama yöntemine başvuracaksınız.

Adsız dedi ki...

merhaba öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederim.
orjinal eski iphone bulmamızın zor olduğunu söylemişsiniz.ben bursada yaşıyorum ve burada bir firmada var şu anda fiyatlarıda bana makul geldi.fakat cevabınızdan sonra şüpheye düştüm açıkçası ,bunların orjinal olup olmadğını nasıl anlarız.bir ipucu varmı bu konuda.ayrıca satıcı bana telefonların kayıtsız olduğunu fakat ister kendiniz isterseniz de biz kayıt yaptırabiliriz dedi.kayıt ücretinin de 5 ytl.olduğunu söyledi.
bu telefonlar kayıtsız ise zaten ikinci el olması imkansız değilmidir.
ikilemde kaldım açıkçası.gelecek hafta içinde almayı düşünüyorum ,birde 1.1.4 den sonra çıkan yeni sürüm şu anda kırıldımı bu konuda bilginiz varmı ?
teşekkür ederim.

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

iPhone'unuzun EMEI numarasının orjinal olup olmadığını şöyle anlarsınız:
iPhone'un arkasındaki IMEI No bölümündeki numarayla, cihazda *#06# tuşladığınızda ortaya çıkan numara aynıysa IMEI numarası orjinaldir. Bundan sonra http://imei.tk.gov.tr/node/56 adresinden IMEI numarasını sorguladığınızda IMEI NUMARASI KAYITLI mesajı alıyorsanız cihazı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Ferhat YİĞİT dedi ki...

iphone 3g lerde imei numarasını değiştirmek içinde 1. jenerasyonlarda kullanılan ziphone 3.0 programı kullanılabilirmi acaba?

Adsız dedi ki...

selamlar,
dubai'den bir akrabam cihazı alacak ve ben burada kullanacam. Yurda girişten sonra yani TK kaydından önce havalimanı girişinde cihazın gümrük vs herhangi bir kayıt yaptırılması gerekiyormu acaba?

Adsız dedi ki...

slm bende çinden gelmiş bir iphone var kay dını yaptırmadım nasıl olcak

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Cihazın arkasında IMEI numarası bulunmakta. TK'nin web sitesinden çalıntı olup olmadığını kontrol ettirebilirsiniz.

Ya da abonesi olduğunuz GSM operatörünün abone merkezinden sorgulatabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

selamlar benım iphone'nun sağ ust köşesinde küçük bir zarf işareti çıktı ve ve ben bunun ne oldugunu ve nereye bakmam gerektıgını bilmiyorum. yardım edermısınız.

Adsız dedi ki...

selam bana honkong tan bi arkadaş Nokia 5800 gönderecek.bunu nasıl kayıt altına alabilirim..amcamda pasaport var ama son bir ay yurtdışına çıkmadı..tanıdık bi telefoncu bu işi çözebilirmi.(son 1 ay muhabbetini)

Adsız dedi ki...

selam bana honkong tan bi arkadaş Nokia 5800 gönderecek.bunu nasıl kayıt altına alabilirim..amcamda pasaport var ama son bir ay yurtdışına çıkmadı..tanıdık bi telefoncu bu işi çözebilirmi.(son 1 ay muhabbetini)

Toygun Birinci dedi ki...

Merhabalar,gecen sene amerikadan telefon aldim ve ulkeye giris yaptiktan sonra 15 gun icersinde kayit yaptirdim(15 ekim-1 kasim 2008 tarihleri arasinda) fakat urun bozuldu ve su an kullanmiyorum,Bu yaz yine gidiyorum ve bir telefon daha almak istiyorum,kayit ettirirken sorun olur mu?kayit ettirebilirmiyim?

Adsız dedi ki...

selamlar,
öncelikle teşekkürler.
Yurdışından İ Phone gelse ve çalıntı olsa burda kayıt yaptırırken sıkıntı olur mu?

Adsız dedi ki...

kAYIT YAPTIRMAK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPIYORUZ?öRNEGİN HERHANGİ BİR TÜRKCELL BAYİ YAPABİLİYORMU YASAL KAYIT?

Unknown dedi ki...

Diyelim ki arkadaşım 1 iphone satın aldı.Türkiye'ye giriş yaptı bir ay içerisinde getirdiği cihazı o pasaportla kayıt yaptırdı. 1 ay sonra tekrar yurt dışına çıktı, 1 cihaz daha getirdi.Getirdiği ikinci cihazı tekrar aynı pasaportla kayıt yaptırabilir mi?

Mustafa Tan dedi ki...

@H.A.

Aradan iki yıl geçmeden aynı pasaportu bir daha kullanamaz.

Spring🌹 dedi ki...

IMEI Nosu kayıt dışı çıktı teliniz kullanım dışı kalacak diye msj geldi. Ben de Hemen apple yi aradım tamam hemen hallediyoruz dediler ama hiçbir halt olmadı nitekim tel iki ay sonra kapandı. Hemen aradık en üst müdürmüş ona bağladılar yenisini yollıycaz özür dileriz dedi. Şimdi yenisini yollamadan eskisini istiyo öyle yolliycaklarmış Yenisini. yirmi gün resmen mağdur oldum malum herşeyimizi telle halladiyoruz. Sizce ne yapmalı.

t