18 Haziran 2008 Çarşamba

iPhone'da Kopya IMEI Nasıl Düzeltilir

Ülkemizde resmen iPhone satılmadığı için bir çok kullanıcı iPhone'unu yurt dışından getiriyor veya bir tanıdığına getirtiyor. Tanıdığı olmayanlar ise bir şekilde yurt dışından getirmiş kişilerden satın alma yolu ile iPhone'una kavuşuyor.

Fakat hangi yöntemle alınmış olursa olsun, iPhone'ların TK'ya Kayıt Ettirilmesi başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi yurt dışından getirtilmiş bir telefonun IMEI numarasının TK'ya kayıt ettirilmesi gerekiyor. Kaydı yapılmayan cihazlar görüşmeye kapatıldığı ve de TK'ya kayıt işlemi dertli olduğu için bazı satıcılar iPhone'ları, IMEI numaralarını kopyalayarak satıyorlar.

Daha evvel kaydı yapılmış ama artık kullanılmayan eski cep telefonlarına ait IMEI numaraları kullanıldığı için de iPhone'lar görüşmelere kapatılmıyor. Lakin bazı satıcılar aynı IMEI numarasını birden fazla cihaza kopyalayıp satabiliyorlar. Ya da zaten aktif kullanılan bir IMEI numarasını kopyalayabiliyorlar. Bu durumda da sistemde aynı anda aktif, birden fazla aynı IMEI numarasına sahip cihazlar olunca, GSM operatörleri tarafından uyarılarak cihazlar görüşmelere kapatılıyor. Ayrıca kopya IMEI kullanmak kanunen suç sayıldığı için iPhone sahipleri zor durumda kalabiliyor.

Bu yüzden özellikle Doğubank'tan ya da bir başkasından, orijinal paketi açılmış iPhone alan kullanıcıların, cihazın yazılımındaki IMEI numarası ile cihazın arka kapağındaki IMEI numarasının aynı olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor.

iPhone'da IMEI kontrolü yöntemleri aslında Apple'ın kendi sitesinde ingilizce olarak, resimler ile detaylı olarak anlatılmış ama biz gene de aşağıda en basit yöntemleri sizinle paylaşacağız. Ayrıca yazının sonunda da kopya IMEI'li bir iPhone'u nasıl orijinal hale çevirebileceğinizden de kısaca bahsedeceğiz.

İlk olarak gerçek IMEI numarasını cihazın arka yüzeyinden bakıp bir kenara not ediyoruz. Bu çoğu klasik cep telefonunda olmayan çok güzel bir özellik.



Ardından cihazımızın telefon uygulamasını açıp aşağıdaki (sol) ekran görüntüsündeki gibi *#06# işaret ve rakamlarını tuşluyoruz. # işaretini tuşlar tuşlamaz sağdaki ekran görüntüsündeki gibi IMEI numarasını ekranın ortasında görüyoruz. (Aşağıdaki ekran görüntülerindeki IMEI numaraları flulaştırılmış durumda, kendi cihazınızda ise gayet güzel görünecek)



Eğer isterseniz cihazınızın "Ayarlar (Settings) -> Genel (General) -> Hakkında (About)" bölümünden de aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi IMEI numarasını görebiliyoruz. *#06# tuşlayarak elde ettiğiniz IMEI numarası ile buradaki IMEI numarası her zaman aynıdır.



Eğer cihazımızın arkasındaki IMEI numarası ile yukarıdaki ekranlardan herhangi birindeki IMEI numarası farklı ise o zaman IMEI'miz kopyalanmış demektir. Kopya IMEI'yi düzeltmenin de 2 yöntemi vardır:

Birincisi cihazınızı restore etmektir. Restore işlemi ile cihazınızdaki tüm yazılımlar orijinal hale döndüğü için IMEI numarası da orijinal hale gelir.

ÖNEMLİ (21/05/2009): Aşağıda anlatılan yöntem 1.1.4 yani eski versiyon iPhone'lar için geçerlidir. 2.0 ve üzeri versiyonlarda geçerli değildir ve kullanılmamalıdır. Eğer cihazınız 1.1.4 ve altıysa ve kopya IMEI kullanıyorsanız zaten 2.x versiyonuna güncellendiğinde orijinal IMEI'sine dönecektir. Tabii bu durumda da bu linkte anlatılan TK kaydı ihtiyacı ortayaca çıkacak.

Diğer bir yöntem de meşhur Ziphone ile IMEI numarası atamaktır. Zaten cihazınıza ilk başta kim kopya IMEI atadıysa muhtemelen bu iş için Ziphone'u kullanmıştır. Biz de aynı yöntem ile cihazımızın arka kısmındaki IMEI numarasını kullanarak orijinal haline getirebiliriz. Aşağıdaki ekran görüntüsünde bu işlemin de Ziphone'da nasıl yapılacağı açıkça gözükmektedir:



Unutmayın, başkasının cihazına ait, aktif olarak kullanılan bir IMEI kullanmak başınıza iş açabilir ve hemen tespit edilir. En iyisi orijinal IMEI kullanıp cihazınızı bir şekilde TK'ya kayıt ettirmektir.

31 comments:

Unknown dedi ki...

bende bu yöntemle eski telimin imei'sini iphone'uma aktardım çok rahat oluo saniyeler içinde işlem tamam
nası yapıolar böle şeyler anlam veremiyorum bravo valla ziphone'a

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Ben de bu yöntemi kullanmaya çalışıp beceremedim. Telefon 1.1.4 ve yeni restore yapıp denedim olmadı. Ziphone diğer sürümlerinin hepsini denedim olmadı. Nerede hata yaptığımı anlamadım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Çünkü kayıtlı telefonumu dün gece kapattılar. Teşşekkürler.

Adsız dedi ki...

bende doğubanktan aldım ve dediğiniz gibi aldığım eleman bişey olmaz diyor ama sizce bir şey olurmu. ziphone ile restore etmeden direkt gercek imei yi yazıp hangi tuşa basmak lazım yazılım gidermi tekrardan restore etmek gerekirmi

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

"Ben de bu yöntemi kullanmaya çalışıp beceremedim." demişsiniz. Kopya IMEI'yi orijinala çevirmeyi kastediyorsanız restore yaptığınız anda IMEI orijinale dönecektir.

Mustafa Tan dedi ki...

"bende doğubanktan aldım ve dediğiniz gibi aldığım eleman bişey olmaz diyor ama sizce bir şey olurmu."

Yazıda da belirttiğimiz gibi kopya IMEI sadece sizin cihazınızda kullanıldığı sürece sorun olmayacaktır. Fakat aynısından başka bir cihazda var ise ve o da herhangi bir operatörden görüşmeye başladığın anda size uyarı mesajı gelecektir.

Ziphonde "Perform Actions" tuşuna basmanız gerekiyor.

Adsız dedi ki...

arkadaslar bende ziphonedan fake imei no ekledım denedım 2 defa ama i pnoda hala orjınal imei nosu gorunuyor ..sorun nerde olabailir yardimci olbalirmisiniz?

Adsız dedi ki...

Merhabalar iphone hakkında 3 sorum olacak cevaplarsanız sevinirim

1-ingiltereden getirtmeyi düşünüyorum o2'nin sözleşmeşme zorunluluğu olduğunu okumuştum gerçekmidir?

2- Bu ziphone'u kullanmak için iphone'u usb ile bağlamak yeterlimidir?

3- İphone'u aldıktan sonra ziphone üzerinden hem unlock yapıp hemde eski kullanmaığım telefonun imeisini girerek konuşmaya başlayabilirmiyim?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

1) Birinci nesil iPhone'larda böyle bir zorunluluk yoktu. Fakat ikinci el hariç birinci nesil iPhone bulmak artık imkansız. 3G diye adlandırılan ikinci nesil iPhone'larda ise sözleşme zorunluğu olacak.

2)Evet

3)Evet konuşabilirsiniz. Fakat unutmayın eski telefonunuzla, kesinlikle her hangi bir operatörden bağlanmamanız gerekiyor. Aynı anda tek bir IMEI 2 farklı numarada tespit edilirse kopya yapıldığı anlaşılır.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Ben de yeni iphone 3G almayı düşünüyorum da. Acaba kırılması mümkün olabilecek mi?Ya da alırsam elimde patlar mı?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

iPhone 3G de kırılabilecek, fakat şu an henüz program çıkmadı ama yakında çıkacak.

Adsız dedi ki...

iphone u amerikadan almak icin illa 2 yillik kontratlı hat açtırılmasını(AT&T) talep ediyorlar.Acaba bunun bir şekilde üstesinden gelebilme yolu var mı? Ya da en azindan kontorlu bir hat actirilmasi mumkun mu? Ya da zaten AT&T hattı olan birini bulsak, telefonu onun adına alsak da 2 senelik kontrat yapıp her ay o fahiş fiyatı ödemek zorunda kalınıyor mu?

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

AT&T Amerika'da kontratsız satışlar da yapıyor, kontratsız fiyat 600$ civarı oluyor, Türkiye'ye getirmek için kontratsız almak daha mantıklı görünüyor.

Adsız dedi ki...

Peki kontratlı alıp da 1 ay sonra 175$ ödeyip iptal ettirilse bir sorun cikar mi? Ya da zaten eski bir AT&T hattı olan birinin de illa kontrat yapması gerek mi?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Zaten hattı olan birininde kontrat yapması veya yenilemesi gerekiyor.

Bahsettiğiniz gibi kontratı iptal ettirmek bir seçenek. Hatta yazılanlara göre kontratlı alıp hattı iptal ettirmek, direk kontratsız almaktan birazda daha ucuza geliyormuş.

Adsız dedi ki...

selamlar;
bende iphone 3g almayı dusunuyorum, daha onceden at&t aboneliğim yok abone olup illa aboneliğimi 1 ay sonra mı iptal ettirmem gerekiyor yoksa daha kısa zamandada aboneliğimi iptal ettirebilir miyim?

Adsız dedi ki...

selam bende iphone eski modellerden almak istiyorum ve bu imei numarası ile ilgili merak ettiklerim var.birincisi aldığımız iphone kırdıktan sonra mı kayıt yaptıracağız kırmadan mı.
yani biz telefonu açar açmaz henüz kırılmadı ise imei numarasının kopya olup olmadığını anlayabiyormuyuz.
ikincisi ise yeni çıkan iphone 2 adlı proğramı kurabilcekmiyiz eski iphone lere.
şimdiden teşekkürler

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Artık birinci nesil orijinal iPhone bulmanız pek mümkün değil, ancak ikinci el bulabilirsiniz.

İkinci ellerin çoğunluğu da zaten kayıtlıdır. Bir daha kayıt yaptırmanıza gerek yok. Bu linkten TK'ya kayıt ve IMEI sorgulama ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

Cihazın arkasında bulunan IMEI numarasını TK'nın sitesinden sorgulayarak kayıtlı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Cihazı kırmanıza gerek yok bunun için.

Adsız dedi ki...

http://www.unlocksiphone.com/ sitesi yeni 3G yi kırabildiğini iddia ediyor.Bu konuda bir bilgisi olan var mı?

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Yaklaşık 3 hafta önce 2.el iPhone aldım. Firmware'ini de 2.1'e yükselttim. Tahminimce daha önce fake imei ile kayıt altına alındığından bu işlemi yaptıktan birkaç gün sonra cihazın kayıt dışı olduğu ortaya çıktı. Kayıt işlemini yasal yollardan yaptırmak istedim ama bu pasaport zırvaları yüzünden yaptıramadım. Bu yüzden cihaza ZiPhone kullanarak fake imei atamak istedim fakat olmadı. İşlem "Searching for iPhone" kısmında çok uzun süre kalıyor ve bir değişiklik olmuyor. Deneyenler çok kısa bir süre içerisinde işlemin tamamlandığını söylüyorlar. Sizce sorun nereden kaynaklanıyor olabilir?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Ziphone sadece 1.1.4 ve daha düşük versiyonlu iPhone'larda çalışır. 2.0, 2.1 ve üstü versiyonlarda çalışmaz.

Adsız dedi ki...

Peki 2.1 versiyonu için ne yapılabilir?

Adsız dedi ki...

iyi gunler arkadaslar. ben ingiltereden iphone 3G getirmeyi dusunuyorum. pasaportuma kayit yaptirdigimda kullanabiliyor muyum. burada sadece O2 da calistigi icin kafama takildi.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

IMEI kaydı ile iPhone'un unlock edilmesi iki ayrı işlem. Yurt dışından hangi cihazı getirtirseniz getirtin (Örneğin Nokia) IMEI kaydını yaptırmanız gerekir. Yoksa hattınız bir süre sonra görüşmeye kapanır.

Eğer cihazınız iPhone 3G ise şu an yazılımsal unlock edilemiyor. Kartınızla birlikte bir chip takarak kullanmanız gerekiyor.

Bilginize

Adsız dedi ki...

sevgili mustafa ilgine tesekkurler, peki ben o chipi turkiyeden kolaylikla bulabilir miyim. bir bilgin var mi?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

En meşhuru Turbo SIM'dir ve Türkiye'de de satanlar mevcut.

Bu linkte Turbo SIM ile ilgilin tartışılan konular mevcut.

Adsız dedi ki...

iyi günler bende 2.el bir 8800 arte aldım bana telefoncu çakma çin malı dedi ama içindeki imei nosuyla sorgudaki imei nosu aynı bu yinede çakma olabilirmi teşekkürler

Adsız dedi ki...

Bende bundan 4 ay önce 2.el iphone aldım kayıtlı diye ancak kayıtlı olmadığını bana gelen mesajla öğrendim. Yasal olmadığı için kullanmak istemiyorum, birkez başım derde girdi çünkü. Ancak telefonu resetlediğimde kapaktaki imei ile telde *#06# yaptığımda imeiler aynı imei sorgulamsı yaptım ve cihazım kayıt dışı bunu buşekilde kullanmam ne kadar doğru ve ne kadar süre bu şekilde kullnaırım lütfen acil cevap yazın.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Esas suç olan IMEI'nin kopyalanmış olması. Sizinki kopya değil orijinal, fakat belirttiğiniz gibi kayıtlı değil yurt dışından yolcu beraberi ile getirtildiğinden.

Bu linkte anlatılan yöntemle cihazınızı kayıt altına alabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

ben yurtdisindayim gleirken bir cok tlfn getiriicem hediye olrak ama turkiyede nasil kullanabilirim ne yapamam gerekir bir tanede iphone um war turkiyede kulklanmakl istiorum nasl?

Kartal Tüyü dedi ki...

svgili mustafa tan ; elimde iphone 3g 3.0 fw 16gb bir cihaz var yurtdışı gelme imei kayıt yapıldı turbo simle kullanıldı (kısa bir süre) daha sonra kullanılamaz hale geldi zar zor jb ettim şu anda ipod touch gibi :) turbo sim le taktığımda sim yok yazıyor, normal sim kart taktığımda ise ---- gibi bi işaret var şebeke görmüyor acaba nasıl kullanılabilir hale geitrebilirim

Akın İDİL dedi ki...

mRcARiZMa merhaba,
Jailbreak ve turbo sim gibi süreçlerden geçmiş olan cihazınızdaki problem muhtemelen aktivasyon sorunu. Bilinen Jailbreak ve unlock yöntemleri aktivasyon yapamıyor. iPhone 3.0 versiyonundan sonra redsn0w ve yellowsn0w çözümlerini kullanabiliyorsunuz. Ancak bu süreçte aktivasyon için çalışan bir at&t sim kartı gerekiyor. Bunun dışında bir sorun yaşamazsınız...
Kolay gelsin...

t