29 Temmuz 2008 Salı

Exchange ActiveSync Özelliği

Apple’ın iPhone 3G’de yaptığı yazılımsal geliştirmeler hedef kitleye kurumsal kullanıcıların da katıldığını açıkça gösteriyor. Mevcut kolay ve hızlı kullanım özelliklerine Exchange ActiveSync desteği eklenince daha iyi bir fikir oluşana kadar kurumsal seviyede iPhone büyük rağbet görecektir diye düşünüyorum, henüz bir iPhone 3G edinmedim ama iPhone 3G’nin işletim sistemine terfi edip Microsoft Exchange Server üzerinden ActiveSync özelliğini deneme şansına sahip oldum. Bu deneyimi detaylı bir şekilde paylaşmak istiyorum.

ActiveSync Nedir?
Microsoft tarafından geliştirilmiş bir senkronizasyon servisidir. Microsoft Exchange Server üzerinden Email,Contacts ve Calendar senkronizasyonu sağlar. Genellikle mobil cihazlar ile Exchange server arasında çalışmak üzere tasarlanmıştır. Push email yöntemi ile emaillerinizden anında haberdar olabilmektesiniz.

iPhone 2.0'da Exchange Server bağlantı ayarlarını yapmak.

  • Öncelikle mevcut Contact listenizi ve Takviminizi yedekleyin.
  • Settings uygulamasından Mail,Contacts,Calendars bölümüe gidin.
  • Add Account... tıklayın.
  • Gelen listeden Microsoft Exchange bölümünü tıklayın.
  • Size basitçe Email,Username,Password ve Description bilgileri sorulacak. Buradaki username, password bölümü Exchange hesabınıza ait bilgilerdir. Bu bilgileri girdikten sonra Next düğmesine basın.
  • Uygulama, Exchange server adresinizi tespit etmeye çalışacak, edemezse bu sefer Exchange server adresini de girmenizi isteyen 2. bir ekran gelecek:



Exchange server üzerinde hesabınız doğrulandıktan sonra hangi servisleri kullanmak istediğiniz sorulacak. Mail, Calendars ve Contacts seçeneklerinden istediklerinizi işaretleyerek tanımlamayı tamamlayabiliyoruz. Calendars ve Contacts seçeneklerini işaretlediğinizde mevcut contact ve takvimlerin silineceğini dair bir uyarı alacaksınız, Synch tuşuna basarak devem ederseniz var olan takvim ve contact'larınız silinecektir.


Exchange hesabınızla ilgili tanımları tamamladıktan sonra bu hesabı silmeye kalkarsanız sizi bir başka süpriz bekliyor, iPhone üzerinde bulunan tüm contact ve outlook senkronizasyonu ile gelen takvimlerinizin silindiği göreceksiniz. Herhalde en yakın sürümde bu aksaklıkları gidereceklerdir.

Push email ve Fetch
email nedir?
iPhone üzerinde POP3 veya IMAP protokollerini destekleyen email hesapları da tanımlayabilirsiniz. Ancak bu hesaplara gelen maillerden sizin belirlediğiniz aralıklarla sunucuların kontrol edilmesi ile haberdar olabiliyorsunuz, bu şekilde email kontrol etme yöntemine Fetch email adı veriliyor.
Oysa Exchange ActiveSync ile gelen yeni emaillerden anında haberdar olabiliyorsunuz çünkü emailler Exchange server'a geldiği anda iPhone'a iletilmektedir yani akış sunucudan iPhone'a doğrudur, bu şekilde emaillerden haberdar olma yöntemine de Push email adı veriliyor. iPhone'da Push email özelliği Exchange ActiveSync dışında Apple'ın MobileMe servisi ve Yahoo! mail ile de kullanılabilmektedir.

iPhone'da Push ve Fetch özellikleri ile ilgili bir ayar menüsü de yapılmış. Buraya Settings altında Fetch New Data düğmesine tıklayarak erişebiliyorsunuz:



Bu ekranda Push özelliğini kapatıp açabilir, ayrıca Fetch yaparak eriştiğiniz emaillerin kontrol sıklığını değiştirebilirsiniz. En altta bulunan Advanced düğmesine basarak hangi hesaplarınız için hangi yöntemin kullanıldığını görebilir ve bu ayarları hesap bazında ayrı ayrı da yapabilirsiniz.

Contacts
Exchange Active Sync ayarları yaparken sunucu senkronizasyonu için Contacts seçeneğini işaretlediyseniz, contacts uygulamasında search bölümüne Exchange server üzerinde bulunan kişileri de sorgulayabilirsiniz, otomatik tamamlama özelliği ile birkaç harf girdikten sonra istediğiniz kişiye ulaşabiliyorsunuz, aynı özellik email atarken de geçerli.



Özellikle email atarken sunucuda yer alan grupların da sorgulanabildiğini belirtmek gerekir. Böylece sunucu üzerinde tanımlanmış bir gruba aynı Outlook'ta olduğu gibi tek bir contact seçerek email atılabilmekte.

Calendars
Kurumsal kullanıcıların en önemli ihtiyaçlarından biri olan takvim entegrasyonu da başarıyla sağlanmış. Exchange server üzerinde bulunan tüm takvimlerinize iPhone üzerinden anında ulaşabiliyorsunuz, elbette bunun için ActiveSync ayarları yaparken Calendars seçeneğini işaretlemiş olmanız gerekiyor.

Birden fazla takvim desteği sağlaması, takvimlere isterseniz tek tek bakabilmeniz, isterseniz bir arada bakabilmeniz, birarada bakarken her bir takvimi farklı bir renkte görebilmeniz en dikkat çekici özellikler.


Takvimleri liste, günlük ve aylık olmak üzere 3 farklı görünümde takip edebilmek mümkün. Oldukça şık renklendirmeler ile bir masaüstü programı konforu ile zamanınızı planlayabilirsiniz.



Toplantı davetlerinden ActiveSync ile anında haberdar olabilirsiniz. Ekrana açılan bir pencere ile talep edilen toplantıyı görebilir ve hemen katılıp katılamaycağınız konusunda geri bildirimde bulunabilirsiniz.


Toplantı davetlerinden ekranda pencere açılarak haberdar olmak istemiyorsanız bunu ayarlayabileceğiniz bir bölüm de yapılmış. Settings altında Mail,Contacts,Calendars seçeneğine tıklayarak bu bölüme erişebilirsiniz. Bu bölümün en altında takvim ile ilgili kısımda New Invitation Alerts seçeneğini OFF konumuna getirerek bu pencerelerden kurtulabilirsiniz. Toplantı davetleri aynı zamanda mail olarak da geldiği için belki açılan pencereye ihtiyaç duymayabilirsiniz.



Takvim ayarlarının bulunduğu ekranda Time Zone Support bölümü de oldukça önemli bir ayar. Bu ayar sayesinde yurt dışına çıktığınızda bulunduğunuz bölgeyi ayarlayarak yerel saatlere göre takviminizin güncellenmesini sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak Exchange ActiveSync ile iPhone, artık kurumsal kullanıcılar için önemli bir alternatif olduğunu açıkça göstermektedir. Bazı eksiklik ve problemlerine rağmen özellikle takvim entegrasyonu, kullanım kolaylığı ve yetenekleri ile oldukça başarılı görünüyor, üstelik iPhone 2.0'ı bu özellikleri içeren ilk sürüm olduğunu düşünürsek...


iPhone App Store

Apple'ın, iPhone 2.x ile getirdiği en önemli yeniliklerden bir tanesi de kuşkusuz App Store uygulaması. App Store uygulaması sayesinde Apple tarafından onaylanmış ve Apple'ın geliştiricilere açtığı SDK'sı ile geliştirilmiş uygulamaları, cihazımıza yükleyebiliyoruz.

App Store uygulaması, iPhone 2.x yüklü bir cihazda hazır geliyor. Uygulamayı çalıştırdığımızda karşımıza aynı Installer'da olduğu gibi, kontrolleri ekranın altında bulunan 5 sekmeli bir ekran geliyor.

"Featured" başlıklı ilk ekranda Apple'ın tavsiye ettiği uygulamaların listesi yer alıyor. "Featured" ekranı da kendi içinde "New" ve "What's Hot" olmak üzere iki kısma ayrılıyor. "New" başlığı altında yeni uygulamalar, "What's Hot" başlığı altında da çok beğenilen uygulamalar listeleniyor. Ayrıca listedeki her bir uygulamanın isminin hemen altında yıldızlar ve sayılar yer alıyor. Renkli yıldızların çok olması o uygulamanın çok beğenildiğini, "review" sayısının çokluğu da o uygulama hakkında çok fazla görüş bildirildiğini gösteriyor.



"Categories" ekranında ise uygulamalar konularına göre ayrılmış başlıklar altında listeleniyor. Her zaman olduğu gibi en fazla uygulama Oyun (Games) kategorisi altında bulunuyor. Bu ekranın da kullanımı oldukça kolay. Daha önce Installer kullananların hiç zorluk çekmeyeceklerini düşünüyorum.

"Top 25" ekranında ise en çok indirilen uygulamalar listeleniyor. Bu ekran da "Top Paid" (Ücretli) ve "Top Free" (Ücretsiz) olmak üzere iki kısma ayrılmış durumda. Herhangi bir uygulamayı yüklemek istediğinizde önce listeden seçiyoruz. Ardından karşımıza uygulama ile ilgi bilgilerin ve bir ekran görüntüsünün bulunduğu bir ekran çıkıyor.



Uygulamayı kurmak istediğimizde sağ üst köşedeki "FREE" yazan tuşa tıklamak gerekiyor. Ücretli uygulamalarda ise aynı tuşta uygulamanın ücreti yazıyor. Bu tuşa bir kere tıkladığımızda, tuşun üzerindeki yazı INSTALL'a dönüşüyor ve bir daha tıkladığımızda kurulum başlıyor. Aslında tam olarak başlamıyor ve iTunes Store devreye giriyor ve bizden Apple ID'mizi ve şifremizi istiyor. Uygulama ister bedava olsun ister ücretli bu kontrol her zaman yapılıyor. Bir kere kullanıcı adımızı girdikten sonraki yüklemelerde sadece şifre soruyor.



İşte bu noktada iPhone 2.0'a terfi etmiş birçok kullanıcının kafası karışıyor. Bu yüzden bu konudaki bazı noktalara açıklık getirmek istiyorum. Öncelikle App Store'un sorduğu Apple ID'yi almak için orijinal (kırılmamış) iPhone sahibi olmak veya Apple'ın sözleşme yaptığı operatörlerin SIM kartını kullanıyor olmamız şart değil.



iTunes üzerinden herhangi bir şarkı, film veya uygulama satın almak istediğimiz anda karşınıza "Yeni bir Hesap Aç" (Create New Account) seçeneği zaten çıkıyor. Her isteyen de istediği mail adresini kullanarak Apple ID'si alabiliyor.



Bu yazıda iTunes üzerinden adım adım nasıl hesap açılır pek değinmeyeceğim. Fakat hesap açılırken aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekiyor.

* Yeni hesap açarken ülke seçenekleri arasında Türkiye çıkıyor. Türkiye seçtiğinizde Apple ID'niz ülkenizle ilişkilendirildiği için App Store'dan bazı uygulamaları yüklemeye çalıştığınızda "Bu uygulama ülkenizin Store'unda yok bu yüzden yükleyemezsiniz" şeklinde uyarı çıkabiliyor. Bunun sebebi bazı uygulamaların sadece Amerika Store'undan yüklenecek şekilde ayarlanması. Fakat bu tip uygulama sayısı artık çok fazla değil.
* Normalde şarkılar, filmler gibi iTunes üzerinden uygulama indirip "Sync" yöntemi ile App Store kullanmadan iPhone'unuza atabiliyorsunuz. Fakat ben bu yöntemle bazı uygulamaları cihazıma yollayamadım, daha doğrusu iTunes izin vermedi. Hatta App Store ile yüklediğim uygulamaları iPhone'dan kaldırdı. Bu yüzden artık sadece App Store kullanıyorum. (Güncelleme: 2.1 versiyonu ile birlikte bu sorun tamamen düzeltildi, iTunes üzerinden de çok rahat uygulama indirilebiliyor. Ayrıca Apple ID hakkında daha fazla bilgi edinmek için Apple ID Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı yazımıza, ve adım adım nasıl Apple ID alabilirsiniz öğrenmek için de Turkey Store için Apple ID Oluşturma başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.)

* Sadece ücretsiz uygulama indirmek istiyorsanız Kredi Kartı kullanmadan Apple ID alabilirsiniz. bunun için Kredi Kartsız Apple ID Oluşturma başlıklı yazımıza bir göz atın.

Apple ID ve şifremizi girer girmez yükleme işlemi başlıyor fakat bu sırada App Store uygulaması kapanıyor ve SpringBoard'a dönüyor. SpringBoard'da iken uygulamanın kurulumu devam ediyor ve kurulumun hangi aşamada olduğunu uygulama ikonunun altındaki göstergeden anlıyoruz.



App Store ile kurduğumuz uygulamaları silme işlemi de çok kolay. Tek yapmamız gereken aynı Webclipse silme işleminde olduğu gibi silmek istediğimiz uygulamanın ikonu üzerinde parmağımızı bir süre basık tutmak ve çıkan çarpı işaretini kullanarak uygulamayı silmek. Silme işlemi için App Store'u başlatmaya bile gerek olmuyor.

Son olarak App Store uygulamasında isimlerinde uygulamaları aratabileceğimiz bir "Search" ekranı ile uygulamaların güncellemelerinin listelendiği "Updates" ekranı bulunuyor. Bu ekranlara da zaten Installer uygulamasından alışkın olduğumuz için kullanmakta pek zorlanmıyoruz. Apple, Installer uygulamasından epey ilham almış :)

Son olarak eski iPhone versiyonlarında yaşadığımız, çok fazla uygulama yükleyince ortaya çıkan yer kalmama sorununu iPhone 2.x ile artık yaşamıyoruz. Apple, uygulamaları artık diskin büyük parçasında saklıyor.

Elimizden geldiğince App Store'u tanıtmaya çalıştık. Umarım faydalanırsınız. Aşağıdaki linkten de şu ana kadar tanıttığımız App Store uygulamalarına bir göz atabilirsiniz:

http://iphoneturkey.blogspot.com/search/label/App%20Store

27 Temmuz 2008 Pazar

iPhone 2.0 İncelemesi - III

Mail uygulamasına ait, iPhone 2.0 ile gelen yenilikler sadece toplu mesaj silme ile sınırlı değil. Apple 2.0 ile, Mail uygulamasında aslında en başta olması gereken birkaç eksikliği daha gidermiş.

İletilen (Forward) edilen mesajlarda artık ekli dosyalar da (Attachments) gönderiliyor.

1.1.x versiyon iPhone kullanıcılarının Mail uygulaması ile ilgili bir sıkıntıları da iletilen mesajlardaki ekli dosyaların mesaja dahil (Include) edilmemesiydi. iPhone 2.0 ile bu eksiklik giderilmiş. Ayrıca mesaj alıcısını "BCC" (Alıcıların gizlenmesi) olarak seçebilme özelliği de bu sürümde eklenmiş.



Adres Defteri (Contacts) artık aynı zamanda ayrı bir uygulama.

Telefon (Phone) uygulamasının bir parçası olan Adres Defteri (Contacts), 2.0 versiyonunda aynı zamanda ayrı bir uygulama olarak SpringBoard'da yerini almış. 1.1.x versiyonunda, biriyle konuşurken yeni bir numara (Contact) ekleyemiyorduk. 2.0 versiyonunda ise Adres Defteri uygulaması, konuşurken yeni numara eklememize izin veriyor. Tabii bunun için konuşma yaparken önce "Home" tuşuna basıp SpringBoard'a dönmemiz, ardından Adres Defteri uygulamasına tıklamamız gerekiyor.



Artık Defterindeki kişiler ad veya soyadlarına göre aratılabiliyor (Search)


Tabii ki Adres Defteri ile ilgili tek değişiklik bundan ibaret değil, artık Adres Defterimizdeki kişileri ad veya soyadlarına göre aratabiliyoruz . Ayrıca artık SIM kartında kayıtlı kişileri iPhone Adres Defterine aktarmak için ayrı bir uygulama yüklememize de gerek yok. Ayarlar menüsündeki "Import SIM Contacts" seçeneği ile SIM kartımızı iPhone'a aktarabiliyoruz.



"Restrictions" ile bazı uygulamaların kullanımı engelleyebiliyoruz.

Diyelim ki oğlunuz bir günlüğüne iPhone'nunuzu istedi. (Veren var mıdır acaba :) ) Fakat oğlunuzun çok meraklı olduğunu, cihaza bir sürü uygulama kuracağını, Safari ve Youtube ile istemediğiniz sitelere gireceğini ve EDGE üzerinden çok fazla veri trafiği yaratacağını biliyorsunuz. İşte bu durumda Ayarlar menüsü altında bulunan şifre korumalı "Restrictions" seçeneği ile bazı uygulamaların kullanımını devre dışı bırakıp cihazı oğlunuza bu şekilde veriyorsunuz. :) "Off" konumuna getirdiğiniz uygulamalar SpringBoard'da gözükmüyor.



Cihazımızdaki tüm bilgileri artık güvenli bir şekilde tamamen silebiliyoruz..

Cihazlarını satmak isteyen 1.1.x kullanıcılarının en büyük sıkıntısı, cihazlarındaki bilgileri zahmetsiz bir şekilde tamamen silemeyişleriydi. 1.1.x versiyonunda, cihazımızı restore etsek dahi iPhone'un diskinde bilgilerimiz geri kurtarılabilir şekilde duruyordu. Bu durumda da cihazı sattığımız kimse biraz uğraşarak ve çeşitli programlar kullanarak bu bilgileri geri getirebiliyordu. Apple da iPhone 2.0 versiyonunda bu işin kolayca yapılabilmesi için Ayarlar bölümündeki "Reset" menüsüne "Erase All Content and Settings" isminde bir seçenek ekledi. Bu seçeneği kullandığımızda cihazımızdaki bize özel tüm ayarlar ve konfigürasyonlar bir daha geri getirilemiyecek şekilde siliniyor. Fakat bu işlem 1-2 saat arası sürüyor.



Bu seçeneği kullandıktan sonra artık cihazımızı güvenle bir şekilde satabiliyoruz.

iPhone 2.0 ile gelen, ufak ama önemli yeniliklerin çoğundan bahsetmiş olduk. Bundan sonraki yazılarımızda ise 2.0'ın esas ses getiren yeniliklerinden olan AppStore ve ActiveSync'den bahsedeceğiz.

Bu serinin önceki yazılarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

iPhone 2.0 İncelemesi - I

iPhone 2.0 İncelemesi - II
iPhone 2.0 App Store
iPhone Exchange ActiveSync

25 Temmuz 2008 Cuma

iPhone 3G ve 2.0, 2.1 ile ilgili Sık Sorulan Sorular

Bu aralar mail grubumuza iPhone 3G ve iPhone 2.0 ile ilgili çok fazla soru geliyor. Her soruyu tek tek cevaplamak yerine sık sorulan soruları bu yazıda toplayıp cevaplarını da sürekli güncellemeye çalışacağız.

* iPhone 3G ve iPhone 2.0/2.1 arasındaki fark tam olarak nedir ?
iPhone 3G, Apple'in ikinci jenerasyon cihazının adıdır ve ilk jenerasyon cihazdan donanımsal farklılıklar (3G, GPS, vs.) içerir. iPhone 2.0/2.1 ise iPhone 3G'nin de içinde bulunan yazılımı simgeler.

* Eski bir iPhone kullanıcısıyım iPhone 2.0/2.1 ile gelen yeniliklerden yararlanabilmem için illa iPhone 3G mi almam gerekiyor?
Hayır. İlk jenerasyon iPhone sahipleri de cihazlarının mevcut (1.1.3, 1.1.4, vs.) versiyonlarını güncelleyerek 2.0'a geçiş yapabilirler ve 2.0 ile gelen yeniliklerden yararlanabilirler.

* iPhone 2.0 ile gelen yenilikler tam olarak nelerdir?
iPhone 2.0 ile ilgili detaylı bilgiye bu linkten, iPhone 3G ile ilgili detaylı bilgiye de bu linkten ulaşabilirsiniz.

* Şu an 1.1.x versiyonu kullanıyorum ve 2.0'a geçiş yapmak istiyorum fakat kararsızım. Sizce geçmeli miyim?
iPhone 2.0 yeni çıktı ve ufak tefekte olsa sorunları var. Ayrıca 2.0'a geçiş işlemleri teknik konulara hakim olmayanlar için biraz zahmetli. Bir de 1.1.x'te var olan bir çok güzel uygulamanın halen 2.0'a geçirilmemiş olma durumu var. Bu yüzden bir süre daha beklemenizde fayda var. Yine de geçmek (2.0.2'ye) isterseniz bu link size yardımcı olacaktır.

* Yakında Amerika'ya gideceğim ya da bir yakınım gidecek. Kolayca iPhone 3G alabilirmiyim?
Maalesef Hayır. Apple ilk iPhone satış yönteminden canı yandığı için bu sefer işi sıkı tutuyor. iPhone 3G alabilmeniz için Amerika'dan aldığınız bir Sosyal Güvenlik Numaranız ve geçerli bir kredi kartınız olması gerekiyor. Yoksa size iPhone satmıyorlar. Bu konuda bu linkte detaylı bilgi bulabilirsiniz.

* Yurt dışından iPhone 3G getirtmeyi düşünüyorum, Türkiye'de kullanabilir miyim?
Evet. Üçüncü parti yazılımlar ile Türkiye'deki SIM kartlar ile çalıştırılacak hale (unlock) getiriliyor.

* iPhone Türkiye pazarına girdiği zaman telefon ücreti dışında her ay düzenli bir bedel ödeyecek miyiz?
Hem evet hem de hayır. Vodafone'dan alırsanız 12 ay boyunca bir miktar ödemeniz gerekiyor. Turkcell ise hem kontratlı hem de kontratsız satış yapıyor. Kontratsız iPhone 3G aldığınızda aylık bir bedel ödemenize gerek yok. Turkcell'in fiyatları için bu linkten faydalanabilirsiniz.

* iPhone 3G'yi Türkiye'ye bilindiği gibi sadece Vodafone ve Turkcell getiriyor. Peki iPhone 3g'de sadece Vodafone hatlar mı çalışacak yoksa bütün hatlar çalışacabilecek mi?
Kanunlar engellemediği sürece bir ülkede Apple hangi operatör(ler) ile anlaşmış ise, iPhone sadece o operatörün SIM kartı ile çalışıyor. Fakat örneğin Fransa'da cep telefonlarının sadece bir operatörde çalışacak şekilde satılması yasak. Bu durumda Apple, o ülkedeki tüm operatörlerde çalışacak şekilde iPhone'ları üretiyor. Vodafone'dan alınan iPhone'lar sadece Vodafone'da, Turkcell'den alanlar ise tüm operatörlerde çalışıyor. Fakat ilk aktivasyon işlemi için Turkcell sim kartına ihtiyaç olacaktır.

* iPhone 2.0'da Türkiye'deki ulusal veya yerel radyoları dinleyebilmenin bir yöntemi var mıdır?
Evet. Tuner Internet Radio sayesinde internet yayını olan radyolar dinlenebiliyor.

* iPhone'da Türkçe desteği var mı?
iPhone 2.1 versiyonu ile birlikte ı,ğ,ş gibi türkçe klavye desteği geldi ve iPhone 2.2 versiyonu ile birlikte de Türkçe menü desteği bulunmaktadır.

* iPhone'da Hotmail hesabımı nasıl tanımlayabilirim?
Detaylı bilgi için "iPhone'dan Hotmail'e Erişim Artık Tüm Dünyaya Açık" başlıklı yazımıza bir göz atın.

Aşağıdaki linkten de Türkiye'de satılmaya başlayan iPhone 3G'ler ile ilgili çok sorulan soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz:

Türkiye'den iPhone 3G Alırken Bilinmesi Gerekenler - II

24 Temmuz 2008 Perşembe

iPhone 2.0 İncelemesi - II

iPhone 2.0 ile ilgili izlenimlerimize devam ediyoruz. Bir önceki inceleme yazımızda da belirttiğimiz gibi iPhone 2.0 ile gelen onlarca yenilik mevcut. Biz de dikkatimizi en çok çeken yeniliklere yer vermeye çalışıyoruz yazılarımızda.

PowerPoint dosyaları (*.ppt) artık görüntülenebiliyor...

iPhone 2.0 ile birlikte gelen yeniliklerden biri de mail ile ekli gelen PowerPoint (ppt) dosyalarını açabiliyor olmamız. Hem de aynı resimlerde olduğu gibi cihazı yan çevirdiğinizde ekran yatay olarak konumlanıyor.




Yüksek güvenlikli kurumsal kablosuz ağlara da artık bağlanılabiliyor...


iPhone'umu ilk aldığımın ikinci günü yapmaya çalıştığım ilk iş, işyerimdeki kablosuz ağa bağlanmaya çalışmak oldu. Fakat bir türlü bağlanamadım. Bir miktar araştırdıktan sonra gördüm ki iPhone 1.1.x , sertifika yüklenmesi gerektiren "Enterprise WPA" diye adlandırılan kurumsal kablosuz ağlara bağlanamıyormuş. İşte iPhone 2.0 ile artık kurumsal kablosuz ağlara da bağlanabiliyoruz.



Görüldüğü gibi Apple iPhone'u, sadece bireysel kullanıcıların kullandığı bir cihaz olarak değil, aynı zamanda bir iş terminali olarak da kullanılmasını sağlamaya çalışıyor.

Şifre girerken artık hangi harfi yazdığımızı görebiliyoruz...

Bildiğiniz gibi iPhone'un sanal klavyesini kullanmak biraz zahmetli ve ve yanlış harf yazma potansiyeli çok yüksek. Bir de şifreli alanlarda yazılan harfler görülmeyince hatalı şifre girme olasılığı çok artıyor. İşte bu yüzden iPhone 2.0 versiyonu ile birlikte herhangi şifre alanında yazılan son harf kısa bir süre ekranda gözüküyor. Böylelikle doğru harfi yazdığınızdan emin olabiliyorsunuz.




Safari 2.0 artık daha hızlı...


iPhone'un internet tarayıcısı olan Safari, 2.0 versiyonu ile birlikte iyice hızlanmış. Ayrıca daha evvel hatalı çalışan bazı javascript fonksiyonları artık düzgün çalışıyor. Ben şahsen Safari'nin daha performanslı çalıştığını günlük kullanımda hissettim. Ayrıca bir çok iPhone kullanıcısı daha Safari'nin hızlandığı dile getirmiş. Hatta John Gruber isimli bir arkadaşımız bu konuda eski iPhone versiyonları ile karşılaştırmalı javascript testleri bile yapmış aradaki hız farkını gösteren:



Grafikte de görüldüğü gibi iPhone 2.0'daki Safari'nin web sitelerinde yer bolca kullanılan javascript'leri çalıştırma süreleri oldukça düşük.

Safari ve Mail ile görüntülediğimiz resim dosyalarını artık kayıt edebiliyoruz...

iPhone 2.0 ile birlikte gelen en harika özelliklerden biri de artık resim kayıt edebiliyor oluşumuz. Mail içerisinde veye herhangi bir web sitesi içerisinde yer alan bir resim üzerinde parmağınızı birkaç saniye basılı tuttuğumuzda karşımıza aşağıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi "Save Image" (Resmi Kaydet) seçeneği çıkıyor. Kaydettiğimiz resimler de "Photos" (Albüm) altında saklanıyor.



Örnek olması için Safari ile www.flickr.com ana sayfasında bulunan köpekli bir resmi kaydettim. Tüm ekran görüntüleri iPhone'dan alınmıştır.



Gördüğünüz gibi iPhone 2.0 ile gelen epey güzel özellikler var. Bu konu ile ilgili yazı dizimiz devam edecek. Daha yazacak çok yenilik var :)

Bu serinin diğer yazılarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

iPhone 2.0 İncelemesi - I
iPhone 2.0 İncelemesi - III
iPhone 2.0 App Store
iPhone Exchange ActiveSync

23 Temmuz 2008 Çarşamba

iPhone 2.0 için BossPrefs Yayınlandı

Açıkçası 2.0 versiyonuna terfi edince en çok BossPrefs'in eksikliğini çektim. OpenSSH'ı kapatacak bir uygulama olmadığı için SSH servisim sürekli açıktı. (Gerçi Cydia sayesinde "passwd" komutu düzgünce çalıştığı için "root" şifresini değiştirmiştim)

BossPrefs'in geliştiricisi de sırf bu yüzden uygulamanın tüm özelliklerini 2.0'a taşımayı bitirmeden EDGE, Wi-Fi ve SSH gibi çok önemli servisleri içerecek bir sürüm (v2.02a) yayınladı.



BossPrefs 2.0'ı çalıştırdığımızda karşımızı geliştiricisinin bir uyarı yazısı çıkıyor. Uyarıda kabaca "Uygulama 2.0 için henüz tamamen hazır değil, özelleştirilmiş servisler çalışmıyor, birkaç güne uygulama tam anlamıyla bitmiş olacak, vs. vs." yazıyor.

Bizzat Wi-Fi, EDGE ve SSH servislerini test ettim düzgünce çalışıyor. Sadece EDGE servisi açıkken IP göstermiyor ve unlock seçeneği biraz geç geliyor. Fakat uygulamayı kurduktan sonra bir süre kitleniyor cihaz. Ben SSH Client ile bağlanıp SpringBoard uygulamasını tekrar başlattım (kill) ve cihaz düzeldi. Bir de ayrıca cihazı restart ettim kitlenme yapacak mı diye fakat bir sorun yaşamadım.



BossPrefs 2.0'ı Cydia Installer ile kurabilirsiniz.

iPhone 2.0'da Otomatik Düzeltme Özelliğini Kapatmak

iPhone 2.0'dan önceki versiyonlarda yazı yazarken bizi sinir eden Otomatik Düzeltme (Auto Correction) özelliğini bu yazıda bahsettiğimiz KB uygulamasını yükleyerek kapatabiliyorduk.

Fakat iPhone 2.0'da bu özelliği kolayca devre dışı bırakabileceğimiz bir uygulama henüz çıkmadı. Fakat bir iPhone meraklısı aşağıdaki yöntemle bu özelliğin kolayca devre dışı bırakabildiğini keşfetmiş.

Bunun için tek yapılması gereken bir SSH Client ile iPhone'a bağlanıp "/System/Library/TextInput" klasörü içerisinde bulunan "TextInput_en.bundle" klasörünü silmek veya ismini değiştirmek. Ben aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi klasörün yedeğini almakla uğraşmak istemediğim için ismini değiştirdim.



Tabii iPhone 2.0'a SSH ile bağlanabilmeniz için öncelikle Cydia Installer'dan OpenSSH yüklemeniz gerekiyor. Hoş bir çözüm olmadığının farkındayım ama ben şahsen bu yöntemi uyguladım ve otomatik düzeltme kapandı. Cihazımda da başka bir yan etkiye sebep olmadı.

Not : Şu ana kadar hiç Cydia Installer ile ilgili bir yazı yazmadığımızın farkındayım, ilk fırsatta Cydia'dan da bahsedeceğiz :)

iPhone 2.0 İncelemesi - I

Geçenlerdeki bir yazımızda iPhone 3G ile gelen yeniliklerden kabaca bahsetmiştik. Bu yazımızda ise iPhone 3G ile birlikte aynı anda yayınlanan fakat iPhone 2G diye adlandırılan ilk nesil iPhone kullanıcılarının da yararlanacağı iPhone 2.0 sürümünden göze çarpan yeniliklerden bahsetmeye çalışacağım.



Öncelikle şunu belirtelim ki 2.0 sürümünden yararlanabilmek için iPhone 3G almanıza gerek yok. Eski iPhone sahiplerini de cihazlarını güncelleyerek iPhone 2.0'a geçiş yapabilirler. Fakat ben şahsen şu an için 2.0'a geçişi önermiyorum. Çünkü 1.1.4 versiyonunda bulunan BossPrefs gibi harik bir çok yazılım 2.0 versiyonuna uyarlanmış değil. Bu yüzden EDGE'i kapatmak bile bir dert olabiliyor 2.0'da. Dolayısıyla biraz daha sabredin ve iPhone 2.0 ile ilgili merakınızı aşağıda paylaştıklarımızla bir nebze gidermeye çalışın derim.

Ekran görüntüsü almak artık çok kolay...

iPhone 2.0 ile birlikte artık ekran görüntüsü almak için cihazınıza özel bir uygulama kurmak veya ayar yapmak zorunda değiliz. Bizim gibi blog yazarları için çok önemli bir özellik olan ekran görüntüsü almak için artık yapmamız gereken "Home" + "Power On/Off" düğmesine birlikte basmak. Parmağımızı "Home" tuşundan kaldırmadan "Power On/Off" tuşuna bastığımız anda ekranda bir parlama oluyor ve o anki ekran görüntüsü sanki fotoğraf çekmişiz gibi Albüm (Photos) altına kaydediliyor. Bu özelliği sadece bizlerin değil, iPhone 2.0 ile ilgili sorun yaşayan kullanıcıların da çok kullanacağını düşünüyorum. (Bazen bir ekran görüntüsü, bir problemi ifade etmek için dökülen onlarca satırdan daha fazla şey ifade eder yardımcı olacak kişiye.)


Home + Power = Screenshot

İsterseniz SSH Client ile de bağlanıp "/private/var/mobile/Media/DCIM/999APPLE" klasörü altında "*.png" uzantılı olarak saklanan bu ekran görüntülerine erişebiliyoruz.

Artık toplu halde kolayca mail'lerimizi silebiliyoruz veya taşıyabiliyoruz...

iPhone ilk çıktığından beri herhalde en çok eleştirilen konuların başında toplu mail silme özelliğinin olmaması geliyordu. Apple sonunda kullanıcıların sesine kulak vererek bu özelliği 2.0 versiyonuna dahil etti. Aşağıdaki ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi "Sil" (Delete) tuşuna basmadan evvel dilediğimiz kadar mesajı seçebiliyoruz.



Yeni hesap makinesi artık daha bilimsel...


Apple mühendislik okuyan üniversite öğrencilerini hedef alarak mevcut hesap makinesine bir de bilimsel hesaplamalarda kullanılmak üzere bazı gelişmiş fonksiyonlar eklemiş. Tabii bu değişikliği yaparken de iPhone'u konuşturmuşlar. Cihazı dik tuttuğunuzda basit hesap makinesi, yan yatırdığınızda ise bilimsel hesap makinesi karşınıza çıkıyor.



Geo-tagging ile konum bilgimizi paylaşabiliyoruz...


Birçok uygulama 2.0 versiyonu ile birlikte gelen geo-tagging özelliği sayesinde cihazınızın konum bilgisini alabiliyor. Tabii ki siz izin verirseniz. Geo-tagging özellikle resimlerde çok işe yarıyor. Örneğin sık sık dostlarınızdan internette paylaştığınız resimlerin nerede çekildiği konusunda sorular alıyorsanız geo-tagging sayesinde bu sorulardan kurtulabileceksiniz. Herhangi bir uygulama geo-tagging özelliğini kullanmak istediğinde karşınıza aşağıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi "İzin Verme" (Don't Allow) ve "İzin Ver" (OK) şeklinde seçenekler çıkıyor. Bu uyarılar sürekli çıkıyor diye endişe etmeyin, birkaç seferden sonra hep aynı seçeneği işaretlediyseniz artık bu seçenekler karşınıza çıkmıyor. Her seferinde "İzin Ver" seçeneğini işaretlediyseniz bundan sonraki benzer istekler de aynı şekilde size sorulmadan otomatik olarak seçiliyor.



iPhone 2.0 ile gelen yenilikler ve değişiklikler ile ilgili daha çok yazacaklarımız var fakat sizi sıkmamak için ilk yazıyı burada noktalıyoruz. AppStore, Exchange, Cydia, vs. gibi bir paragrafta anlatılamayacak kadar büyük yeniliklere ise ayrıca daha detaylı yer ayıracağız. Merak etmeyin bu aralar sürekli iPhone 2.0'ı kurcalıyoruz.

Bu yazının devamına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

iPhone 2.0 İncelemesi - II
iPhone 2.0 İncelemesi - III
iPhone 2.0 App Store
iPhone Exchange ActiveSync

t