29 Temmuz 2008 Salı

Exchange ActiveSync Özelliği

Apple’ın iPhone 3G’de yaptığı yazılımsal geliştirmeler hedef kitleye kurumsal kullanıcıların da katıldığını açıkça gösteriyor. Mevcut kolay ve hızlı kullanım özelliklerine Exchange ActiveSync desteği eklenince daha iyi bir fikir oluşana kadar kurumsal seviyede iPhone büyük rağbet görecektir diye düşünüyorum, henüz bir iPhone 3G edinmedim ama iPhone 3G’nin işletim sistemine terfi edip Microsoft Exchange Server üzerinden ActiveSync özelliğini deneme şansına sahip oldum. Bu deneyimi detaylı bir şekilde paylaşmak istiyorum.

ActiveSync Nedir?
Microsoft tarafından geliştirilmiş bir senkronizasyon servisidir. Microsoft Exchange Server üzerinden Email,Contacts ve Calendar senkronizasyonu sağlar. Genellikle mobil cihazlar ile Exchange server arasında çalışmak üzere tasarlanmıştır. Push email yöntemi ile emaillerinizden anında haberdar olabilmektesiniz.

iPhone 2.0'da Exchange Server bağlantı ayarlarını yapmak.

  • Öncelikle mevcut Contact listenizi ve Takviminizi yedekleyin.
  • Settings uygulamasından Mail,Contacts,Calendars bölümüe gidin.
  • Add Account... tıklayın.
  • Gelen listeden Microsoft Exchange bölümünü tıklayın.
  • Size basitçe Email,Username,Password ve Description bilgileri sorulacak. Buradaki username, password bölümü Exchange hesabınıza ait bilgilerdir. Bu bilgileri girdikten sonra Next düğmesine basın.
  • Uygulama, Exchange server adresinizi tespit etmeye çalışacak, edemezse bu sefer Exchange server adresini de girmenizi isteyen 2. bir ekran gelecek:



Exchange server üzerinde hesabınız doğrulandıktan sonra hangi servisleri kullanmak istediğiniz sorulacak. Mail, Calendars ve Contacts seçeneklerinden istediklerinizi işaretleyerek tanımlamayı tamamlayabiliyoruz. Calendars ve Contacts seçeneklerini işaretlediğinizde mevcut contact ve takvimlerin silineceğini dair bir uyarı alacaksınız, Synch tuşuna basarak devem ederseniz var olan takvim ve contact'larınız silinecektir.


Exchange hesabınızla ilgili tanımları tamamladıktan sonra bu hesabı silmeye kalkarsanız sizi bir başka süpriz bekliyor, iPhone üzerinde bulunan tüm contact ve outlook senkronizasyonu ile gelen takvimlerinizin silindiği göreceksiniz. Herhalde en yakın sürümde bu aksaklıkları gidereceklerdir.

Push email ve Fetch
email nedir?
iPhone üzerinde POP3 veya IMAP protokollerini destekleyen email hesapları da tanımlayabilirsiniz. Ancak bu hesaplara gelen maillerden sizin belirlediğiniz aralıklarla sunucuların kontrol edilmesi ile haberdar olabiliyorsunuz, bu şekilde email kontrol etme yöntemine Fetch email adı veriliyor.
Oysa Exchange ActiveSync ile gelen yeni emaillerden anında haberdar olabiliyorsunuz çünkü emailler Exchange server'a geldiği anda iPhone'a iletilmektedir yani akış sunucudan iPhone'a doğrudur, bu şekilde emaillerden haberdar olma yöntemine de Push email adı veriliyor. iPhone'da Push email özelliği Exchange ActiveSync dışında Apple'ın MobileMe servisi ve Yahoo! mail ile de kullanılabilmektedir.

iPhone'da Push ve Fetch özellikleri ile ilgili bir ayar menüsü de yapılmış. Buraya Settings altında Fetch New Data düğmesine tıklayarak erişebiliyorsunuz:



Bu ekranda Push özelliğini kapatıp açabilir, ayrıca Fetch yaparak eriştiğiniz emaillerin kontrol sıklığını değiştirebilirsiniz. En altta bulunan Advanced düğmesine basarak hangi hesaplarınız için hangi yöntemin kullanıldığını görebilir ve bu ayarları hesap bazında ayrı ayrı da yapabilirsiniz.

Contacts
Exchange Active Sync ayarları yaparken sunucu senkronizasyonu için Contacts seçeneğini işaretlediyseniz, contacts uygulamasında search bölümüne Exchange server üzerinde bulunan kişileri de sorgulayabilirsiniz, otomatik tamamlama özelliği ile birkaç harf girdikten sonra istediğiniz kişiye ulaşabiliyorsunuz, aynı özellik email atarken de geçerli.



Özellikle email atarken sunucuda yer alan grupların da sorgulanabildiğini belirtmek gerekir. Böylece sunucu üzerinde tanımlanmış bir gruba aynı Outlook'ta olduğu gibi tek bir contact seçerek email atılabilmekte.

Calendars
Kurumsal kullanıcıların en önemli ihtiyaçlarından biri olan takvim entegrasyonu da başarıyla sağlanmış. Exchange server üzerinde bulunan tüm takvimlerinize iPhone üzerinden anında ulaşabiliyorsunuz, elbette bunun için ActiveSync ayarları yaparken Calendars seçeneğini işaretlemiş olmanız gerekiyor.

Birden fazla takvim desteği sağlaması, takvimlere isterseniz tek tek bakabilmeniz, isterseniz bir arada bakabilmeniz, birarada bakarken her bir takvimi farklı bir renkte görebilmeniz en dikkat çekici özellikler.


Takvimleri liste, günlük ve aylık olmak üzere 3 farklı görünümde takip edebilmek mümkün. Oldukça şık renklendirmeler ile bir masaüstü programı konforu ile zamanınızı planlayabilirsiniz.



Toplantı davetlerinden ActiveSync ile anında haberdar olabilirsiniz. Ekrana açılan bir pencere ile talep edilen toplantıyı görebilir ve hemen katılıp katılamaycağınız konusunda geri bildirimde bulunabilirsiniz.


Toplantı davetlerinden ekranda pencere açılarak haberdar olmak istemiyorsanız bunu ayarlayabileceğiniz bir bölüm de yapılmış. Settings altında Mail,Contacts,Calendars seçeneğine tıklayarak bu bölüme erişebilirsiniz. Bu bölümün en altında takvim ile ilgili kısımda New Invitation Alerts seçeneğini OFF konumuna getirerek bu pencerelerden kurtulabilirsiniz. Toplantı davetleri aynı zamanda mail olarak da geldiği için belki açılan pencereye ihtiyaç duymayabilirsiniz.



Takvim ayarlarının bulunduğu ekranda Time Zone Support bölümü de oldukça önemli bir ayar. Bu ayar sayesinde yurt dışına çıktığınızda bulunduğunuz bölgeyi ayarlayarak yerel saatlere göre takviminizin güncellenmesini sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak Exchange ActiveSync ile iPhone, artık kurumsal kullanıcılar için önemli bir alternatif olduğunu açıkça göstermektedir. Bazı eksiklik ve problemlerine rağmen özellikle takvim entegrasyonu, kullanım kolaylığı ve yetenekleri ile oldukça başarılı görünüyor, üstelik iPhone 2.0'ı bu özellikleri içeren ilk sürüm olduğunu düşünürsek...


10 comments:

BATŞSTA dedi ki...

Merhaba, sizin yorumlarınızla sırket maılımı kurdum tesekkurler (telefonu 2,0 a sırf bu yuzden yukselttım).
Ancak kontaklar ve takvimi de işaretleyince ... daha önceden Iphonda kayıtl bulunan butun kısıler ve bilgiler (hem kontak hemde calender) silindi..
Ve dönüşünüde bulamadım..
Bir yerde (contak da) grubun ıcınde direktory soruyor acaba oraya bir dizin mi yazmam lazım kı eskı kayıtlarıma da ulasabıleyım..

Birde push ozellıgınde bilgisayarıma gelen maıler ılk once ıphona gelıyor ama daha sonra (okumamıs olsam bile) siliniyor. Zira Sırket dısında yım ama sırkettekı outlook da acık bırakıyorum.. (Zıra cok maıl gelmekte ve ıphondan sonra bilgisayarıma dusenı ıphone sılmekte) bu durumu nasıl duzeltebilirim.

Tesekkurler.
Tunay YALAVAC

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

ActiveSync senkronizasyonunda contact ve takvimlerinizi de sunucudan almak isterseniz, mevcut contact ve takvimleriniz siliniyor, sizin bu yorumunuzdan sonra konuyla ilgili yazıda güncelleme yaptım, teşekkürler.

Mevcut contact'ları geri getirmek için maalesef önceden bir yedeğini almış olmamız gerekiyordu.
Directory bölümüne müdahalede bulunamıyoruz, directory'yi sunucuda bulunan kullanıcı grupları olarak düşünebiliriz.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Şirket emailimi kurmaya çalıştım ve hata mesajsız başarıyla hesabı verify etti fakat mail ikonundan hesabıma bakınca exchange ile ilgili hiçnbir dosya veya mail göremiyorum. Sunucu tarafında yapılması gereken birşey var mı acaba. Şirketimiz genelde blackberry kullanıyor.

Teşekkürler.

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

Exchange Server üzerinde ActiveSync özelliğini açık değil ise açık hale getirmeniz gerekir.
Blackberry ActiveSync kullanmamaktadır, RIM firması sizin Exchange Server'ınızdan emailleri alıp kendi sunucularına çekmekte (bunu yanlış bilmiyorsam OWA üzerinden yapıyor), sonra Blackberry cihazınıza iletmektedir. Tabi bu hizmet için ayrıca Blackberry Enterprise Server(BES) sahibi olmanız gerekiyor.

Adsız dedi ki...

Teşekkürler. Şirketimizin OWA sayfasını açtırttım ve emailler geliyor exchange üzerinden. Şimdiki problem de Calendar. İphone üzerinden calendar sync ayarını açınca yapması gerektiği gibi iphone üzerindeki takvimimi sildi fakat exchange ile sync etmedi, email gelmesine ragmen takvim bomboş duruyor.
Sorun ne olabilir?

Adsız dedi ki...

Açıklama için teşekkür ediyorum...
Şu şekilde bir sıkıntıdan bahsetmek istiyorum.Exchance den ActiveSync ve Push özelliği OK...Fakat Inbox altındaki Subfolderları alamıyorum.Yani Subfoldera girdiğimde mailleri alıp okuyabiliyorum ama Inbox gibi bir uyarı yada otomatik olarak Push etme olayı yok.ActiveSync kurarak istediğiniz folderları seçebiliyorsunuz mesela HP Ipaq lerde.Fakat iPhone konusunda takıldım...

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

Ziya Bey,
Malesef sadece Inbox'a gelen emaillerden haberdar olabiliyoruz ve Folder seçme opsiyonumuz bulunmuyor. Ben de aynı sorunu yaşuyordum çareyi kurallarımı (rule) iptal etmekte buldum.

Adsız dedi ki...

Merhaba,


Exchange Server üzerinde ActiveSync özelliğini açık değil ise açık hale getirmeniz gerekir-- Bu işlemi nasıl yapabilirim acaba?

Teşekkürler.

Sezer Yeşiltaş dedi ki...

Microsoft TechNet'te ActiveSync özelliğini açma ile ilgili bir döküman var:
http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb124234(EXCHG.80).aspx

mehmetyilmaz dedi ki...

slm nbr
arkadaslar yaklasik 10 yildir computer software ile mesgulum , gecenlerde bir makale okurken cok dikkatimi ceken birseyle karsilastim. bu bilgiyi sizlerle de paylasmak istiyorum, evo mail server , tayvan yapimi bir urun. turkce ozelligi de var . ev is ofis nerede istiyorsaniz kullanabilirsiniz. telefonlariniz da dahil tabi ki . http://outlooksenkronizasyon.blogspot.tw/

t