23 Temmuz 2008 Çarşamba

iPhone 2.0 İncelemesi - I

Geçenlerdeki bir yazımızda iPhone 3G ile gelen yeniliklerden kabaca bahsetmiştik. Bu yazımızda ise iPhone 3G ile birlikte aynı anda yayınlanan fakat iPhone 2G diye adlandırılan ilk nesil iPhone kullanıcılarının da yararlanacağı iPhone 2.0 sürümünden göze çarpan yeniliklerden bahsetmeye çalışacağım.



Öncelikle şunu belirtelim ki 2.0 sürümünden yararlanabilmek için iPhone 3G almanıza gerek yok. Eski iPhone sahiplerini de cihazlarını güncelleyerek iPhone 2.0'a geçiş yapabilirler. Fakat ben şahsen şu an için 2.0'a geçişi önermiyorum. Çünkü 1.1.4 versiyonunda bulunan BossPrefs gibi harik bir çok yazılım 2.0 versiyonuna uyarlanmış değil. Bu yüzden EDGE'i kapatmak bile bir dert olabiliyor 2.0'da. Dolayısıyla biraz daha sabredin ve iPhone 2.0 ile ilgili merakınızı aşağıda paylaştıklarımızla bir nebze gidermeye çalışın derim.

Ekran görüntüsü almak artık çok kolay...

iPhone 2.0 ile birlikte artık ekran görüntüsü almak için cihazınıza özel bir uygulama kurmak veya ayar yapmak zorunda değiliz. Bizim gibi blog yazarları için çok önemli bir özellik olan ekran görüntüsü almak için artık yapmamız gereken "Home" + "Power On/Off" düğmesine birlikte basmak. Parmağımızı "Home" tuşundan kaldırmadan "Power On/Off" tuşuna bastığımız anda ekranda bir parlama oluyor ve o anki ekran görüntüsü sanki fotoğraf çekmişiz gibi Albüm (Photos) altına kaydediliyor. Bu özelliği sadece bizlerin değil, iPhone 2.0 ile ilgili sorun yaşayan kullanıcıların da çok kullanacağını düşünüyorum. (Bazen bir ekran görüntüsü, bir problemi ifade etmek için dökülen onlarca satırdan daha fazla şey ifade eder yardımcı olacak kişiye.)


Home + Power = Screenshot

İsterseniz SSH Client ile de bağlanıp "/private/var/mobile/Media/DCIM/999APPLE" klasörü altında "*.png" uzantılı olarak saklanan bu ekran görüntülerine erişebiliyoruz.

Artık toplu halde kolayca mail'lerimizi silebiliyoruz veya taşıyabiliyoruz...

iPhone ilk çıktığından beri herhalde en çok eleştirilen konuların başında toplu mail silme özelliğinin olmaması geliyordu. Apple sonunda kullanıcıların sesine kulak vererek bu özelliği 2.0 versiyonuna dahil etti. Aşağıdaki ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi "Sil" (Delete) tuşuna basmadan evvel dilediğimiz kadar mesajı seçebiliyoruz.



Yeni hesap makinesi artık daha bilimsel...


Apple mühendislik okuyan üniversite öğrencilerini hedef alarak mevcut hesap makinesine bir de bilimsel hesaplamalarda kullanılmak üzere bazı gelişmiş fonksiyonlar eklemiş. Tabii bu değişikliği yaparken de iPhone'u konuşturmuşlar. Cihazı dik tuttuğunuzda basit hesap makinesi, yan yatırdığınızda ise bilimsel hesap makinesi karşınıza çıkıyor.



Geo-tagging ile konum bilgimizi paylaşabiliyoruz...


Birçok uygulama 2.0 versiyonu ile birlikte gelen geo-tagging özelliği sayesinde cihazınızın konum bilgisini alabiliyor. Tabii ki siz izin verirseniz. Geo-tagging özellikle resimlerde çok işe yarıyor. Örneğin sık sık dostlarınızdan internette paylaştığınız resimlerin nerede çekildiği konusunda sorular alıyorsanız geo-tagging sayesinde bu sorulardan kurtulabileceksiniz. Herhangi bir uygulama geo-tagging özelliğini kullanmak istediğinde karşınıza aşağıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi "İzin Verme" (Don't Allow) ve "İzin Ver" (OK) şeklinde seçenekler çıkıyor. Bu uyarılar sürekli çıkıyor diye endişe etmeyin, birkaç seferden sonra hep aynı seçeneği işaretlediyseniz artık bu seçenekler karşınıza çıkmıyor. Her seferinde "İzin Ver" seçeneğini işaretlediyseniz bundan sonraki benzer istekler de aynı şekilde size sorulmadan otomatik olarak seçiliyor.



iPhone 2.0 ile gelen yenilikler ve değişiklikler ile ilgili daha çok yazacaklarımız var fakat sizi sıkmamak için ilk yazıyı burada noktalıyoruz. AppStore, Exchange, Cydia, vs. gibi bir paragrafta anlatılamayacak kadar büyük yeniliklere ise ayrıca daha detaylı yer ayıracağız. Merak etmeyin bu aralar sürekli iPhone 2.0'ı kurcalıyoruz.

Bu yazının devamına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

iPhone 2.0 İncelemesi - II
iPhone 2.0 İncelemesi - III
iPhone 2.0 App Store
iPhone Exchange ActiveSync

8 comments:

Adsız dedi ki...

guzel bir inceleme olmus elinize saglik devamini en kisa zamanda bekliyoruz;)

OctupuSSS dedi ki...

Devamını bende merakla bekliyorum.
Ellerine sağlık..güzel inceleme.

Adsız dedi ki...

el yazısını tanıma özelliği ve yeni birçok ülke formatı eklenmesi gibi önemli özellikleri saymayı unutmuşsunuz

Mustafa Tan dedi ki...

Hatırlatma için teşekkürler. Yazıda da belirttiğimiz gibi tüm yenilikleri bir yazıya sığdırmak imkansız. Bu yüzden yazı dizisi şeklinde elimizden geldiğince tüm yenilikleri tanıtmaya çalışıyoruz.

Adsız dedi ki...

VERSIYON 2. I YAPTIM FAKAT SIM KARTI TANIMADIGINI EMERGENCY CALL ISTIYOR
HANGI NUMARAYI ARAMALIYIM , I PHONE KITLENDI

Adsız dedi ki...

bende 2.1 güncelleme yaptım sim kartımı tanımıyor ve acil arama çıkıyor sadece ne yapmayalım.
kilitlendi

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

iPhone 2G kullanıyorsanız yapmışken bu linkteki yönergeyi kullanarak 2.2'ye geçin.

iphone dedi ki...

elinize sağlık güzel inceleme..

t