24 Temmuz 2008 Perşembe

iPhone 2.0 İncelemesi - II

iPhone 2.0 ile ilgili izlenimlerimize devam ediyoruz. Bir önceki inceleme yazımızda da belirttiğimiz gibi iPhone 2.0 ile gelen onlarca yenilik mevcut. Biz de dikkatimizi en çok çeken yeniliklere yer vermeye çalışıyoruz yazılarımızda.

PowerPoint dosyaları (*.ppt) artık görüntülenebiliyor...

iPhone 2.0 ile birlikte gelen yeniliklerden biri de mail ile ekli gelen PowerPoint (ppt) dosyalarını açabiliyor olmamız. Hem de aynı resimlerde olduğu gibi cihazı yan çevirdiğinizde ekran yatay olarak konumlanıyor.




Yüksek güvenlikli kurumsal kablosuz ağlara da artık bağlanılabiliyor...


iPhone'umu ilk aldığımın ikinci günü yapmaya çalıştığım ilk iş, işyerimdeki kablosuz ağa bağlanmaya çalışmak oldu. Fakat bir türlü bağlanamadım. Bir miktar araştırdıktan sonra gördüm ki iPhone 1.1.x , sertifika yüklenmesi gerektiren "Enterprise WPA" diye adlandırılan kurumsal kablosuz ağlara bağlanamıyormuş. İşte iPhone 2.0 ile artık kurumsal kablosuz ağlara da bağlanabiliyoruz.



Görüldüğü gibi Apple iPhone'u, sadece bireysel kullanıcıların kullandığı bir cihaz olarak değil, aynı zamanda bir iş terminali olarak da kullanılmasını sağlamaya çalışıyor.

Şifre girerken artık hangi harfi yazdığımızı görebiliyoruz...

Bildiğiniz gibi iPhone'un sanal klavyesini kullanmak biraz zahmetli ve ve yanlış harf yazma potansiyeli çok yüksek. Bir de şifreli alanlarda yazılan harfler görülmeyince hatalı şifre girme olasılığı çok artıyor. İşte bu yüzden iPhone 2.0 versiyonu ile birlikte herhangi şifre alanında yazılan son harf kısa bir süre ekranda gözüküyor. Böylelikle doğru harfi yazdığınızdan emin olabiliyorsunuz.




Safari 2.0 artık daha hızlı...


iPhone'un internet tarayıcısı olan Safari, 2.0 versiyonu ile birlikte iyice hızlanmış. Ayrıca daha evvel hatalı çalışan bazı javascript fonksiyonları artık düzgün çalışıyor. Ben şahsen Safari'nin daha performanslı çalıştığını günlük kullanımda hissettim. Ayrıca bir çok iPhone kullanıcısı daha Safari'nin hızlandığı dile getirmiş. Hatta John Gruber isimli bir arkadaşımız bu konuda eski iPhone versiyonları ile karşılaştırmalı javascript testleri bile yapmış aradaki hız farkını gösteren:



Grafikte de görüldüğü gibi iPhone 2.0'daki Safari'nin web sitelerinde yer bolca kullanılan javascript'leri çalıştırma süreleri oldukça düşük.

Safari ve Mail ile görüntülediğimiz resim dosyalarını artık kayıt edebiliyoruz...

iPhone 2.0 ile birlikte gelen en harika özelliklerden biri de artık resim kayıt edebiliyor oluşumuz. Mail içerisinde veye herhangi bir web sitesi içerisinde yer alan bir resim üzerinde parmağınızı birkaç saniye basılı tuttuğumuzda karşımıza aşağıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi "Save Image" (Resmi Kaydet) seçeneği çıkıyor. Kaydettiğimiz resimler de "Photos" (Albüm) altında saklanıyor.



Örnek olması için Safari ile www.flickr.com ana sayfasında bulunan köpekli bir resmi kaydettim. Tüm ekran görüntüleri iPhone'dan alınmıştır.



Gördüğünüz gibi iPhone 2.0 ile gelen epey güzel özellikler var. Bu konu ile ilgili yazı dizimiz devam edecek. Daha yazacak çok yenilik var :)

Bu serinin diğer yazılarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

iPhone 2.0 İncelemesi - I
iPhone 2.0 İncelemesi - III
iPhone 2.0 App Store
iPhone Exchange ActiveSync

3 comments:

Adsız dedi ki...

Öncelikle bilgiler için çok teşekkürler. Hangi yazılımı kullanarak iPhone 2.0'a geçtiniz, installer dışında probleminiz oldumu? Biraz bilgi lütfen.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Şu an 2.0 Upgrade'i için zaten WinPwn isminde tek bir araç var. iPhone 2.0 ile ilgili ufak tefek sıkıntılar var ama en büyük eksiklik 1.1.4'teki uygulamalarının bir çoğunun 2.0'a geçirilmemiş oluşu.

Bu konularda detaylı bilgi edinmek için mail grubumuzu kullanabilirsiniz.

WinPwn hakkındaki detaylı bilgiye de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.iphonedo.com/iphonewinpwn20

Adsız dedi ki...

teşekkürler
ben evden uzaktayken evdeki kablosuz ağdaki bilgisayarıma bağlanmak isityorum. bunu yapmak mümkün müdür?

(vnc ile evdeyken aynı wi-fi ağında olduğum için pc'mi iPhone ile kontrol edebiliyorum. aynı şeyi uzaktan yapmak istiyorum)

yardımcı olabilirseniz sevinirim.

t