27 Temmuz 2008 Pazar

iPhone 2.0 İncelemesi - III

Mail uygulamasına ait, iPhone 2.0 ile gelen yenilikler sadece toplu mesaj silme ile sınırlı değil. Apple 2.0 ile, Mail uygulamasında aslında en başta olması gereken birkaç eksikliği daha gidermiş.

İletilen (Forward) edilen mesajlarda artık ekli dosyalar da (Attachments) gönderiliyor.

1.1.x versiyon iPhone kullanıcılarının Mail uygulaması ile ilgili bir sıkıntıları da iletilen mesajlardaki ekli dosyaların mesaja dahil (Include) edilmemesiydi. iPhone 2.0 ile bu eksiklik giderilmiş. Ayrıca mesaj alıcısını "BCC" (Alıcıların gizlenmesi) olarak seçebilme özelliği de bu sürümde eklenmiş.



Adres Defteri (Contacts) artık aynı zamanda ayrı bir uygulama.

Telefon (Phone) uygulamasının bir parçası olan Adres Defteri (Contacts), 2.0 versiyonunda aynı zamanda ayrı bir uygulama olarak SpringBoard'da yerini almış. 1.1.x versiyonunda, biriyle konuşurken yeni bir numara (Contact) ekleyemiyorduk. 2.0 versiyonunda ise Adres Defteri uygulaması, konuşurken yeni numara eklememize izin veriyor. Tabii bunun için konuşma yaparken önce "Home" tuşuna basıp SpringBoard'a dönmemiz, ardından Adres Defteri uygulamasına tıklamamız gerekiyor.



Artık Defterindeki kişiler ad veya soyadlarına göre aratılabiliyor (Search)


Tabii ki Adres Defteri ile ilgili tek değişiklik bundan ibaret değil, artık Adres Defterimizdeki kişileri ad veya soyadlarına göre aratabiliyoruz . Ayrıca artık SIM kartında kayıtlı kişileri iPhone Adres Defterine aktarmak için ayrı bir uygulama yüklememize de gerek yok. Ayarlar menüsündeki "Import SIM Contacts" seçeneği ile SIM kartımızı iPhone'a aktarabiliyoruz.



"Restrictions" ile bazı uygulamaların kullanımı engelleyebiliyoruz.

Diyelim ki oğlunuz bir günlüğüne iPhone'nunuzu istedi. (Veren var mıdır acaba :) ) Fakat oğlunuzun çok meraklı olduğunu, cihaza bir sürü uygulama kuracağını, Safari ve Youtube ile istemediğiniz sitelere gireceğini ve EDGE üzerinden çok fazla veri trafiği yaratacağını biliyorsunuz. İşte bu durumda Ayarlar menüsü altında bulunan şifre korumalı "Restrictions" seçeneği ile bazı uygulamaların kullanımını devre dışı bırakıp cihazı oğlunuza bu şekilde veriyorsunuz. :) "Off" konumuna getirdiğiniz uygulamalar SpringBoard'da gözükmüyor.



Cihazımızdaki tüm bilgileri artık güvenli bir şekilde tamamen silebiliyoruz..

Cihazlarını satmak isteyen 1.1.x kullanıcılarının en büyük sıkıntısı, cihazlarındaki bilgileri zahmetsiz bir şekilde tamamen silemeyişleriydi. 1.1.x versiyonunda, cihazımızı restore etsek dahi iPhone'un diskinde bilgilerimiz geri kurtarılabilir şekilde duruyordu. Bu durumda da cihazı sattığımız kimse biraz uğraşarak ve çeşitli programlar kullanarak bu bilgileri geri getirebiliyordu. Apple da iPhone 2.0 versiyonunda bu işin kolayca yapılabilmesi için Ayarlar bölümündeki "Reset" menüsüne "Erase All Content and Settings" isminde bir seçenek ekledi. Bu seçeneği kullandığımızda cihazımızdaki bize özel tüm ayarlar ve konfigürasyonlar bir daha geri getirilemiyecek şekilde siliniyor. Fakat bu işlem 1-2 saat arası sürüyor.



Bu seçeneği kullandıktan sonra artık cihazımızı güvenle bir şekilde satabiliyoruz.

iPhone 2.0 ile gelen, ufak ama önemli yeniliklerin çoğundan bahsetmiş olduk. Bundan sonraki yazılarımızda ise 2.0'ın esas ses getiren yeniliklerinden olan AppStore ve ActiveSync'den bahsedeceğiz.

Bu serinin önceki yazılarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

iPhone 2.0 İncelemesi - I

iPhone 2.0 İncelemesi - II
iPhone 2.0 App Store
iPhone Exchange ActiveSync

13 comments:

culdesac dedi ki...

Oncelikle elinize saglik yazi icin. Yazinizla birlikte fakina vardim ana ekrandan contacts ikonu kaybolmus. Sanirim bossprefs yukledikten sonra oldu. Bir fikriniz var mi acaba?

Mustafa Tan dedi ki...

Haklisiniz. BossPrefs'in Hide Icons ozelligini kullanarak tekrar geri getirebilirsiniz

AlperT dedi ki...

Ben geçtiğimiz hafta kurdum. Ancak aynıgün tekrar kaldırdım 2.0'ı. iTunes ve Appstore çalışmadığı için anlamsız geldi. Birde epey bug var yazılımda.(mesela mail eklerken tüm kontak listemi uçurdu kendi kendine:) Açıkcası 2.0.1 çıkıp, hack edilene kadar kimseye tavsiye etmiyorum.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

iTunes ve AppStore çalışıyor. Bir çok uygulama da yükledim. Çok yakında AppStore ile ilgili bir yazı da yayınlayacağız.

AlperT dedi ki...

2.0'a ilk geçenlerden olduğum için belki o kadar problem yaşamış olabilirim.Ancak samimiyetle 'pwaned' tool'u daha önce kullanmamış arkadaşlara uzak durmalarını öneriyorum. Hack edeyim derken nerdeyse telefonsuz kalıyordum. Memnun kalmayınca 1.1.4'e geri dönüş ise 2.0'a çıkarmaktan çok daha güç oldu. 2.0'da 'installer'da henüz adapte edilmedi. Belki installer geldikten sonra tekrar deneyebilirim. Ama 2.0.1 gibi buglardan arınmış bir versiyonu beklemek genede daha mantıklı geliyor.

Mustafa Tan dedi ki...

Tam olarak yasadiginiz problemleri bizle de paylasirsaniz cok mutlu oluruz

AlperT dedi ki...

Tabiki: Bahsettiğim gibi telefon rehberi sadece email accountu eklemeye çalışırken silindi. Safarida facebookta search kısmına text girmek problemli. Telefonun sinyal gücü ile ilintili problem var(wireless) Appstore ve iTunes'u kullanamadım(çözümünü sitede şimdi not etmişler ama o günlerde yoktu:)
Installera çok alıştım ve Cyndia bence bir hayli kötü bir uygulama. Linux'un synaptic'a çok benziyor. Ve ben Mac kullanıcısıyım:) Gereksiz Unix detaylarının arka planda olmasını seviyorum.

Unknown dedi ki...

ya arkadaşlar ben kameradan resim çektikten sonra resimler bölümünde resimleri göremiyorum fotoğraf çekiyorum ama resimler klasöründe resim yok diyor ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim :))

Adsız dedi ki...

selam Restrictions bir programmı yoksa içinde yuklu bir secenekmı nasıl bu menu ye ulasırım ..

Adsız dedi ki...

selam
Restrictions settings/general altindaki bir ayar..

Adsız dedi ki...

peki benımkı turkçe, karsılıgı nedır bunun turkçede

Adsız dedi ki...

Ana ekrandaki ayarlar bolumune girin. Buradan genel secin... Kisitlamalar gibi bir kelime olmali...

Adsız dedi ki...

kısıtlamalara giriyorum ama benı tekrar acılmadan ana ekrana atıyor

t