13 Temmuz 2008 Pazar

iPhone 3G İncelemesi - II

iPhone 3G'deki büyük yeniliklerden bir tanesi de dahili bir GPS modülünün bulunması. Her ne kadar GPS modülü hazır bir navigasyon yazılımı ile desteklenmese de Google Map üzerinde konumunuzu gayet iyi bir şekilde gösterebiliyor.

Bildiğiniz gibi ilk nesil iPhone'da konum bilgisi baz istasyonları kullanılarak (sağdaki cihaz) tahmini bir şekilde geniş bir alanı kapsayacak şekilde gösteriliyordu. iPhone 3G'de ise uydular sayesinde (soldaki cihaz) konum kesin olarak gösterilebiliyor. Tabii ki uyduların direk görülemediği kapalı mekanlarda yine baz istasyonlarından yararlanılıyor, fakat açık alanlarda cihaz beklenildiği gibi oldukça başarılıymış.


iPhone 3G ile ilgili en çok tartışılan konulardan bir tanesi de ekranın rengi. Bir çok kullanıcı iPhone 2G ile karşılaştırıldığında ekran renginin daha sarımsı göründüğünü söylüyormuş. Gerçekten de aşağıdaki ekran görüntülerine bakınca iPhone 3G ekranı (sağdaki) daha sarı gibi duruyor:


Apple'ın açıklamasına göre bu renk farklılığı yeni cihazdaki ekran sıcaklığının arttırılmasından kaynaklanıyormuş ve renklerin daha doğal, şekillerin ise daha belirgin gözükmesi için bilerek yapılmış. Umarım bu değişiklik gözü rahatsız etmiyordur.

Gizmodo'ya göre ses kalitesinde de ciddi bir iyileşme varmış. Özellikle görüşmeler 3G ile yapıldığında bu fark iyice belli oluyormuş.

İnternet bağlantısı 3G üzerinden yapıldığında doğal olarak EDGE'e göre 5 kata kadar hızlı olabiliyormuş. Aynı şekilde 3G üzerinden yapılan bağlantılarda pil ömrü EDGE'e göre yarı yarıya azalıyormuş. Zaten 3G teknolojisi ayrı ve standart bir teknoloji. Apple'ın bu konuda pek yapabileceği pek bir şey yok.



Şu an için bu yazıda ve ilk yazımızda bahsettiklerimiz dışında iPhone 3G ile gelen başka çarpıcı donanımsal değişiklikler bulunmuyor. Bir sonraki yazımızda ise ilk nesil iPhone sahiplerinin de yararlanacağı, yazılımsal bir değişiklik olan versiyon 2.0'dan bahsetmeye çalışacağız.


0 comments:

t