9 Ağustos 2008 Cumartesi

Bloomberg

GÜNCELLEME (14/11/2008) : iPhone'da IMKB bilgilerine erişmek için bu yazımızda tanıttığımız Yapı Kredi'nin Finans uygulamasına da bir gözatmanızda fayda var.

IMKB'de hisseleri bulunan iPhone kullanacılarının uzun zamandır bekledikleri Borsa Takip Uygulaması nihayet 2.0 versiyonu ile birlikte App Store'daki yerini aldı. Bloomberg ismindeki uygulama, dünyaca ünlü finans haber ve analiz firması www.bloomberg.com'un ücretsiz bir hizmeti.



Bloomberg 4 ana menüden oluşuyor. "News" menüsünde dünya borsalarında sıcak gelişmeler ana başlıkları ile yer alırken "World Markets" menüsünde ise dünyanın en büyük belli başlı borsalarının bileşik endeksleri yer almakta.



IMKB 100 endeksi maalesef listede yok. Fakat sanki bir hisse senediymiş gibi XU100:IND kodu eklenerek aşağıdaki gibi takip edilebiliyor.


"My Stocks" menüsünde ise kendi hisselerimizi takip edebiliyoruz. Bunun için ise hisse kodlarını kullanarak tek tek eklememiz gerekiyor. Yazının başında da belirttiğim gibi Bloomberg sadece IMKB için geliştirilmiş bir uygulama değil, bu yüzden hisse senetleri bir listeden kolayca seçilip eklenemiyor. Manuel olarak yeni bir hisse eklemek için öncelikle ekranın sağ üst köşesindeki "Edit" düğmesine tıklıyor, ardından açılan ekranda da sol üst köşede bulunan "+" düğmesine tıklıyoruz. Bu ekranda ayrıca daha evvel eklediğimiz hisseleri silebiliyor veya sıralarını değiştirebiliyoruz.



Bir hisseyi aratmak için "Enter Company Name" yazan alana hissed kodunu aynen yazıyoruz. Uygulama tüm dünya borsalarında aynı kodlu bir hisse arıyor. IMKB'deki hisselerin sonunda "TI" kodu geçtiği için doğru hisseyi seçtiğimizden kolayca emin oluyoruz. Hissemizi seçtikten sonra yapmamız gereken bu hisseden kaç adet elimizde varsa giriş yapmak ve ardında sağ üst köşedeki "Done" düğmesine tıklamak. Bu sayede uygulama senetlerin değerleri değiştikçe toplamda ne kadar kazanıp, kaybettiğimizi de bize gösteriyor.



"My Stocks" menüsünde listelenen hisselerin gösterdiği değerleri de ilgili kolon başlıklarına tıklayarak değiştirebiliyoruz.



Son olarak "Stock Finder" ekranını da herhangi bir hisseyi hızlıca bulup o anki değerine bakmak için kullanabiliyoruz.

Bloomberg genel olarak başarılı bir uygulama. IMKB'deki hisselerin anlık değişimlerini, güncel deperlerini anında yansıtıyor. Uygulamanın tek olumsuz yanı dilinin ingilizce oluşu, fakat borsa dünyasında rakamlar konuştuğu için dilin pek bir önemi olacağını sanmıyorum. Borsayı yakından takip eden iPhone kullanıcılarının sürekli kullanacağı bir uygulama olacağına eminim.

Not: Döviz bilgilerini takip için de iPhone'da Güncel Döviz Bilgileri yazımıza gözatmanızda fayda var.

8 comments:

BATŞSTA dedi ki...

Merhaba, Uygulamayı bayadır kullanıyorum cok memnunum .
IMKB endekslerı ıcın My stocks da
100 ICIN XU100:IND
030 ICIN XU030:IND
Yazın yeterlı, Malesef future piyasaları vermıyor..

Adsız dedi ki...

1.4 içinde bu tip bit uygulama var mı?

Adsız dedi ki...

ben bulamamıştım.. şu anda kullanıyorum bloomberg'i.. çok başarılı.. lakin parite ve usd/tl kodlarını bulabilsem çok daha güzel olacak..

Adsız dedi ki...

by uygulsmayi 1.1.4 de basil yukleyebilirim. Bilgisi plan var mi?

Mustafa Tan dedi ki...

maalesef bu uygulamanin 1.1.4 versiyonu bulunmamaktadir.

Adsız dedi ki...

usdtry=x (bu dolar-ytl için)
eurtry=x (bu da euro-ytl için)

Adsız dedi ki...

bu kodları nereye yazacağız
ya da nasıl uygulacağız

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Yazının tamamında adım adım nasıl yapılacağı anlatılmış durumda.

t