2 Ağustos 2008 Cumartesi

Enigmo

Bu yazı ile birlikte iPhone 2.0 ile gelen App Store uygulamalarını tanıtmaya başlıyoruz. Bu yazının yazıldığı tarihte App Store'daki uygulama sayısı 1000'i geçti. Dolayısıyla tüm uygulamaları tanıtma imkanımız yok. Bu yüzden hep yaptığımız gibi bizim de hoşumuza giden, farklılık yaratan, ilginç uygulamaları (ücretli veya ücretsiz) tanıtacağız.

App Store'daki uygulamaların çoğunluğunu oyunlar oluşturduğu için biz de incelemeye, haziran ayında San Fransisco'da düzenlenen (WWDC08) Apple Geliştiricileri Konferansı'nda "En iyi iPhone Oyunu" ödülünü almış "Enigmo" isimli harika bir oyunla başlayalım istedik.



Enigmo, oynaması gerçekten çok kolay, zevkli ve beyin cimnastiği yaptırtan 3 boyutlu bir iPhone oyunu. Oyunda amaç, şişelerden akan sıvıları yine aynı renkteki fakat farklı konumlardaki kendi şişelerine ulaştırmak. Bunun için her bölümde bize, ekranın sol tarafında yer alan çeşitli araçlar veriliyor. Oyunda fizik kanunları geçerli, dolayısıyla sıvıları bize verilen araçlarla sektirerek, aktararak veya ivmelendirerek ilgili şişelerine ulaştırmaya çalışıyoruz.



Her bölümde (level) görevler zorlaşıyor ve her bir hedef şişeye hemen hemen aynı zamanda 40'ar damla ulaştırmamız gerekiyor. Eğer bir şişeye damla akışı kesilirse şişenin içi yavaş yavaş boşalıyor. Dolayısıyla şişeler arasında kesintisiz çalışan bir çeşit sıvı köprüsü kurmamız gerekiyor. Sıvıları aktarmak için kullanacağınız araçlar eksenleri etrafında 360 derece dönebiliyor, bu sayede sıvılara istediğimiz açıyı verebiliyoruz.



Her bir bölümü tamamlayınca kayıt (save) yapabiliyoruz. Böylelikle daha sonra kaldığımız yerden devam (resume) edebiliyoruz. Ayrıca kayıt için 5 ayrı slot mevcut. Bu sayede arkadaşlarımız da bizim oyunumuzu ezmeden kendileri de kayıt yapabiliyor. Ayrıca oyunun sesi (sound) Ayarlar (Settings) ekranından kapatılabiliyor veya kısılabiliyor.

Açıkçası 50 bölümlük (level) bu oyun bende bağımlılık yaptı. Bazı bölümleri geçmek için ciddi kafa patlatmam gerekti :) Enigmo, App Store'dan 10$'a indirilebiliyor. İyi eğlenceler :)

3 comments:

Adsız dedi ki...

Selamlar Mustafa Bey,
Artık 2.0 versiyonu ile ilgili uygulamaları anlatmaya başladığınıza göre, "2.0 versiyonuna geçmemizi tavsiye ediyorsunuz" anlamını çıkartabilirmiyiz? Ben 1.1.4 versiyonunu kullanıyorum ve bazı uygulamalarda da sorunsuz kullanabiliyorum. VideoRecorder i tam sürüm olarak kullanabildiğim gibi.2.0 versiyonuna geçtiğimizde bu yada bunun gibi uygulamaları kullanmaya devam edebilecekmiyiz? yoksa 2.0 için crackli versiyonunun çıkmasını mı bekleyeceğiZ?
Ayrıca 2.0a geçerken telefonun içindeki bilgileri yedekleyebileceğimiz bir imkan varmıdır?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

2.0 geçişi eğer upgrade/restore işlemlerini kendi başınıza yapabiliyorsanız tavsiye ediyorum.

1.1.4'te çalışan bir çok uygulama henüz 2.0'da yok.

2.0'a geçerken bilgilerinizi iTunes ile yedekleyebiliyorsunuz.

Adsız dedi ki...

teşekkür ederim. 2.0 a geçmeye karar verdiğimde muhtemelen bilgilerin itunes de nasıl yedeklenebileceğini anlatan yazılara rastlayabilirim. İlginize teşekkür ederim.

t