17 Ağustos 2008 Pazar

Klick

Geçenlerde, iPhone'da çektiğimiz fotoğrafları anında internete yüklememizi sağlayan AirMe isimli bir App Store uygulamasını tanıtmıştık. Bu sefer tanıtacağımız Klick uygulaması ise AirMe'den çok daha yetenekli ve GPS modülü bulundurmayan ilk nesil iPhone'ların lokasyon bilgisini çok başarılı bir şekilde kullanıyor.



Klick'in en büyük özelliği Flickr'daki resimleri çok başarılı bir şekilde uygulama içinde ve Google Map üzerinde göstermesi. Ücretsiz bir App Store uygulaması olan Klick'i ilk çalıştırdığımızda, diğer benzer uygulamalarda olduğu gibi Flickr ile bir sefer yapacağımız yetkilendirme işlemini başlatıyor. Dolayısıyla öncelikle ilk ekrandaki "PROCEED" düğmesine tıklayıp, ardından da Flickr için kullandığımız "Yahoo ID" ve şifresini giriyoruz. Daha sonra da "OK, I ALLOW IT" düğmesine tıklıyoruz. Böylelikle Klick uygulamasına Flickr hesabımıza resim atmasına izin vermiş oluyoruz.

Flickr entegrasyonunu tamamladıktan sonra uygulamayı tekrar başlatınca karşımızı ilk olarak "Friend Feed" (Arkadaş Resimleri) ekranı çıkıyor. Eğer flickr hesabımıza daha evvel "friend" eklemiş isek onların gizlemediği (public) resimleri görebiliyoruz. Ekranın sol alt köşesindeki düğmeyi kullandığımızda da karşımıza bir menü çıkıyor. Bu menüden "My Photos" seçeneğine tıkladığımızda karşımıza kendi resimlerimiz çıkıyor.



Resimlerin üzerine tıklayarak ekranın tamamını kaplamalarını sağlayabiliyoruz. Bu ekranın en altında 5 adet seçenek çıkıyor. Yıldız şekline tıkladığımızda ilgili resim favoriler (Favorites) arasına kaydediliyor. Konuşma balonuna tıkladığımızda ise resimle ilgili yorum girebiliyoruz ya da başkalarının yorumlarına göz atabiliyoruz. Dünya şekline tıkladığımızda ise resmin çekildiği yeri Google Map üzerinden görebiliyoruz.



Klick ile resim çekip Flickr'a yüklemek de diğer uygulamalara benzerlik gösteriyor. Bunun için öncelikle herhangi bir ekranda iken sağ üst köşedeki fotoğraf makinesi simgesine tıklıyoruz ve yeni bir fotoğraf çekmek için "Take a new photo" seçeneğini işaretliyoruz. Fotomuzu çektikten sonra da "Use Photo" seçeneğine tıklıyoruz ve karşımıza "Edit Photo" ekranı çıkıyor.

AirMe uygulamasının aksine, maalesef Klick uygulamasında resmimizle ilgili Başlık (Title), Açıklama (Description), Etiket (Tag) bilgilerini kendimiz manuel olarak giriyoruz. Halbuki AirMe, Şehir, Tarih, Hava Durumu gibi bilgileri kullanarak bu alanları kendisi otomatik dolduruyor.



Eğer çektiğimiz resim özel ise "Public" seçeneğini "OFF" konumuna getiriyoruz. Eğer arkadaşlarımızın görmesinde sakınca yoksa o zaman "Friends" seçeneğini "ON" yapıyoruz. "Current Location" seçeneği ile de resmi çektiğimiz konumu, Google Map'te mavi iğne ile tam olarak belirliyoruz. İlk nesil iPhone'larda GPS modülü bulunmadığı için bu özellik çok işe yarıyor.

Son olarak "Near Me" seçeneği ile bulunduğumuz konumun yakınında çekilmiş ve "public" olarak paylaşılmış resimleri görebiliyoruz. Resimleri ister liste halinde, istersek de Google Map üzerinde gösteriliyo. (Kadıköy Evlendirme Dairesi bizim eve çok yakın olduğu için bol bol düğün fotoğrafı gördüm :) Bu yüzden lütfen her resmi "public" göndermeyin. )



"Interesting" ekranında da dünyadan başkalarının çektiği ilginç resimler listeleniyor. Bu resimlerin çekildiği yerleri de Google Map üzerinde görebiliyoruz.

Ben şahsen Klick uygulamasının özellikle Google Map entegrasyonunu çok başarılı buldum. Umarım siz de beğenirsiniz.

0 comments:

t