14 Ağustos 2008 Perşembe

Shazam

Bir önceki yazımızda güzel bir şarkı tanıma uygulaması olan Midomi'yi tanıtmış, bir çok özelliğine rağmen, türkçe gibi yerel şarkıları tanıyamıyor olmasının büyük bir eksiklik olduğunu vurgulamıştık. İşte bu sefer de Midomi'nin yerel parçaları tanımama özelliğini büyük bir başarıyla kapatan yine ücretsiz bir App Store uygulaması olan Shazam'dan bahsetmeye çalışacağız.



Shazam'ın özellikleri Midom'iye göre çok daha az. Tek yapabildiği yaklaşık 10 saniye boyunca dinlettiğiniz orijinal bir şarkıyı ve şarkıcısını tanımak. Fakat şarkı veritabanı öyle geniş ki yerli yabancı nerdeyse tanıyamadığı hiç bir şarkı yok. Böyle ücretsiz bir uygulamanın özellikle türkçe parçaları tanıma yeteneği beni dehşete düşürdü. Shazam ister güncel ister 80'li yıllara ait olsun tüm parçaları bir şekilde tanıyor.



Shazam'ın kullanımı da oldukça kolay. Tek yapmamız gereken uygulamayı çalıştırdıktan sonra ane menünün sağ üst köşesinde yer alan "Tag Now" düğmesine yıklayıp cihazınızı şarkının çaldığu cihaza yaklaştırmak. Yaklaşık 10 saniye boyunca şarkıyı kaydeden Shazam, kayıt tamamlanınca cihazı titreterek bizi bilgilendiriyor. Daha sonra internete bağlanıp ilgili şarkıyı veritabanında sorguluyor, ardında şarkının, şarkıcının ve albümün adını gösteriyor. Eğer veritabanında albüm kapağı mevcut ise onu da gösteriyor. (Maalesef çoğu türkçe şarkının albüm kapağı mevcut değil)



Shazam ayrıca Midomi'nin yaptığı gibi şarkıyla ilgili eğer bulursa YouTube kayıtlarını listeliyor ve ilgili kaydın üzerine tıkladığımızda direk YouTube uygulaması açılıyor. Eğer istersek bulduğumuz bu kaydı silebiliyor (Delete Tag) ya da arkadaşlarımıza yollayabiliyoruz (Share Tag). Eğer istersek mevcut albümüzden (Attach Album Photo) bu şarkı ile ilgili bir resim yollayabiliyoruz ya da yeni bir foto çekip (Take and Attach Photo) gönderebiliyoruz.

Shazam, her iPhone 2.0 kullanıcısının cihazında mutlaka yüklü olması gereken uygulamalardan biri.

3 comments:

Unknown dedi ki...

ya kardeşim böyle uygulama mı olur rafet el roman ve ajda pekkan'ın yeni albümlerinin bile şarkılarını buluyor.

remajesty dedi ki...

hacı abi bu app turkey store da yok onu nasıl yapıcaz

Mustafa Tan dedi ki...

Maalesef öyle. Bir tane US Store hesabı edinmeniz lazım ama artık bu da çok zor.

Eskiden kolayca "redeem" kod bulunabiliyor ve kredi kartsız hesap açılabiliyordu. Artık redeem kodu bulunamıyor kolayca.

t