30 Eylül 2008 Salı

Turkey Store için Apple ID Oluşturma

Bir önceki yazımızda Apple ID hakkında bilinmesi gereken önemli noktalara değinmiştik. Bu yazımızda da Türkiye mağazasını (store) kullanarak nasıl Apple ID alacağımızı adım adım anlatmaya çalışacağız. iTunes'un türkçe menülü versiyonu henüz yayınlanmadığı için bu yazının özellikle ingilizcesi çok iyi olmayan iPhone kullanıcılarına yardımcı olacağını umuyoruz. Aşağıda her bir adımın ekran görüntülerini de paylaştık, resimleri büyütmek için lütfen üzerlerine tıklayın.

Not : Eğer Kredi Kartı kullanmadan Apple ID almak isterseniz o zaman Kredi Kartsız Apple ID Oluşturma başlıklı yazımıza bir gözatın. Tabii bu durumda sadece ücretsiz uygulamaları indirebilirsiniz.

1) Bilgisayarımızda yüklü olan iTunes'u çalıştırıyoruz ve öncelikle sol menüden iTunes Store'u seçiyoruz. Ardından da orta menüdeki sayfanın en altında yer alan My Store seçeneğinden Turkey'i seçiyoruz.



2) Ülke seçimi yaptıktan sonra bu sefer de üst menüden önce Store'a ardından da açılan menüden Create Account seçeneğine tıklıyoruz.



3) Bu sefer karşımız çıkan "iTunes Store'a hoş geldiniz" ekranını, Continue seçeneğine tıklayarak geçiyoruz.

4) Kullanım Koşullarının yer aldığı ekranda da "iTunes Şartlarını ve Koşullarını okudum ve onları kabul ediyorum" seçeneğini işaretleyip Continue seçeneğine tıklıyoruz.



5) Bu ekranda ise Apple ID olarak kullanacağımız mail adresimizi ve şifremizi seçmemiz gerekiyor. Ayrıca Apple ID şifremizi unuttuğumuz durumda bize sorulacak güvenlik sorusunu/cevabını ve doğum tarihimizi de bu ekranda giriyoruz.


Apple ID olarak istediğimiz bir mail adresini kullanabiliyoruz fakat benim tavsiyem aktif olarak kullandığınız bir mail adresiniz kullanmanız. Bunun sebebi de Apple'ın ara ara indirdiğimiz uygulamalar ile ilgili Apple ID mail adresimize aşağıdaki gibi makbuz göndermesi. Böylelikle kredi kartımızdan fazla eksik çekilme durumları varsa kontrol edebiliyoruz.



6) Son ekranda da ücretli bir uygulama yüklediğimizde parasının tahsil edileceği kredi kartı bilgilerimizi ve adresimizi giriyoruz. Türkiye Mağazası sadece Visa, MasterCard ve American Express kartları ile yapılacak ödemeleri kabul ediyor. PayPal veya başka ödeme yöntemleri maalesef şu an için kabul edilmiyor. Fakat Sanal Kredi kartları kabul ediliyor.


Verdiğimiz adresin posta kodunu da aşağıdaki adresten öğrenebiliyoruz:

http://www.ptt.gov.tr/tr/interaktif/postakodu4.php

7) Kredi kartı bilgilerimizi de girdikten sonra işimiz bitiyor ve karşımıza çıkan ekranda Done seçeneğine tıklayıp Apple ID oluşturma işlemini tamamlamış oluyoruz.

Bir sonraki ekrana geçmek için hep Continue (Devam Et) seçeneğini, bir önceki ekrana dönmek için de Go Back (Geri Git) seçeneğini kullanıyoruz. İşlemi iptal etmek için de Cancel (İptal) seçeneği kullanılıyor.

iTunes'taki işlemler tamamlandıktan sonra bir de mail adresimize aşağıdaki gibi bir konfirmasyon mesajı geliyor.


Resmi büyütmek için lütfen üzerine tıklayınız.

Ardından mail adresimize gelen onay linkine tıklayıp işlemi tamamlıyoruz. Bu linke tıkladığımız anda tarayıcımız değil iTunes devreye girip işlemi tamamlıyor.

ÖNEMLİ: Bazı bilgisayarlar güvenlik nedeniyle, mail içerisinden tıklanarak uygulamaların devreye girmesine izin vermez. Dolayısıyla iTunes üzerinden işlem tamamlanamaz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda mailde gelen linki kopyalayın ve tarayıcınızın (Internet Explorer) adres çubuğuna yapıştırıp öyle çalıştırın. Bu durumda iTunes devreye girecektir.

Apple ID Hakkında Bilinmesi Gerekenler

iPhone 3G (veya versiyon 2.x) kullanıcılarının App Store'daki uygulamaları bilgisayarlarına veya iPhone'larına indirebilmeleri için öncelikle bir Apple ID oluşturmaları gerekiyor. Elimizdeki cihaz ister Türkiye'den ister yurt dışından alınmış olsun herkes Apple ID alabiliyor. Zaten Apple ID bilgisayarlarımızda yüklü plan iTunes uygulaması üzerinden alındığı için bu süreçte iPhone'umuzu kullanmıyoruz bile.

Apple ID oluşturma işlemine geçmeden evvel önemli bir kaç noktaya değinmek istiyorum:

1) Apple ID oluşturmadan evvel bu ID'nin bağlı olacağı ülkeyi seçmemiz gerekiyor. Burası önemli çünkü bir ID hangi ülkeye bağlı ise sadece o ülkenin store'undan uygulama indirebiliyor.

2) Bir uygulama tüm ülke mağazalarında(store) bulunmayabiliyor. Örneğin Last.fm uygulaması sadece U.S. Store'da çıkıyor. Ben sırf bu yüzden bir adet Türkiye bir adet de Amerika mağazasına bağlı iki adet Apple ID kullanıyorum. Eğer uygulama ücretsiz ve sadece US Store'da çıkıyorsa bu durumda Amerika'ya bağlı Apple ID'yi kullanıyorum.

3) Her ülke mağazalarının uygulama sıralamaları (Top 25 listeleri) ve eleştirileri (review) aynı olmuyor. Örneğin aşağıda Türkiye (soldaki) ve Amerika Mağazası'na (Store) ait aynı anda alınmış iki adet Top 25 listesi bulunmaktadır. Her ülke mağazası kullanıcılarının ilgilendiği uygulamalar çok farklılık gösterdiği için de bu listeler farklı oluyor:



4) Uygulamaları ister iTunes aracılığı ile önce bilgisayarımıza ardından "Sync" ederek iPhone'umuza ya da istersek App Store uygulaması aracılığı ile direk cihazımıza indirebiliyoruz. Fakat Apple ID veya mağaza değiştirme işlemini iPhone'da yapamıyoruz. Bu işlemi sadece bilgisayarımızdaki iTunes ile yapabiliyoruz fakat iPhone'umuzu USB kablosuyla iTunes'a bağladığımız anda bu değişiklikler cihazımıza da yansıyor.

5) Apple ID'yi birden fazla iPhone'da ortak olarak kullanmak mümkün. Fakat aynı anda en fazla 5 bilgisayarda yüklü iTunes'ta kullanılabiliyor. Bunun için de iTunes menüsünden "Store -> Authorize Computer" seçeneği kullanılarak Apple ID'nin geçerli olacağı bilgisayarlar yetkilendirilmelidir. Bu yetkiyi geri almak için de "Store -> Deauthorize Computer" seçeneği kullanılmalıdır. Eğer yetkilendirilmemiş bir bilgisayardan cihazınızı sync yapmaya kalkarsanız iTunes, iPhone'nunuzdaki uygulamaları siler.

Turkey Store için Apple ID Oluşturma başlıklı yazımızda da, adım adım Türkiye mağazasından nasıl Apple ID oluşturulacağı detaylı anlatılmıştır.

Eğer Kredi Kartı kullanmadan Apple ID almak isterseniz o zaman Kredi Kartsız Apple ID Oluşturma başlıklı yazımıza gözatabilirsiniz. Tabii bu durumda sadece ücretsiz uygulamaları indirebilirsiniz.

İyi bayramlar :)

29 Eylül 2008 Pazartesi

Palringo ile mesajlaşma

Palringo bir çok anında mesajlaşma sistemini kullanarak sohbet etmenizi, fotoğraf ve sesli mesaj göndermenizi sağlayan bir App Store uygulamasıdır. Program ücretsiz olmasına rağmen oldukça başarılı bir kullanıcı deneyimi sunuyor. 



Programı kurup çalıştırdıktan sonra sizden bir hesap oluşturmanızı isteyecek, Create an account düğmesine tıklayarak bir Palringo hesabı oluşturabilirsiniz, isterseniz bu kayıt olma işlemini uygulamanın web sitesinden de yapabilirsiniz. Palringo sadece iPhone üzerinde çalışan bir mesajlaşma programı değil, diğer mobil cihazlar ve PC üzerinde çalışan sürümleri de mevcut ve oluşturduğunuz hesabı tüm platformlarda kullanabiliyorsunuz.


Palringo ile neredeyse tüm popüler anında mesajlaşma sistemlerini kullanabiliyorsunuz, MSN, Google Talk, Yahoo Messenger gibi. Palringo tüm bu servislere kendi sunucuları üzerinden bağlantı kurmaktadır bu nedenle siz iPhone'nuzdan uygulamayı kapatsanız bile mesaj servislerinde oturumunuz kapanmamaktadır, tabi arkadaşlarınız sizi uygun durumda görüp mesaj yazdığında Palringo'yu yeniden çalıştırıncaya kadar bu mesajdan haberiniz olmayacak. 

Peki bir mesajlaşma sevsini mesela MSN hesabınızı palringo ile nasıl kullanacaksınız?
  • Bunun için uygulamayı çalıştırıp Palringo hesabınız ile giriş yapın, yani Palringo hesabı oluştururen kullandığınız emailinizi ve şifrenizi  girip sağ üst bölümde yer alan Sign in düğmesine basın. 
  • Bu ekranın üst kısımda bulunan 3 mavi düğmeden üzerinde P harfi olana basın bu size mevcut eklediğiniz hesapları gösteren bir ekran açacak.
  • Sağ üst bölümde yer alan Add service düğmesine basın.

  • Burada Palringo'nun desteklediği tüm servisleri göreceksiniz, istediğinizi seçip aynı ekranın altında seçtiğiniz servise ait hesap bilgilerinizi girerek Add service düğmesine basın. Bu yöntemle Google Talk, MSN, Yahoo Messenger gibi aynı servisle ilgili birden fazla hesabınız olsa bile hepsini tanıtabilirsiniz.
Tanıımlamalarınız bittikten sonra ana ekranın üst kısmında bulunan 3 mavi düğmeden oratadakine dokunarak eklediğiniz servislerde bulunan tüm kişilerin listesini görebilirsiniz.

  

Eğer size bir mesaj yazılırsa ses ve titreşimle uyarılacaksınız ayrıca mesaj yazmış kişinin imlecinin üzerinde bir mektup resmi göreceksiniz. Sohbet etmek istediğiniz kişinin üzerine dokunarak sohbet ekranına geçebilir, birden fazla sohbet ekranı açmış iseniz ekranı sağa sola kaydırarak  aralarında dolaşabilirsiniz.

Sohbet ekranında gülen yüzler kullanabilir, karşı tarafa ses veya fotoğraf gönderebilirsiniz. O anda çektiğiniz bir fotoğrafı ya da galeriden seçtiğiniz bir fotoğrafı gönderebilirsiniz.



Ses ve resim dosyaları karşı tarafa direk gitmiyor, sizin gönderdiğiniz dosyalar Palringo sunucusuna yükleniyor ve karşı tarafa bu dosyaların linkleri gönderiliyor.

Apple, kendi geliştirdikleri dışında iPhone için yazılmış uygulamaların arka planda çalışmasına izin vermiyor. Bu nedenle siz programı kapatınca uygulamadan tamamen çıkmış oluyorsunuz, Palringo, mesaj servislerinize kendi sunucuları üzerinden bağlantı kurduğu için programı kapatsanız da bu bağlantılar açık kalıyor, programı yeniden açtığınız anda sohbetinize kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. 

Eğer program çalışıyorken iPhone'un üst tarafında bulunan kilitleme düğmesine (power/lock)  basarsanız program çalışmaya devam edebiliyor, yani yeni bir mesaj geldiğinde ses ve titreşimle uyarılabiliyorsunuz ancak yeni bir program çalıştırmak için Palringo'dan çıkmak zorunda kalıyorsunuz, bu çok konforlu bir kullanım değil elbette, Apple'ın bu tip mesajlaşma programlarının arka planda çalışabilmesi gererekliliğinin farkında olduğunu, bunun için bir alt yapı hazırladığını duymuştum, bu alt yapı oluşturulana kadar keyifli bir anında mesajlaşma  kullanımı yaşayamayacağız gibi görünüyor.

Eğer Safari üzerinden web tabanlı bir mesajlaşma programı arıyrosanız aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz:

Eğer 1.1.3 veya 1.1.4 sürüm jailbreak edilmiş bir iPhone kullanıyorsanız aşağıdaki yazılarımızda arka planda da çalışabilen uygulamalar tanıtmıştık:

Ayrıca aşağıda Google Talk için özel yazılmış bir uygulama tanıtımı bulabilirsiniz:




28 Eylül 2008 Pazar

myAnalytics

Web sitesi veya bir blog'u olup da Google Analytics'i bilmeyen yoktur sanırım. Site yöneticileri, Google'un ücretsiz bir hizmeti olan Analytics sayesinde, web sitelerinin ziyaretçi istatistiklerini detaylı bir şekilde inceleyebiliyorlar. Fakat Analytics'in bir çok güzel özelliğine rağmen iki adet kusuru var. Birincisi Analytics web sitesinin Flash tabanlı olması. Bu yüzden iPhone sahipleri, Analytics istatistiklerine cihazlarından bakamıyorlar.

İşte bu eksikliği farkeden bir iPhone uygulama geliştiricisi, myAnalytics isminde bir App Store uygulaması geliştirmiş, hem de Analytics'in ikinci kusur olan bir API'si olmamasına rağmen.



myAnalytics aslında tek bir ekrandan oluşan çok basit bir uygulama. Yukarıdaki ekran görüntüsünde de olduğu gibi myAnalytics'in şu anki versiyonu "Visits", "Pageviews", vs. gibi çok sınırlı sayıda değer gösteriyor. Lakin yakınımızda bir bilgisayar yok iken sitemizin o anki ziyaretçi sayısı hakkında fikir sahibi olmak adına yeterli oluyor.


Google Analytic'in Flash Tabanlı Web Versiyonu

myAnalytics, son yıl, son ay, son iki hafta, son hafta ve son gün olmak üzere 5 farklı tarih aralığında sonuçları gösterebiliyor. Fakat uygulamanın en kötü tarafı, tarih aralığı olarak "son gün" (last day) seçtiğimizde sadece bugünün değil, dünün istatistiklerini de toplayıp göstermesi. Grafik'te "bugün" değeri yaklaşık olarak ayrıca gösteriliyor olmasa, sitemizin o günlük ziyaretçi sayısını anlamak çok zor olacaktı.



myAnalytics'in sitemizin istatistiklerini gösterebilmesi için gerekli hesap bilgilerini de SpringBoard'da iken "Settings -> myAnalytics" menüsünden giriyoruz. Uygulamanın kendi web sitesinde, login sorunu yaşayanlar için de bir uyarı notu bulunuyor.

myAnalytics, App Store'da 1.99$'a satılıyor. Bence mevcut özellikleri ile bu fiyatı hak etmiyor. Fakat alternatifi olmadığı için bu miktar gözden çıkarılabilir. myAnalytics'in geliştiricisi, uygulamanın tanıtımında bahsettiği güncellemeleri kısa zamanda gerçekleştirebilirse çok popüler olacağına eminim.

Bu arada bu yazıyı yazarken sitemizin, iPhone 3G lansmanının yapıldığı günlere ait gerçek istatistiklerini kullandık. Turkcell ve Vodafone'un satışları nasıl gidiyor bilemiyoruz ama bizim sitemizin ziyaretçi sayısı, rekor kırarak 3 katına çıktı. Bu da bence "pahalı" itirazlarına rağmen çoğu kişinin iPhone 3G satın aldığını gösteriyor.

YouNote ile Her Çeşit Not

Bugüne kadar birçok not uygulaması ile tanıştık. Hepsi kendi özellikleri ile diğerlerinden ayrılıyordu. Bu seferki ürünümüz tüm not alabilme çekillerini içinde barındırıyor. Yazılı not, resimli not, ses kayıtlı not, internet sitesi eklentili not ve çizimli not. App Store'dan ücretsiz edinebileceğimiz bu ürünü biraz tanıyalım.


Ürümüzün adı Younote ve bendeki versiyonu 1.0.2. Alttaki resimden yukarıdan aşağı anlatmak gerekirse, en tepede arama satırı mevcut. Arama butonu ile almış olduğunuzun notların başlıkları ve içerikleri sorgulayabiliyorsunuz. İkinci satırda alabileceğiniz not şeklileri var. Üçüncü ve en büyük bölümde ise bütün notlarınız bulunuyor. En alt satır ise notlarınızı nasıl görmek istediğimizi seçtiğimiz bölüm.





Şimdi sırası ile not çeşitlerini inceleyelim.

1. Yazılı Not


Açılış sayfasında en solda ilk sırada bulunan sarı sayfalara tıkladığımızda gelen bu sayfada çıkan klavye ile notlarımızı alıyoruz. "Ok" butonuna basarak notumuzu kaydediyoruz. Ayrıca "Ok" butonunun hemen üst solundaki sayı ile de notumuzun karakter sayısını anında görebiliyoruz.

Kayıt işleminden sonra karşımıza çıkan ekranda notumuza başlık yazabiliyor, gerekirse notumuzun rengini değiştirebiliyoruz, istenirse notun ilgili olduğu kontağı ekleye biliyoruz ve son olarak notlarımıza belli kelimeler kullanarak ayrıştırmamız için "tag" ekleyebiliyoruz.
2. Resimli Not

İkinci sırada bulunan Resimli Not için fotograf makinasına kıtlamamız gerekiyor. Burada karşımıza "Camera" ve "Photos" şeklide iki seçenek çıkıyor. Burada anında resim çekebiliyor veya çekilmeş resimlerden seçmemiz sağlanııyor. Daha sonrasında ise resimleri kayırarak istenilen şekle soktuktan sonra kaydediyor. Sonrası yukarıda anlatılandan pek farklı değil.

3. Sesli Not



Burada çok basit bir şekilde "Record" tuşuna basarak kayıda başlıyor ve yerine gelen "Stop" tuşu ile kayıdımızı sonlandırıyoruz. Sonrasında ister isek "Play " tuşuana basark kaydımızı dinleyebiliyoruz. En altta bulunan "Ok" ile de kayıdımızı sonlandırıyoruz. Ne kadar süre kayıt yapabilirim derseniz ben uzun süre bekledim ama kayıda devam etti :)

4. Çizimli Not


Burada ise notlarımızı basit bir çizim editörü ile yapabiliyoruz. Editörümüz şimdilik basit ama gelecek sürümlerde daha da gelişecektir eminim. Şimdilik sağ alt köşede bulunan 3 çizim ve 1 silme seçenekleri kullanarak siyah-beyaz çizimler yapabiliyoruz. İlki nokta şeklindeki çizim. Bu Şekilde parmağımızla serbest hareketler ile istediğimiz çekli yapabiliyor. İlla düz çizgiler kulanıcam derseniz ikinci sıradaki şeçeneği kullanarak istediğiniz kadar çizim yapabilirsiniz. Üçüncü seçenek ise dörtgenler çizmemizi sağlıyor. Burda 1 değil 2 parmağımızı kullanmalıyız. Son olarak da silgimiz var.

5- Web Siteli Not



Burada istediğimiz bir websitesinin adını yazarak gelen görüntü üzerine nor almamızı sağlıyor. bu sayfanın resmini çekerek daha sonra ana sayfada da görmemizi sağlıyor. Üst ksıımdaki alana istediğimiz sitenin adını yazıyoruz ve biraz bekliyoruz. Sayfa gelemeden kayıt yapar isek resim olarak almıyor siteyi.

Bunlar dışında ilk kurulumdan sonra size local yerinizi kullanıp kullanamayacağını soruyor. Bu aşamada onay verirseniz notları tutuğunuz yerleri de kaydedip notun içerisine ekliyor ve daha sonra tek tık ile haritadan yerinizi bulmanızı sağlıyor.

Ana sayfadaki en son kısım ise notlarınızı 3 ayrı şekide sıralamanızı sağlıyor. İlk "T" sembollü olan bölgeyi tıklarsanız notalrınızı isimlerine göre baş harfleri ile ayırıyor. İkinci aynı şekilde günlere göre ayırım yapmanızı ve sonunucu ise liste şeklinde gösterimi sağlıyor.

Genel fikir olarak not uygulamaları içinde gerçekten çok kullanışlı ve kapsamlı. Not uygulaması kullananlara şiddetle öneririm.

27 Eylül 2008 Cumartesi

Türkiye'den iPhone 3G Alırken Bilinmesi Gerekenler - II

Bir önceki yazımızda Türkiye'den iPhone 3G alacaklarıın dikkat etmesi gereken konulardan en önemlisi olan jailbreak ve unlock işlemi ile ilgili bilgilendirmiştik. Bu yazımızda ise soru-cevap formatında önemli noktaları vurgulamaya çalışacağız.

* Türkiye'den kontratsız da iPhone 3G almak mümkün müdür? İlla 18 ay boyunca Turkcell'e veya Vodafone'a bağlı kalmam mı gerekiyor?
Evet mümkün. Fakat Vodafone kontratsız iPhone 3G satmıyor. Turkcell Bayilerinden veya Teknosa gibi mağazalardan kontratsız iPhone 3G satın alınabilir.

* iPhone 3G'yi istediğim sim kartla kullanabilir miyim?
Eğer Turkcell'den alırsanız, aktivasyon işlemini Turkcell sim kartı ile yaptıktan sonra istediğiniz operatörün sim kart'ı ile kullanabilirsiniz. Fakat Vodafone'dan alacağınız iPhone 3G'ler sim kilitlidir. Ancak resmi olmayan yollardan unlock işlemine tabi tutarsanız başka operatörlerin sim kartı ile kullanabilirsiniz. Tabii bu durumda cihazınız garanti dışı kalabilir.

* iPhone 3G'nin türkçe desteği mevcut mu?
Evet. 2.1 versiyonu ile birlikte türkçe karakter ve lokal ayarlar desteği, 2.2 versiyonu ile birlikte türkçe menü desteği gelmiştir.

* Ama çevremdeki bazı iPhone kullanıcıları cihazlarını Türkçe menü ile kullanıyorlar. Ben cihazımı nasıl Türkçeleştirebilirim?
İnternet üzerinde bazı sitelerde jailbreak'li iPhone'lar için Türkçeleştirme programları bulunmaktadır. Ancak bu programların yüklenebilmesi için iPhone 3G'nin yazılımına müdahale edilmesi gerekmektedir. Apple tarafından onaylanmayan bu müdahaleler iPhone 3G'nizin garanti kapsamı dışına çıkmasına neden olacaktır. Bunların hiç birini yapmadan cihazınızı 2.2 versiyonuna update ederek resmi yoldan türkçeleştirme işlemini yapabilirsiniz.

* Turkcell'in web sitesinde kontratlı iPhone 3G için sınırsız internet erişimi ifadesi geçiyor. iPhone'u modem gibi kullanıp bilgisayarımdan sınırsızca internete çıkabilir miyim?
Sınırsız diye tabir edilen paket aslında aylık 3GB sınırlı. Fakat 3GB. bir iPhone kullanıcısı için sınırsıza yakın bir miktardır. iPhone'u resmen modem olarak kullanmamızı sağlayacak bir uygulaması veya özelliği yok. Zaten Apple da izin vermiyor. Fakat sadece jailbreak'li cihazlara yüklenen programlar ile iPhone modem gibi kullanılabiliyor.

* Turkcell'den kontratlı iPhone 3G aldığım gibi 3GB limiti devreye giriyor mu?
Hayır. 3GB limiti ilk fatura kesim tarihinden itibaren devreye giriyor. Aradaki zaman için de Turkcell 100MB.'lık ücretsiz bir data paketi hediye ediyor.

* iPhone 3G'yi aldığımda uygulamanın içinden Installer veya Cydia çıkıyor mu?
Hayır. Installer veya Cydia Apple'ın resmi uygulamaları değildir, sadece jailbreak'li iPhone'lara sonradan yüklenen yazılımlardır. Installer veya Cydia üzerinden yüklenen uygulamalar için Apple hiç bir garanti vermez. Zaten jailbreak işlemi de cihazınızın garanti dışı kalmasına neden olabilir. Bunlar yerine Apple'ın resmi yazılımı olan App Store'u kullanabilirsiniz.

* App Store'dan uygulama yüklemek için illa para mı ödemem gerekir?
Hayır. App Store'daki uygulamaların çoğu ücretsizdir. Fakat ücretli olanların fiyatları da çok düşüktür.

* Numara Taşınabilirliliği (MNP) geldikten sonra rekabet nedeniyle fiyatlar düşer mi? Bu yüzden biraz daha beklemelimiyim iPhone 3G almak için?
Olabilir. Fakat çoğu kişi iPhone satış fiyatlarını operatörlerin kendi kafasına göre belirlediğini düşünüyor. Halbuki tüm fiyatlar Apple'ın onayından geçiyor, operatörler istedikleri gibi fiyatlarda değişiklik yapamıyor. Bu yüzden uzun bir süre fiyat değişikliği beklememek lazım. Bir de iPhone 3G stoklarının sınırlı olduğunu unutmamak lazım. Türkiye ile birlikte dünyada 29 ülkede daha iPhone 3G satışları başladı.

* iPhone 3G'de de bluetooth ile veri aktarımı mumkun değilmi? Bluetooth kulaklık kullanabiliyor muyum?
Hayır. iPhone bluetooth'u veri aktarımı için kullanılamıyor, sadece konuşma için.

* Ekran ana görünümündeki ikonların yerlerini değiştirebiliyor muyum? Mesela kamerayı açan ikonu alta, sms ikonunu sağa gibi...
Evet. Ekrandaki herhangi bir ikonun üzerinde parmağınızı bir süreli basılı tutun ve kısa bir süre sonra tüm ikonların titremeye başladığını göreceksiniz. Bundan sonra sürükle bırak yöntemi ile hepsinin yerini değiştirebilir, köşesinde çarpı bulunanları silebilirsiniz. İşiniz bitince "Home" tuşuna basın.

* Kamera kaydı yapabiliyor muyum? Önerdiğiniz bir program varmı?
iPhone ile birlikte gelen bir Video Recorder uygulaması yok. Apple'ın resmi uygulama paylaşım platformu olan App Store'da da yok. Sadece jailbreak'li cihazlara yüklenebilen video kayıt uygulamaları (Örneğin Cycorder) var. Fakat biz Türkiyeden alınan cihazlara jailbreak yapılmasını önermiyoruz. Cihazınız garanti dışı kalabilir.

*Benim Nokia telefonumun rehberini iPhone'a nasıl aktarabilirim?
iPhone'da sim card'dan contact kopyalama özelliği var. Fakat anladığım kadarı ile sizin contactlarınız Nokia'nın rehberinde. Çeşitli alternatifler var ama benim önerim Funambol uygulamasını kullanmanız. Öncelikle Nokia'ya bir funambol client'ı kurun ve cihazdaki contact'ları Funambol'un portaline aktarın. (Kullanıcı adı ve şifresine ihtiyacınız olacak) Ardından App Store'dan iPhone'unuza Funambol clientını kurun ve Funambol'un portalinden cihazınızı senkronize edin. Contact'larınız aktarılmış olacak. Bu linkte Funambol'un jailbreak'li eski versiyon iPhone'ları için anlatılmış bir tanıtım yazısı mevcut. App Store'dan indireceğiniz versiyonu ile aynı değil ama çalışma mantığı aynı. Ayrıca Nokia Pc Suite kullanarak outlook ile daha sonra iTunes kullanarak iPhone ile sorunsuz senkronizasyon yapabilirsiniz.

* iPhone'da Hotmail hesabımı nasıl tanımlayabilirim?
Lütfen detaylı bilgi için "iPhone'dan Hotmail'e Erişim Artık Tüm Dünyaya Açık" başlıklı yazımıza bir göz atın.

Sorular geldikçe bu yazıyı güncelleyeceğiz. Ayrıca Turkcell'in ve Vodafone'un kendi sitelerinde Sık Sorulan Sorular bölümü mevcuttur. Aşağıdaki linklerden bu sayfalara kolayca erişebilirsiniz:

http://www.turkcell.com.tr/bireysel/kampanyalar/iphone3G/iphone3gfaq

http://www.vodafone.com.tr/iPhone/iphone-sss.php

Faydalı Linkler:
http://www.iphonedo.com/turkcell-sozlesmeyi-degistirdi

Türkiye'den iPhone 3G Alırken Bilinmesi Gerekenler - I

Dün resmen Turkcell ve Vodafone'da iPhone 3G satışı başladı fakat bir çok kullanıcının da kafası karıştı. Bunun sebebi de yaklaşık 1 senedir yurt dışından iPhone getirtip, cihazlarını kırdırırak (unlock, jailbreak,vs.) kullanan 50.000'in üzerinde kullanıcının bulunması ve de internetin şu an ağırlık olarak bu kullanıcıların oluşturduğu bilgiler ile dolu olması.

Fakat bu bilgilerin bir kısmı Türkiye'den orijinal iPhone 3G alan/alacak kullanıcıların işine yaramıyor hatta zararına bile sebep olabiliyor. Dolayısıyla bu yazıda yeni kullanıcılar için bazı noktaları aydınlatmaya çalışacağız.



Öncelikle sık sık karşılan jailbreak, unlock, aktivasyon ve Installer gibi kavramlarına kısaca bir değinelim.

unlock :
Apple, iPhone'ları sadece anlaştığı operatörler çalışmasını istediği için cihazları sim kilitli (sim-lovk) olarak üretiyor. Dolayısıyla yurt dışından iPhone alanlar Türkiye'deki sim kartlar ile kullanmak istediklerinde cihazlarını unlock işleminden geçirmek zorundadırlar. Bu işlem iPhone satış sözleşmesine aykırıdır ve Apple tarafından tespit edilmesi durumda cihaz garanti dışı kalabilir. Fakat Turkcell veya Vodafone'dan iPhone 3G alanların bu işlemi yaptırmalarına gerek yoktur çünkü bu cihazlar zaten turkcell ve vodafone sim kart'ları ile çalışacak şekilde üretilmiştir.

aktivasyon: Dünyanın neresinden alırsanız alın iPhone'nunuzu aktive etmeniz gerekir, bu işlem bir kereye mahsus bilgisayar üzerinden iTunes programı ile yapılır. Sözleşme imzalayarak aldığınız telefonlarda iPhone'u satan mağaza bu işlemi sizin için yapmaktadır. Sözleşmesiz satılan iPhone'ları satın aldığınız operatörün sim kartı takılı olmak koşulu ile kendiniz aktive edebilirsiniz.

jailbreak : Apple, iPhone'lara kullanıcıların dilediği gibi uygulama yüklemelerine veya dosya transfer etmelerine izin vermez. Fakat jailbreak'li cihazlara istenildiği gibi yükleme yapılabilir. Bu işlem de iPhone satış sözleşmesine aykırıdır ve Apple tarafından tespit edilmesi durumda cihaz garanti dışı kalabilir.

Installer : iPhone 3G ile birlikte çıkan 2.0 versiyonundan önce iPhone'a üçüncü partiler tarafından geliştirilen uygulamalar resmen yüklenemiyordu. Fakat jailbreak'li cihazlara yüklenebiliyordu. Bu yükleme işlemini kolaylaştırabilmek için de jailbreak topluluğu Installer adını verdikleri bir uygulama geliştirdi. Daha sonra da Cydia isminde benzer işe yarayan yine sadece jailbreak'li cihazlarda çalışan bir uygulama daha çıktı. iPhone 2.0 ile birlikte de Apple, App Store ismini verdiğini kendi resmi installer uygulamasını çıkarttı. Dolayısıyla da artık Installer'a veya Cydia'ya çok ihtiyaç kalmadı.

Yukarıdaki işlemleri yapmak için de QuickPwn, WinPwn gibi programlar kullanılır. Bir de yurt dışından alınan cihazların versiyon yükseltme (update) veya tekrar yükleme (restore) işlemleri çok kolay olmadığı için bu programlarla kullanılmak üzere çeşitli yönergeler bulunmaktadır. (Örnek: 2.0.2 iPhone 2G, 3G ve iPod Touch için Windows QuickPwn önergesi) Diğer tüm terimler için bu linkten faydalanabilirsiniz.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki Turkcell veya Vodafone'dan iPhone 3G alan kullanıcılar, sözleşme şartlarına bağlı kaldıkları sürece, yukarıdaki dertli, teknik bilgi gerektiren ve cihazı yazılımsal olarak çalışamaz hale getirme ihtimali bulunan işlemler ile uğraşmak zorunda değiller.

Türkiye'den iPhone 3G alan kullanıcıların en çok tereddütte kaldığı nokta da garanti dışı kalma ihtimali olduğu için cihazı jailbreak edip, etmemek. Her ne kadar iPhone'un resmi uygulama indirme platformu olan App Store'daki uygulamaları yetersiz bulan kullanıcılar olsa da ben şahsen App Store'un yeterli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu pahalı riski girilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Cihazımızı jailbreak yaptığımızda aldığımız tek risk cihazımın garanti dışı kalabilme ihtimali değil aynı zamanda Apple'ın kontrolünden geçmeyen uygulamaların cihazımızda yazılımsal sorunlara neden olabilme ihtimalidir. Sonuç olarak ben derim ki cihazınızı çok mecbur kalmadıkça jailbreak işleminden geçirmeyin. En azından bir süre bekleyin, iPhone dünyasına ve kavramlarına alışın. App Store'daki uygulamaları bir inceleyin. Her yazılana, her duyduğunuza hemen itibar etmeyin. Zaten kısa bir süren sonra zaten sizin için en optimum yolu kolayca bulacaksınız.

Aşağıdaki linkten bu yazının devamına göz atabilirsiniz:

Türkiye'den iPhone 3G Alırken Bilinmesi Gerekenler - II

Not : Aşağıdaki linkte de ingilizce olarak jailbreak işlemi ile ilgili çok sorulan sorulara cevap verilmiş:

Top List of iPhone 3G or iPodTouch Jailbreak Questions


25 Eylül 2008 Perşembe

iPhone 3G Lansmanından Görüntüler

Bu gece Bağdat Caddesinde Turkcell ve Vodafone tarafından gerçekleştirilecek iPhone 3G lansmanını yakından takip ediyor ve çektiğimiz fotoğrafları anında yayınlıyor olacağız.

Aşağıdaki linklerden bir tanesini kullanarak 21:00'den itibaren güncelleyeceğimiz fotoğrafalara erişebilirsiniz.

Bağdat Caddesi iPhone 3G Lansmanı



Turkcell'in iPhone 3G Fiyatları Belli Oldu

Turkcell bugün saat 13:00 gibi nihayet iPhone 3G'nin satış fiyatını ve kampanyalarını duyurdu.

Kontratsız satılacak 8GB iPhone 3G'nin fiyatı 645 Euro (KDV Dahil), 16GB iPhone 3G'nin fiyatı da 758 Euro (KDV Dahil) olarak açıklandı. Ayrıca iPhone 3G’ye, kontratsız olarak peşin fiyatına ayda 129 euro karşılığı YTL olarak 5 taksit ile sahip olunabilecek.

18 ay kontrat gerektiren iPhone 3G için de; küçük, orta ve büyük olmak üzere 3 adet paket mevcut:


Paket içerikleri

Cihaz Fiyatları
8 GB

Cihaz Fiyatları
16 GB

Aylık Paket fiyatları
(KDV dahil ÖİV hariç) *

Küçük

150 dk+150 SMS

+ sınırsız internet paketi

279 YTL

479 YTL

75 YTL

Orta

500 dk+ 500 SMS
+ sınırsız internet paketi

189 YTL

379 YTL

115 YTL

Büyük

1000 dk+1000 SMS
+ sınırsız internet paketi

0 YTL

195 YTL

145 YTL


* Tüm paketler 18 ay vadeli kontrat gerektirmektedir.
** Sınırsız internet paketi aylık 3GB kullanımı içerir.

Aşağıdaki linklerde de Turkcell'in kendi sitesinde iPhone 3G satışı ile ilgili detaylı bilgi bulunmaktadır:

http://www.turkcell.com.tr/bireysel/kampanyalar/iphone3G/nasilsahipolurum

Bu linkten de Vodafone'un kampanya fiyatlarına ulaşabilirsiniz:

http://www.vodafone.com.tr/iPhone/iphone-kampanyasi.php

iPhone 3G Hasreti Bu Gece Sona Eriyor

Aylardır ha bugün ha yarın gelecek dediğimiz iPhone 3G, bu gece yarısı resmen Turkcell ve Vodafone tarafından, İstanbul'daki bir kaç satış noktasından satışa sunuluyor. Turkcell; Bağdat Caddesindeki (Suadiye) satış noktasında, Vodafone ise hem Bağdat Caddesi, hem de Kanyon'daki satış noktalarında iPhone 3G'nin lansmanını yapacak



Bu arada hem Turkcell hem de Vodafone gece yarısına kadar çeşitli etkinlikler düzenliyor:
Turkcell 25 eylül akşamı Bağdat Caddesi’nde büyük bir iPhone şenliği düzenliyor. Aldığımız bilgiye göre, bu etkinlik Turkcell’in Bağdat Caddesi No : 404 – Suadiye (Zara ile Gap arasında) adresindeki mağazasında gerçekleştirilecek. Etkinlik gece 9’da başlayacak. Çeşitli çekilişler, eğlenceler ve bol sayıda ünlü var.

Etkinliğe katılacak olan ünlüler arasında Ece Sükan, Melih Gümüşbıçak, Özge Ulusoy, Hale Caneroğlu, Gökhan Özen, Tülin Şahin, Serhat Akın gibi isimler var. Programın sunucuları ise Cenk ve Erdem ikilisi. Müzik, Eğlence, çekilişlerin olduğu etkinlikte, ünlüler kendi yaptıkları işle, iPhone'u birleştirecekler, örneğin Ece Sükan, kendi moda showunu iPhone üzerinden sergileyecek.

21:00'den itibaren geceye katılanların form doldurarak çeşitli çekilişlere katılması mümkün. Mesela ilk 500 kişiye yağmurluk hediye edilecek. Ama asıl önemlisi bu kişilerden çekilişle 50 kişiye ücretsiz iPhone 3G hediye edilecek. Esas eğlence 23:30 gibi başlıyor. Saat 24:00 itibariyle de mağaza açılışı ve iPhone satışı başlayacak.
Kaynak: http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=22017
Biz de ekip olarak Bağdat Caddesinde sizin için bu etkinlikleri takip edeceğiz :) ve canlı canlı fotoğraflar ile paylaşacağız. Sitemizi yakından takip edenler Ağustos ayında tanıttığımız AirMe uygulamasını hatırlayacaktır. İşte AirMe uygulamasını kullanarak akşamki etkinliklerde çektiğimiz fotoğrafları anında Flickr'daki iphoneturkey hesabına yüklüyor olacağız. Ayrıca sitemizde de ilginç olayları yorumlarımızla paylaşmaya çalışacağız. Akşamki etkinlik fotoğraflarına erişim için bu linki http://www.flickr.com/photos/29312818@N05/ , RSS üzerinden erişim için ise bu linki kullanabilirsiniz.

23 Eylül 2008 Salı

iFish

Aranızda iPhone kullanıcısı olup da balık tutmayı çok seven fakat işlerinin yoğunluğu veya ulaşım zorlukları nedeniyle bir türlü balığa çıkamayan var ise, App Store'da 0.99$'a satılan iFish uygulaması tam size göre.

iFish uygulaması ile iPhone'umuzu bir olta gibi kullanıp dünyanın çeşitli göl ve nehirlerinde çeşit çeşit balıklar avlayabiliyoruz. iFish, iPhone'un yer çekim sensörlerini ve titreşim özelliği çok başarılı bir şekilde kullanıyor.



Uygulamanın kullanımı da oldukça basit. İlk olarak cihazımızı ileri doğru savurarak (Cast!) oltamızın iğnesini mümkün olduğu kadar uzağa yolluyoruz. Bu sırada misinanın makaradan boşalırken çıkardığı ses o kadar gerçekçi oluyor ki, bir an gerçekten elimizde bir olta varmış gibi hissediyor insan.



Oltamızın iğnesini suya gönderdikten sonra bir süre bekliyoruz. Eğer cihazımız titrer ise balık yemi yoklamış demektir. İşte tam bu sırada cihazımızı aynen oltada yaptığımız gibi hızlıca kendimize doğru çekiyoruz. Eğer zamanlamayı düzgün yapmaz isek balık kaçıyor. (Missed!) Eğer balık yemi yutarsa bu sefer de ekranın üstünde yazan komutlara göre makaramızı sarmamız (Reel) gerekiyor. Bunun içinde ekrandaki kırmızı saplı makara kolunu sürükleyerek saat yönünden çeviriyoruz. Eğer ekranda "Reel Slower" yazısı çıkarsa makarayı yavaşça, "Reel Faster" yazısı çıkarsa hızlıca çeviriyoruz. Eğer "Keep Reeling" yazısı çıkarsa mevcut çevirme tempomuzu koruyoruz.



Ekrandaki talimatları düzgünce yerine getirdiğimizde, biraz da şansımız var ise balığımızı yakalıyıp kovamıza yolluyoruz. (Add to Bucket) Eğer yakaladığımızı balığı beğenmez isek suya geri yollayabiliyoruz. (Throw Back) iFish, kovamızdaki balıkları uygulamayı kapatıp açsak bile saklıyor ve istediğimiz zaman "Check Bucket" düğmesine tıklayarak kontrol edebiliyoruz. İstersek tek tek (Remove), istersek de bir seferde kovanın tamamını boşaltabiliyoruz. (Empty Bucket) Ayrıca ana menüdeki "Location" düğmesi ile de 10 farklı ülkede balık avlayabiliyoruz.

Arada canınız sıkıldığında veya molaya ihtiyaç duyduğunuzda, takın kulaklığınızı ve çalıştırın iFish'i. Arka plandaki su sesini dinlerken bir yandan bir kaç balık tutmak emin olun çok iyi gelecektir.

21 Eylül 2008 Pazar

iPhone'a Uzaktan Erişim

Uzak masaüstü erişimi sağlayan ve açık RFB protokolünü kullanan VNC yazılımları sayesinde Linux, Windows, Mac OSX işletim sistemli bilgisayarları bu ortak protokol sayesinde yıllardır uzaktan yönetebilmekteyiz. Masaüstünü kullanacağımız bilgisayara VNC Server, uzaktan erişeceğimiz bilgisayara VNC Viewer kurarak erişimi sağlayabiliyoruz.

Konunun iPhone ile ilgisi ise bu VNC Server yazılımının iPhone üzerinde de çalışabiliyor olması. Denedik ve 2.1 sürüme sahip  bir iPhone'un ön yüzüne Windows yüklü bir bilgisayardan erişebildik:



iPhone'a bir PC üzerinden erişim ilginç bir deneyim oldu. Bir iPhone programını kullanırken aynı zamanda video olarak kaydetmek için çok iyi bir yöntem olacak, sadece ekran görüntüleri almak için bile bu yöntem çok cazip. Ayrıca iPhone uygulamalarında uzun uzun yazı yazmak gerektiğinde direk PC'nizin klavyesini kullanarak oldukça hızlı yazabileceksiniz:


Bir de acemi arkadaşınızın iPhone'nuna uzaktan erişip ona sorun yaşadığı konularda yardımcı olabilirsiniz :)

Siz de iPhone'nunuzu bilgisayarınızdan erişip kullanmak istiyorsanız:
  • Cydia'dan Veency programı aratıp kurun.
  • Bilgisayarınıza yoksa bir VNC Viewer indirin, şu linkte Windows ve Linux için açık kaynak kodlu Viewer'lar var: http://www.tightvnc.com/download.html burada açıklamasında Viewer yazan programı indirmelisiniz.
  • iPhone'nuzun IP'sini öğrenin: BossPrefs programı hem Edge hem de WIFI bağlantıları için IP adreslerini gösterebiliyor.
  • VNC Viewer'ı çalıştırıp VNC Server bölümüne iPhone'un IP'sini girin.

  • Eğer bağlanacağınız iPhone EDGE üzerinden IP almış ise VNC Viewer programında Conneciton profile bölümünde Low-bandwith connection işaretleyip Connect düğmesine basın. Bu işlem görüntü kalitesine azaltacak ama giden gelen data miktarını azaltacağı için görüntüde daha az takılma olacaktır. Aşağıda solda default, sağda low-bandwith connection görüntüleri yer alıyor, çok da büyük fark yok aralarında:

  • VNC Viewer ile iPhone'a bağlantı kurmaya kalktığınızda iPhone ekranında bir uyarı mesajı çıkacak, burada uzaktan iPhone'nuza erişime izin verip vermeyeceğiniz soruluyor, Accept düğmesine basarak bağlantıya izin verebilirsiniz.
Son adımdan sonra iPhone'u, bilgisyarınızda bir pencere içerisinde göreceksiniz artık bilgisayarınızın klavyesi ve faresi ile iPhone'u kullanabilirsiniz:
  • iPhone ekranına dokunuş için fare ile sol tıklama,
  • iPhone'da home tuşu için fare ile sağ tıklama,
  • iPhone'da lock (power) tuşu için fare ile orta tuş tıklaması yapmanız yeterli.
  • Yazı yazmak için ise bilgisayarınızın klavyesini tüm tuşları ile kullanabilirsiniz.
iPhone'nunuza uzak bağlantı kurulu oldu sürece sağ üst blümde VNC logosu yer alacaktır.

Yazının başında da belirttiğim gibi VNC yazılımları ortak bir protokol kullanmaktadır bu nedenle çok sayıda ve farklı platformlar için VNC yazılımı bulmak mümkündür, Windows, Linux veya Mac OSX kullanıyor olabilirsiniz, hepsinden bir VNC Server kurulu bilgisayara işletim sistemi ne olursa olsun aynı şekilde erişebilirsiniz. Mesela iPhone'dan. Evet uzaktaki bir iPhone'a başka bir iPhone ile ulaşabilirsiniz. Bunu da denedik, Appstore'dan aslında "PC'lerin masaüstüne uzaktan erişebilirsiniz" diye tanıtılan ve ücretsiz indirilebilen VNC Lite programı ile bir başka iPhone'a bağlanıp kullanabildik:


Veency programının bir ön yüzü bulunmuyor, kurduğunuz anda arka planda çalışmaya başlıyor, durdurmak için programı kaldırmak gerekiyor. Bu programı iPhone'a taşıyan (saurik) VNC Serverı durdurup başlatacak bir ön yüz yapmayı planladığını ve uzak bağlantılar için şifre girme zorunluluğu getirmek gibi özellikler ekleyeceğini belirtmiş.

Bu bölümde bir kaç uyarıda bulunmak istiyorum.
  • EDGE üzerinden internete bağlıyken alınan IP adresi ile internetten (dünyanın her yerinden) iPhone'a uzaktan erişim sağlanabilir. Ancak EDGE trafiğinin maliyeti nedeniyle bu konuda biraz dikkatli olmak gerekir. Bir iPhone sahibi iseniz operatörünüzden uygun fiyatlı EDGE paketleriyle ilgili bilgi almanızı tavsiye ederiz.
  • EDGE üzerinden yapılan VNC bağlantılar hız açısından çok konforlu olmayabilir ancak yakın zamanda ülkemize de gelecek olan 3G ile bu sorun ortadan kalkacaktır.
  • WIFI üzerinden alınan IP adresi ile sadece aynı WIFI ağında bulunan bilgisayarlar tarafından iPhone'a erişilebilir, yani EDGE/3G'de olduğu gibi internetten (dünyanın her tarafından) erişilebilen bir IP adresine sahip olamazsınız. 
  • iPhone, WIFI açıkken EDGE üzerinden bir bağlantı gerçekleştirmeyeceği için IP adresi de almaz. EDGE ile IP almak için WIFI'yı kapatıp herhangi bir web sitesini ziyaret ediniz, bu işlem EDGE üzerinden bir bağlantı kurmanızı yani bir IP adresi almanzıı sağlayacaktır.
  • WIFI üzerinden alınan IP adresine de internetten erişmek mümkündür, bunun için kablosuz modeminizde bir takım ayarlar yapmanız gerekir; modem üzerinde iPhone'nuzun aldığı IP adresi için port yönlendirme işlemi yapmanız gerekir. Eğer bu konuya çok hakim değilseniz port yönlendirme konusu sinir sisteminizde bozukluklara neden olabilir. 

iSSH

Her fırsatta, iPhone'un bir cep telefonu olarak değil de, yanında telefon özelliği de bulunan bir cep bilgisayarı olarak görülmesi gerektiğini vurguluyoruz. Bu yüzden iPhone, öğretmeninden doktoruna, öğrencisinden iş adamına kadar her kesime hitap ediyor. Bugün tanıtmaya çalışacağımız iSSH isimli App Store uygulaması da ağırlıklı olarak sistem yöneticilerine hitap ediyor.

iSSH, isminden de anlaşılacağı üzere unix/linux tabanlı bilgisiyarlara, ssh veya telnet protokolü ile uzaktan bağlanmayı sağlayan bir terminal uygulaması. iSSH'ın en büyük özelliği bir App Store uygulaması olması. Dolayısıyla cihazımız jailbreak'li olmasa da indirip kullanabiliyoruz.



iSSH'ın bir çok güzel özelliği mevcut. Ben şahsen en çok sevdiklerimi aşağıda özetledim:

* Sunucu konfigürasyonlarımızı kaydedebiliyoruz. Dolayısıyla tek tuşla sunucumuza bağlanabiliyoruz. Ne kadar güvenli bilinmez ama şifreler de kaydedilebiliyor.
* Bağlantıyı kurduğumuz gibi otomatik olarak bir komutun çalışmasını sağlayabiliyoruz.
* Sunucularımıza SSH, Telnet veya Raw olarak bağlantı açabiliyoruz.



* Aynı anda bir çok bağlantı açabiliyoruz.
* Açık bağlantılar arasında konsol ekranını kaydırarak çok rahat geçiş yapabiliyoruz.



* Ekranı yatay olarak tuttuğumuzda klavyeyi tamamen kaldırabiliyoruz veya şeffaf (transparent) yapabiliyoruz.
* Ctrl, Shift, Tab, Fn, vs. gibi tüm özel tuşları kullanabiliyoruz.


* Font büyüklüğünü veya tipini ayarlayabiliyoruz.
* EDGE, Wi-Fi ve 3G üzerinden bağlantı kurabiliyoruz.



Bir de bir türlü çalıştırmayı başaramadığım session log'unu mail olarak gönderme özelliği var ki bu da çalışsa tadından yenmez :) iSSH'ın tüm özellikleri bunlarla sınırlı değil tabii, listenin tamamına bu linkten erişebiliyoruz.

Ayrıca iSSH'in kendi sitesinde uygulamanın bir sonraki sürümünde VNC ve XServer desteğinin geleceği bilgisi paylaşılmış. Eğer yazdıklarını gerçekleştirebilirlerse gerçekten muhteşem bir uygulama olur.

iSSH, App Store'da 4.99$'a satılıyor. Eğer "Ben iPhone'uma 400$ verdim, ama iş için de olsa iSSH'a 4.99$ veremem" diyorsanız, benzer işlevi gören ama çok çok daha basit özellikleri bulunan, App Store'da 3.99$'a satılan SSH isimli bir uygulama daha var :)

Ayrıca Sezer'in "iPhone'a Uzaktan Erişim" başlıkla yazısında bahsettiği, iPhone için geliştirilmiş VNC sunucusunu kullanarak hazırladığımız, iSSH ile ilgi demoyu aşağıda bulabilirsiniz:

t