13 Eylül 2008 Cumartesi

Air Sharing

GÜNCELLEME : Eğer Air Sharing'i beğendiyseniz çok daha kullanışlı ve ücretsiz bir uygulama olan Discover'a da mutlaka göz atın.

iPhone kullanıcılarının cihazlarını jailbreak etmek istemelerinin nedenlerinden bir tanesi de cihazlarına, iTunes'tan bağımsız olarak dosya transferi yapabilmek. Birazdan bahsedeceğimiz Air Sharing gibi harika App Store uygulamaları sayesinde jailbreak'e olan ihtiyacımız bir nebze olsun azalıyor. Bildiğiniz gibi yakında Türkiye'de resmen iPhone satışı başlayacak. Türkiye'de iPhone alacak çoğu kullanıcı, cihazını jailbreak yapıp garanti dışı kalmasını istemeyeceği için bu tip uygulamalar çok işlerine yarayacaktır.



Air Sharing uygulaması iPhone'umuzu, Wi-Fi üzerinden bilgisayarımıza sanki bir disk'miş gibi bağlıyor. Bu sayede iTunes'a ya da USB kablosuna ihtiyaç duymadan bilgisayarımız ve iPhone'umuz arasında dosya transferi yapabiliyoruz. Ayrıca Air Sharing bu dosyaların bir çoğunu tanıyor ve üzerine tıkladığımızda açıyor.

Uygulamayı kurduğunuzda "Samples" klasöründe bir çok farklı formatta örnek dosya hazır geliyor. Bunlara tek tek tıklayıp başarılı bir şekilde çalıştığını görebilirsiniz. Ben ayrıca bilgisayarımdan bir mp3 kopyaladım ve üzerine tıkladığımda parçanın iPod tarafından düzgünce oynatıldığını bizzat test etttim.



Uygulamanın kullanımı ve ayarları oldukça basit. Öncelikle bu uygulamayı kullanabilmemiz için cihazımızda Wi-Fi bağlantısının olması gerekiyor. Yani uygulama EDGE üzerinden bağlıyken çalışmıyor. Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda karşımıza "Public" ve "Samples" olmak üzere iki adet klasörün bulunduğu bir dosya listesi geliyor. İlk olarak ekranın sağ alt köşesindeki üzerinde çark sembolü bulunan Ayarlar düğmesine tıklıyoruz.

Enable Sharing : Paylaşıma İzin Ver
Require Password : Paylaşım Sırasında Şifre Sore
User Name : Kullanıcı Adı
Password : Şifre
Public Access : Public Klasörü Herkese Açık. (Şifre olsa dahi)
Show File Extensions : Dosya Uzantılarını Göster (.doc .mp3 vs. gibi)
Show Invisible Files : Gizlenmiş Dosyaları Göster
Allow Sleep After x Minutes of Inactivity : X dakika boyunca cihazda bir aktivite olmaz ise otomatik kilitlenme (Auto Lock) moduna geçmesine izin ver.



Air Sharing ile dosya paylaşımı yapabilmemiz için Enable Sharing seçeneğinin mutlaka "ON" durumda olması gerekiyor. Ayrıca cihazımızı paylaşıma açmak istemediğimizde, bu ayarı "OFF" konumuna getirmemize hiç gerek yok. App Store uygulamaları arka planda çalışamadığı için uygulamadan çıktığımız anda zaten paylaşım otomatik olarak kapanıyor ve biz de dahil olarak kimse cihazımıza dışarıdan erişemiyor.

Burdaki en önemli ayar paylaşıma açtığımız dosyalara erişimde kullanıcı adı ve şifre isteyip istemeyeceğimiz. Eğer Air Sharing uygulamasını evimizde değil de işyerinde veya alışveriş merkezinin halka açık bir Wi-Fi ağında kullanıyorsak "Require Password" seçeneğini "ON" konumuna getirip birer kullanıcı adı ve şifre vermemizde fayda var. Yoksa cihazımıza bağlanan herkes dosyalarımıza dilediği gibi erişebilir. Eğer şifre koymamıza rağmen sadece "Public" klasörünün başkalarının erişimine şifresiz olarak açık olmasını istiyorsak "Public Access" seçeneğini "ON" konumunda bırakıyoruz. (Dolayısıyla Public klasöründe özel bir dosya bırakmamak gerekiyor.) Ayarlarımızı yaptıktan sonra sağ üst köşedeki "Done" düğmesine tıklıyoruz.


Ayarlarımızı yaptıktan tek yapmamız gereken iPhone'umuzla aynı ağda olan bir bilgisayardan cihazımıza bağlanmak. Bağlantı için hangi adresi kullanacağımız konusunda da Air Sharing bize yardımcı oluyor ve ekranın en altında, cihazımıza bağlanırken hangi adresi (http://X.X.X.X:8080 formatında) kullanacağımızı, yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi bize gösteriyor. Bu adresi bilgsayaramızdaki browser'da (Explorer, Firefox, Safari, vs.) yazdığımızda ise aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Air Sharing'le paylaşıma açtığımıza dosyalara erişebiliyoruz.


Bu yöntemle sadece iPhone'umuzdan dosya indirebiliyoruz. Dolayısıyla iPhone'a dosya atabilmek için ise başka bir yöntem kullanmamız gerekiyor. Bizim aşağıda sadece Windows XP için paylaştığımız adımlar aslında Air Sharing uygulamasının yardım (?) bölümünde ingilizce olarak tüm işletim sistemleri için anlatılmış.

1) Öncelikle bilgisayarımızın masa üstündeki "Ağ Bağlantılarım - My Network Places" simgesine tıklıyoruz.
2) Ardından açılan ekranda "Yeni Bir Ağ Bağlantısı Yarat - Add Network Place" simgesine tıklıyoruz ve açılan uygulamada "İleri - Next" düğmesine tıklıyoruz.
3) Ardından gelen ekranda "Başkabir ağ bağlantısı seçin - Choose another network location" seçeneği seçili olacak şekilde yine "İleri -Next" düğmesine tıklıyoruz.
4) Ardından gelen ekrandaki adres kısmına yukarıdaki http://X.X.X.X:8080 formatındaki adresi yazıyoruz ve "İleri -Next" düğmesine tıklıyoruz. (Eğer sorarsa Air Sharing uygulamasında girdiğimiz kullanıcı adı ve şifreyi giriyoruz)
5) Ardından gelen ekranda ise bağlantımıza bir isim veriyoruz, eğer otomatik atanan ismi değiştirmek istemiyorsak önce "İleri - Next" tuşuna, ardından da "Bitir - Finish" tuşuna tıklıyoruz.



Bundan sonra artık bilgisayarımızdan iPhone'unuza istediğiniz gibi dosya atabilir veya silebiliriz. Ayrıca yeni klasör de yaratabiliriz. Yaptığımız bu bağlantı "Ağ Bağlantılarım" altında kayıtlı kaldığı için istersek IP adresimiz aynı ise daha sonra kolayca tekrar kullanabiliriz.

Sadece kısa bir süre için ücretsiz olan bu uygulamayı mutlaka indirin derim. Bir gün mutlaka lazım olur.


5 comments:

Unknown dedi ki...

çok güzel bir uygulama.
keşke içine attığımız dosyaları sadece görüntülemese, mail olarak da göndermemize olanak sağlasaydı

Adsız dedi ki...

Air sharing programını nereden bulabilirm?

Mustafa Tan dedi ki...

Yazıda da belirttiğimiz gibi App Store'dan programı indirebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Bu uygulama sanırım paralı olmuş. App Store'de 6.99$ diyor. Bunun benzeri free bir program yok mu?

leosdr dedi ki...

Merhaba, ben iphone ayarını yaptım ama pc ayarlarını bir türlü beceremediğim için bağlantıyı sağlayamadım. Yanlış klasör ismi falan diyor sürekli. neyi yanlış veya eksik yapıyorum lütfen yardım..Sağolun

t