28 Eylül 2008 Pazar

myAnalytics

Web sitesi veya bir blog'u olup da Google Analytics'i bilmeyen yoktur sanırım. Site yöneticileri, Google'un ücretsiz bir hizmeti olan Analytics sayesinde, web sitelerinin ziyaretçi istatistiklerini detaylı bir şekilde inceleyebiliyorlar. Fakat Analytics'in bir çok güzel özelliğine rağmen iki adet kusuru var. Birincisi Analytics web sitesinin Flash tabanlı olması. Bu yüzden iPhone sahipleri, Analytics istatistiklerine cihazlarından bakamıyorlar.

İşte bu eksikliği farkeden bir iPhone uygulama geliştiricisi, myAnalytics isminde bir App Store uygulaması geliştirmiş, hem de Analytics'in ikinci kusur olan bir API'si olmamasına rağmen.



myAnalytics aslında tek bir ekrandan oluşan çok basit bir uygulama. Yukarıdaki ekran görüntüsünde de olduğu gibi myAnalytics'in şu anki versiyonu "Visits", "Pageviews", vs. gibi çok sınırlı sayıda değer gösteriyor. Lakin yakınımızda bir bilgisayar yok iken sitemizin o anki ziyaretçi sayısı hakkında fikir sahibi olmak adına yeterli oluyor.


Google Analytic'in Flash Tabanlı Web Versiyonu

myAnalytics, son yıl, son ay, son iki hafta, son hafta ve son gün olmak üzere 5 farklı tarih aralığında sonuçları gösterebiliyor. Fakat uygulamanın en kötü tarafı, tarih aralığı olarak "son gün" (last day) seçtiğimizde sadece bugünün değil, dünün istatistiklerini de toplayıp göstermesi. Grafik'te "bugün" değeri yaklaşık olarak ayrıca gösteriliyor olmasa, sitemizin o günlük ziyaretçi sayısını anlamak çok zor olacaktı.



myAnalytics'in sitemizin istatistiklerini gösterebilmesi için gerekli hesap bilgilerini de SpringBoard'da iken "Settings -> myAnalytics" menüsünden giriyoruz. Uygulamanın kendi web sitesinde, login sorunu yaşayanlar için de bir uyarı notu bulunuyor.

myAnalytics, App Store'da 1.99$'a satılıyor. Bence mevcut özellikleri ile bu fiyatı hak etmiyor. Fakat alternatifi olmadığı için bu miktar gözden çıkarılabilir. myAnalytics'in geliştiricisi, uygulamanın tanıtımında bahsettiği güncellemeleri kısa zamanda gerçekleştirebilirse çok popüler olacağına eminim.

Bu arada bu yazıyı yazarken sitemizin, iPhone 3G lansmanının yapıldığı günlere ait gerçek istatistiklerini kullandık. Turkcell ve Vodafone'un satışları nasıl gidiyor bilemiyoruz ama bizim sitemizin ziyaretçi sayısı, rekor kırarak 3 katına çıktı. Bu da bence "pahalı" itirazlarına rağmen çoğu kişinin iPhone 3G satın aldığını gösteriyor.

0 comments:

t