29 Eylül 2008 Pazartesi

Palringo ile mesajlaşma

Palringo bir çok anında mesajlaşma sistemini kullanarak sohbet etmenizi, fotoğraf ve sesli mesaj göndermenizi sağlayan bir App Store uygulamasıdır. Program ücretsiz olmasına rağmen oldukça başarılı bir kullanıcı deneyimi sunuyor. 



Programı kurup çalıştırdıktan sonra sizden bir hesap oluşturmanızı isteyecek, Create an account düğmesine tıklayarak bir Palringo hesabı oluşturabilirsiniz, isterseniz bu kayıt olma işlemini uygulamanın web sitesinden de yapabilirsiniz. Palringo sadece iPhone üzerinde çalışan bir mesajlaşma programı değil, diğer mobil cihazlar ve PC üzerinde çalışan sürümleri de mevcut ve oluşturduğunuz hesabı tüm platformlarda kullanabiliyorsunuz.


Palringo ile neredeyse tüm popüler anında mesajlaşma sistemlerini kullanabiliyorsunuz, MSN, Google Talk, Yahoo Messenger gibi. Palringo tüm bu servislere kendi sunucuları üzerinden bağlantı kurmaktadır bu nedenle siz iPhone'nuzdan uygulamayı kapatsanız bile mesaj servislerinde oturumunuz kapanmamaktadır, tabi arkadaşlarınız sizi uygun durumda görüp mesaj yazdığında Palringo'yu yeniden çalıştırıncaya kadar bu mesajdan haberiniz olmayacak. 

Peki bir mesajlaşma sevsini mesela MSN hesabınızı palringo ile nasıl kullanacaksınız?
  • Bunun için uygulamayı çalıştırıp Palringo hesabınız ile giriş yapın, yani Palringo hesabı oluştururen kullandığınız emailinizi ve şifrenizi  girip sağ üst bölümde yer alan Sign in düğmesine basın. 
  • Bu ekranın üst kısımda bulunan 3 mavi düğmeden üzerinde P harfi olana basın bu size mevcut eklediğiniz hesapları gösteren bir ekran açacak.
  • Sağ üst bölümde yer alan Add service düğmesine basın.

  • Burada Palringo'nun desteklediği tüm servisleri göreceksiniz, istediğinizi seçip aynı ekranın altında seçtiğiniz servise ait hesap bilgilerinizi girerek Add service düğmesine basın. Bu yöntemle Google Talk, MSN, Yahoo Messenger gibi aynı servisle ilgili birden fazla hesabınız olsa bile hepsini tanıtabilirsiniz.
Tanıımlamalarınız bittikten sonra ana ekranın üst kısmında bulunan 3 mavi düğmeden oratadakine dokunarak eklediğiniz servislerde bulunan tüm kişilerin listesini görebilirsiniz.

  

Eğer size bir mesaj yazılırsa ses ve titreşimle uyarılacaksınız ayrıca mesaj yazmış kişinin imlecinin üzerinde bir mektup resmi göreceksiniz. Sohbet etmek istediğiniz kişinin üzerine dokunarak sohbet ekranına geçebilir, birden fazla sohbet ekranı açmış iseniz ekranı sağa sola kaydırarak  aralarında dolaşabilirsiniz.

Sohbet ekranında gülen yüzler kullanabilir, karşı tarafa ses veya fotoğraf gönderebilirsiniz. O anda çektiğiniz bir fotoğrafı ya da galeriden seçtiğiniz bir fotoğrafı gönderebilirsiniz.



Ses ve resim dosyaları karşı tarafa direk gitmiyor, sizin gönderdiğiniz dosyalar Palringo sunucusuna yükleniyor ve karşı tarafa bu dosyaların linkleri gönderiliyor.

Apple, kendi geliştirdikleri dışında iPhone için yazılmış uygulamaların arka planda çalışmasına izin vermiyor. Bu nedenle siz programı kapatınca uygulamadan tamamen çıkmış oluyorsunuz, Palringo, mesaj servislerinize kendi sunucuları üzerinden bağlantı kurduğu için programı kapatsanız da bu bağlantılar açık kalıyor, programı yeniden açtığınız anda sohbetinize kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. 

Eğer program çalışıyorken iPhone'un üst tarafında bulunan kilitleme düğmesine (power/lock)  basarsanız program çalışmaya devam edebiliyor, yani yeni bir mesaj geldiğinde ses ve titreşimle uyarılabiliyorsunuz ancak yeni bir program çalıştırmak için Palringo'dan çıkmak zorunda kalıyorsunuz, bu çok konforlu bir kullanım değil elbette, Apple'ın bu tip mesajlaşma programlarının arka planda çalışabilmesi gererekliliğinin farkında olduğunu, bunun için bir alt yapı hazırladığını duymuştum, bu alt yapı oluşturulana kadar keyifli bir anında mesajlaşma  kullanımı yaşayamayacağız gibi görünüyor.

Eğer Safari üzerinden web tabanlı bir mesajlaşma programı arıyrosanız aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz:

Eğer 1.1.3 veya 1.1.4 sürüm jailbreak edilmiş bir iPhone kullanıyorsanız aşağıdaki yazılarımızda arka planda da çalışabilen uygulamalar tanıtmıştık:

Ayrıca aşağıda Google Talk için özel yazılmış bir uygulama tanıtımı bulabilirsiniz:




2 comments:

panky dedi ki...

mustafa bey selamlar

iphonemi ilk aıdğımda kullandığım palringo programıını 3.0 versiyounu kurduktan sonra artık kullanamıyorum. Sorun şu parogram açılıyor online oluyorum fakat hemen kendi kendine offline oluyo program bi kaç kez kaldırıp programı tekrar yükledim ama çalışmadı bu konuda yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler

Adsız dedi ki...

merhaba uygulamayı apple store dan yüklüyorsanız bence birde pc üzerinden itunes a indirip ordan data olarak çekmeyi deneyin buna benzer bir problemi böyle çözmüştüm ..

t