27 Eylül 2008 Cumartesi

Türkiye'den iPhone 3G Alırken Bilinmesi Gerekenler - I

Dün resmen Turkcell ve Vodafone'da iPhone 3G satışı başladı fakat bir çok kullanıcının da kafası karıştı. Bunun sebebi de yaklaşık 1 senedir yurt dışından iPhone getirtip, cihazlarını kırdırırak (unlock, jailbreak,vs.) kullanan 50.000'in üzerinde kullanıcının bulunması ve de internetin şu an ağırlık olarak bu kullanıcıların oluşturduğu bilgiler ile dolu olması.

Fakat bu bilgilerin bir kısmı Türkiye'den orijinal iPhone 3G alan/alacak kullanıcıların işine yaramıyor hatta zararına bile sebep olabiliyor. Dolayısıyla bu yazıda yeni kullanıcılar için bazı noktaları aydınlatmaya çalışacağız.



Öncelikle sık sık karşılan jailbreak, unlock, aktivasyon ve Installer gibi kavramlarına kısaca bir değinelim.

unlock :
Apple, iPhone'ları sadece anlaştığı operatörler çalışmasını istediği için cihazları sim kilitli (sim-lovk) olarak üretiyor. Dolayısıyla yurt dışından iPhone alanlar Türkiye'deki sim kartlar ile kullanmak istediklerinde cihazlarını unlock işleminden geçirmek zorundadırlar. Bu işlem iPhone satış sözleşmesine aykırıdır ve Apple tarafından tespit edilmesi durumda cihaz garanti dışı kalabilir. Fakat Turkcell veya Vodafone'dan iPhone 3G alanların bu işlemi yaptırmalarına gerek yoktur çünkü bu cihazlar zaten turkcell ve vodafone sim kart'ları ile çalışacak şekilde üretilmiştir.

aktivasyon: Dünyanın neresinden alırsanız alın iPhone'nunuzu aktive etmeniz gerekir, bu işlem bir kereye mahsus bilgisayar üzerinden iTunes programı ile yapılır. Sözleşme imzalayarak aldığınız telefonlarda iPhone'u satan mağaza bu işlemi sizin için yapmaktadır. Sözleşmesiz satılan iPhone'ları satın aldığınız operatörün sim kartı takılı olmak koşulu ile kendiniz aktive edebilirsiniz.

jailbreak : Apple, iPhone'lara kullanıcıların dilediği gibi uygulama yüklemelerine veya dosya transfer etmelerine izin vermez. Fakat jailbreak'li cihazlara istenildiği gibi yükleme yapılabilir. Bu işlem de iPhone satış sözleşmesine aykırıdır ve Apple tarafından tespit edilmesi durumda cihaz garanti dışı kalabilir.

Installer : iPhone 3G ile birlikte çıkan 2.0 versiyonundan önce iPhone'a üçüncü partiler tarafından geliştirilen uygulamalar resmen yüklenemiyordu. Fakat jailbreak'li cihazlara yüklenebiliyordu. Bu yükleme işlemini kolaylaştırabilmek için de jailbreak topluluğu Installer adını verdikleri bir uygulama geliştirdi. Daha sonra da Cydia isminde benzer işe yarayan yine sadece jailbreak'li cihazlarda çalışan bir uygulama daha çıktı. iPhone 2.0 ile birlikte de Apple, App Store ismini verdiğini kendi resmi installer uygulamasını çıkarttı. Dolayısıyla da artık Installer'a veya Cydia'ya çok ihtiyaç kalmadı.

Yukarıdaki işlemleri yapmak için de QuickPwn, WinPwn gibi programlar kullanılır. Bir de yurt dışından alınan cihazların versiyon yükseltme (update) veya tekrar yükleme (restore) işlemleri çok kolay olmadığı için bu programlarla kullanılmak üzere çeşitli yönergeler bulunmaktadır. (Örnek: 2.0.2 iPhone 2G, 3G ve iPod Touch için Windows QuickPwn önergesi) Diğer tüm terimler için bu linkten faydalanabilirsiniz.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki Turkcell veya Vodafone'dan iPhone 3G alan kullanıcılar, sözleşme şartlarına bağlı kaldıkları sürece, yukarıdaki dertli, teknik bilgi gerektiren ve cihazı yazılımsal olarak çalışamaz hale getirme ihtimali bulunan işlemler ile uğraşmak zorunda değiller.

Türkiye'den iPhone 3G alan kullanıcıların en çok tereddütte kaldığı nokta da garanti dışı kalma ihtimali olduğu için cihazı jailbreak edip, etmemek. Her ne kadar iPhone'un resmi uygulama indirme platformu olan App Store'daki uygulamaları yetersiz bulan kullanıcılar olsa da ben şahsen App Store'un yeterli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu pahalı riski girilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Cihazımızı jailbreak yaptığımızda aldığımız tek risk cihazımın garanti dışı kalabilme ihtimali değil aynı zamanda Apple'ın kontrolünden geçmeyen uygulamaların cihazımızda yazılımsal sorunlara neden olabilme ihtimalidir. Sonuç olarak ben derim ki cihazınızı çok mecbur kalmadıkça jailbreak işleminden geçirmeyin. En azından bir süre bekleyin, iPhone dünyasına ve kavramlarına alışın. App Store'daki uygulamaları bir inceleyin. Her yazılana, her duyduğunuza hemen itibar etmeyin. Zaten kısa bir süren sonra zaten sizin için en optimum yolu kolayca bulacaksınız.

Aşağıdaki linkten bu yazının devamına göz atabilirsiniz:

Türkiye'den iPhone 3G Alırken Bilinmesi Gerekenler - II

Not : Aşağıdaki linkte de ingilizce olarak jailbreak işlemi ile ilgili çok sorulan sorulara cevap verilmiş:

Top List of iPhone 3G or iPodTouch Jailbreak Questions


9 comments:

Adsız dedi ki...

Yalnız şu sayfa'ya bakılırsa Türkiye'de resmi satılan iPhone 3G'ların kilitsizlerini şimdilik sadece Turkcell satıyor. Vodafon kendi ağına kilitli cihazlar, yani Vodafone simkartı dışında başka bir hatla çalışmayan cihazlar sunmakta, en azından bu şimdilik böyle.
Hatta cesaret gösterip jailbreak yapmaya hazır olan kullanıcılar gene simlock engelini aşamıyacak, çünkü iphone 3G için simloku cözecek daha hiç bir kırıcı (hack) yazılımı çıkmamış.

Adsız dedi ki...

Pardon, yukarıda denilenlerle ilgili Apple resmi sayfası
http://support.apple.com/kb/HT1937

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Evet sim unlock'lı sadece Turkcell satıyor. iPhone 3G yazılımsal olarak unlock edilemiyor ama Turbo SIM gibi aparatlar ile donanımsal olarak unlock edilebiliyor.

Adsız dedi ki...

Peki iyide türkiyede satılan bu cihazlarda menü türkçe mi oluyor?

Adsız dedi ki...

turkce menu yok maalesef..

Adsız dedi ki...

Türkçe menü çok yakında gelir, 2.2 yazılım beta aşamasında, büyük bi ihtimalle içerecek olması gerek türkçe tam desteğin.
Yani bi kere genel olarak iPhone'un desteği hiç bir marka cep telefonu üreticisinin yaklaşımı ve desteğine benzemez, şaka değil arkasında koskoca yalların bilgisayar yaratıcısı Apple duruyor.

Adsız dedi ki...

ben yurtdışından iphone 2g almayı düşünüyorum ama iphone u alıp türkiyeye getirdikten sonra benim sim kartımla (operatörümle) çalışması için korsan yazılım yüklemek zorunda mıyım? 2.0 a yükseltince de bu sorun devam ediyor mu?
şimdiden teşekkürler...

Adsız dedi ki...

disaridan yeni sim kilitli 3g alirsam, turkcell bayisinde bunu actirabilirmiyim, tabiiki bir hazir kart almak sartiyla.
Fransa'da buna benzer islemler oluyormus. Adam almanyadan kilitli 3g aliyor fransa da fransiz "hazir karti" alip kilidi resmi olarak cözdürüyor. ve bir kere unlock olan cihaz, bir daha kilitlenmiyormus.

ondan sonra gidip aktivasyon mu yapmak istersiniz, jail'inimi kiracaksiniz, sizin bileceginiz...

tanidik turkcelliler varmi ;-)
bu olayi ögrenebilirmisiniz ??

unlock prosedürü zaten basit bir olay.
Turkcell de senin IMEI, SN vs. apple sitesine aktariyorlar. sen bir iki gün sonra evinde bilgisayarinda cihazinla itunes'a baglaniyorsun ve cihaz cözülüyor!!

Yani aslinda olay bu kadar basit...

Belkide Turkcell kilitli Telefon vermedigi icin, bu unlock isini yapamazlar.
Vodafone un aletleri sim kilitli.
Orada sartlar nasil bilemeyecegim, Iki sene kontrat doldugu zaman, veya bir mebla ödedikten sonra telefonu actirabiliniyor buralarda... Simde Türkiyede bu sartlari bilemeyecgim. Actirabilme imkani varsa, yukarida yazdigim gibidir!!
Gel Vodafonlum geel ;-)

Almanyadan selamlar!!

Adsız dedi ki...

3 - 4 gün oldu bu cihazı alalı ve Iphone'den Itunes'e girmeye çalıştığımda bu ülkede desteklenmiyor diye bi hata msj geliyor. Etkinleştirme yaparken TR yi seçtiğimden dolayı olmuş olabilirmi ? TV vb... uygulamalarınıda pek çözemedim yada daha doğrusu kurcaladım ama bişey anlamadım açıkçası. Ne yapmam gerekiyor ? Bu aktivasyon olayını değiştirmek mümkünmü ? Birde Iphone'yi başka bir bilgiyara taktığımda bilgisayarda bir hata msj beliriyor ( iTunes could not connect to the İphone ''İphone'' because it is locked with a passcode.You must enter your passcode on the İphone before it can be used with iTunes ) biri şu illetten beni kurtarsın.... şimdiden teşekkürler

t