12 Ekim 2008 Pazar

Afrika'dan iPhone'a Oyun - Awele Mancala

iPhone'da oynayabileceğiniz güzel oyunlardan biri de Awele. Kökleri Afrika'ya dayanan bir zeka/strateji oyunu. Bu güzel oyun karşınıza farklı isimlerle çıkabilir: Kalah, Kalaha, Oware, Mancala.


Oyunun Amacı:
Oyun tahtasında bulunan taşları toplamak. Oyunu kazanmak için rakibinizden daha fazla toplamanız gerekiyor. Oyun tahtasında toplam 48 adet taş bulunuyor. Yani 25 tane toplayan kazandı demektir.


Hamle Yapmak:
Oyunda sıra size geldiğinde önünüzde bulunan 6 adet hücreden birini seçerek burada bulunan taşları bu hücreden sonra gelen hücrelere birer birer dağıtıyorsunuz. Eğer seçtiğiniz hücrede 11'den fazla taş varsa dağıtma işlemi sırasında tam bir tur döndükten sonra tekrar aynı hücreye geleceksiniz fakat bu hücreye taş koymak yok. Yani seçtiğiniz hücrede dağıtım sonrası taş kalmayacak.

Taş Kazanmak:
Bir hücreyi seçtiniz ve o hücredeki taşları sonraki hücrelere sırayla teker teker dağıttınız. Son taşı koyduğunuz hücrede sizin koyduğunuz taş ile birlikte 2 ya da 3 taş olursa bu hücredeki tüm taşları alabilirsiniz. Eğer bu olmazsa hiç taş kazanmadınız demektir. Yani daha önceki hücrelerde bu durumun oluşması birşey ifade etmiyor.

Buna ek olarak, dağıtım sonrası son hücredeki taşları almaya hak kazandınız diyelim. O zaman bir önceki hücrede de aynı kurala göre bir durum oluşmuşsa yani sizin koyduğunuz taş ile toplam taş sayısı 2 ya da 3 olmuşsa bu taşları da alabilirsiniz. Taşlarını almaya hak kazandığınız her hücre için bu kontrolü yapabilirsiniz.

Eğer doğru bir strateji izlerseniz bir hamle sonrası 2-3 hücrenin içindeki taşların tümünü alabilirsiniz. :)


Diğer kurallar:
Bir oyuncu yapacağı hamle ile rakibinin tüm taşlarını alabiliyorsa bu hamleyi yapamaz. Yani rakibinizin önündeki sırada olan taşların tümünü kazanmak yok :)

Buna ek olarak, bazı hamlelerden sonra oyunculardan birinin önündeki hücrelerde hiç taş kalmayabilir. Bu durumda oyuncunun yapacağı hamle sırası geldiğinde rakibinin önünde oynayabileceği taş olmasını sağlayacak şekilde olmalıdır. Mesela aşağıdaki durumda üst sırada hiç taş olmasaydı, alt sırada ortadaki hücrede yer alan 6 taşı oynamaya mecbur kalırdım ki bilgisayarın hamle yapacak taşı olsun.



Oyunun yazılımına geçer not verdim fakat biraz daha iyi olabilirdi.

Yazılımın Artıları

  • Oyunu bilgisayara karşı ya da bir arkadaşınız ile oynayabilirsiniz.

  • Eğer bilgisayara karşı oynuyorsanız 3 zorluk derecesinden birini seçebilirsiniz. Eğer en üst seviyede bilgisayarı yenebilirseniz oyunu gerçekten iyi oynuyorsunuz demektir. :)

  • Oyunu oynayacağınız ekrandaki arka planı seçme şansına sahipsiniz.

  • Oyunun ortasında telefon gelirse ya da ara vermeniz gerekirse sonra kaldığınız yerden devam etme şansınız bulunuyor.

Yazılımın Eksileri

  • Oyun içindeki müzik pek güzel değil fakat problem yok - ana menüdeki 'Music Volume' bölümünden sesi kısabilir ya da tamamen kapatabilirsiniz.

  • Menünün görüntüsü ve yazı tipleri daha iyi olabilirdi.

(Böyle güzel bir oyun için biraz basit bir menü hazırlanmış,)


Oyunun kurallarına alıştıktan ve birkaç temel tekniği kaptıktan sonra çok keyif alacağınıza eminim. Daha önce bu oyunu İnternet üzerinden oynamış ve çok sevmiştim. Artık iPhone'da da oynayabilmek güzel.

Oyunu App Store'da Awele Mancala adı ile bulabilir ve 2.99USD karşılığında satın alabilirsiniz.

İyi oyunlar!..

1 comments:

Adsız dedi ki...

oyun suanda bildigim kadariyla kisa sureligine ucretsiz.

t