2 Ekim 2008 Perşembe

Decibel

Hepimizin bildiği gibi insan kulağı uzun süreli yüksek seviyede sese maruz kaldığı zaman zarar görebilir. Sesin seviyesini ölçmede kullanılan birim de desibeldir (decibel) ve kısaca dB olarak yazılır. Kulağımız da 0-140 dB arası sesleri algılar ve de 140 dB kulakta ciddi ağrı, kulak zarında yırtılma gibi etkiler yapar.

Bilim adamları uzun süre 85 dB'in üstündeki seslere maruz kalan kişilerde, işitme kayıplarının ortaya çıkabilidiğini belirtiyor. İşte bu yüzden iPhone'unda Decibel uygulaması yüklü olanlar diledikleri an ortamdaki ses şiddetini ölçüp gerekli önlemleri alabiliyorlar.



App Store'da 0.99$'a satılan uygulaması tek ekranlık çok basit bir arayüden oluşuyor. Uygulama çalıştığı gibi cihazımızın mikrofonun kullanarak ortamdaki ses şiddetini ölçüyor. Ekranda da 3 adet bilgi gösteriliyor. Bunlardan ortada yer alan "Average" (Ortalama) değeri bizim esas kullanacağımız değer. "Peak" de anlık ortalama değerler için deki en yüksek ölçülen değeri, "Max" da o ana kadar ölçülmüş en yüksek değeri gösteriyor. "Max" değerini sıfırlamak için de üzerin tıklamamız yeterli oluyor.

Bir önceki yazımızda tanıttığımız Heart Monitor uygulamasında da olduğu gibi en hassas ölçümler kulaklık mikrofonu kullanılarak yapılıyor. iPhone mikrofonu sadece 0-110 dB arası sesleri alabildiği için uygulamanın göstergesi de bu aralıkta bulunuyor.

Eğer eğlence mekanlarına sık sık gidiyorsanız, Decibel uygulamasını kullanarak kulağınıza ne kadar zarar verdiğinizi çok rahtlıkla görebilirsiniz. :)

0 comments:

t