12 Ekim 2008 Pazar

GPS Tracker

iPhone 3G'yi, bir önceki modelinden donanımsal olarak ayıran farklarından biri de GPS desteği. Çok bilinmese de aslında App Store'da çok güzel GPS uygulamaları mevcut. Bu yüzden bu aralar fırsat buldukça GPS ile ilgili App Store uygulamalarını tanıtmaya çalışacağız.

İlk tanıtacağımız uygulama GPS Tracker isminde, ücretsiz ve sadece iki ekrandan oluşan çok basit bir App Store uygulaması. GPS Tracker ile bulunduğumuz noktaları anında web sitesindeki hesabımıza yollayabiliyor ve istersen canlı, istersek de daha sonra Google Map ile nerelerden geçtiğimizi görebiliyoruz. Bu linkteki demo zaten uygulaman ne kadar başarılı olduğunu gayet açık gösteriyor.



Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda karşımıza aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi bir Ayarlar (Settings) ekranı geliyor. Uygulama konum bilgimizi sitesine gönderirken bir kullanıcı adı ve şifre kullanmak yerine, sadece bize has tekil bir numara olan Device Key'i kullanıyor. Aşağıda anlatmaya çalıştığım adımları izleyerek aldığımız Device Key'i bu alana giriyoruz. Bir de Units (Ölçü Birimi) seçeneğini ülkemizde kullanılan standart olan Metric yapıyoruz. Bir de konum bilgimizin hangi sıklıkta gönderilmesini istiyorsak Sen at most every XX seconds seçeneğini buna göre değiştiriyoruz. Ayarlarımızı yaptıktan sonra "Save" düğmesine tıklıyoruz.



Bundan sonra uygulama açık olduğu sürece yukarıda tanımladığımız aralıklarla hesabımıza konum bilgisini yolluyor. Tabii ki öncelikle uygulama geliştiren InstaMapper firmasının web sitesinden bir hesap açmamız gerekiyor:

1) Öncelikle bu linkteki gerekli alanları doldurarak bir hesap alıyoruz. Birden fazla cihazımız varsa hepsi için ayrı ayrı hesap almamıza gerek olmuyor. Bir hesapla birden fazla cihazı takip edebiliyoruz.

2) Açtığımız hesabı kullanarak siteye bu link üzerinden login olduktan üst menüdeki Devices menüsünü kullanarak aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi yeni bir cihaz (Add a new Device) ekliyoruz.


Bu ekranda cihazımıza istediğimizi bir ismi (Device Label) verebiliyoruz. Units seçeneğini de "Metric" olarak seçtikten sonra "Add" düğmesine tıklayarak yeni bir cihaz ve Device Key'imizi yaratıyoruz.

3) Yeni cihazımızı yarattıktan sonra tekrar üst menüdeki Devices seçeneğine tıklıyoruz ve tüm eklediğimiz cihazlar aşağıdaki ekrandaki gibi listeleniyor.



Bu ekran aslında cihazlarımızla ilgili her türlü konfigürasyonu yapabiliyoruz. Örneğin Label başlığı altındaki iPhone'umuzla entegre ettiğimiz herhan bir cihazımız üzerine tıkladığımızda daha evvel geçtiğimi yolları aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Google Map üzerinde görebilioruz.


Resmi büyütmek için lütfen üzerine tıklayın

Haritanın en altında yer alan Auto pan, Trail ve markers and segment seçenekleri ile oynarak haritanın üzerindeki izlerimizin şeklini değiştirebiliyoruz. Eğer o an açık ve data kullanan bir cihazımızı takip etmek istiyorsak da üst menüde sol köşede yer alan Live tracking seçeneğini kullanıyoruz.

Not: Yukarıdaki ekran görüntüsü İstanbul yollarında arbamla giderken iPhone 3G ile yaptığım gerçek verilerden oluşmaktadır. Uygulamayı 30 saniyede bir konum bilgisi gösterecek şekilde ayarladım ve arabamın ön konsoluna koydum. Veriler de tabii EDGE üzerinden yollandı. Özellikle yüksek hızdaki performansını görmek için TEM'e çıktım ve saatte ortalama 130 kilometre hız yaptım. Buna rağmen uygulama gayet başarılı bir şekilde verileri yolladı.

4) GPS Tracking'in güzel yanlarından biri de istersek yukarıdaki konum bilgilerimizi başkalarıyla paylaşmamıza (sharing) izin veriyor olması. Bunun için yine Devices ekranında iken cihaz listesinde en sağda bulunan sharing linkine tıklıyoruz ve "Enable Sharing" seçeneğine "Yes" diyoruz. Açılan sayfada cihazımız için başkalarıyla paylaşabileciğimiz yine linkler bulunuyor. Aşağıda sitenin kendi Demo uygulamasına ait paylaşıma açılmış linklerini bulabilirsiniz:

http://www.instamapper.com/ext?key=13944943870429649450
http://mobile.instamapper.com/ext?key=13944943870429649450 (cell phone version)


Tabii ki paylaşım bununla da sınırlı değil. Instamapper, web syafamıza gömebilmemiz için html kodu ve facebook uygulamasına entegrasyon imkanı da veriyor.



Paylaşımı kapatmak istediğimizde de bu ekranda "Disable sharing" seçeneğini kullanıyoruz.

5) Uygulamanın diğer güzel bir tarafı da programcılara API sunması. Özellikle orta ölçekli bir firmaysak ve GPS Trackin ile sahadaki araçlarımızı takip etmek istersek tek bir link ile, cihazın hızından tutun da yönüne kadar her türlü bilgiyi çok basit bir protokol ile takip edebiliyoruz. Zaten Demo uygulamasına ait bu link API'nin ne kadar basit olduğunu gösteriyor. Devices menüsünden Configure API access seçeneği kullanılarak konum bilgilerine programatik erişim ayarları yapılabiliyor.

GPS Tracker, sadece iPhone'da çalışan bir uygulama değil, GPS modülü olan başka telefonlarda da çalışıyor. GPS Tracker nerelerde kullanılır diye de soranlar için de ben kendimce şu listeyi yaptım.

a) Tarifle, sağa sola sorarak bulduğum karmaşık bir yeri tekrar kolayca bulmak için. Yola çıkmadan evvel GPS Tracker'ı açarak daha sonra harita üzerinde nerelerden geçtiğimiz kolayca bulunabilir.
b) Daha evvel hiç gitmediğiniz bir yere gideceksiniz ve de size biri telefonla yol tarifi yapacaksa. GPS Tracker'ı önce paylaşıma (sharing) açıp linki tarif yapacak kişiye yollarsanız, doğru yolda olup olmadığınızı çok daha iyi söyleyebilir.
c) İş yeri sahibi iseniz sahadaki araçlarınızı kolayca takip edebilmek için.
d) Kıskanç bir eşseniz, eşinizin dediğe yere gidip gitmediğinden emin olmak için. Tabii öncelikle uygulamayı çalıştırması için ikna etmeniz gerekiyor :)

Uygulamanın tek handikapı Apple'ın sıkı politikaları nedeniyle arka planda çalışamıyor olması. Dolayısıyla telefonla konuşacağınız veya maillere bakacağınız zaman uygulamayı kapatmak gerekiyor. Fakat cihazın garanti dışı kalma olasılığını göze alıp jailbreak yaparsanız arka planda kolayca çalıştırabilirsiniz. Bir de doğal olarak bu uygulama genelde yolda kullanıldığı için internete EDGE üzerinden çıkıyor ve 30 saniye gibi aralıklarla küçük de olsa konum bilgisi verisi gönderiyor. Eğer bu uygulamayı sürekli kullanacaksanız (özellikle iş için) en azından kontratlı Turkcell 3G abonelerinde olduğu gibi aylık 3GB'lık paketleriniz olsun.

11 comments:

Adsız dedi ki...

2.0.2 yüklü kırılmış iphonum var eski model (3g değil), bu tür gps uygulamalarını eski iphone modellerinde kullanabiliyormuyuz ?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Maalesef kullanılamıyor. Eski iPhone'lardaki lokasyon bilgisi baz istasyonları kullanılarak elde ediliyor ve hassas değil. Bu tip uygulamalar için gerçek GPS şart.

Adsız dedi ki...

Süper program..
Özellikle arabayla gezintiye çıkıldığında "acaba nerelere gittik" diye bakmak için ideal.

Tek kusuru, açık olduğu sürece ciddi enerji harcamasıdır.. Ben 2 saatte 100% pili bitirdim makinemde..

Adsız dedi ki...

No data is available for this device

dediklerini yaptım fakat böyle bi sonuç veriyo,mhtemel hata nedir bilgi verirsen sevinirim teşekkürler

Adsız dedi ki...

Sayın Mustafa Tan bey, appstore da bı uygulama gördum powersearch adında harita üzerinde yön a b boktaları arasında yön çizebiliyor Turkiye içinde bilgilerinize sunarım.

Mustafa Tan dedi ki...

Teşekkürler.

Ben de bu uygulamayı inceliyordum bu aralar. Gayet başarılı, yakında bir yazı da yazmayı düşünüyorum.

M.E. dedi ki...

Merhabalar Programı kurdum inceledim testlerini yaptım, bunun yanında iphone'a BackGrounder kurarak otomatik çalıştırmasını sağladım. Fakat program otomatik çalışsa bile belirdiğimiz süre içerisinde herhangi bir bilgi göndermiyor mlsf. Ancak biz programı manual olarak açtığımızda veri gönderiyor ve InstaMapper.com adresinden görebiliyoruz. Acaba bir püf noktası varda bizmi beceremiyoruz??

Adsız dedi ki...

Mustafa bey iphone 3G kullaniyorum(turkcellden aldim) haritada ve powersearch adli uygulamada eskiden isaretlememe ragmen artik yerimi harita uzerinde isaretlemiyor. Bunun nedeni ne olabilir? Tesekkurler.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Settings (Ayarlar) -> Location Services (Konum Servisleri) seçeneğini yanlışlıkla kapatmış olabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Öncelikle çalışma ve gayretlerinizden dolayı tabiki bunlarla da bizi aydınlattığınız için çok teşekkürederim. Anladığımkadarı ile iPhone 3G GPS özelliğini kullanırken uyduların konumunu, bulunduğmuz harita noktası için ise internet bağlantısını kullanmakta. Peki ben bilgisayarımdaki seyir programını(gps bağlantısı gerektiren-haritaların kayıtlı olduğu)iPhone ile senkronize bir şekilde nasıl kullanabilirim yada böyle bir praogram var mı?

debra morgan dedi ki...

Merhaba,
Bu Bayan Debra Morgan, özel bir kredi borç veren herhangi bir mali yardıma ihtiyacı herkes için bir mali fırsat açmak olan genel kamuoyunu bilgilendirmektir. Biz açık ve anlaşılır terimler ve durumu altında bir bireyler, firmalar ve şirketler% 2 faiz oranı kredi vermek. e-posta ile bugün bize: (Morgandebra816@gmail.com)

t