17 Ekim 2008 Cuma

iPhone ile Japonca öğrenin!

iPhone üzerinde oyun ve iş uygulamalarının yanısıra, gün geçtikçe sayıları artan yabancı dil öğrenmeye ya da çeviriye yönelik uygulamalar da dikkati çekiyor. Şimdi sizinle paylaşmak istediğim uygulama beni üniversite yıllarımdaki Japonca derslerime geri götürdü! Japonca’da 3 ana alfabe var, bunlardan en önce Hiragana adlı temel alfabeyi öğrenmeye başlarsınız. Her harf sembolü bir heceyi temsil ediyor. (Daha fazla bilgi için bakınız)

Tüm bu sembolleri ezberlemeniz gerekli! Bunun için de iPhone’daki (alfabe ile aynı isimli) “Hiragana” adlı uygulama imdadınıza yetişiyor. Program size sırayla ya da rastgele olarak Hiragana alfabesindeki sembolleri gösterip ilgili heceyi saklayarak ezber çalışmanızda size yardımcı oluyor.



Elinizle ekrana dokunup kartı sağa ya da sola iterek bir sonrakine ya da öncekine çevirebilirsiniz. Gördüğünüz sembolün hangi hece olduğunu görmek için de ekrana çift basarsanız aşağıdaki gibi kartın tümü gözüküyor:



Görüyoruz ki bu sembol “ma” hecesi imiş... bu şekilde ezber çalışmanızı yapabilirsiniz. Böylece Hiragana alfabesini ezberleme işini keyifli bir oyun haline getirebilirsiniz! Sol alt köşedeki ok işaretine basarak sembollerin rastgele ya da sırayla gelmesini ayarlıyorsunuz.

Eğer bazı sembolleri artık ezberlemiş durumdaysanız ve onları çalışmak istemiyorsanız, tek yapmanız gereken sol üst köşedeki kırmızı çarpıya basmak. O kart artık gözükmeyecektir. Bu iş için ayrıca bir de yönetim modülü var. Oradan daha detaylı ayarlama yapabilirsiniz. Sağ alt köşedeki yuvarlak “i” işaretine tıklayarak buraya erişebilirsiniz:



Bu ayar ekranında tek tek kartları kaldırabilir, daha sonra hepsini geri istediğinizde “Include all cards” seçeneğine basabilirsiniz. Sağ üst köşedeki mavi “Done” düğmesi ile programa geri dönersiniz.

Benim uygulamayı beğenmemin sebebi özellikle görsel olarak çok güzel olması ve kullanımının da iPhone özelliklerinden faydalanılarak çok kolay ve keyifli yapılmış olması. Japonca öğrenmekte olan (ya da benim gibi unutmamaya çalışan) herkese tavsiye ederim!

Hiragana uygulamasının App Store’daki fiyatı 3.99$. The Evil Boss tarafından yayınlanıyor. “Education” yani Eğitim kategorisinde bulabilirsiniz. Bu ya da benzer uygulamaları kullananlar varsa yorumlarınızı beklerim.

0 comments:

t