22 Ekim 2008 Çarşamba

Lale Yazılımdan Hızlı Arama Uygulamaları

iPhone için Türkçe uygulamalar geliştiren yazılım firması sayısında bu aralar ufaktan da olsa artış var. Lale Yazılım ismindeki yerli bir firmamız 3 adet iPhone uygulaması (Babam, Sevgilim ve Annem) ile App Store'daki yerini almış. Biribirine benzer diyorum çünkü 3 uygulama da seçtiğimiz bir numarayı tek dokunuşla aramımızı sağlıyor. Aralarındaki tek fark ise ikonlarının ve adlarının farklı olması. Ücretsiz olduğu için aşağıda sadece Babam uygulamasını detaylı incelemeye çalıştık ama diğer uygulamalar da aynı şekilde kullanılıyor.

Babam uygulamasını ilk çalıştırdığımızda karşımıza bir kalp çıkıyor ve bu kalbe tıkladığımızda Adres Defterimiz (Contacts) açılıyor. Normalde uygulamanın adına uygun olacak şekilde babamızın numarasını seçebiliriz fakat en mantıklısı en sık aradığımız bir numarayı seçmek.



Numaramızı seçtikten sonra aşağıdaki gibi Babam uygulaması seçtiğimiz numaraya atanmış oluyor.



Fakat uygulamayı çalıştırdığımızda atadığımız numaranın hızlıca aranması için yukarıdak ekranda da yazdığı gibi Settings (Ayarlar) ekranında "Çağrı aktif" seçeneğini "ON" konumuna getirmemiz gerekiyor.



Atadığımız numarayı değiştirmek istediğimizde "Çağrı aktif" seçeneğini "OFF" konumuna getirip uygulamayı tekrar başlatmamız yeterli oluyor.

Uygulama çok basit ama hızlı arama ihtiyacı olanların talebini karşılayacaktır.

App Store'daki diğer uygulamalar ile karşılaştırınca Babam uygulaması çok sıradan kalıyor. Fakat yine de Lale Yazılımı bu girişimlerinden dolayı hem tebrik etmek hem de desteklemek gerekiyor. Umarım daha güzel, daha çok özelliği olan uygulamalar da geliştirirler.

Bu arada uygulamaların açıklama bölümünde "Arkadaşım" isminde bir uygulamadan daha bahsedilmiş fakat App Store'da böyle bir uygulama bulamadım. Muhtemelen uygulama adında Türkçemize has özel bir karakter olan "ş" harfini kullandıkları için gözükmüyor.

2 comments:

rabarba dedi ki...

Türkiyeden de bu yönde yazılımların üretiliyor oluşu ümit verici. Ama neden tek bir programcık içinde arkadaşım, annem, babam vs vs daha kompakt bi şekilde kongigüre edilmemiş ki. Ve sanırım biraz daha arayüzü lezzetli ve diğer uygulamalardan aşağı kalmayacak etkileşimli tasarımlar yapmak lazım.

Yinde emeği geçenlerin ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Nedeni cok basit, cunku her birini ayri bir sekilde satiyorlar. Ayrica bu uygulama gibi 10 tane daha var. sift birseyyaptik demek icin yapmislar.

t