23 Kasım 2008 Pazar

Ace Tennis Online

Hayatımda hiç tenis oynamadım ama çocukluk yıllarıma damgasını vuran TRT sayesinde, o zamanın seri başları olan Boris Becker, Monica Seles, vs. gibi sporcuları izleye izleye tenisi çok sevdim. Bu aralarda da denk geldikçe Federer'i izler oldum. Geçen hafta da App Store'da Ace Tennis Online'a denk gelince hemen indirmeden edemedim.



Öncelikle şunu belirtmeliyim ki geliştiricileri müthiş bir uygulama yapmış. Açıkçası 0.99$'lık fiyatını göre bu kadar gerçekçi ve zevkli bir uygulama beklemiyordum. Ace Tennis Online, adından da anlışılacağı üzere aslında internet üzerinden diğer rakiplerle oynayabilmemiz için geliştirilmiş. App Store'da binlerce oyun olmasına rağmen internet üzerinden multiplayer desteği olan oyun sayısının azlığı göz önünden bulundurulunca, Ace Tennis Online'ın değeri daha iyi anlaşılıyor.

Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda öncelikle ana menüden "Profile/Options" 'ı seçerek bazı temel ayarlarımızı yapıyoruz. Öncelikle "Info" sekmesinde kendimize bir isim (Nick) belirliyoruz. Ülke olarak Türkiye çıkmadığı için Country ayarını değiştirmemize gerek olmuyor.



"Options" sekmesinde ise sesle ilgi ayarları, "Controls" sekmesinde de oyun kontrolleri ile ilgili ayarları yapıyoruz.

Ana menüdeki "Play vs. Computer" seçeneğini kullanarak bilgisayara karşı da oynayabiliyoruz. İnternet üzerinden başkalarıyla oynamadan evvel bu menüden pratik yapılmasını şiddetle öneriyorum. :) Özellikle oyunun püf noktalarını ve temel kontrollerini öğrenmek için de bu menüdeki "Tutorial" çok faydalı oluyor.



Oyunun kontrolleri aslında çok kolay. Ekrana dokunarak oyuncumuzun gideceği yeri, cihazı sağa, sola yatırarak topun gideceği yeri belirliyoruz. Aşırma bir vuruş yapmak istersek de cihazımızı geriye doğru, kesme atmak için de ileriye doğru yatıyoruz. Bu kontrollerin oyunda aktif olmasını istemiyorsak da Options -> Controls menüsünden "Disable tilt controls" seçeneğini aktif hale getiriyoruz.



Bilgisayara karşı bir süre oynadıktan sonra kontrollere kolayca alışılıyor. Zaten oyunun atmosferi çok gerçekçi olduğundan, zevkle oyuna kaptırıyor insan kendini. Özellikle hakemlerin hata yaptığımızda veya top dışarı çıktığında bağrışmaları çok gerçekçi bir hava veriyor.



Oyunu internet üzerinden oynamak için de ana menüdeki "Play Multiplayer" seçeneğine tıklıyoruz ve ardından gelen ekrandaki seçenekleri kullanarak hangi tipteki oyuncular ile oynayacağımıza karar veriyoruz. Ben benzer puandaki oyuncularla oynayabilmek için genelde "Similiar game score" seçeneğini işaretliyorum. Ülke listesinde Türkiye olmadığı için "Same country" seçeneği bizim için pek bir anlam ifade etmiyor. Bu ekranda işimiz bitince sağ üst köşedeki "Continue" seçeneğine tıklıyoruz.



Ardından gelen "Multiplayer" ekranında da hızlıca oyun oynayabilmek için "Automatic Match-Making" seçeneğine tıklıyoruz ve sistem bize otomatik olarak bir rakip ayarlıyor. Rakip bulunduğunda dikkat etmemiz gereken en önemli şey rakibimizin ve bizim ping değerlerimiz. İki rakip arasındaki ping değerinin çok fazla olması veya bir oyuncunun ping değerinin 500'ün üzerinde olması durumunda internet üzerinden oyun oynamak hiç zevkli olmuyor. Çünkü lag diye tabir edilen takılmalar oluyor.



Dolayısıyla ben genelde bağlantı (connection) normal veya hızlı (fast) olduğunda "Ready To Play" seçeneğine tıklıyorum. Bazen de başkalarından bize maç daveti geliyor ve kabul etmek için popup ekranında "Join"seçeneğine tıklamak gerekiyor.



Ben bu aralar yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi sitemizi yurt dışında başarıyla temsil etmeye çalışıyorum. Fakat millet acayip usta olduğu için genelde yeniliyorum. :) Deli gibi "Ace" atanından, süper kesme vuruş yapanlarına kadar epey usta oyuncuya denk geldiğimi söylemeliyim.

Merak edenler için ben genelde Wi-Fi üzerinden oynuyorum ve düşük pingli rakip bulduktan sonra lag sıkıntısı pek olmuyor. EDGE üzerinden de oynamayı başardım, lakin ping'im 500 civarında gezdiği için çok sağlıklı bir oyun olmadı açıkçası.

Eğer tenisi ve iPhone'da oyun oynamayı seviyorsanız bu Ace Tennis Online'ı mutlaka deneyin derim. Oynaması ve öğrenmesi kolay olduğu kadar bireysel yetenekleri ön plana çıkartacak kadar detaylı kontrolleri olan bir oyun Ace Tennis Online.


0 comments:

t