10 Kasım 2008 Pazartesi

Discover İle Dosya Paylaşımı

Discover wifi üzerinden dosya transferi yapmanızı sağlayan ücretsiz bir iPhone uygulaması. Discover ile dosyalarınızı aynı wifi içerisindeki diğer iPhonelar ile ve bilgisayarlar ile paylaşabiliyorsunuz. Böylece IP adreslerini bulmak ve ara yazılımlar kullanmanıza gerek kalmıyor. Discover sizin için tüm bu işleri görsel bir hale getirmiş. Ayrıca Discover ile dosyalarınız üzerinde basit işlemleri de yapabiliyorsunuz. Bunlar arasında dosya isimleri değiştirme, klasör yaratma, dosyaları gösterme ve dosyaları arama da var.


Ana sayfamızın en alt kısmında seçenekler, orta kısımda ise ana klasörde bulunan dizinler bulunuyor. Şimdi sırası ile yapabileceklerimize göz atalım.



En alt kısımda solda bulunan kırmızı noktaya tıkladığımızda genel bilgiler ile birlikte telefonunumuzda bulunan boş disk alanı bilgisine ulaşıyoruz. Dizinlerin isimlerinin sol kısmında ki küçük oklara tıkladığımızda ise dizin ile ilgili yapabileceğimiz seçenekler geliyor. Bunlar sırası ile dizin ismi değiştirme (Rename), Dizin silme (Delete), Dizin/Dosya yerini değiştirme (Move), Yeni dizin yaratma(New Directory), Dosyaların gösterme(View) ve Çıkış(Cancel). En göze çarpan konu Discover uygulamasının bir çok dosya formatını gösterebiliyor olması.


Bir güzel özelliğimiz de dosyaları arayabiliyor olmamız. Ana ekranın en alt sağ kısmında bulunan büyüteç işaretine tıkladığımızda üst kısımda arama için giriş yapabileceğimiz bir satır geliyor. Bu durumun en güzel yanı uzantılar ile aradığımıda bulunduğumuz klasördeki tüm aynı tipli dosyaları bulabiliyoruz. Örneğin JPG olarak arattığımızda tüm klasörlerdeki fotograflarımıza ulaşabiliyoruz.



Settings seçeneği ile bazı ayarları güncelleyebiliyoruz. Burada sisteme email adresimizi işleyebiliyoruz. Aynı zamanda her açılışta gelen bilgi ekranını kapatabiliyoruz. Ayrıca şifre koyma işlemini de buradan yapabiliyoruz. Bu kısım önemli çünkü şifre koymaz iseniz diğer kullanıcılar telefonunuzda istedikleri gibi gezip dosyalarınızı alabiliyorlar. Son olarak ise Yardım(Help) bölümünden bazı bilgilere ulaşabiliyoruz.






Şimdi gelelim Discover programının asıl yapabildiklerine. Wifi ile bağlantınız olduğunda Discover bilgisayarınız ve diğer iPhonelar ile dosya alışverişi yapabiliyor. Wifi bağlantınız kurulduğunda sol alt kısımda bulunan kırmızı nokta yeşile dönüyor. Orta kısımdaki browse tuşuna bastığımızda içinde bulunduğumuz wifi ağındaki diğer discover kullanıcılarını görebiliyoruz. İsimlere tıkladığınızda ise klasörler arasında gezip dosyaları kendinize alabiliyorsunuz. Bunun için gene resmin yanındaki ok tuşuna basmanız yeterli.



Yeşil butona bastığımızda ise size bir likt yaratıyor. Örneğin benim için "http://10.10.7.160:8888/" Bu linki bilgisayarınızın tarayıcısında (explorer, firefox vb..) açabiliyorsunuz. Bu durumda ise kendi bilgisayarınızdan iphone'a istediğiniz dosyaları atabiliyorsunuz. İsterseniz geri de alabilirsiniz. Bu durumda telefonunuzu bir disk küçük dosyalar için bir disk gibi kullanabilirsiniz. Bunları yapabilmek için discover uygulamasının üzerine tıklanmış ve açık olması gerekiyor. Aksi halde insanlar sizi göremiyor ve linkiniz de çalışmıyor.

Discover programını Appstore'dan ücretsiz indirebilirsiniz.

17 comments:

me iphone dedi ki...

denedim kullanıyorum hakkaten güzel bir uygulama ayrıca itunes da bedeva kullanmanızı tavsiye ederim ayrıca youtube dan "map a network" yazarsanız oradan bağlantı nasıl yapılır görsel olarak görebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

selamlar bende yukledim iphone'a bilgisayarada bi program yuklemem gerekiyormu

hakan dedi ki...

merhaba,

program sayesinde cihazım ve pc arasında bağlantı kurdum fotoğraf göndermeme rağmen cihazımda bir türlü word dosyasını görüntüleyemiyorum yardımcı olursanız sevinirim...

Cem Tonguç dedi ki...

Selamlar;
Başka bir program yüklemenize gerek yok.

Hakan selamlar,
biaz detay vertebilir misin? Dosya telefonunda gözüküyor ve tıklayamıyor musun?

hakan dedi ki...

cem merhaba,

word olan dosyayı pc den iphona upload ediyorum ve görüyorum, fakat tıkladığımda dosya ya okunamıyor diyor yada password ile ilgili bişeyler diyor...

Cem Tonguç dedi ki...

Selam
Security kısmındaki sifre kısmını doldurmuşmuydun?
hatayı kopyalama şansın var mı?

hakan dedi ki...

merhaba,

evet oraya kullanıcı ve şifre girdim, ama dosyanın açılımıyla ilgisi varmıdır...
direk word dosyasını görmemem normalmi peki

hakan dedi ki...

sevgili cem,

işin ilginç yanı excel de olan bir dosyayı attığımda problem olmadı ama bir türlü içinde banka bilgilerimin olduğu word dosyayı açmıyor çok acaip...

Cem Tonguç dedi ki...

Selamlar;
şifreli bir dosya olabilir mi?

me iphone dedi ki...

ben size word dosyanını pop3 desteği sağlayan bir mail adresinize gönderip telefonunuzdan açmanızı tavsiye ederim eğer orada açılıyorsa demek ki discovery progarmında problem var yok eğer açılmıyorsa problem başkadır o zman başka çözüm yolları düşünmek gerekir.

me iphone dedi ki...

aklıma geldi siz sanırım programdaki ip numarasını alıp internet browserınızda açıp dosyaları oradan atmaya çalışıyorsunuz maalesef oradan olmaz netword kurmanız gerekir.

hilal dedi ki...

selamlar...bende i phone 3G var ama bilgisayara yukledigim i tunes 8.0 i phone la baglanti problemi yasiyorum. i phone baglanti kablosunu laptop a taktigimda "i tunes was unable to load dataclass information from sync service" uyarisi veriyor..bilgisayar i phone u bulamiyor naptimsa duzeltemedim hicbirsey yukleyemedim telefone henuz bilgisayardan..yardimci olursaniz cok sevinecegim..tesekkurler

hakan dedi ki...

hilal merhaba,

itunes programını doğru yüklediğine eminmisin, çünkü onu tam yükleyemediysen bir connect kuramaz iphone ile, apple sitesinden yeniden yüklemeyi bi denesen..

hilal dedi ki...

merhaba hakan bey

evet bircokkez silip tekrar yukledim ama sonuc yine ayni... hep ayni uyariyi veriyor "i tunes was unable to load dataclass information from sync service".....benim laptop
Windows XP Professional HP 2004 model.. acaba bilgisayar yeni itunes 8.0 i kaldiramiyormu?i tunes 7.2 i yuklemek istedim ama yeni version yulenince onuda kabul etmedi...yardiminiz icin tesekkurler

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Bende tüm adımları uyguladım bir kaç dosya attım ama bi süre bilgisayarı kullandıktan sonra iPhone a bağlanamıyorum. Bilgisayarı yeniden başlatıp açarsam ancak bağlantı kurabiliyorum tekrar. Sürekli restart da haliyle zor oluyor. Bunun bir çözümü yok mudur?
Şimdiden saolun...

ÇAP MiMARLIK dedi ki...

selamlar...
programı indirdim ama açınca beyaz bir ekran donup kalıyor
bir kaç kez silip yükledim telefonu açtım kapadım ama bir türlü düzelmedi.. ne yapmam gereken hakkında fikri olan var mı?

Adsız dedi ki...

merhaba..
aynı beyaz ekran donmasını bende yaşıyorum ilk yukledim ve çalıştırdım gayet guzeldi programın kullanım kolaylığı yalan yok ama şimdi çalışmıyor tekrar kaldırıp yukledim yine açılışta beyaz ekran dondu kaldı ..tavsiyem bu sorunun cevabını öğrenmeden içine veri atmayın yoksa bakın kaldık işte lütfen bilen biri yardımcı olsun

t