11 Kasım 2008 Salı

Goller iPhone'da

GÜNCELLEME (17/04/2009) : Aşağıdaki servisin Turkcell Süper Lig ismiyle App Store uygulaması yayınlandı. Bu linkte detaylı bilgi bulabilirsiniz.

GSM operatörleri tarafından sunulan mevcut servisler genelde MMS ve WAP desteği olan klasik cep telefonları için geliştirildiği için maalesef bir çoğu iPhone'da çalışmamaktadır. iPhone'un bu açığı her ne kadar App Store ile kapansa da, Türkiye'de App Store için yazılım geliştirme daha başlangıç aşamasında olduğu için, iPhone kullanıcıları bazı güzel servislerden mahrum kalmaktadırlar.

Geçenlerde bir arkadaşım Turkcell'in en popüler servislerinden biri olan Goller Cepte'nin iPhone'da da çalıştığını söyleyince açıkçası çok şaşırdım ve hemen "Tecrübe etmedeğimiz hiç bir konuyu blogumuzda paylaşmıyoruz" ilkemizden yola çıkarak Goller Cepte servisine abone oldum. Şansıma ki tam da Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesi abone olmuşum, bu yazı için bol bol ekran görüntüsü elde ettim :)



Öncelikle abonelik işleminden bir farklılık olmadığını belirtmeliyim. Aynı klasik cep telefonlarında olduğu gibi 4515'e "GOL TAKIMADI" mesajını göndererek aboneliğimizi başlatıyoruz. Ben de benzer bir şekilde aboneliğimi yaptım ve maç günü bir yandan derbiyi izlerken bir yandan da gollerin iPhone'uma gelmesini bekledim.

İlk golden bir süre sonra SMS mesajı olarak yukarıdaki (sağda) ekran görüntüsündeki gibi bir url adresi geldi. Bu adrese tıkladığımda da hemen Safari açıldı ve iPhone'un video oynatıcısı devreye girdi ve videoyu yüklemeye başladı. Golün video'su iPhone'un desteklediği MPEG-4 formatında kaydedildiği için de sorunsuz izleyebildim.


Yaklaşık 500Kb. büyüklüğündeki ilk golü EDGE üzerinden izledim. İkinci golü de acaba izin verecek mi diye merak ederekten Wi-Fi üzerinden izlemeyi denedim ve Wi-Fi üzerinden de sorunsuzca çalıştığını gördüm.



Araştırdığım kadarı ile iPhone gibi MMS veya WAP Push desteği olmayan cihazlar için gol video'ları özel hazırlanıyormuş. Tabii abonede hangi cihazın olduğunun tespiti için de arada bir kontrol yapılıyormuş. Dolayısıyla sık sık SIM kartını bir iPhone'da, bir klasik cep telefonunda kullananlara (özellikle kopya IMEI kullananlara) bu tip servisleri tavsiye etmiyorum. Çünkü gol linki gönderilmeden hemen evvel abonede hangi cihaz olduğu kontrol edilmediği için, o an iPhone'da iken Nokia'ya göre ayarlanmış bir video linki alabilir ama izleyemezsiniz. Bir de bu tip servisler zaten ücretlendirildiği için, EDGE üzerinden indirilen video datası ayrıca ücretlendirilmiyormuş, dolayısıyla aylık 100MB veya 3GB gibi sınırlı data tarifeleri olanların limitlerinden düşülmüyormuş.

Bu servisin en dezavantajlı tarafı ise videoların web tabanlı olması nedeniyle her izlemek istediğimizde tekrardan indirmek zorunda kalmamız. Özellikle EDGE üzerinden indirmek Wi-Fi'ya göre yavaş olduğu için her seferinde videonun indirilmesini beklemek sıkıcı olabiliyor. ama Wi-Fi üzerinden hızlıca indirebildiğimiz için çok sorun olmuyor. Aslında bir App Store uygulaması olsaydı ne güzel olurdu, ilk kez indirdiğimizde video cihazımıza kayıt olur, hızlıca istediğimiz zaman internete bağlanmadan izleyebilirdik.

5 comments:

BachJan dedi ki...

bu yazıyı Turkcell VAS departmanın da çalışan birine mi yazdırdınız? kullanılan terimler, dil anlatım pek sadece bir kullanıcının yazacağı şekilde değilde sanki işin bir profesyoneli tarafından yazılmış gibi.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Hayır. Bizzat ben yazdım :)

Blogumuzda asla başkasına ait yazılar kullanmıyoruz. Kullandığımız zaman da zaten kaynak gösteriyoruz.

Profesyonelce yazmışsak ne mutlu bize :)

Adsız dedi ki...

peki bu servisten, herhangi bir ücret aliniyor mu acaba?

Adsız dedi ki...

resimdeki turkcell mesajini okumamistim, simdi gördüm. :) yine de tesekkürler :)

Mustafa Tan dedi ki...

Evet alınıyor. İlk ekran görüntüsünde (soldaki) var aslında bu bilgi. Abone olunduğu sürece haftada 5 kısa mesaj veya 10 kontörlük bir abonelik ücreti mevcut.

t