9 Kasım 2008 Pazar

iPhone'unuzu Flüte Dönüştürün - Ocarina

Açıkça itiraf etmeliyimki şu ana kadar dinlemek dışında müzikle hiç bir ilgim olmadı. Ortaokul ve lisedeki müzik derslerimden, hiç bir enstrüman çalmadan nasıl geçtiğimi açıkça ben bile bilmiyorum. Fakat müzik enstrümanları konusundaki cahilliğime rağmen bugün www.iphonedo.com'da videosuna denk geldiğim Ocarina uygulamasını tanıtmadan edemedim.


SMule: Ocarina [Stairway] from SonicMule, Inc. on Vimeo.

Yukarıdaki videoda da izlediğiniz gibi iPhone için enteresan uygulamalar geliştiren SMule firması, İtalyanların geleneksel bir çalgısı olan ve Ocarina diye bilenen 8 delikli flütü iPhone'a taşımış.



App Store'da 0.99$'a satılan Ocarina'nın kullanımı oldukça kolay. Uygulamayı açtığımızda karşımıza 4 adet daire çıkıyor. Bu daireler aslında orijinal flütteki delikleri temsil ediyor ve dairelere farklı kombinasyonlarda dokunarak farklı notalar elde ediyoruz.



Flüt sesini duyabilmek için de kulaklığımızdaki veya cihazımın sağ alt köşesindeki mikrofana üflememiz gerekiyor. Zaten uygulamanın nasıl kullanılacağı kendi sitesinde çok güzel anlatılmış.

Uygulamada beni en çok etkileyen taraf ise yaptığımız melodileri internet üzerinden paylaşabiliyor ve diğer kullanıcılarının paylaştığı melodileri dinleyebiliyor ve izleyebiliyor olmamız. İzleyebiliyoruz derken yazım hatası yapmadım çünkü gerçekten harika bir ışık gösterisi ile gerçek zamanlı diğer kullanıcılarının melodilerini dinleyebiliyoruz.



Tabii bunun için öncelikle ekranın en altında gizli bir şekilde bulunan ve sadece tıkladığımız zaman ortaya çıkan menüdeki dünya şekline tıklamamız gerekiyor. Bu ekranda, o an dünya üzerinde Ocarina çalanların tamamı nokta şeklindeki ışıklar ile gösteriliyor ve rastgele bir tanesinin melodisi çalınıyor. Tabii ki çaldığı melodiyi internette paylaşmak istemeyenler Ayarlar (i) ekranından "share your melodies" seçeneğini "OFF" yaparak paylaşımı engelliyebiliyorlar.

Bence Ocarina, iPhone'un telefondan öte bir cihaz olduğunun güzel göstergelerinden bir tanesi. Eğer üflemeli çalgılara merakınız var ise Ocarina uygulamasını kesinlikle tavsiye ederim. Aşağıdaki diğer bir videoda daha Ocarina'nın nasıl kullanılacağı yakın çekim anlatılmış.


SMule: Ocarina [Zeldarian] from SonicMule, Inc. on Vimeo.

0 comments:

t