12 Kasım 2008 Çarşamba

iStellar ile Yıldızlar Elimizin Altında

Herhalde çocukken herkesin içinden, teleskopla yıldızları, gezegenleri izleyen gökbilimcilerden biri olmak mutlaka geçmiştir. Ben de bir zamanlar heves edip bir teleskop alayım ve amatör olarak bu işle uğraşayım istedim. Lakin kaliteli ve güçlü bir teleskop'un fiyatını ve ağırlığını öğrenince hemen hevesim kırıldı. Bir de iyi bir görüş için şehir ışıklarından uzakta bir yerde gözlem yapılması gerektiğini öğrenince, apartmanda yaşayan biri olarak evimin balkonunun bu işe pek uygun olmadığına karar verdim :)

Fakat içinde benim gibi küçük de olsa gökbilimcilik ruhu olan ya da bu işle profesyonel olarak uğraşan iPhone sahiplerinin, geçenlerde Gokbilim Dergisi'nin web sitesinde tanıtım yazısı yayınlanan iStellar isimli uygulamaya bir göz atmasında fayda var.



iStellar, aslında bir nevi yıldız haritası uygulaması. Lakin epey bir özelliği mevcut. Örneğin beşbinden fazla yıldızın bilgisini içeriyor. Uygulama App Store'da 8.99$'a satıldığı için açıkçası paraya kıyıp satın alamadım. Fakat iStellar, http://www.gokbilim.com/dergi/?p=404 adresinde işin uzmanları tarafından detaylı bir şekilde, bir çok ekran görüntüsü ile tanıtıldığı için de pek de gerek olmadı açıkçası. Yıldızları seviyorsanız bu tanıtım yazısına mutlaka bir göz atın derim.

Bakalım iPhone'da daha ne uygulamalar göreceğiz. Bir de Mars ile alakalı uygulama olsa hiç de fena olmaz :)

0 comments:

t