3 Aralık 2008 Çarşamba

Amazon Mobile ve Fotoğraftan Ürün Tanıma Teknolojisi

Herhalde dünyaca ünlü online alışveriş sitesi Amazon.com'u bilmeyen yoktur. Her ne kadar Amerika'da popüler olsa da, bildiğim kadarı ile ülkemizde de epey bir kişi ,özellikle kitap siparişi vermek için amazon.com'u kullanıyor. Amazon.com'un uzun bir süredir iPhone için optimize edilmiş bir web sayfası olsa da native bir App Store uygulaması bulunmuyordur. Ben de dahil olmak üzere bir çok kişi açıkçası "Neden Amazon'un bir App Store uygulaması yok ki" diye kendi kendimize sorguluyorduk.



Fakat bugün, Amazon.com'un 30 Kasım'da App Store'a sürdüğü Amazon Mobile ismindeki uygulamasını inceleyince neden bu kadar beklediklerini anladım. Meğerse "Remembers" ismini verdikleri, fotoğrafını çekip yolladığımız herhangi bir ürünü tanıyıp Amazon.com'daki fiyat, yorum, detay, vs. bilgisini getiren servisi geliştirmeye uğraşıyorlarmış. Evet yanlış duymadınız :) Amazon Mobile, bizzat test ettiğim ve aşağıdaki ekran görüntülerinde yer alan 3 adet ürünü direk tanıdı.

Uygulamanın kullanımı da oldukça basit. Öncelikle amazon.com hesabımızla giriş yapıyoruz. Ardından da "Remembers" menüsüne geçiş yapıp sağ üst köşedeki fotoğraf simgesini kullanarak bulunmasını istediğimiz ürünün resmini çekip yolluyoruz.



Her yolladığımız resimden yaklaşık bir dakika sonra sonuçlar geliyor. Yukarıdaki örnekte olduğu gibi iPhone 2G, HTC Google G1 ve AverMedia TV Card olmak üzere üç adet ürünün resmini çekip yolladım. Uygulama G1 hariç diğer iki ürünü direk stoklarında buldu. G1'i bulamaması doğaldı çünkü Amazon.com'da satılmıyordu. Bun yerine de bir adet G1 aksesuarı (telefon kılıfı) önerdi.



Bu yazıyı okuyanlarımızdan bazılarının aklına hemen "Fotoğraf tanıtmak için niye bu kadar uğraşmışlar, barkod okumak daha kolay değil mi?" sorusu gelebilir. Maalesef iPhone, kamerası 2 megapiksel olduğu için, ülkemizde de yaygın olarak kullanılan tek boyutlu barkod'ları okuyamıyor. Muhtemelen Amazon da sırf bu yüzden fotoğraf tanıma üzerine yoğunlaştı.

Halbuki Google Telefonu diye bilenen Android tabanlı HTC G1, üzerinde 3 megapikse bir kamera olduğu için aşağıdaki ekran görüntüsünde de olduğu gibi barkodları kolayca okuyabiliyor. Örneğin Android Market'taki en popüler uygulamaların başında gelen Barcode Scanner'ı kullanarak AverMedia TV Card'ın barkodunu G1 ile okuttuğumda, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi hemen ürünün kodunu buldu.



Zaten ürün kodu tespit edildi mi ondan sonra ürün hakkındaki detaylara ulaşmak çok kolay. Gördüğünüz gibi farklılık yaratmayı pazarlama stratejilerinin birinci hedefi haline getirmiş firmalara, iPhone'un kamerasının yetersiz olması engel teşkil etmiyor. Hep dendiği gibi "iPhone'da yapılabilecekler, hayal gücümüz ile sınırlı".

Maalesef Amazon Mobile, Shazam ve Last.fm uygulamalarında da olduğu Türkiye'deki App Store'da yer almıyor ve sadece US Store'dan indirilebiliyor. Dolayısıyla US Store'a kayıtlı bir Apple ID'si olmayanlar Amazon Mobile uygulamasını indiremeyecekler.

4 comments:

Adsız dedi ki...

app.store'da arattım ama bulamadım.. adı farklı mı programın?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Yazının sonunda da belirttiğim gibi uygulama sadece US Store'da var ve sadece Apple ID'niz US Store'dan alınma ise download'a izin veriyor.

Ben bir US diğer Turkey Store'dan alınma iki adet Apple ID kullandığım için indirebiliyorum her uygulamayı.

aritmetiktahmin dedi ki...

Turkiyeden apple id si olan biri us apple id alabilir mi? Evet ise ne yapmak gerekir.

Mustafa Tan dedi ki...

Evet. istediğiniz kadar farklı ülkelerden id alabilirsiniz.

Bu linkteki yönergeyi izleyerek alabilirsiniz. Fakat adres bilgisini girerken Amerika'dan bir adres (zip, eyalet ve şehir uyumlu olmalı) girmelisiniz.

t