18 Aralık 2008 Perşembe

iPhone'daki Videoları Televizyonda İzleyin

Bir önceki MediaCoder ile Kolayca Altyazılı Video Hazırlayın başlıklı yazımızda, iPhone için nasıl kolayca video hazırlayabileceğimizi paylaşmıştık. Hazır video işlerine bulaşmışken de, bu videoları iPhone'umuzu kullanarak televizyona nasıl aktarabileceğimizi paylaşalım istedik. Malum evdeyken ve müsait bir büyük ekran televizyon varken güzelim filmleri ufacık bir ekranda izlemek çok anlamlı değil.

Açıkçası ilk başta bu basit bir kablo ile iPhone'umu istediğim bir televizyona bağlayabileceğimi düşünmüştüm ama yanılmışım. Şöyle ki bu iş için öncelikle herhangi bir Apple Satış noktasından veya internetten kolaylıkla bulabileceğimiz Component AV Cable isimli kablodan almak gerekiyor. (Bu linkte kablo hakkında detaylı bilgi mevcut.)



Lakin bu kablo Apple ürünü olduğu için yaklaşık 130YTL'ye satılıyor. Apple Component AV Kablosunun 3 adet görüntü, 2 adet ses, bir adet de şarj için USB çıkışı bulunuyor. Kutusundan bir de USB adaptör çıkıyor.

Çoğu klasik televizyonda komposit (scart yuvalı) giriş olmasına rağmen komponent girişler genelde sadece plasma ve LCD televizyonlarda bulunduğu için bu kablo her televizyonda işe yaramıyor. Dolayısıyla bu kabloyu almadan evvel televizyonumuzda komponent giriş olup olmadığını, aşağıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi kontrol etmemiz gerekiyor.



Komposit ile Komponent girişler biribirine çok karıştırılıyor. Bu yüzden komponent kablolarda kırmızı, yeşil ve mavi renk kodları kullanılıyor, kompositte ise sarı renk. Ses girişlerinde de kırmızı ve beyaz renkler kullanılıyor. (Komposit-scart çevirici adaptörlerde sarı, kırmızı ve beyaz renkli girişler bulunmasının nedeni de budur.)



iPhone'umuzu komponent girişleri olan televizyonumuza bağladıktan sonra, yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Türkiye ve bir çok Avrupa ülkesinde kullanılan "TV Sinyal" ayarını, "Ayarlar -> iPod" menüsünden PAL'e çeviriyoruz. Tüm kabloları da doğru bir şekilde taktıysak YouTube videoları da dahil olmak üzere cihazımızdaki tüm videoları aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi komponent girişleri bulunan televizyonumuza yansıtabiliyoruz.



Peki ya televizyonumuzda komponent girişleri yoksa ne yapıyoruz? Araştırdığım kadarı ile pek bir şey yapamıyoruz :( Sırf bunun için aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan komponent-scart adaptörden aldım ve bir türlü görüntüyü aktarmaya başaramadım eski televizyonuma.



Bununla da yetinmedim ve bir forumda gördüğüm Microsonic marka, çin malı, ucuz bir tv kablosunu da denedim. Gerçi kablonun çakma olduğu her halinden belli oluyordu :) iPhone'a takar takmaz ekranda "Bu aksesuar iPhone'da çalışmak üzere yapılmamıştır." mesajı çıktı ve bu kablo ile de görüntüyü aktaramadım.


GÜNCELLEME (18/12/2008) : Bir okuyucumuz, Apple'da benzer şekilde bir de Composite AV Cable da bulunduğunu paylaşmış. Ben dolaştığım mağazalarda görememiştim ama bu linki kullanarak internet üzerinden satın alabilirsiniz.



Bu arada Apple'ın Komposit kablosu da muhakkak çalışacaktır ama yine de tecrübe etmedeğimizi belirtmeliyim. Bizzat sadece Komponent kabloyu test edebildik. Eğer diğer kabloları da tecrübe eden arkadaşlar varsa ve yorumlarını paylaşırsa seviniriz.

5 comments:

Adsız dedi ki...

Merhaba Mustafa Bey,

iPhone için kompozit (composite) kablo da mevcuttur.

http://store.apple.com/us/product/MB129LL/B?n=ipodtouch2&fnode=MTY1NDA0OQ&mco=MjE0NTAzOA&s=topSellers

http://www.elmasepeti.com/product.php?pID=6860

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Bilgi için çok teşekkürler, uğradığım Apple Shop'larda denk gelmediğim için gözümden kaçmış.

Acaba sizin deneme fırsatınız oldu mu? Sorunsuzca çalışıyor mu?

Adsız dedi ki...

Üzgünüm, deneme fırsatım olmadı.

Apple Store'da görmüştüm. Yazınızı okuyunca paylaşmak istedim.

Berkay dedi ki...

Ben kompozite ve scart kullanıyorum yaklaşık 6 aydır.. gayet başarılı.. sadece video değil müzikleri de dinleyebiliyorsunuz. Ev sinema sistemine bağlarsanız güzel ses veriyor.. ancak apple store'lar çok pahalı satıyor bu aparatı..

Apple'dan bir HDMI kablo bekliyorum ben :)

Unknown dedi ki...

Ve sanırım yeni keşfettiğim iphoneveben.com cihazı farklılaştırmak için birebir

t