21 Aralık 2008 Pazar

iTunes İpuçları - I

Geçenlerde aylarda yaptığımız "Ne kadar zamandır iPhone kullanıyorsunuz?" başlıklı anketimizde, 522 katılımcının %50'si "0-2 ay" cevabını verdi. Bu da bizim, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların, iPhone ve iTunes ile ilgili temel bilgilere çok daha fazla ihtiyaç duyacağı sonucunu çıkarmamıza neden oldu.

Dolayısıyla bu aralar, eski iPhone kullanıcıları için bildik ama yeni kullanıcılar için önemli olabilecek konular ile ilgili daha fazla yazı yazmayı düşünüyoruz. Yeni kullanıcılar da en çok, iPhone'un ayrılmaz parçası olan iTunes ile ilgili sıkıntı yaşadığından, bu yazıda biraz iTunes ile ilgili temel bilgileri paylaşmak istedik. Fakat iTunes ile ilgili ipuçlarına geçmeden önce de, daha evvel iTunes ile ilgili yazdığımız bazı önemli yazıları da hatırlatmamızda fayda var:

Apple ID Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kredi Kartı ile Apple ID Oluşturma
Kredi Kartsız Apple ID Oluşturma
iTunes Ödeme Sorunu - Billing Problem
iTunes ile Ringtone Oluşturmak
iART ile Albüm Kapaklarını Eklemek

Yukarıdaki yazılarımız her ne kadar bir iPhone kullanıcısının çoğu temel ihtiyacını karşılasa da aşağıdaki ipuçları da faydalı olacaktır.

1) Apple ID hesap bilgilerimi nerden görebilir ve değiştirebilirim?

Kullanıcı adı mail adresimiz olan Apple ID ile iTunes Store'a giriş (Sign In) yaptığımızda, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi sağ üst köşede, mail adresimizin bulunduğu bir seçenek çıkar.


Büyütmek için resmin üzerine tıklayınız.

Mail adresimizin yer aldığı bu seçeneğe tıkladığımızda ise aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Apple ID'imize ait tüm hesap bilgilerini görüntüleyebileceğimiz ve değiştirebileceğimiz bir ekran karşımıza çıkar.


Büyütmek için resmin üzerine tıklayınız.

Hesap bilgileri ekranında bir çok seçenek bulunur. Bu seçeneklerin ne işe yaradıkları da kabaca aşağıdaki gibidir:

* Edit Account Info -> Şifre, güvenlik sorusu gibi bilgileri değiştirdiğimiz ekran.
* Edit Payment Information -> Kredi kart ve fatura adres bilgilerini değiştirdiğimiz ekran.
* Change Country -> iTunes Store'un bağlı olduğu ülkeyi değiştirdiğimiz ekran. (Not: Ülke değiştiğinde, kredi kartı ve adresler de o ülkeye ait olmalıdır.)
* Purchase History -> iTunes'tan daha evvel indirdiğimiz (ücretli veya ücretsiz) uygulamaların ya da müziklerin listelendiği ekran.
* Edit Nickname -> App Store'daki uygulamalara yorum (review) yaparken kullandığımız takma adını değiştirebildiğimiz ekran.
* Manage Reviews -> App Store'daki uygulamalara daha evvel yazdığımız yorumları (review) değiştirebildiğimiz ekran.

2) iPhone'umun ismini nasıl değiştirebilirim ?

iPhone'umuzu USB kablosu ile iTunes'a bağladıktan sonra sol menüde "DEVICES" başlığı altında cihazımızın ismi gözükür. Cihazımızın üzerine bir kere tıkladığımızda iTunes, aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi, bize bu ismi değiştirme imkanı verir.



3) iPhone'u USB kablosu ile iTunes'a bağladığım anda otomatik olarak senkronizasyon (sync/eşzamanlama) yapıyor. Bundan nasıl kurtulabilirim?

Eğer bilgisayarımızdaki iTunes'a bağlanacak tüm iPhone veya iPod'lar için auto-sync özelliğini devre dışı bırakmak istiyorsak öncelikle üst menüden Edit -> Preferences'a tıklayıp ayarlar ekranını açmamız,



ardından çıkacak ekranda da Devices sekmesine geçip "Disable automating syncing for iPhones and iPods" seçeneğini işaretleyip "OK" düğmesine tıklamamız gerekiyor.


Büyütmek için resmin üzerine tıklayınız.

Bu sayede iTunes'ta Apple ID'si yetkilendirilmemiş (authorize) başka bir iPhone takılması durumunda (örneğin şarz için) cihazdaki uygulamaların yanlışlıkla silinmesi sorunu ortadan kalkar.

Eğer auto-sync özelliğini sadece belli bir cihaz için devre dışı bırakmak istersek de, bir üstte anlattığımız seçenek aktif değilken ve ilgili cihazımız USB ile bağlı iken "Summary" ekranındaki "Automatically sync when this iPhone connected" seçeneğinin seçili işaretini kaldırıp aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi "Apply" düğmesine tıklamamız gerekir.


Büyütmek için resmin üzerine tıklayınız.

5) Yeni formatladığım bilgisayarımdaki veya arkaşımın bilgisayarındaki iTunes'a iPhone'umu bağlayınca ve sync yapınca cihazımdaki tüm yüklü uygulamalar siliniyor. Bunu nasıl engelleyebilirim ?

Aynı Apple ID ile, App Store'dan aldığımız ücretli bir uygulamalayı yüzlerce kez tekrar indirsek dahi tekrardan para ödemeyiz. Apple da, 100 kişinin ortak bir Apple ID kullanıp bu özelliği suistimal etmesini (acaba en fazla suistimal hangi ülkede olurdu :) ) engellemek için, bir Apple ID'nin aynı anda en fazla 5 farklı bilgisayarda yüklü iTunes'a kadar kullanılmasına izin vermektedir.

Yeni kurulmuş bilgisayarımızda, ya da arkadaşımızın bilgisayarında, kendi Apple ID'imiz yetkilendirilmiş (authorized) durumda olmadığı için, iTunes'a takıp sync eder isek, iTunes o iPhone'umuzdaki tüm uygulamaları güvenlik nedeniyle hemen siler.

Bunu engellemek için de, yeni kurulmuş iTunes'ta sync yapmadan evvel, Apple ID'miz ile önce iTunes'a giriş (Sign In) yapmamız, ardından da üst menüyü kullanarak aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi "Store -> Authorize" işlemini yapmamız gerekmektedir.



Bu şekilde en fazla 5 farklı bilgisayarda yetkilendirme işlemi yapabileceğimizi de unutmamamız gerekiyor. Dolayısıyla iTunes yüklü bir bilgisayarı artık kullanmayacaksak (format atmak da buna dahil) "Store -> Deauthorize" işlemini yapıp daha evvel verdiğimiz yetkiyi almakta fayda var. Bu sayede 5 adet limitimizin dolmasını engelleyebiliriz.

Bu yazının devamı için iTunes iPuçları - II başlıklı yazımıza gözatabilirsiniz.

25 comments:

what makes you think i'm not a superhero dedi ki...

Ben de dün 8GB iPhone'uma kavuştum. Bu blog'u ilgiyle takip ediyorum ve nerdeyse tüm post'ları okudum. ama hala aklımda olan bir kaç ufak tefek soru var:

1- SMS'leri mutlaka tüm chat'i silecek şekilde mi silebiliyoruz. Aralarından bazılarını saklamak mümkün değil mi?
2- Anladığım kadarıyla TR'den kredi kartlı ve US'den kredi kartsız olmak üzere 2 adet appleID alınmasını tavsiye ediyorsunuz. Ben TR'den kartlısını aldım, ama US'den kartsızı alırken yeni bir mail account'la mı açmam gerekiyor? Ardından iPhone'da App.'da TR'den olan ID'imi nasıl sign out yapabilirim?
3- Komik bir soru ama :) home düğmesinde bir ışık yok değil mi?

Mustafa Tan dedi ki...

1) Maalesef bir yazışmadaki sms'lerin tamamı siliniyor.
2) Evet. Her Apple ID için yeni bir mail hesabı gerekiyor. iPhone'dan Apple ID değiştiremiyoruz. Önce iTunes'tan değiştiriyoruz ve sonra iPhone ile sync yapıyoruz iTunes'umuzu. Böylelikle iPhone'daki Apple ID de değişmiş oluyor.

3) Maalesef yok :)

what makes you think i'm not a superhero dedi ki...

Hızlı cevaplarınız için çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

bir soruda ben sormak istiyorum izninizle.benim itunes türkçe arayüzde sahip.bahsettiğiniz yetkiyi ne yapmam gerekiyor anlamadım.yani ben bir sürü bilgisayarda kullanmak istiyorum.bunun için mevcut kendi bilgisayarıma bu yetkiyi vermeden mi vererek mi kullanmak gerekiyor.şimdiden teşekkürler.

what makes you think i'm not a superhero dedi ki...

Değerli vaktinizi ayırdığınız için bir kez daha teşekkür ederek bir soru daha sormak isityorum: iPhone'dan App.Store'a girerken bir problem yaşamıyorum ancak iTunes'a girmek istediğimde (gene iPhone arayüzündeki itunes ikonundan) "iTunes bu ülkede desteklenmemektedir" diye bir ibare çıkıyor. Bu normal mi? Parasıyla da olsa, iTunes store'dan Podcast, dizi, şarkı indiremeyecek miyim?

Mustafa Tan dedi ki...

Maalesef :(

Adsız dedi ki...

bi kaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.
1- benim bilgisayarımdaki itunes'u 3 iphone kullanıyor ve bazen nasıl oldugunu anlamadıgım bir sekilde diğer tel.deki bilgiler benimkine geciyor.( örnegin contact list vb.)buna nasıl engel olabilirim?
2- sarkılarım benim bi kaç dosyada duruyor ve itunes da hepsi gozukmeyebiliyor ve hatta sarkıların dosyalar arasında yerini değiştirdiğimde itunesda aynı sarkıdan bi kaç kez gozukuyor ve eski yerdekini doğal olarak acmıyor. nasıl bişey yapmam lazım bu sarkıları duzgun kullanabilmek için?

İlginize simdiden tesekkurler.

Adsız dedi ki...

Merhabalar.. Benim iTunes ile yaşadığım daha farklı bir sıkıntı var, ve mBoxMail başlığında da okuduğum üzere bu sitede aynı çatı altında iki iPhone kullananlar var. Müzik senkronize etme hadisesini nasıl aştınız? İki iPhone'da da aynı müzikler olmak durumunda mı? Bunun basit bir çözümü olarak farklı kullanıcı oluşturun diyebilirsiniz Windows'ta fakat aynı kullanıcı adı altında ne gibi bir çözüm önerebilirsiniz? Teşekkürler.

sifu07 dedi ki...

formatlı bilgisayarımla senkranizasyon yaptığımda authorize computer yapmama rağmen programların bazılarını bilgisayara senkronize etmedi kashbook ve msecure gibi içnde bilgiler olan programlarım yok oldu. Çözüm önerilerinizi bekliyorum

Adsız dedi ki...

biri bana lütfen yardım etsin:((( bir şarkıyı zil sesi yapmak için yayınlanan tüm adımları izledim ama ilk adımı bile geçemedim çünkü parçanın üstüne sağ tıkladığımda convert selection to acc bi türlü çıkmıyo bunu nasıl aşabilirim lütfen bilen varsa cevaplasın şimdiden tşk ederim....

Adsız dedi ki...

Merhaba,
ben bu işlemi yapmadan sync işlemini yaptim ve bazı uygulamalarım telefondan silindi. Bu uygulamaları en kolay şekilde nasıl tekrar yüklerim. Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Ben bu beş bilgisayar sınırlamasını bilmiyordum. Dolayısıyla özellikle şu sıralar windowsuma sık sık format attım ve her formattan sonra iphone mu senkronize ettim. Şimdi uyarı veriyor. Hadi ücretsiz programlar için çok önemli değil. Yeni bir ID alınıp yapılabilir. Peki para ile satın almış olduğum programları artık bilgisayarımdan senkronize edemeyecek miyim?

neon dedi ki...

eline sağlık bu çok işime yaradı.. verdiğin bilgiler için teşekürler yazıların devamını beklıyoruz.. saygılar..

Adsız dedi ki...

Öncelikle verdiğiniz hizmete teşekkür ederim.

Sizlere bir sorum olacak. Türkiye Store dan kredi kartsız Apple ID aldım. Fakat Itunes'ta bir uygulamaya ya da oyuna tıkladığımda downloads bölümünde indirme çizgisi hiç ilerlemiyor. Sürekli olarak waiting diyor,belli bir süre sonra error-43,53,100000 gibi hatalar alıyorum.Neler yapmam gerekiyor?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

®ÇAKABEY® dedi ki...

Merhabalar... IPhone'a itunes'la music sync edeyim derken rehberim de silindi son günlerde kaydettiğim bir kaç kişi kaldı sadece... Eski listeme tekrar kavuşma imkanım var mıdır?

hnd8 dedi ki...

bende bir soru sormak istiyorum. ben iphone kullanıyorum ve itunes ta bütün şarkılarımı düzenlemiştim ama biligisayarım bozuldu ve itunes silindi şimdi yeni bilgisyara itunes yükledim ama iphone daki şarkıları nası itunes a geçireceğimi bilmiyorum.bana yardımcı olur musunuz şimdiden teşekkürler.

Mustafa Tan dedi ki...

@hnd8

Telif Hakları nedeniyle iPhone'daki şarkıları iTunes'a geri aktaramazsınız.

Normalde şarkıların ücreti tek bir bilgisayara ve onunla sync olan iPhone'a yüklenir. Siz kopya mp3 de dinliyor olsanız iTunes tüm şarkılara orijinalmiş gibi davranır.

Unknown dedi ki...

Mrb ben bir şey sormak istiyorum şimdi bilgisayara format attığımda itunesin içindekiler gidicek iphone nin içinde olanlarda gider mi?

Unknown dedi ki...

İphone 3g nin itunesten yedeğini nasıl alırız.

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar,
Peki, İtunes'u 5 kereden fazla formatlayınca ne oluyor?
Asıl soru bu ?
ben 4 kez formatladım şimdi 5 ciyi yapacağım..
diyelimki virüs bulaştı format gerek bilgisyara ne yapacağız?
yada bilmeden 5 ciye format attık ne olacak bunun çözümü yok mu?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Authorize işleminde 5'e ulaştığımızda bir çözüm var. Ayrıca bir yazı yazıp paylaşacağım.

hakaneray dedi ki...

telefona muzik video yuklerken microsoft office outlook diye bi şey cıkıyor nasıl düzelte bilirim???

Adsız dedi ki...

Ayarlar>genel içindeki sınırlamalar için gerekli şifre nedir?

Adsız dedi ki...

mrb ya ben bişe sormak istiorum hani uyqulama yada oyun yüklemek için kullanıcı adı qerekiyor ya , ben ilk yüklediğimde o kısmı atladım şimdi tekrar bulamıorum :) ayrıca freeleride indiremiorum kredi kartı numarası falan istiyo. nasıl kullanabilirim ben bu kullanıcı adını nasıl tekrar yaratabilirim?
çok teşekkürler :)

Mustafa Tan dedi ki...

Kullanıcı adınız mail adresiniz. Free uygulamalar için kredi kartı şart değil. Eğer hiç paralı uygulama almayacaksanız bu linkteki kredi kartsız Apple ID alma yöntemini kullanabilirsiniz.

t