23 Aralık 2008 Salı

mBoxMail ile iPhone'da Hotmail'e Erişim

GÜNCELLEME (14/12/2009): Artık iPhone'dan Hotmail'e erişim için aşağıdaki uygulamaya gerek kalmadı. Dire Mail uygulaması ile Hotmail'e erişebilirsiniz. Detaylı bilgi için "iPhone'dan Hotmail'e Erişim Artık Tüm Dünyaya Açık" başlıklı yazımıza bir göz atın.

iPhone, ilk versiyonu çıkalı bir seneden fazla olmasına rağmen, Mail uygulamasının hala Hotmail'i desteklemiyor oluşu bir çok kullanıcı tarafından büyük bir eksiklik olarak görülüyor. Çoğu kullanıcı da bu eksikliğin iPhone'dan, daha doğrusu Apple'dan kaynaklandığını düşünüyor. Halbuki iPhone, POP3 veya IMAP desteği olan tüm mail sunucularını destekliyor. Lakin @hotmail.com, @live.com ve @msn.com gibi mail adreslerine ev sahipliği yapan Microsoft, her nedense kullanıcılarına nerdeyse internet kadar eski ve basit olan POP3 veya IMAP protokollerini açmadığı için kullanıcılar sıkıntı çekiyor. Ülkemizde de çok fazla sayıda @hotmail.com uzantılı mail adresine sahip iPhone kullanıcısının bulunması, bu eksikliği bizim için de önemli kılıyor.

Her ne kadar bu konuda yapacak pek birşey yokmuş gibi görünse de bazı kullanıcılar Hotmail'i, iPhone'un desteklediği POP3 protokolüne çeviren IzyMail gibi aracı siteler kullanarak bu sorunu aşmayı başardılar. Fakat bu yöntemde şifrelerimiz ve mesajlarımız başka bir site üzerinden geçtiği için güvenlik sıkıntısı mevcuttu. Ayrıca iPhone ile zaten yavaş olan Hotmail arasına bir tane daha sitenin girmesi bağlantıyı iyice yavaşlatıyordu. En büyük avantajı ise iPhone'daki Mail uygulamasının tüm özelliklerinden yararlanabiliyor olunmasıydı.


Bir süre sonra ise benim gibi yukarıdaki yönteme asla güvenemeyecek olan kullanıcılar için mBoxMail isminde, aracı bir site kullanmadan direk Hotmail'e bağlanan ve şifrelerimizi sadece iPhone'umuzda kayıtlı tutan bir uygulama, App Store'da yerini aldı. Açıkçası yıllar önce Hotmail'i terkedip Gmail'e geçtiğim için iPhone'da Hotmail'e erişim benim için bir sorun değildi. Lakin eşimin de iPhone kullanıyor ve Hotmail hesabının bulunuyor olması, mBoxMail'in son sürümlerindeki bazı harika özelliklerin iPhone'un kendi Mail uygulamasında bile olmayışı, mBoxMail'i satın alıp bir süredir kullanıyor olmama neden oldu. (Yoksa Hotmail için bir uygulamaya kolay kolay 9.99$ vermezdim. :) )

Öncelikle şunu belirtelim ki mBoxMail Microsoft'un geliştirdiği bir uygulama değil. mBoxMail, MFluent ismindeki bir Amerikadaki bir yazılım firması tarafından geliştirilmiş ve muhtemelen de Microsoft ile bir anlaşması bulunmuyor. Yani iki gün sonra Microsoft Hotmail altyapısını değiştirir ise, mBoxMail'in bu yeni yapıya uygun versiyonu çıkana kadar çalışmama durumu olabilir.



Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda karşımıza, Adımızı (Your Name), emailimizi ve şifremizi (Password) gireceğimiz bir bir ekran çıkıyor. Bilgilerimizi girdikten sonra ise "Sync mail" seçeneğine tıklayınca ilk defa bağlandığımız için biraz uzun sürecek indirme (download) işlemi başlıyor. Bu ilk indirme işlemini EDGE'den yapmanızı tavsiye etmiyorum, imkan var ise Wi-Fi'dan yapın. Çünkü EDGE'den çok yavaş oluyor. Daha sonra ise istediğiniz gibi EDGE'den bağlanabilirsiniz. Bir de uygulama'nın şu anki versiyonu birden fazla hesap desteklemiyor, dolayısıyla sadece bir mail hesabımızı tanımlayabiliyoruz.



Uygulamaya giriş yaptıktan sonra karşımıza ilk olarak sol yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan menü çıkıyor. mBoxMail, kendi yarattığımız klasörler dahil tüm klasörleri ve içlerindeki mesajları gösterebiliyor. Ayrıca sağ üst ekran görüntüsünde olduğu gibi mesajları toplu silme ve taşıma imkanı da sunuyor. Mail silme, okuma, yönlendirme (forward) ya da cevaplama (reply) fonksiyonlarının tamamı, iPhone'un kendi Mail uygulamasında olduğu gibi düzgünce çalışıyor.



Mesaj Gönderme ekranı ise bence iPhone'un orijinal mail uygulamasından çok daha yetenekli çünkü mesajı yazarken dosya ekleme (attachment) işlemi yapabiliyoruz ve de



klavyeyi yatay pozisyonda kullanabiliyoruz. Bu da mesaj yazmayı çok daha rahat kılıyor.

Son olarak aşağıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi mBoxMail'e ait ayarları uygulamadan çıkarak Ayarlar (Settings) ekranının en altında bulunan mBoxMail'e ait ikona tıklayarak yapıyoruz. Özellikle imza (signature) kısmını değiştirmek isteyenler olur diye paylaşmakta fayda gördük.



Eğer Hotmail hesabınızdan vazgeçemiyorsanız ve iPhone'da mail hesabınızı kolayca ve güvenli bir şekilde yönetmek istiyorsanız mBoxMail 9.99$'a değer. Özellikle sık sık sürüm çıkararak, yeni özellikler eklemeleri, önümüzdeki aylarda uygulamanın çok daha iyi bir noktaya geleceğini gösteriyor. Fakat unutmamak lazım ki mBoxMail bir App Store uygulaması olduğu için, Mail uygulaması gibi arka planda çalışamıyor. Dolayısıyla uygulamayı arada bir açıp kontrol etmeden yeni bir mail geldiğinden haberdar olamıyoruz.

mBoxMail'in ingilizce bir destek (support) sayfası da bulunuyor. Bu sayfada bir çok soruya cevap verilmiş. Aradığınız sorunun cevaplarını orada bulamaz iseniz, biz de burdan yardımcı olmaya çalışırız. Aşağıdaki ikon'a tıklayarak uygulamayı indirebilirsiniz.

3 comments:

Murat dedi ki...

Merhaba ilk yükleyişte bir az uzun sürebilir demişsiniz. İlk yükleyişte bütün okunmamış maillarımı yüklüyor acaba? Eğer öyleyse bütün gece telefonu açık bırakmam gerekicek :)

Mustafa Tan dedi ki...

Evet yüklüyor ama Wi-Fi'dan bağlanıyorsanız o kadar uzun süreceğini sanmıyorum.

neon dedi ki...

eline sağlık bu çok işime yaradı.. artık hotmailime gelen mailleri okuyabiliyorum.. verdiğin bilgiler için teşekürler yazıların devamını beklıyoruz..

t