20 Aralık 2008 Cumartesi

OrbLive ile iPhone'da Televizyon Keyfi - I

iPhone'daki efsane uygulamalardan biri olan OrbLive ile ilgili uzun zamandır bir tanıtım yazısı yazmak istiyor fakat detayları biraz fazla olduğu için bir türlü fırsat bulamıyorduk. OrbLive kısaca, evimizdeki veya işyerimizdeki herhangi bir bilgisayardaki tüm multimedya dosyalarına iPhone'dan ulaşmamızı sağlayan harika bir uygulama. Multimedya deyince aklınıza sadece resim ve video'lar gelmesin, web kameramızdan tutun da, bilgisayarımıza takılı "TV Card" üzerindeki televizyon yayınlarını bile OrbLive sayesinde iPhone'da izleyebiliyoruz.



OrbLive'i ilk çalıştırdığımızda karşımıza bir login ekranı (yukarıda soldaki resim) çıkıyor. Bu ekrandaki en önemli ayar iPhone'umuzun internet bağlantısına göre medya dosyalarının hangi kalitede olacağına karar vermek. Örneğin eğer EDGE ile internete bağlı isek "Streams optimized for" değerini de EDGE'e getiriyoruz. Bu durumda her ne kadar görüntü kalitesi düşse de görüntüler çok yavaş akmamış oluyor.

OrbLive 5 ana ekrandan oluşuyor. Aslında her bir ekran bilgisayarımızdan gösterebildiği dosya tiplerini simgeliyor:

* Audio : Bu ekranı kullanarak bilgisayarımızdaki mp3'leri dinleyebiliyoruz.
* Video : Bu ekranı kullanarak bilgisayarımızdaki video'ları (Divx, mp4, vs.), TV Card varsa televizyon yayınlarını, bağlıysa webcam görüntülerini izleyebiliyoruz.
* Photo : Bilgisayarımızdaki resimlere bu ekrandan ulaşabiliyoruz.
* Document : Bilgisayarımızdaki dosyalara da bu ekrandan ulaşıyoruz.

Görüldüğü gibi OrbLive'in yetenekleri epey fazla. Fakat biz bu yazıda daha çok, OrbLive'i diğer uygulamalardan farklı kılan video ve tv özelliğinden bahsetmek istiyoruz.



Yukarıdaki ekran görüntülerinde de görüldüğü gibi OrbLive bilgisayarımızdaki TV Card'ımız üzerinden canlı televizyon yayınlarını, kanal kanal bize izleme imkanı sunuyor.



OrbLive ayrıca cihazımızı yan çevirdiğimizde de, yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu tüm video görüntülerini tam ekran izleme imkanı sunuyor.

OrbLive'in sevdiğim bir yanı da bilgisayarımıza bağlı Web Cam'den canlı olarak ses ve görüntü almamıza imkan vermesi. Özellikle çocuklarını bir bakıcıya bırakan anne babalar, ya da evcil hayvanlarını evde yalnız bırakanlar bu özellik sayesinde istedikleri an evlerini izleyebilirler.



Örneğin yakından bakmak isteyince hemen saklanan su kaplumbağalarımı Web Cam ve OrbLive sayesinde yakından görebiliyorum. Bu arada Web Cam'in ışığından mıdır bilinmez kameranın yanından hiç ayrılmadılar :)



Son olarak Divx videolarımızı da ayrıca alt yazıları birleştirmemiz gerek kalmadan yukarıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi izleyebiliyoruz. Görüntü ile altyazı bilgisayarımızda birleştirilip gönderildiği için OrbLive'e sadece göstermek kalıyor. Fakat şunu belirtmeliyim ki altyazıların kalitesi kendi hazırladıklarımız kadar iyi olmuyor.

OrbLive'in başlıca özellikleri bunlar fakat ben çok Televizyon Yayını ve Web Cam olayını seviyorum :)

OrbLive'in App Store'da, OrbLive (9.99$) ve OrbLive Free (Ücretsiz) olmak üzere iki adet versiyonu bulunuyor. Ücretsiz olan OrbLive Free'de, her bir kategoriden rastgele seçilmiş maksimum üçer adet dosya gösteriliyor. Para vermeden önce ücretsiz versiyonunu denemekte fayda var.

Aslında OrbLive sadece iPhone için geliştirilmiş bir uygulama değil, yıllardır bir çok mobil cihazda zaten çalışıyor. Fakat iPhone ekranının daha büyük ve çözünürlüğünün daha yüksek oluşu, iPhone'da OrbLive kullanmayı daha anlamlı hale getiriyor.


Peki OrbLive nasıl çalışıyor? OrbLive'ın iPhone uygulaması aslında tek başına bir anlam ifade etmiyor. Esas işi yapan, bilgisayarımıza kurduğumuz ve bizim multimedya dosyalarımızı paylaştıran Orb uygulaması. Bilgisayarımızda kurulu olan Orb uygulaması, açık olduğu sürece http://mycast.orb.com ile irtibat halinde oluyor ve biz iPhone'umuzdan OrbLive'i açtığımızda http://mycast.orb.com üzerinden bilgisayarımızdaki multimedya dosyalarına erişebiliyoruz. Dolayısıyla bilgisayarımızın sürekli açık kalması ve evimizde iyi bir internet bağlantısı olması gerekiyor.

Yukarıda anlattıklarımız OrbLive'in iPhone tarafı. İşin bir de Orb uygulamasını bilgisayarımıza kurduğumuz, konfigüre ettiğimiz kısmı var. Onu da bu yazının devamında bulabilirsiniz.

Yazının devamı : OrbLive ile iPhone'da Televizyon Keyfi - II

11 comments:

Selçuk Gül dedi ki...

merhaba dostum bunu ücretli sürümünü yükleyerek kurdum AMA hiç bir şekilde video yada audio dosyası açamıyorum Failed to play this media diye uyarı veriyo sadece fotolar ve dokumanlar çıkıyo acil olarak yarım edebilirmisiniz_

Adsız dedi ki...

merhaba,
oncelikle tesekkürler, orb kurulumu ve istedigim videolari seyredebiliyorum ancak altyazi (ki bilgisayarimda ayni videoyu izlerken var) gelmiyor. Ne yapmam gerekiyor?

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Bilgisayarınızda izlerken muhtelemen VLC gibi özel bir oynatıcı kullanıyorsunuz.

Orb ise sistemin default oynatıcısını kullanır. Dolayısıyla Subtitle Codec'i yüklemeniz gerekiyor bilgisayarınıza.

Bu linkteki codec'i kullanabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

merhaba bende ucretlı surumunu ındırenlerdenım. benım sorum web camdan izledıgım göruntulerın baskası tarafından da ızlenebılırmı illegal yoldan veya www.mycast.com diye bir site baglandıgını soyluyorsunuz ordan baskaları tarafından izlenebilirmi. birde ekranın ustunde sure göstergesı cıkıyor biri sureklı calısıyor digeri mesela 3:14 yazıyor ve bu sure doldugunda mavı cızgı tamamlanıyor.
bilgilendirirsenız sevınırım.. şimdiden teşekkurler.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Kullanıcı adınızı ve şifrenizi kimseyle paylaşmaz iseniz başkası izleyemez.

Adsız dedi ki...

merhaba,uygulamalar konusundakı yardımlarınızdan dolayı cok teşekkurler..
orb uygulamasında settıngs sayfasında wake up diye bir yazı var bu ne işe yarıyor ve nasıl kullanılıyor. benım anladıgım galiba kapalı bilgisayarımı uzaktan acıyor. eğer bunun içinse bilgisayarda hangi ayarları yapmamız lazım. teşekkurler Mustafa Tan

Adsız dedi ki...

merhaba, Sayın ilgililerin dikkatine , orb uygulamasının paralı sürümünü telefonuma indirdim. bilgisayarımada kurdum, resımlerımı ve web cam görüntüsünü alabiliyorum telefonumdan fakat tv ayarını yapamadım sanırım. bende avermedia 303 tv kartı var.Birde bilgisayara programı kurarken müzük ve video ekranı cıkıyo müzik kısmında yeşil ışık video kısmında sarı ışık gösterdı promlem nerede olabilir. Şimdiden teşekkurler. telefonum 3g sürüm 2.2..

Unknown dedi ki...

Orblive telefona yükledim. Bilgisayarımada yükledim. Fakat video kısmında live TV ye bastığım zaman Orb error-1 ve Unexpected error yazıları çıkıyor. Bu konuda ne yapabilirim?
İlginize şimdiden teşekkürler

Adsız dedi ki...

OrbLive20 proğramını MAC da çalıştıramadım MAC için ayrı bir proğram varmı yoksa benmi uygulayamadım lütfen bilgi verirmisiniz teşekkürler.

erdo dedi ki...

arkadaşlar kurdum. işyerindeki xp kurulu olan pcde çalışıyor ama vede vista kuru orda "failed to play this media"
diye bir uyarı veriyor deli olcam gece üç e kadar uraştım yabancı sitelere baktım ama yok yardım lütfen. güvenlik duvarını kapatsamda yine olmuyor:((((

neon dedi ki...

eline sağlık bu çok işime yaradı.. tv ve video izlemek hiç bu kadar kolay olmamıştı.. verdiğin bilgiler için teşekürler yazıların devamını beklıyoruz..

t