29 Ocak 2009 Perşembe

TouchCloset ile Gardrobunuz Cebinizde

iPhone, bayanların da çok tercih ettiği bir cihaz olmasına rağmen uygulamaların çoğu genelde baylara hitap ediyor. Bu yüzden çok sık olmasa da zaman zaman sadece bayanlara hitap eden, Amerika'da çok talep görmüş App Store uygulamalarını da incelemeye çalışıyoruz. Zaten yazılarımızı uzun zamandır takip edenler Style.com uygulamasını tanıttığımız "Paris Modası iPhone'la Cebinizde" başlıklı yazımızı hatırlayacaklardır.

Geçenlerde de özellikle Amerikadaki bayan iPhone kullanıcıları arasında çok ilgi gören TouchCloset uygulamasına inceleyince, eşimin ve MorDolap.com blogunun yazarı arkadaşımın yardımı ile sizinle de paylaşayım istedim. TouchCloset kabaca, gardrobunuzun başına geçmeden bir sonraki gün hangi kıyafetleri giyeceğinize karar vermenize yardımcı olan, bir kıyafeti daha evvel ne kadar ve hangi zaman giydiğiniz söyleyen, özellikle çalışan bayanlar için çok pratik, ücretsiz bir App Store uygulaması.



Uygulama ilk başta biraz kompleks gibi duruyor fakat bir süre kullandıktan sonra çok basitleşiyor. Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda "Add New Item" seçeneğine tıklıyoruz ve parça parça kıyafetlerimizi, fotoğraflarını çekerek renklerine ve kategorilerine göre ayırıyoruz.



Kıyafetimizin resmini çektikten sonra "No Color" seçeneği ile rengini, "Not Categorized" seçeneği ile kategorisini seçiyoruz. (Alt kategoriler çok sayıda olduğu ve ingilizce olduğu için ilk başlarda sözlük gerektirebiliyor.) Eğer kıyafetimiz kendimizin ise "I own this item" seçeneğini, eğer beğenip de daha sonra almak için kaydettiysek "On my wish list" seçeneğini işaretliyoruz. Eğer bu kıyafet çok sevdiğimiz bir kıyafet ise sağ üst köşedeki "Favorite" seçeneğini işaretliyoruz.



Sağ üst köşedeki ok işaretli seçeneğini kullanarak da aşağıdaki işlemleri yapabiliyoruz:
I wore this item : Kıyafeti giydiğimiz zamanları notlar düşerek girdiğimiz ekran.
View wear history : Kıyafetin geçmişini (hangi zamanlar giymişiz) görebildiğimiz ekran.
Delete item : Kıyafeti silebildiğimiz seçenek.
Save to photo album : Kıyafeti fotoğraf albümüne kayıt edebildiğimiz seçenek.



Her bir kategoriye (Şapkalar, ayakkabılar, takılar, üst ve alt giysileri, vs.) ait kıyafetimizi gardrovumuza "Closet" giriş yaptıktan sonra her bir kategoriye ait parçayı kullanarak da biribirine uyumlu bir takım "Outfits" oluşturabiliyoruz. Bence bu uygulamayı bayanlar açısından en cazip kılan özelliği de bu :)



Her bir parçayı tek tek ekleyerek ve ekranda resimlerinin yerlerini istediğimiz gibi değiştirerek dışarıda giyeceğimiz bir takım oluşturabiliyoruz. Tabii ki tek bir takımla sınırlı değiliz, uygulama farklı farklı kıyafet kombinasyonları ile istediğimiz kadar takım oluşturmamız izin veriyor.

TouchCloset'i isterse baylar da kullanabiliyor çünkü erkekler için de kıyafet kategorileri bulunuyor. Fakat bu uygulamaya bayanların daha çok ilgi göstereceğine eminim. Uygulamayı aktif bir şekilde kullanmadığım için :) daha fazla uzatmadan yazıyı burada noktalıyorum.

Aşağıdaki linki kullanarak TouchCloset'i App Store'dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

27 Ocak 2009 Salı

iPhone 2.2.1 Güncellemesi Yayınlandı

Apple bugün, daha çok kritik hataların düzeltildiği 2.2.1 versiyonunu yayınladı. Update dosyasının büyük olması (246,4 MB.) ve bir çok kullanıcının aynı anda indiriyor olması nedeniyle ancak 3 saatlik beklemeden sonra cihazımı güncellemeyi başarabildim.



Açıkçası yeni versiyonu kabaca incelediğimde bariz bir değişiklik gözüme çarpmadı. Fakat sürüm notlarında, Safari'nin daha sorunsuz bir hale geldiği ve bazı mail eklerinin, albüme düzgünce kaydedilememesi sorununun giderildiği bilgisi yer alıyor.



This update contains bug fixes and improvements, including the following:
• Improved general stability of Safari
• Fixed issue where some images saved from Mail do not display correctly in the Camera Roll
Bir de Apple, Dev Team tarafından geçenlerde unlock edilebilir hale getirilen iPhone 3G'yi tekrar unlock edilemez hale getirmiş. 2.2.1 versiyonunu kurar kurmaz da diğer gözümüze çarpan değişiklikleri paylaşacağız.

GÜNCELLEME (15/12/2009) : 2.2.1 versiyonu artık jailbreak edilebiliyor. Bu linkte gerekli program ve bilgiler mevcut. Fakat yurtdışından iPhone 3G getirtip unlock etmesi gerekenlerin hala 2.2.1 versiyonuna geçmemeleri gerekiyor. Yurt dışından ilk nesil iPhone 2G getirtenler ise update edebilirler.

26 Ocak 2009 Pazartesi

TV Forecast ile Amerikan Dizileri Takipte

Lost'dan bir bölüm izleyip de fanatiği olmayan ya da yeni bir bölümün yayınlanacağı günü iple çekmeyen herhalde çok az kişi vardır. Hatta Serdar Abimiz gibi bazı fanatikler, dizinin her karesini detaylı inceler :) Hal böyle olunca "Acaba bizim dizinin yeni bölümü ne zaman yayınlanacak?" sorusu çok sorulur olur. Fakat App Store'da 0,99$'a satılan TV Forecast uygulaması sayesinde bu sorunun cevabı iPhone kullanıcıları için çok basittir.

TV Forecast aslında, bir Amerikan dizisinin yeni bölümünün ilk yayınlanacağı tarihi, saati ve özetini gösteren çok basit uygulama. Fakat dizi fanatikleri için bence çok yararlı bir uygulama. Uygulamanın en altında yer alan "Previously" seçeneği ile yakın zamanda oynamış bölümleri, "Upcoming" seçeneği ise yakında oynayacak bölümleri görebiliyoruz. Herhangi bir dizinin üzerine tıkladığımızda ise o bölüme ait özet bilgileri görebiliyoruz.



TV Forecast, hali hazırda Lost, Heroes, Prison Break, vs. gibi popüler diziler için kayıtlı geliyor. Listede olmayan diziler için ise ekranın sağ üst köşesindeki "+" seçeneğini kullanarak yeni dizi ekleyebiliyoruz. Ekranın sağ alt köşesindeki "i" seçeneği ile de normalde Amerika'nın zaman dilimine göre ayarlı dizi saatlerini, iPhone'daki yerel zaman dilimine göre ayarlanmasını sağlayabiliyoruz.



TV Forecast açıkçası çok beklediğim uygulamalardan biriydi. Eğer siz de Amerikan dizilerini yakından takip ediyorsanız sadece 0.99$'a satılan bu uygulamayı kaçırmayın derim.

RDP Lite ile PC cebinizde

Acil olarak masaüstü bilgisayarınıza ihtiyacınız olsa ancak evden çok uzakta olsanız ne yaparsınız? PCanywhere gibi bir program kurmuş iseniz başka bir bilgisayardan bağlanarak evdekini kontrol edebilirsiniz. Bu işlevi yerine getirecek başka programlar da mevcut. Hatta Windows’un RDP (Remote Desktop Protocol) desteği bile bağlantı için yeterli. Peki ama bulunduğunuz yerde bilgisayar da yoksa. Aslında Mochasoft’un RDP Lite programı yüklü olan iPhone’ unuzdan başka birşeye ihtiyacınız yok.


Lite versiyonu App Store’ dan ücretsiz olarak yüklenebilir. Programın temel amacı uzaktaki bir bilgisayara bağlanarak kullanılmasını sağlamak. Çok yüksek veri transferi gerektireceğinden özellikleri kısıtlı tutulmuş. EDGE üzerinden bağlantı çok mantıklı olmayacaktır ama 3G ve Wifi üzerinden kaliteli sonuçlar alınıyor.

Program şimdilik Windows XP,2000 ve 2003 üzerinde çalışıyor. Ben şahsen Windows Server 2003 platformundaki şirket bilgisayarıma ulaşmayı başardım, üstelik Starbucks’ta kahvemi yudumlarken :). İşletim sisteminiz XP ise Professional Edition olmalı zira Home versiyonunda bu bağlantı yapılamıyor. Vista kullanıcıları için App Store’ da 24.99$ fiyatı ile Jaadu Remote Desktop programı mevcut. Aynı şekilde Vista Home desteklenmiyor.
İlk olarak kullanılacak bilgisayarın doğru şekilde ayarlanması gerekiyor.


Sistem özelliklerinde Uzak sekmesi altında “Uzak Masaüstü” seçeneğinin aktif olması gereklidir. Uzaktan bağlantı için de Windows’un kendi kullanıcıları kullanılır, bu nedenle şifresiz bir kullanıcı kullanmayınız.

İkinci olarak da kullanılan modemin ayarlanması gerekiyor. Benim modemim Robotics 9106 olduğundan onunla ilgili ayarları anlatacağım, siz de kendi modeminizin kullanım kılavuzundan aynı işlemi benzer yollarla yapabilirsiniz.

Neredeyse her modem de forwarding özelliği bulunmaktadır. Amacı dışarıdan modemin ip sine gelen bir isteğin modeme bilgisayarlardan herhangi birisinin herhangi bir portuna yönlendirilmesidir. Bizim kullanacağımız yöntem standart RDP portu olan 3389 için kendi bilgisayarınıza forwarding yaratmaktır. Benim modemimde “Virtual Servers ” bölümünde port açılıyor. “Add” tuşu ile yeni bir kayıt açıyorum. Adını RDP koyuyorum, TCP bağlantısı seçiyorum ve portları 3389 olarak belirliyorum. Bilgisayarımın ip si 192.168.1.2 olarak kayıtlı olduğu için onu kullanıyorum (Sizin bilgisayarınız başka ip ile bağlı olabilir kontrol etmelisiniz). Artık modeme gelen RDP istekleri kendi bilgisayarıma yönlendirilmiş oldu. Virüs programının veya güvenlik duvarının RDP isteklerine izin verip vermeyeceğini de kontrol etmeniz gerekebilir. Şimdi sıra RDP Lite programının ayarlanmasına geldi.


Ana ekranda büyük sarı bir düğme dikkat çekiyor. Bu düğme ile daha önce ayarları yapılmış olan bağlantıya çabuk erişim sağlanıyor. Tepede bulunan Menu tuşu ile bağlatı ayarlarını yapablir veya yardımı çağırabiliriz. Connect tuşu ile yandaki ekrana geçiş yapılıyor. Bu ekranda birden çok sayıda kayıt saklayarak birçok bilgisayara erişim sağlamak mümkün.



Bağlantı ayarlarında ilk olarak bağlanılacak bilgisayarın ip si isteniyor, modeminizin sayfasından ya da http://www.whatismyip.com/ adresinden öğrenebilirsiniz. Port 3389 olacak, kullanıcı adı ve şifresi Windows ile aynı olmak zorunda. Ekran çözünürlüğü 800x600 de destekliyor ve daha hızlı bağlantı için tavsiye ediliyor. Klavye ayarını değiştirmenize gerek yok. Konsol modu 2003 Server için işleve sahip. “View only” seçeneği bilgisayarı sadece görüntülemek için kullanılıyor kontrol edemiyorsunuz.
Ayarları yaptıktan sonra artık bağlanmayı denebilirsiniz.


Yatay olarak kullanıldığında bir monitör ekranına daha uygun olduğu için yatay kullanıyorum kenarlarda boşluk kalmıyor. Ekran rengi bağlantı kalitesi için 8 bit o yüzden kaliteli renkler beklenmemeli, ancak kullanıma engel teşkil etmiyor. Dokunmatik ekranı kullanarak zoom yapabilir veya tuşlara basabilirsiniz.

Yazı yazmak içinse ekranda sabit suran klavye ikonunu kullanıyoruz. iPhone’un klavyesini kullanarak yazı yazabilirsiniz. Menu tuşu ile bağlantı menüsünü açabilirsiniz.

Programın kullanılabilirliği %100 olmasa da masaüstü bilgisayarınızı cebinize sığdırması açısından oldukça kullanışlı, üstelik çok daha değersiz programlar para ile satılırken Mochasoft RDP Lite’in ücretsiz sunulması önemli bir artı.

Ayrıntılı bilgi için bu linke bakabilirsiniz.

23 Ocak 2009 Cuma

MyWisdom ile Ünlü Sözler Cebimizde

Şu ana kadar hiç sadece İngilizce bilen kullanıcılara özel bir uygulama tanıtmamıştım ama bugün App Store'da denk geldiğim MyWisdom'ı görünce açıkçası dayanamadım :) MyWisdom aslında, ingilizce "quote" diye tabir edilen ünlülere ait sözlerin yer aldığı bir bilgi hazinesi.

Maalesef uygulamadaki tüm özlü sözler ingilizce, bu yüzden bu uygulama sadece ingilizce bilenlere hitap ediyor. Fakat MyWisdom içerisinde Albert Einstein'dan,Winston Churchill'e kadar 350'den fazla ünlüye ait yaklaşık 1500 özdeyiş yer alıyor.



Uygulamanın içeriği kadar görselliği de çok hoş duruyor. Uygulamanın oldukça basit ama kullanışlı da bir ara yüzü bulunuyor. Ekranın sağında ve solundaki okları kullanarak yeni sayfa açabiliyor, "About the author" seçeneğini kullanarak da özdeyiş'in sahibine ait bilgilere Wikipedia'dan erişebiliyoruz. Sayfaları sırayla değil de rastgele okumak istersek sağ üst köşedeki "Zar" şekline, beğendiğimiz bir sayfayı favorilere atmak için de sol üst köşedeki "Yıldız" şekline tıklıyoruz.



Ayrıca ekranın alt kısmındaki "Authors" seçeneğini kullanarak özdeyişleri söyleyen kişilere göre, ya da "Categories" seçeneğini kullanarak da konularına göre listeleyebiliyoruz.

Ya da çok hoşumuza giden bir özdeyişi ekranın sağ alt köşesindeki "Send" seçeneğini kullanarak bir arkadaşımıza e-mail olarak gönderebiliyoruz.



Bir de uygulama, sol alt köşedeki "Quiz" seçeneğini kullanarak minik bir sınav yapıyor ki bu sınavı geçmek için uygulamadaki tüm özdeyişleri hatmetmek gerekiyor :)

Bence bu uygulama İngilizceleri yeterli olanların mutlaka almaları gereken bir iPhone uygulaması. Özellikle otobüste, vapurda, minibüste vakit geçirmek için ideal. Umarım birileri bu uygulamanın türkçe versiyonunu da yapar. MyWisdom, App Store'da 1.99$'a satılıyor ve aşağıdaki link yardımı ile indirilebiliyor.

22 Ocak 2009 Perşembe

FlightTrack ile Uçuş Bilgileri Cebinizde

Açıkçası sık uçan biri değilim, genelde otobüs kullanırım. En son uçağa bineli de neredeyse 10 sene oldu, bu yüzden uçak yolculukları ile pek ilgilenmiyordum. Fakat sık sık uçakla seyahat eden bir tanıdığımın cihazında FlightTrack isimli App Store uygulamasını görünce ve kendisi uygulamayı çok övünce bu konuya ilgim tekrar arttı :)

FlightTrack kısaca, Türk Hava Yolları da dahil olmak üzere dünya üzerindeki tüm Hava Yollarının uçuşlarını takip etmemizi sağlayan, kullanımı çok kolay fakat çok yetenekli bir iPhone uygulaması.

Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda karşımıza, daha evvel bir uçuş eklemediğimiz için boş bir ana ekran çıkıyor. Bu yüzden ekranın sağ üst köşesindeki "+" seçeneğine tıklayarak uçuş Arama (Search) ekranına geçiyoruz.



Arama ekranının altında "By Flight" ve "By Route" olmak üzer 2 adet seçenek çıkıyor. "By Flight" ile Hava Yolu Şirketini ve Uçuş Numarasını bildiğimiz bir uçuşu sorgulayabiliyoruz. "By Route" ile ise kalkış ve iniş noktalarını girerek, mevcut uçuşları görüntüleyebiliyoruz.



FlightTrack'in en güzel yanı ise listelediğimiz uçuşlar hakkında oldukça detaylı bilgi sunması. Öyleki uçuşların ne kadar rötar yaptığından, o an havada hangi konumda olduğuna kadar her türlü bilgiyi bizlere sunuyor. (Harita üzerinde gösterilen gerçek zamanlı konum bilgisi şu an için sadece Amerika uçuşlarında mevcut.)



FlightTrack, tüm bu verileri FlightStats.com ve FlightView.com gibi saygın ve güvenilir sitelerden alıyor, dolayısıyla bu konuda profesyonel bir görüntü çiziyor.



FlightTrack bence, uçakla sık seyahat edenlerin ya da sık sık uçakla gelen misafirlerini karşılayanların iPhone'unda yüklü bulunması gereken bir uygulama. App Store'da 4.99$'a satılan bu uygulamayı aşağıdaki linki kullanarak da yükleyebiliyoruz.

21 Ocak 2009 Çarşamba

ESPN ile Fotoğraf Avı

“Photo Hunt” oyununu birçok kişi bilir. Oyun salonlarında dokunmatik ekranlarda oynanabilen bu oyunu artık App Store’ dan indirerek Iphone’ da oynamanız mümkün. Ekrandaki iki resim arasındaki farkları bulma temeline dayalı olan oyun gözlerine güvenen kişiler için eğlenceli bir seçenek olacaktır.







ESPN ve Epic Tilt ortaklığı ile üretilmiş olan ESPN Cameraman oyunu App Store’ dan ücretsiz indirilebilir.











Öncelikle belirtmeliyim ki, oyun yatay olarak oyanıyor. Bu nedenle iki elin kullanılması daha uygun olacaktır. Ana menüye göz attığımızda, 3 seçenek karşımıza çıkıyor. Start oyuna başlamak için; Scores bölümü skorlarımızı ve online olarak diğer skorları görmek için; Espn.com bölümü de ilgili siteye yönlendirilmek için kullanılıyor.






ESPN, sporseverlerin bileceği üzere Amerika’da yayın yapan bir spor televizyonudur. Oyunda kullanılan fotoğraflar tamamiyle NFL, NBA gibi spor liglerinden derlenmiştir. Sitesine yönlendirildiğimizde spor dalları ile ilgili gelişmelere gözatabiliyoruz.

Şimdi biraz oyunun yapısından bahsedelim:





Oyun ekranı yukarıdaki gibidir. Mor ok ile gösterilen kırmızı bar, bize kalan süremizi gösteriyor. Süre bitiminden önce 2 resim arasındaki 5 farkı bulmamız gerekiyor. Ayrıca hatalı bölgelere dokunduğumuzda süremiz bir miktar azalıyor. Lives; kalan hakkımızı gösteriyor, zamanında 5 farkı bulamadığımız takdirde sonraki resme geçebiliyoruz ancak bir hakkımız gidiyor. Level; kaçıncı kademede olduğumuzu gösteriyor, level yükseldikçe süre daha hızlı işliyor. 2 resim arasında fark bulduğumuzda dokunduğumuz bölge yeşil ok ile görülen şekilde kırmızı bir daire içine alınıyor. Son olarak; eğer süre azalmasına rağmen hatalardan birini bulamadıysak, kırmızı ok ile gösterilen fotoğraf makinelerine tıklayarak bir hatanın yerinin gösterilmesini sağlayabiliriz. Oyun başına 3 hakkımız var. Resimde bunlardan birinin kullanılmış olduğunu görüyoruz.





Oyun için kullanılan fotoğraflar ilgi çekici enstantanelerden oluşuyor. Sayısı yeterli olduğu için sürekli aynı resimlere rastlama olasılığı düşük. Ayrıca çıkan update ile ek resimler almak mümkün. Oyunun zorluk seviyesi çok yüksek değil ancak bazı resimler de işin içinden çıkamamanız olası.

t