5 Ocak 2009 Pazartesi

AccuWeather ile Hissedilen Sıcaklıklar

GÜNCELLEME (07/01/2008) : Uygulamayı kullanabilmek için iPhone'umuzun 2.2 versiyonunda olması gerekiyor.

Okyanuslara kıyısı olan ülkelerde yaşayanlar, hava tahminlerine göz atmadan kolay kolay sokağa adımını atmazlar. Bu nedeni de, bu ülkelerde ister yaz olsun ister kış, sık sık fırtınaların ve kasırgaların meydana gelmesidir. Bu yüzden özellikle Amerika'da meteoroloji olayları çok ciddiye alınır ve yakından takip edilir. Dolayısıyla detaylı meteoroloji bilgileri sunan web siteleri Amerika'da çok popülerdir.

İşte bu sitelerden biri olan AccuWeather.com, geçenlerde bir iPhone uygulaması yayınladı. Amerikalılar kadar olmasa da, her sabah evden çıkmadan iPhone'un klasik Hava Durumu uygulamasına göz atan biri olarak AccuWeather'ı çok başarılı bulduğum için sizinle de paylaşmak istedim.

AccuWeather'ı ilk çalıştırdığımızda bize lokasyonumuzu soruyor. Bu sayede bulunduğumuz bölgenin hava durumunu kolayca gösterebiliyor. Bu özelliğin, sık sık şehirler arası yolculuk yapan iPhone sahiplerinin özellikle hoşuna gideceğini düşünüyorum. Her seferinde yeni bir şehir için giriş yapmak zorunda kalmıyoruz.



Uygulamanın aslına en sevdiğim yönü, RealFeel ismini verdikleri bir teknoloji ile hissedilen sıcaklık değerini göstermesi. İnsan vücudu aslında; nem (humudity), basınç (pressure) ve rüzgar (wind) gibi etmenler nedeniyle termometre sıcaklığından farklı bir değer hisseder. İşte AccuWeather da eğer bulunduğumuz şehirdeki bu değerlere ulaşabiliyorsa, hissedilen sıcaklığı tahmin edip ekranın sağ alt köşesinde gösteriyor. Uygulamanın diğer bir sevdiğim yanı da saatlik (hourly) ve 5-günlük (5-Day) gece ve gündüz ayırarak hava tahminlerini göstermesi.



AccuWeather, öncelikle Amerika'lı kullanıcıları hedef aldığı için birimler hep Amerika'ya göre. Örneğin sıcaklıklar ülkemizde kullanılan Celsius cinsinden değil de Amerika'da kullanılan Fahrenheit cinsninden. Bu birimleri ülkemize göre ayarlamak için de önce ekranın sağ üst köşesindeki "i" seçeneğine tıklayıp, ardından da ekran altında çıkan "Units" seçeneğine tıklıyoruz. Daha sonra da bu sefer ekranın üstünde yer alan "Metric" seçeneğine tıklayarak birimleri ülkemize göre ayarlamış oluyoruz.

Aynı ekrandayken de ekranın altında yer alan "Locations" seçeneğine tıklayarak da manuel olarak başka şehirler ekleyebiliyoruz. Bu özellik özellikle lokasyon servisi ile bulunduğumuz konum tespit edilemez ise çok işe yarıyor. Bu durumda "+Add Locations" seçeneğine tıklayarak bulunduğumuz yeri ismiyle aratarak ekleme yapabiliyoruz. Bu ekrandaki "Make Default" seçeneğini kullanarak da uygulama ilk açıldığında hava durumu gösterilecek lokasyonu belirleyebiliyoruz.



Maalesef ülkemize ait yeterli veri olmadığı için uygulamanın en alt menüsünde yer alan Radar, Video, Alert gibi servisler çalışmıyor. Bir tek Risk ve Alarm ekranları aktif.

Bence uygulamanın en güzel yanı yazının başında da belirttiğim RealFeal özelliği. Sırf bu özellik nedeniyle artık sadece AccuWeather'i kullanıyorum. Eğer siz de ücretsiz olan bu uygulamayı denemek isterseniz aşağıdaki App Store linkini kullanarak indirebilirsiniz.

7 comments:

Adsız dedi ki...

Yanlışlıkla seçilen lokasyonlar nasıl siliniyor!

Nurettin

Mustafa Tan dedi ki...

Önce eklediğiniz lokasyonların hemen solundaki "-" işaretine, ardından sağ tarafta çıkacak "Delete" seçeneğine tıklayarak silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Gökçe dedi ki...

Bende devamli "Error loading ad" uyarisi veriyor 20-30 kere civari "ok" basinda aciliyor ekran...

Bilemedim

Mustafa Tan dedi ki...

Bu tip ücretsiz uygulamalar genelde reklam (ad) gösterirler. Aldığınız hata mesajında da reklamın yüklenemediği yazıyor. Sanırım o sırada internetten reklam yüklenemedi.

hakan dedi ki...

merhaba mustafa bey önerdiğiniz program benim gibi sık seyehat eden birisi için eşsiz bir program bunun için öncelikle teşekür ederim. sadece eklemek istediğim bir nokta var. ben ankaradayım ve programı yükledim çalıştırdım hiç bir eksiği yok. nedenini bilmiyorum ama sizin incelemenizde yazdığınız aktif olmayan menülerin hepsi bende var ( radar - video ) çalışmayan sadece alert menusü bu menüde de U.S.A lokasyonu istediği yazıyor. radar özelliği bölgenin meteorolojik uydu görüntüsünü veriyor. video ise accuweather.com sitesine bağlanarak hava tahmin haberlerini izlemenizi sağlıyor fakat türkiye için yok sanırım.

Mustafa Tan dedi ki...

Selamlar,

Faydalı oldu ise ne mutlu bize. Aslında haklısınız aktif değil kelimesi yanlış bir ifade olmuş. Normalde bende de gözüküyor ama oradaki bilgiler Türkiye için pek anlamlı gelmediği için öyle yazmıştım. Örneğin Türkiye'ye özel bir video göremedim.

Meteoroloji konusundaki cahilliğimden de kaynaklanmış olabilir. :)

neon dedi ki...

eline sağlık bu çok işime yaradı.. verdiğin bilgiler için teşekürler yazıların devamını beklıyoruz..

t