8 Ocak 2009 Perşembe

Free RSS Reader

Yaklaşık 9 ay önce yayınladığımız "iPhone'da RSS Kullanımı" başlıklı yazımızda RSS teknolojisinden ve iPhone'daki kullanımından kabaca bahsetmiştik. Fakat yazıyı yayınladığımızdan bu yana, iPhone'un versiyonu ve RSS uygulamaları epey farklılık gösterdi. Biz de bu yüzden App Store'dan ücretsiz olarak indirebildiğimiz Free RSS Reader uygulamasını tanıtarak, RSS'i bir daha hatırlatalım istedik.

İlk defa duyanlar için RSS kısaca, blog veya haber sitelerdeki yeni yazıların kolayca takip edilebildiği XML tabanlı bir içerik besleme sistemidir. RSS sayesinde güncel yazılardan haberdar olmak için, birisinin bize mail atmasını beklemek veya her gün düzenli olarak belli siteleri ziyaret zorunda kalmayız. Yazılarını beğendiğimiz sitelerin RSS adreslerini, RSS Okuyucumuza eklememiz ve arada sırada RSS Okuyucumuzu kontrol etmemiz güncel kalmamız için yeterli olmaktır.

Yazının başında bahsettiğimiz ilk yazımızda RSS ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Dolayısıyla herkesin artık RSS konusunda temel bilgiye sahip olduğunu kabul edip Free RSS'in tanıtımına geçebiliriz.


Free RSS Reader'in kullanımı oldukça kolay. Uygulamayı ilk çalıştırdığımızda yapmamız gereken güncel haberlerini takip etmek istediğimiz sitelerin RSS adreslerini girmek. Bunun için de öncelikle ana ekranın sol üst köşesindeki "+" seçeneğine tıklıyoruz. Karşımıza çıkan ekranda da iki seçenek bulunuyor:

1) Biliyorsak Kaynak Url adresini girmek. Bu yöntem en basiti gibi gözükse de web sitelerinin RSS adresleri genelde çok uzun olduğu için girişi biraz zor oluyor.

2) Web Adresini girerek uygulamanın otomatik olarak sitedeki RSS adreslerini bulmasını sağlamak. Bu en kolay yöntem olsa da her web sitesi için çalışmayabiliyor.

Örnek olması amacıyla sitemizin RSS url'ini (http://feeds.feedburner.com/iphoneturkey) "Web Araştırma" seçeneğini kullanarak eklemeye çalışalım. Öncelike aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi RSS'ini eklemek istediğimiz siten (bu örnekte www.iphoneturkey.biz) tam adresini giriyoruz ve sağ üst köşedeki "Tamamlandı" seçeneğine tıklıyoruz.



Uygulama, sitede yayınlanan RSS adreslerini tespit ettiğinde ekranın en altında bir mesajla bunu belirtiyor ve bizden sağ üst köşedeki "+" seçeneğine tıklamamızı istiyor. Bu ekrandan sonra gelen ekranda da "Webden bulunan kaynak" 'lardan bir tanesini seçiyoruz. (Web sitelerinin Atom veya RSS formatında birden fazla kaynağı bulunur ve genelde de RSS olanlar kullanılır.)



Web'den bulunan kaynaklardan birine tıkladıktan sonra da url adresi otomatik olarak "Kaynak Url" alanına düşüyor, ardından da "Tamamlandı" seçeneğine tıklıyarak ilgili web sitesindeki yazıları aşağıdaki gibi takibe almış oluyoruz.



Her takip ettiğimiz kaynağa ait okumadığımız (unread) toplam yazı sayısı ana menüde, sol tarafta yer alıyor. Kaynakların yerini değiştirmek veya silmek için sol alttaki "Edit" seçeneğini, bir kaynaktaki tüm yazıları okundu olarak işaretlemek için de ilgili kaynağın menüsünde iken yine sol alttaki "All Read" seçeneğini kullanıyoruz.

RSS kaynaklarından yüklenen yazılar çoğunlukla özet şeklinde olduğundan, yazının tamamını okumak için ekranın sol altında yer alan "View website" seçeneğini kullanıyoruz. Eğer ilgili yazıyı uygulama içinde değilde Safari'de açmak istersek de, sağ alt köşedeki "Safari" seçeneğini kullanıyoruz.

Free RSS Reader, adında anlaşıldığı üzere App Store'dan ücretsiz indirilebiliyor. Uygulamanın bir de Pro RSS Reader isminde biraz daha yetenekli paralı bir versiyonu mevcut. Free RSS Reader, iPhone'da RSS takibi için tabii ki tek alternatif değil. Fakat herhangi bir siteye kayıt gerektirmemesi ve basitliği sayesinde epey kullanışlı. Önümüzdeki yazılarda Google Reader, NetNewsWire gibi üyelik gerektiren, fakat bilgisayarımızla da senkronize olabilen diğer RSS uygulamalarından da bahsetmeye çalışacağız.


Bir RSS uygulaması tanıtmışken posta kutularını şişirmeden, Mail Grubumuzu RSS'ten takip isteyenler için de gerekli kaynaklarını aşağıda paylaştık:

Yeni Konular:
http://feeds.feedburner.com/iphoneturkey_topics

Tüm Mesajlar: (Yeni Konular + Verilen Cevaplar)
http://feeds.feedburner.com/iphoneturkey_messages

Sitemizdeki Yeni Yazılar:
http://feeds.feedburner.com/iphoneturkey

2 comments:

CoQuEtTiSh dedi ki...

usta bu konuyla alakalı deil ama bnm telefondan app stora girince update kısmına bastıgımda itunes e baglanamadıgını söylüyo bşy yüklemek istedigim zamn yüklüyorum ama update kısmında öyle diyor ve itunesten programları update yapmak istedigimdede hiç bşy olmuyo.bunun nedenini ve çözümünü biliyosan beni bilgilendirirsen sevinirim

Kaya dedi ki...

Bu uygulama ile google reader bir türlü senkronize olmuyor.Google reader den ilk 3 feed'i alıyor.
Her seferinde google readera şifre ile girmek sorunumuz hala devam etmekte

t