17 Ocak 2009 Cumartesi

iPhone'la Bağlantı Hızınızı Ölçün

İnternetin yavaş ve pahalı olduğu yılları hatırlayanlar, kullanıcıların sürekli bağlantı hızlarını da ölçtüklerini de hatırlayacaktır. O yıllarda açıkçası ben de bilgisayarımı her açtığımda mutlaka bir hız testi yapardım. İnternet bağlantısının çok yavaş olduğunu gördüğüm anda da bilgisayarımı kapatırdım :)

Çok şükür artık eğer EDGE bağlantısını saymazsak internete bağlanmada pek hız sorunumuz yok. Fakat yine de arada sırada uygulamalarımız yavaşladığında, bunun cihazın işlemcisinden mi yoksa internet bağlantımızdan mı olduğunu kontrol etme ihtiyacımız oluyor. İşte bu kontroller için de "Speed Test" ismindeki uygulamalar kullanılıyor. App Store'da bu konuda da başarılı iki adet uygulama bulunuyor.

İlk tanıtacağımız ve benim en eçok beğendiğim ilk uygulama "Speedtest". Speedtest'in en sevdiğim özelliği EDGE, Wi-Fi ve 3G testlerini ayrı ayrı saklaması ve raporlaması. Tabii bir de ücretsiz olması.



Speedtest'in kullanımı da oldukça kolay. Uygulamayı açtığımız gibi ekranın altındaki "Start the Test!" seçeneğine dokunarak hız testimizi başlatıyoruz. Yaklaşık 30 saniyede önce indirme (download) ardından da yükleme (upload) testi yapılıyor. Ekrandaki AVG değeri ortalama hızımızı, MAX değeri de maksimum hızımızı gösteriyor. Latency değeri de milisaniye cinsinden cihazımızla test için kullanılan sunucu arasındaki geçikmeyi gösteriyor. History ekranı da o ana kadar yaptığımız tüm test sonuçlarını gösteriyor. Bir de Wi-Fi testinin sonucunda, bağlantımızın bize özel mi (Private) yoksa halka açık mı (Free) olduğu soruluyor.

Yukarıdaki ekran görüntüsündeki Wi-Fi testini evdeyken, 2Mbit'lik (2048Kbit) ADSL bağlantısı üzerinden gerçekleştirdik. Bazılarınızın aklına "Neden iPhone'daki test sonucunda maksimum 1300Kbit değeri çıktı o zaman?" sorusu gelebilir. Internet Servis Sağlayıcılarının satışlarda kullandıkları hızlar teorik hızlardır ve pratikte o hızlara asla erişemeyiz. Örneğin benim bilgisayarımda şu ana kadar maksimum gördüğüm hız 1600Kbit. Bir de iPhone'un işlemci gücünün bilgisayarlarımıza göre daha düşük olduğu gerçeğini de katar isek, iPhone'da elde edeceğimiz hızlar daha düşük çıkacaktır her zaman.



Yukarıda solda yer alan hız testi sonucunu da EDGE bağlantısında iken aldık. Umarım çoğu iPhone kullanıcısının "EDGE'in hızı ne kadar?" sorusuna da cevap bulmuşuzdur. Ben şahsen EDGE bağlantısındayken indirme (download) hızının 200Kbit'i geçtiğini açıkçası hiç görmedim. Fakat yakında ülkemizde de göreceğimiz 3G bağlantısı ile, hızımızın EDGE'e göre en az 10 kat hızlanacağı da sağ üstteki ekran görüntüsünde açıkça görülüyor.

Speedtest uygulamasının ücretsiz lakin reklam gösteren versiyonunu bu linkten, reklam göstermeyen ve 1.99$'a satılan versiyonunu da bu linkten indirebiliyoruz.

Bir de App Store'da benzer işi yapan, hız testleri konusunda çok popüler olan Speedtest.net'e ait bir uygulama daha mevcut. Speedtest.net'in en güzel özelliği test için kullanılan sunucunun hangi ülkede olduğunu, ekranın sağ üst köşesinde göstermesi. Çünkü yurt içi ile yurt dışındaki sunucular ile yapılan testler doğal olarak farklı sonuçlar veriyor.



Speedtest.net uygulamasını da bu linkten indirebiliyoruz. Bir de bu tip testlerden doğru sonuçlar alabilmemiz için, o an kullandığımız internet bağlantısını başka uygulamaların kullanmıyor olması gerekiyor. Yoksa test sonuçları yanıltıcı olabiliyor.

Not: Eğer yukarıdaki uygulamalarından birini kullanıp da, 2Mbit (2048Kbit) üzerinde bir download hızına erişen olursa lütfen yorum olarak girsin. Bakalım rekor kimde olacak :) Hatta ekran görüntüsü linki yollarsanız çok daha güzel olur.

5 comments:

kAbaSakaL dedi ki...

2 mbtlik bağlantı ile sabah saatlerinde evden bağlanmama rağmen sadece 1500 ü zorlayabildim...(:
http://picasaweb.google.com/cumalionduc/EkranGRNtS#5292168098447238770

Unknown dedi ki...

Bende speedtest programıyla denedim testte %50 den sonra hızda ani düşüş oluyor.

http://img108.imageshack.us/my.php?image=photoxe7.jpg

Adsız dedi ki...

evde 4 mb'im var.. 3.2 mb'le download 850 kb upload...

Adsız dedi ki...

Speedtest ile test:

http://img293.imageshack.us/my.php?image=img0005oq9.png

Gökçe dedi ki...

3g baglanti ile:

Down: 1699
Up:103

Litency 159ms

Extremelab Speedtest ile...

t